UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: Antins ()
Datums: 17/03/2007 00:12

labdien!
man paraadiijusies jautra situaacija - latvenerga iedevusi apm cena selektriibas pievilkshanai - 12 kls, turklaat peec 2005 gada cenaam ;) grib vilkt 20 kilovoltus puskilometru, un dieszin ko tur veel. koroch, nez, mosh vinjiem tur taadas algas,ka pashi vinji taadu elektriibas piesleegumu var atljauties, nezinu.
buutiibaa 200m no manis ir kaiminsh kuram pienaak gaisliiinija 380 triis faazees. ir doma no vinja kautkaa sev pievilkt pazemes kabli. kad latvenergo jautaaju kaapee nevar zemsp[riegumu no kaiminja ievilkt, shie kauko purpinaaja par elektriibas kvalitaates nodrosinaashanu un sprieguma kritumu. nu skaidrs, kaapee pievilkt pa 2-3 tuukstoshiem, ja var "ielaadeet" savus 15...:(
atceros kaukad inetaa kautkur tikui maniijis metodi, kaa sprieguma kritumu vadaa atkariibaa no jaudas, skeersgriezuma, un attaaluma vareeja apreekinaat. varbuut kaads zina / atceraas?
ja vilkt visas 3 faazes, tad nullvads jaataisa ar 3x lielaaku kvadraatu nekaa faazu vadi? cik tur vispaar kvadratuura buutu vajadziiga apm 10 - 14 kilovatiem? attaalums, kaa jau mineeju, 200 metri. sprieguma kritums 5 -10% robezaas pie 70 - 80% jaudas buutu tiiri pienjemams imho?
varbuut kaads zina arii aptuvenaas cenas shaadam brunjotam pazemes kabelim metraa?
paldies jau ieprieksh.

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: Olegs ()
Datums: 17/03/2007 06:01

Par sprieguma kritumu:
attālums l=200 m
jauda P=14 kW, U=400 V, I=20,3 A

Sprieguma kritums būs:
kabelis ar Cu dzīslām NYY-0
4x6mm2 => 6,48 % cena 1.30 Ls/m
4x10mm2 => 3,98 % cena 2.02 Ls/m
4x16mm2 => 2,43 % cena 3.35 Ls/m
cenas bez PVN no [www.elektroskandia.lv]

kabelis ar Al dzīslām
4x25mm2 => 2,55 %

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: Antins ()
Datums: 17/03/2007 20:27

Ok, liels paldies! sanaak pat tiiri ok summaa iekljauties ( it seviski ja saliidzina ar latvenergo piedaavaatajiem nereaalajiem cipariem ), jaaizdomaa tik ko un kaa, un lai peectam cietumaa neieliek :D
laikam jaameklee kaads vieteejais pagasta elektrikis, un jaastuko,ko tur reaali avr uztaisiit...

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: nunu ()
Datums: 18/03/2007 20:41

Iesaku pirms kabeļa pirkšanas apdomāt sekojošus jautājumus:
1. No kā pirksi elektrību? Vai no LE pa viņu tarifiem vai no kaimiņa pa kaimiņa tarifu?
2. Vai kaimiņam ir lieki 14kW , ko pārdot tālāk?
3. Pa kādiem zemes gabaliem vilksi kabeli? Kādā dziļumā guldīsi? Ja jātaisa projekts, jāskaņo, izmaksas var būt analogas kā LE tāmē - 20-40Ls/m atkarībā no rokamās virsmas.
4. Vai kabeli pats mācēsi arī ekspluatēt gadījumos, kad kāds gudrinieks viņu nejauši pārraus utt. citas iespējamas ķibeles?
5. Vai nosauktie 12kLs ir kopējā cena vai tava daļa? LE piedāvāto tāmi daļēji apmaksās paši, kā minimums 40%. Es šādā gadījumā ietu un runātu par reāliem cipariem, jo 20kV gadījumā % attiecība būs ļoti tev par labu.
6. Vai ir iespējami citi kaimiņi vai gribētāji, kas attiecīgi piedaloties, izmaksas uz galviņām samazinātu.

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: šņurka ()
Datums: 19/03/2007 21:54

Sprieguma kritumi ir laba lieta, bet tu jau nezini ar kādu kritumu pie kaimiņa tas spriegums pienāk. Un kritums līdz tevīm ir atkarīgs no tava attāluma līdz transformatoram un visiem pie transformatora atejošās līnijas un tās atzariem (ja tādi ir) pieslēgtajiem patērētājiem - to jaudām.
Kā arī, ja čotka ņem, tu ar savu 14kW slodzi pasliktināsi spriegumu gan kaimiņam, gan visiem citiem līnijas lietotājiem.
Un iesaku padomāt arī par visiem nunu pieminētajiem punktiem.

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 19/03/2007 23:49

Par el. ņemšanu no kaimiņa 14 kW apmērā vari aizmirst(vismaz pēc tevis rakstītā tā var noprast), ar tādu vienlaicīgo jaudu pārējiem pieslēgumiem pie šīs līnijas lampiņas sāks kvēlot.

Latvenergo(LE) no zila gaisa neko neņem, visdrīzāk tuvākā TP(transformatora punkts vai tagad moderni to sauc par transformatora apakšstaciju jeb TA) atrodas dažu km attālumā un kaimiņam pienākošā līnija ir ar pārāk tieviem vadiem, lai arī Tev nodrošinātu prasīto jaudu. Visdrīzāk, ka LE plāno uzbūvēt jaunu TA un pie tās pieslēgt Tevi un, varbūt arī kaimiņu + vēl kādas mājas kas tuvumā, līdz ar to tā summa attiecīgi samazinās, jo izbūves izmaksas par pārējiem(jau esošajiem pieslēgumiem pie cita TA) sedz LE! Ja esmu pareizi sapratis un ņemot vērā būvniecības izmaksas, tad šī 12kLs summa ir kopējās projekta izmaksas, no kurām 40 % apmaksā LE + vēl LE sedz procentuāli pret pieslēguma jaudu savu esošo klientu daļu, kā jau rakstīju iepriekš.
Pie šādas situācijas, ja notiekt tā kā es aprakstīju, es iesaku iesākumā pieprasīt mazāku jaudu, līdz ar to pieslēguma summa varētu ievērojami samazināties, protams pastāv risks, ka mazāku jaudu LE var nodrošināt uz esošās infrastruktūras.
labi, esmu aizrunājies par tālu.

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: Antins ()
Datums: 21/03/2007 21:10

Jaa, tie 12 kls ir kopeejaa summa - bet apreekinaata balstoties uz 2005 gada cenaam " un var mainiities atkariibaa no"...
zvaniiju tam sastaadiitaajam, runaajos - shis pats teica, ka reaalais cipars buusot pa kaadi 30% lielaaks nekaa tai apreekinaa. un ja es gribu nevis gaisvadu liiniju ar 20 000 voltiem pie sava zemesgabala, bet gan pazemes kabli, tad veel var droshi ar daasnu roku pieplusot vairaakus taukskjus reekinam.
par apkaarteejo paarsleegshanu un izmaksu samazinaashanu mani ne ar ko iepriecinaat nevareeja. pa cilveeciigaam cenaam ar neko piedaavaat nevareeja - neesot resursu. taada luuk fignja. pa cik bils geitss man nav radiniekos, jaadomaa cits variants, diizelgenerators ar riktiigi padaargi sanaaks, veeja generators / saules baterijas - arii kopumaa lielas izmaksas, un probleema ar sameeraa lielu jaudu nodrosinaasanu, piem saunas kraasnij, un so.

2nunu:
1. domaaju no latvenergo.
3. kaiminja / savu. dziljums - domaaju kaads 120 cm vareet buut ok?
4 maaceesu gan.
6. pa taadaam cenaam - nekaadu variantu. jauno krievu / latvieshu tur tuvumaa nava :\

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: Olegs ()
Datums: 21/03/2007 21:51

to Antins

Kabeļus jāgulda 0,7 m dziļumā, zem ceļu seguma 1,0 m PE caurulē. Bet projekts būs vajadzīgs, + arī topogrāfija un saskaņot ar visiem komunikācijām.

Bet es nesaprotu, Tev ir nepieciešams pieslēgt 14 kW slodzi un LE Tev piedava uzstādīt 20/0,4 kV trafu??? Nav pa traku? Viss mazākais trafs būs 50 kVA. Bet 40 % LE Tev apmaksa.

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: nunu ()
Datums: 22/03/2007 16:37

Viss ir elementāri. Ja gribi pirkt no LE, tad arī jāpieslēdzas saskaņā ar LE prasībām, nevis pašam jāizgudro ritenis! Protams, ja arī zobus tu pats sev labo, jo pie zobārsta dārgi, tad cita runa... :)
Par atšķirību starp 0.4kV un 20kV arī viss vienkārši. Ja LE nevar nodrošināt sprieguma atbilstamību standartam pa zemspriegumu, tad jāizbūvē 20kV. Tev tas zemspriegums arī izmasātu pietiekami un pēc nedēļas tu sāktu LE bombīt ar sūdzībām, ka nevari motorus palaist, spriegums pa zemu utt. un tad tā būtu LE problēma. Tāpēc jau arī viņi domā dažus soļus uz priekšu... :)

Par mācēšanu ekspluatēt šaubos gan. JA kāds saraus kabeli, tev viņš būs jāatrok, jāliek jauns posms, jāmontē uzmavas. Ne jau ar zilo izoleni aptīsi... :D
Atceries tomēr par to zobārstu...

Koroče neesi risināmā situācijā. Vismaz apsveicu ar spēju runāt ar to, no kura gribi pirkt produktu. Tā arī turpini. Vai tas jauns pieslēgums? Tagad vispār elektrības nav? Māja jau uzcelta? Ja tev galvenās komunikācijas ierīkošana maksā dažus % no jaunas mājas būvniecības, tad žēloties nav pamata. Tā ir un punkts. Ja nevari pavilkt, pārdod zemi un pērc citur. Par vilkšanu no kaimiņa nav nopietni.

Re: kabela skersgriezums zemspriegumam?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 22/03/2007 16:43

Antins, ja domā palikt uz šīs zemes, kur šobrīd nav pieslēguma, tad īpaši garumā nevelc, ar katru dienu aug cenas, iespējams nākamgad par pieslēgumu Tev būs jāmaksā visi 100%, IMHO šobrīd LE ir pārāk dāsns pret jaunu pieslēgumu ņēmējiem.


Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  ********   **     **  **    **  **     ** 
 **  **  **  **     **  **     **   **  **   **     ** 
 **  **  **  **     **  **     **    ****    **     ** 
 **  **  **  ********   *********     **     ********* 
 **  **  **  **     **  **     **     **     **     ** 
 **  **  **  **     **  **     **     **     **     ** 
  ***  ***   ********   **     **     **     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727