UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 4 no 5
Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: kriss123 ()
Datums: 16/12/2007 02:58

Siltumsūkņa izmaksas (kapitāls + amortizācija) gadā ir ~1050 ls + apkope + elektrība (atkarīga no mājas). Ja rēķina uz apkures sezonu tad 220 - 250 Ls mēnesī. Rēķinot savas finances nekad nevajag nēsāt rozā brilles. Kapitāla un amortizācijas izmakas nav atkarīgas no tā vai ss ierīkoji par saviem iekrājumiem, banka aizdeva vai sievasmāte iedeva, lai kājas nesaltu :) Piekrītu, ka ir situācijas, kad citas iespējas neatliek, bet jebkurā gadījumā šis ir viens no zaļakamiem un arī no dārgākajiem apkures veidiem.

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: v_t ()
Datums: 16/12/2007 04:27

rupji runājot bet maigi izsakoties, jocīgi tev tie aprēķini.
vai galīgi nav sajēgas par subjektu.

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: SS ()
Datums: 16/12/2007 05:35

To v_t

Ar kriss123 aprēķiniem viss ir kārtībā un pie tādiem var nonākt jebkurš, kurš vismaz nedaudz ir draugos ar matemātiku.
Neskatoties uz to, es tomēr pēc ilgām pārdomām esmu izlēmis par labu SS, taču tikai ventilācijas un gaisa dzesēšanas dēļ, jo vasarā necciešu karstumu untas un tas, ka negribu cieto kurināmo un dabasgāze nav pieejama. Esmu izvēlējies IVT SS ar ventilējamā gaisa moduli, lai viss siltums nebūtu jāpūš ārā pa trubu un otrkārt vēlos dod savu personisko iegūldījumu energījas resursu patēriņa samazināšanai. Ar ekonomiskiem apsvērumiem SS nav īpaša sakara.

Re kur zemāk kriss123 teorijas pierādījums:
Kapitāls 7000 Ls, amortizācijas periods 25 gadi(!), kas ir ļoti optimistiski garš, procentu likme 5,5%
Rezultāts ir 85 Ls apkures sezonā (12/6). Nezinu vēl nevienu, kas vidēji par SS patērēto elektrību maksātu mazāk kā 50 Ls mēnesī sezonā. Protams, SS ražo arī silto ūdeni vasarā, taču arī labs elektriskais boileris neprasa lielus tēriņus. Tātad mazākais un pie optimiskākā scenārija ar ko varam rēķināties apkures izmaksās (šodien) ir 85Ls + 50Ls - 10Ls par karsto ūdeni = 125 Ls mēnesī. Patiesībā domāju, ka būs vairāk. Pie šodienas elektrības cenas tas ir 2450 Kw mēnesī, jeb 81,60 Kw dienā, jeb 3,40 Kw stundā. Ja šadu pašu vai mazāku rezultštu var iegūt ar elektrību, tad tikai apkurei SS nav izdevīgs.

Tomēr es pirkšu SS, jo es tā gribu nevis tāpēc ka tā ir lētāk!!!!

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: EjTakTu ()
Datums: 16/12/2007 06:38

Man patīk grāmatvedība :D Kas tad ir amortizācija? Amortizācija ir pamatlīdzekļu vērtības samazināšanas procesa atspoguļošana grāmatvedības uzskaitē, izmantojot tos uzņēmuma saimnieciskajā darbībā.
Mk noteikumi nr 93 nosaka, ka amortizācijas normas attiecina uz pamatlīdzekļiem, kurus uzņēmums, vai fiziska persona izmanto uzņēmējdarbībai. tās nav attiecināmas uz uzņēmuma darbinieku sociālām vajadzībām vai paredzētajiem kultūras, izglītības un sadzīves pamatlīdzekļu objektiem ;) Nu tas vairāk jokam.
Vērtību un nolietojumu var noteikt arī administratīvi. Tā gadījās arī ar manu māju. Pastudējot vecus un ne tik vecus inventarizācijas aktus, izrādījās, ka mājas nolietojums ar gadiem nevis pieaug, bet mazinās :D
Un ko man darīt ar 13 gadus nokalpojušo CD atskaņotāju. Būtu tā kā jānoraksta, bet maita iet! Nu nav šim ko amortizēt, bet šamējais darbojās :)
Par apkuri runājot - nav lētas apkures :( Pamēģiniet saskaitīt investīcijas tai pašai elektroapkurei, ja jaudas nepietiek, vai vispār nav elektrības un šamējā jāstiep vairākus km cauri vairāku īpašnieku zemēm :D Maz neliksies, un amortiņi prasa savu. Gāzi gribiet pievilkt? ar gandrīz pa pliku velti ;) Varbūt podiņu krāsnis samūrēsiet pa 1000 Ls gabalā? Sausa malciņa ar maksā, kur vēl darba alga kurinātājam! ;) Tas pats ar centrālapkuri cietu vai šķidru. Tā kā pašlaik Godmanis nāk pie šprices, atcerēsimies godmaņkrāsniņas - Vismazākās investīcijas no sievasmātes puses :D
Nu nav tādas lētās apkures :( Ja kāds atrod, dodiet ziņu ;)

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: spk ()
Datums: 16/12/2007 19:53

Nja, man arī ar matemātiku ir OK. Un tāpēc ļoti dīvains šķiet apgalvojums, ka ar kriss123 aprēķiniem viss ir kārtībā. 125 taču nav gandrīz tas pats, kas 220-250, ne :) Un kapitāla piesaistes izmaksas (kāds nu bija tas pareizais termins...) IR atkarīgas no veida, jo par paša kapitālu tev nav jāmaksā sveša interese, savukārt par no sievasmātes iegūta vispār nav jāamortizē pieņemot, ka ja kājas nesaltu, sievasmāte neko nedotu :) Un p/l amortizēt pa mēnešiem šādā laika periodā vienalga būs vieglāk, kā apkures/neapkures laikiem, kuri, btw, vairāk sliecas 7/5.
Un aiz visas šīs muldēšanas paliek aiz kadra manuprāt krietni ietekmīgāks faktors - energoresursu cenu pieaugums. Pareiziniet patreizējās cenas ar 2 (domāju, ka 5 gados tas vēsi var iestāties) un tad paamortizējiet.

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: SS ()
Datums: 16/12/2007 23:23

Nu jau sacepāties. Ar MK un visādiem citādiem noteikumiem ņematies. Es vienkārši lietojot vispārējo terminoloģiju (neieslīgstot spriedelejumos par uzņēmumu un privātpersonu saimnieciskās darbības, besdarbības vai naudas plūsmas uzskaites atšķirībām)mēģināju pateikt ko domāju.
Ko tad visi nebraucat ar hibrīda auto - Toyota Prius, Lexus uc? Tie taču arī degvielu gandrīz nemaz mepatērē??? Protams - DĀRGI, baigais piķis līzingā janoliek! Neredzu šeit starpību. Arī šajā gadījumā darbojas tie paši aprēķini. Un cikt tad šodien ir to, kas var māju uzcelt par saviem līdzekļiem?! Protams, var jau sev iestāstīt, ka SS es iegādājos un uzstādīju par saviem iepriekš uzkrātajiem 10K, bet pārējam izmantoju banku. Kungi un dāmas, saksaitāmos mainot vietām summa nemainās. Protams, elektroenergījas cenas pieaugs, taču ne jau divas reizes. Tepat skandināvija cenas ir gandrīz tādas pašas kā pie mums (Zviedrijā aptuveni 0,06Ls/ KwH) Un ja pieagus tarifi, 50Ls vietā maksāsi arī prporcionāli vairāk. Protams, sākotnējais ieguldījums paliks uz vietas un lietderība salīdzinot ar tīru elektrības apkuri būs lielāka.

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: EjTakTu ()
Datums: 17/12/2007 01:42

Reklāmas iespaidā mēs necepamies , bet uzvārāmies ;)
A priekš kam man Lexus vai Toyota, ja es rullēju ar šamējo nabadzīgāko brālēnu Daihatsu. Šamējais kārtings degvielu ar neēd :D savas funkcijas veic, eksploutācijas izdevumi minimāli. A pēc gadiem redz atkal sanāk norakstīts ;)

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: spk ()
Datums: 17/12/2007 03:56

SS, Tu tomēr neatšķir p**pi no pirksta. Tu tiešām neredzi atšķirību starp 7K ieguldījumu ilgtermiņā pirmās nepieciešamības precē (dzīvesvieta), un starp 20K ieguldījumu īslaicīgas lietošanas precē (Toyota Prīmuss), kuras finansēšanai neviens vairāk par gadiem 7 nedos. Nemaz nerunājot par kautkādiem Lexus, kuriem tie modeļi ar h burtiņu vispār maksā skarbi.
Es patreiz varu atļauties pārvietot savu sēžamvietu ar auto apmēram 12K eiro vērtībā. Ja pa nedaudz dārgāk, teiksim, 15K, varētu dabūt hibrīdu, bet lielāku par Prīmusu (tur aizmugurē slikti ar sēžamību) - kāda runa, apsvērtu iespēju. Bet diemžēl tādas iespējas vēl nav. Savukārt par apkuri - iespēja ir, un tiek izmantota.

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: Guntis2 ()
Datums: 17/12/2007 20:00

Elektrība ko patērēja siltumsūknis manā mājā no 2006.gada 1.decembra līdz 2007.gada 1,decembrim - 7459 Kwh.

Dec 810
Jnv 1124
Febr 1473
Mar 649
Mai 619
Jun 194
Jul + Aug 391
Sep 353
Okt 525
Nov 912

Negribētu teikt, ka tas ir dārgi, ja vēl ņem vērā, ka tur ir iekļauts arī siltais ūdens.

Mjas apkurinama platiba 230 m/2. Temperatūra telpās aptuveni 23C. Siltumsūknim ir uzlikta atsevišķš kontroles el skaitītājs.

Re: Siltuma sūknis – vajag padomu!
Autors: IneseX ()
Datums: 17/12/2007 21:30

Man gan ir tikai 170 kv. m apkure, bet tērē vidēji ap 500 kW mēnesī (visa elektrība)... Temperatūra gan 20 grādi. Būs jāsaņemas, jāsaliek šādā veidā precīzi pa mēnešiem!

Pašreizējā: 4 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********    *******   **     **  **     ** 
  **  **   **     **  **     **  **     **  ***   *** 
   ****    **     **  **         **     **  **** **** 
    **     **     **  ********   **     **  ** *** ** 
    **     **     **  **     **  **     **  **     ** 
    **     **     **  **     **  **     **  **     ** 
    **     ********    *******    *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727