UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 45
Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: z ()
Datums: 28/02/2009 21:17

Rx ir arī Toričelli tukšums, bet ar savām abstraktajām muļķībām vari pļāpāt kur citur. Ir dota sistēma ar 200 l izplešanās trauku, kurā ir nepatstāvīgs spiediens un ne ar vārdu nav pieminēts pagājušās tūkstošgades apkures sistēmas lielākais bieds - vaļējā apkures sistēmas siltumnesēja izgarošanas vieta.
jeb varbūt Rx ir no tiem maistariem, kas saimniekam liek iegādāties 200l sarkanu dekoratīvo elementu, bet nejēdzot neko no spiedieniem, papildus tāmē uz bēniņiem montē mazu baseinu?

domāju ka Dima2 gadījumā pretspiediens izplešanas traukā būs mazliet par lielu.

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: ralf ()
Datums: 28/02/2009 21:19

ākumulatorā no 15 grādiem uz 80 grādiem tev vajag 6 stundas? jo man sistēma līdzīga tikai akumulātors 1500L. Tā kā man jaunbūve, tad parasti es kurinu no 12 -15 grādiem, lai netērētu malku, jo dzīvot nedzīvoju tur. Man 240 m2. katls 45kw viadrus arī pirmais stāvs grīdas otrais radiatori- faktiski viens pret viens tavs variants tikai problēma tāda, ka es sešas stundas kurinot varu no 12 grādiem mājā dabūt kādus 18 grādus, bet akumulātorā no 15 grādiem man pacelot uz kādiem 40 grādiem. Protams atkarīgs kur to siltumu laižu(radiatoros grīdā). šinī varianta grīdā. Es vēl akumulātorā neesmu dabūjis 80 grādus, bet rēķinot man sanāktu kādas 12 stundas no aukstas sistēmas to panākt? Cik tev? Starp citu arī lielākā daļa pribambasu pirkta Fanā.

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: Dima2 ()
Datums: 28/02/2009 21:53

To Ralf - jaa ap 6 stundaam, nu var buut 7, nu nezinu tik smalki nebiju par to kontroleejis, bet man ari bija tev liidziigas situacijas no -12C liidz vajadzigajam 22,4C, bet tajaa dienaa es nebiju kurinaajis 3 diennakts un tad jaa vareetu buut, ka aizgaaja 4 katli malkas. Par to degsanas laiku teikshu taa, ka man staav tas katls noreguleets uz pilnu jaudu - uztur ap 85-90C darba rezhimaa, zemaak nav jeegas, jo ir tachu akkum, uz kurieni pumpis straadaa arii ar tresho aatrumu. Arii ralf cik biezhi tu kurini? ja reizi vai divas nedeelaa, tad tev tas normaali es teiktu, jo pirmkaart jopcik 240 M2 tas ar nav joks, otrkaart ir taa ka eeka pati par sevi uzkraaj siltumu un teiksim manaa gadiijumaa, kad kurinu reizi dienaa - vienkaarshi uzturu to siltumu un viss. Kaa jau zinu jaunbuuve tomeer atshkiras siltumzinaa no apdziivotas celtnes kaa man, jo seit savu lomu nospelee viss, kas vareetu tureeet siltumu - 1) aareejaa siltinasana, nu tas taa ( man taas vispaar nav), 2) ieksejas starpsienas (vinas faktiski arii kalpo ka akkum), 3) da pat meebeles :). Un veel ralf vareetu buut kaut kur kluda ar to apsaisti, bet ja tev taisiija specialisti, tad vienkaarshi jau piemineetie iemesli. Shodien valkaaju malku no skuna uz kachigarku pa dienu - svaigais gaiiss :) un paraleeli kurinaaju visaadus suudus :), sakurinaaju pa 6 stundaam akkum liidz 90C abus :), spiediens bija 2,6 atmosferas, nu bet arii saakumaa temp ap plkst. 13.00 bija 45C.

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: ralf ()
Datums: 28/02/2009 22:25

Tas ka māja ir auksta, tas ir fakts (auksti mūri), jo kā jau teicu nedzīvoju un kurinu tikai, lai būtu sausa un neaizsaltu trubas. Kurinu gan katru vai katru otro dienu, bet ne vairāk pa stundām 4. (parasti diapazonā no 10-15 grādiem). Šogad plānoju pārvākties un, tad sapratīšu kā ir ar to sistēmu. Spiediens man kāpj no 0,5 līdz 1,5, bet nu jaņem vērā ka 90 grādus akumulatora neesmu sadzinis. Tas pie kādiem 40 grādiem. Vēl parasti kurinu katlā diapazonā no 60-70 grādiem. parasti iemetu malku un tad pēc 1,5 stundas atbraucu papildinu, lai nav jasēž būvē. Virs 80 būtu bail turēt, ja nu uzvārās un neesmu klāt, lai gan ir tie drošības vārsti, bet nu tomēr.

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: Dima2 ()
Datums: 28/02/2009 22:37

To ralf - nu es domaaju, ka viss tev ir kaartiibaa, kad dziivosi, tad kurinaasi sistematiski un viss buus shtokos! Par to spiedienu jaa- man arii 1,5 pie 45C taa kaa sakriit. Un veel par to akkum - man te kaiminsh sudzas - vakaraa kurina parasto katlu bez SA (nav vinam) maajaas temp 29C, no riita - 16C, taisaas dariit kaa man. Ralf paarkurinaat man arii bija bail kameer tomeer nepaarkurinaaju - nu un kas, da ne kas - nostraadaaja tie droshibas ventili un kaartiibaa, nu bet protams jauzmanas, uzkatu, ka ja temp akkumulatoros pacelusies ap 95C, tad katls jaadzesee.

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: Rx ()
Datums: 28/02/2009 22:47

Z:"Iplešanās traukam no svara ir ne tikai tilpums, bet arī atbilstošs pretspiediens." Taa arii nevaru izlasiit to pareizo pretspiediena izveeli 200 litru gadiijumaa. Toricjelliiii... Piemeeru ar valjeejo liku lai apgaastu spiediena "pareizo" izveeles koncepciju, ko "nepamatoti" iesaka "Z" kungs. Un nemaz tik novecojusi atveertaa sisteema nav: Metinaataas kraasnis (Grobinja...) pieljauj maksimaalo spiedienu 1 atmosfeera!!! Bet kraasnis lieliskas... Un 200 litri pilni ar uudeni, vai ar gaisu....vienalga tilpums. Un nekas neizgaro.(elja jaalej virsuu plaanaa slaanii...).

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: E ()
Datums: 28/02/2009 23:03

Dima2, te ir ūdens izplešanās līkne:
[hypertextbook.com]

Tad sanāk, ka pie 2m3 sistēmas tilpuma, ja sasilda no 40C līdz 90C, tad ūdens izplešās par 2% jeb tavā gadījumā par 40 litriem. 40 litri atbilst 1/5 no tava 200L izplešanās trauka. It kā pat ar lielu rezervi. Ja tajā izplešanās traukā neesi gaisu pumpējis, tad "by default" tur vajadzētu būt 1.5 Bar spiedienam. Kaut kā vienalga nesaprotu, kā tur spiediens var pieaugt līdz 2.5 Bar pēc 1/5 trauka aizpildīšanas...
Pat ja tev vēl 1m3 ūdens būtu trubās vai radiatoros, tad tie ir tikai papildus 20L tilpuma. Ja nemaldos no vidusskolas, tad spiediens bija tieši proporcionāls tilpumam(tilpums bija kā dalītājs tajā formulā), tātad spiedienam pie 90C tev vajadzētu būt kaut kur 1.8-2 Bar (es pieņēmu, ka pie 40C tev ir 1.5 jeb līdzsvara spiediens ar izplešanās trauku).
Kur manos aprēķinos ir kļūda?

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: Rx ()
Datums: 01/03/2009 00:10

Palasiet izplešanās trauku ražotāju ieteikumus:Izplešanās trauka tilpumam jābūt 10-12 % no kopējā sasildāmā ūdens daudzuma. Vai tur kaut kas vēl klāt jādomā? Vai liksiet mazāku un gaidīsiet aizsardzības nostrādi?! Tad iznāk: Noslēgtā sistēmā 2000 litri, 12% ir 240 Litri! Bet, ja vaļējā sistēma: 5% ir 100 litri. Reāli pielej nepilnu un sildot līdz maksimumam nolejās liekais nost. Un viss. Neaizstāvu vaļējo sistēmu kā tādu, bet akumulatora gadījumā savs labums ir: Mazāks izplešanās trauks, spiediens sistēmā mazāks, pieaug drošums,var likt metinātās krāsnis ar mazāku maksimāli pieļaujamo spiedienu. Un tām -metinātajām, ieteicamā temperatūra ir zem 95 grādiem. Interesentiem: [gspmk.lv]

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: Dima2 ()
Datums: 01/03/2009 12:16

To E - man liekas ka viss tev pareizi sarekinaats, nu par to tilpumu 200 litri man vienkarshi specialisti ieteica, taapeec arii ieliku shaadu vismaz jaabuut s zapasom, bet pie 90C man spiediens 2,5-2,4, var jau sataisiit mazaak, izlejot lieko uudeni, bet tad saakotneejs spiediens pie 15-20C buus tuvu 0, bet man tas apmeeram 0,4, jo katla instrukcijaa bij noraadiits darba spiedienu diapazons 0,2 - 4 Bar.
To Rx - atvertai sistemai ir savas prieksrociibas, itseviski droshibas zinaa, bet tad tikai tam izplesanas traukam jaabuut augstaak pa augstaaku sisteemas punktu, ne visiem ir tehniska iespeja to izdariit un atkal katla instrukcijaa ir prasiiba kaut 0,2Bar min spiediens. Taisot sev sisteemu es pat nebiju apsveeris shaadu iespeeju taisiit atverto, jo paslaik itkaa visi taisa slegtas sisteemas un gan jau iemesls tam ir. Kaut gan ieprieksheja sisteema maajaa bija atverta ar pasteci bez jebkaadiem tur pumpiem - droshi, elektriibu nerij, vienigi ilgi sildaas un akkumulatorus nevareeja pieslegt.

Re: Jautajums tiem, kam ir malkas katls+siltuma akumulatos.
Autors: Rx ()
Datums: 01/03/2009 12:36

Paštece ir pavisam kas cits- tā tiešām novecojusi. Bet to minimālo spiedienu vajag sekojošiem apsvērumiem, it sevišķi noslēgtai sistēmai: Ja tā būs tuvu nullei, un vēl sanāks vairāk atdzesēt sistēmu zemā temperatūrā, tad būs vakums sistēmā un nav izslēgta gaisa ieplūšana tajā (Nevienmēr tas, ka ārā netek ūdens no sistēmas nozīmē ka tajā viss ir ideāli noblīvēts. Kaut vai aizsardzības vārsts- iekšā laiž visu, ja vakums veidojās sistēmā! Vienīgi uzturot lielāku spiedienu vārīšanās temperatūra ūdenim ir augstāka. Neizdalās gāze.

Pašreizējā: 3 no 45


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **        **        **   ******  
 **     **  **  **  **        **        **  **    ** 
 **     **  **  **  **        **        **  **       
 **     **  **  **  **        **        **  **       
  **   **   **  **  **  **    **  **    **  **       
   ** **    **  **  **  **    **  **    **  **    ** 
    ***      ***  ***    ******    ******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727