UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12345678Nākošā
Pašreizējā: 1 no 8
Bio WC + augsts gruntsūdens līmenis.
Autors: Dabis ()
Datums: 15/04/2015 17:26

Jauka diena.

Objekts netālu no ezera, zeme ap māju bieži mitra, pat vietām nedaudz purvaina.
Gruntsūdens līmens tātad ļoti augsts, pieļauju dažbrīd pavasaros pat 10 cm zem kanalizācijas izvadcaurules, kas iznāk no mājas sienas. Centrālā kanalizācija līdz mājai nevelk, jo šeit ir zemāks, tātad atliek pie mājas veikt kanalizācijas izbūvi un 99% esmu pārliecināts, ka tai jābūt BIO, tātad ar baktērijām aprīkota sistēma, kur tas ūdens attīrās un izplūst tālāk gruntī neveidojot apkārtējās vides piesārņojumu.

Tēmu aizsāku dēļ augstā grunts ūdens līmeņa un ierobežotā budžeta dēļ.
Budžets 1500 euro. Firmas piedāvājumi svārstās ap 3k +

Sāpe ir tajā, ka katrs dzied savu dziesmu un viņa kompānijas produkcija ir tā labākā, bet es viņiem nepārmetu, cenšas jau. Tādēļ nāku šeit uzzināt komerciāli neitrālus viedokļus.

Jautājums nav gluži par to, kā darbojas iekārta, bet kādu manā gadījumā visefektīvāk būtu uzstādīt.
Interesē arī, lai atnākot kādu dienu pārbaudei no attiecīgajām iestādēm, pasākums nebeigtos bankā stāvot rindā ar soda kvīti sažņaugtu dūrē. Tātad ir vēlme tai kanalizācijas sistēmai gala rezultātā kādu papīru saglabāt kā apliecinājumu, ka tā ierīce tiešām attīra tos notekūdeņus.

Tātad par variantiem.

Septiķis cik saprotu ir parasta muca, kuru daudzi liek (jo lētāk), bet gala rezultātā tāpat tiek piesārņota vide, jo kaut arī tur izveidosies (mākslīgi/dabīgi) baktērijas, tad gala produkts, kas aizplūdīs pa dārzu būs labi ja 60% attīrīts. Šādu variantu var likt, ja pa otru galu neko netecina dārzā, bet mucas saturu izved vismaz 2x mēnesī, kas ir vispār neekonomiski un pat ja kaimiņš man pa velti izvestu, es diez vai gribētu savā dārzā 2x mēnesī rīkot dragreisu ar smagajiem.

Aerobā attīrīšanas sistēma. Šī iekārta strādā ar papildus gaisa pieplūdi sistēmai baktēriju veiktspējas paaugstināšanai un gala produkts, kas aizplūst pa dārzu ir vismaz 90% attīrīts no piesārņojuma un ir videi draudzīgs. Sistēma sastāv no vairākām kamerām, katra ar savu nozīmi un attīrīšanās etapiem.
Šo arī labprāt pieņems atnācēji no sistēmas, neticu, ka viņi liks sodu par iepriekš nesaskaņota projekta izbūvi, kamēr sistēma būs pēc viņu prāta būvēta, tā tak nav mājas piebūve.

Cik saprotu, tad tā aerobā sistēma strādā tikai tādā gadījumā, ja sistēmas augšējā daļa nav applūdusi ar ūdeni. Manā gadījumā ja es ieroku šo sistēmu 10 metri no mājas, kur kanalizācijas pievads no mājas līdz sistēmai ir ar pareizo slīpumu, tad tur tie kanalizācijas ūdeņi ieplūdīs sistēmā jau pa taisno ūdenī - pievada gals būs ūdenī. Tas ūdens tik augstu ir varbūt tikai kādas 14 dienas gadā, bet tomēr šis ir faktors, kurš ir vērā ņemams. Nevar pieļaut, ka pa dārzu 14 dienas gadā staigā pārēdušās "māslu vabuļas".

Ko piedāvā firmas - pārsvarā gatavas sistēmas, kur daļu liek uzbērumā, uz kurieni ar pumpi tiek atsūknēti ūdeņi no iepriekšējās tvertnes. Tas viss izskatās ok, bet 3k euro + :(

Tad man uzpeldēja doma, varbūt ierakt sākumā grodus, kādus 3 gab. dziļumā, tos nohermetizēt un aizbetonēt apakšu (bet ja gruntī ūdens, vai sanāks?), tas lai ūdeņi neplūst cauri sienām, ne no ārpuses, ne iekšpuses. Tālāk pieaicināt kādu sertificētu ražotāju, kas uzstādīs aiz tiem maniem grodiem kādā uzbērumā to BIO iekārtu ar visu pumpi, kas cels aukšā ik pa laikam to ūdeni no maniem grodiem. Varbūt arī es te ne tā sashēmoju, iespējams pietiek tad ar vienu grodu pirms BIO iekārtas, vai arī tajos 3 grodos iebūvēt bioiekārtu un tālāk izpumpēt uz blakus esošu drenāžas sistēmu zemē, piemēram pāris kubi oļiem zem zemes.

Es iespējams ko ne tā uzrakstiju vai saprotu, tāpēc man grūti salikt visu šo kopā, jo varianti ir dažādi, bet es vēlos ticēt, kāds no tiem ir visefektīvākais gan attīrīšanas ziņā gan ekonomijas ziņā kopā ņemot.

Budžets 1500 euro.

Būšu ļoti pateicīgs par dažādiem viedokļiem un atsauksmēm arī jau no esošām sistēmām, kuras darbojas augstā gruntsūdens līmenī. Firmām jau ir gatavi projekti šādiem gadījumiem, bet manuprāt mana problēma ir viņiem veiksmīgs atgadījums.

Ja kāds vēlas izpausties sava uzņēmuma vārdā - laipni lūdzu! Tikai ievērojat arī manu budžetu, ne tikai problēmu.

Paldies jau iepriekš!

Re: Bio WC + augsts gruntsūdens līmenis.
Autors: kkk ()
Datums: 15/04/2015 18:00

Nav jau svarīgi kāda veida bio iekārtu tu uzstādi - vai esošos grodos vai "vienā gabalā" - tām ir jābūt hermētiskām, līdz ar to tavs gruntsūdens līmenis ir pie kājas.

Izvadīšanas problēma risinās ar papildu aku kur uzkrājas attīrītais ūdens, kas tiek periodiski automātiski aizsūknēts kautkur, kautvai oļu laukā, kādā patālākā grāvī vai vienkārši virszemē. Galvenais nosacījums - lai šajā akā netiek gruntsūdens. Šādu tev vajadzēs neatkarīgi no iekārtas veida. Ietaupīt noteikti vari kautko sameistarojot pats, nevis prasot lai firma uzstāda - kautvai 200L mucu ieroc un ieliec sūkni ar pludiņu.

Pie augstiem gruntsūdeņiem grodu uzstādīšana būs problemātiska, ja pirmais grods nebūs ar dibenu.

Un starp citu - pieslēgties pie centrālās kanalizācijas jau var arī ja esi zemāk par to. Cik tas maksātu ir cits jautājums.

Datums: 15/04/2015 18:39

to "kkk"
Paldies, man arī tieši interesē tā kopējā bilde.
Bet kautko jau vajadzēs no firmas ņemt, ja es gala rezultātā vēlos kādu papīru dabūt, ka es nepiesārņoju to zemīti. Personīgi man jau galvenais ka tā vide tīra, papīrs otrajā vietā, tik bieži jau viņi nenāk, nekad savā dzīvē neesmu redzējis tos nācējus. Kādam varbūt ir info par tiem nācējiem, kāds šos ir manījis savas kanalizācijas tuvumā? :)

Nu grodus jau var rakt pamazām no iekšpuses un ar sūkni pumpējot ūdeni laukā.
Vai to dibenu nevarēs aizbetonēt pēc tam?
Vai arī labāk vnk lielu mucu ierakt, malās betona bluķus un striķus pāri mucai, lai nepeld aukšā.

Kopā tad jebkurā gadījumā sanāk vajag divas tvertnes, pirmajā (hermētiska, ierakta zemē) notiek BIO attīrīšana ar baktērijām + gaisa pumpis, otrā tvertne uzsūks ar ūdens sūkni no pirmās jau attīrīto ūdeni un lēnām izkliedēs dabā.

Bet vai tajā pirmajā mucā nevajag atsevišķas kameras? Man kaukā liekas, ja paliela muca, nekādas kameras nevajag, tikai palaist vajadzīgās baktērijas + gaiss un viss. Otrā tikai nosūks un palaidīs zemītē tālāk. Bet vēlme jau ir lai vēlāk nesanāk spļaudīties par savu meistardarbu, un pieminēt sakāmvārdu "muļķais maksā divreiz". Neesmu spēcīgs ne fizikā ne santehnikā, dažkārt jau šķiet, ka viss ir elementāri.

Autors: SerViss ()
Datums: 15/04/2015 19:23

Pirmkārt jau tomēr būtu jāiesniedz rakstveida jautājums pašvaldībai un jādabū atbilde par centrālās kanalizācijas pieslēgšanas izmaksām, jeb viņu pamatots rakstveida atteikums. Kamēr tāds oficiāls papīrs nav uz rokas, visi apsvērumi ir tikai nepamatotu izdevumu uzņemšanās.

Autors: nu tā ()
Datums: 15/04/2015 19:57

Dabis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Tātad ir vēlme tai
> kanalizācijas sistēmai gala rezultātā kādu
> papīru saglabāt kā apliecinājumu, ka tā
> ierīce tiešām attīra tos notekūdeņus.

Vai nav prātīgāk dabūt no būvvaldes oficiālu atļauju ierīkot šādu vai tādu kanalizāciju?

Attiecībā uz bio kanalizāciju mums savulak teica, ka galvenā problēma ir tā, ka augstie sgruntsūdeņi spiež laukā to bunduli. Es vairs neatceros, kādus risinājumus piedāvāja, jo, par laimi, iztikām tāpat.

Autors: he ()
Datums: 15/04/2015 20:02

Kaut ko tu tur pinies mākslā.
1) Priekš kam pirms BIO iekārtas grodi?
2) Ja BIO ir hermētisks un kakls tai ir virs tiem taviem plūdu līmeņiem, tad kaku līmenis BIO iekārtā nebūs vienā līmenī ar gruntsūdeni (jo nav savienoto trauku principa, ko fizikā skolā mācīja). Un tava pienākošā kaku caurule nebūs ūdenī arī tās 14 dienas gadā, ja vien tu to līmeni kaut kā dabūsi tādu kādu vajag (sūknis, kas attīrīto ūdeni kaut kur aizpūš prom (infiltrācija uzbērumā, vai tai pašā ezerā/grāvī)

3) Ja tu taisies BIO iekārtu ar vienu kameru uztaisīt, tad tas pats septiķis vien beigās sanāks. Gan jau BIO iekārtu ražotāji ne aiz nav ko darīt tās kameras tur saviedojuši savās iekārtās.

Vēl, cik saprotu ir riski, ka ja muca no sūdīgas plastmasas to ziemā salā zeme salauž. Tad pie augstiem gruntsūdeņiem to vēl ir jāmāk iedabūt bedrē, tā lai neuzpeld, ir pareizais līmenis caurulēm, kas pienāk, aiziet utt. Jāenkuro. Manā gadījumā (arī augsti gruntsūdeņi) BIO kantora veči nepajokam noņēmās ar to BIO iekārtas bedri - taisīja "adatas", atsūknēja ūdeni utt. Es nestādos priekšā, kā to var realizēt pats bez iekārtām un pieredzes. Varbūt rokas no d..s aug.

Tālāk - kā jau kkk raksta, pilsētas kanalizācijai mēdz pievienoties ar spiedvadu vai kā tas tur saucas. Un tas, ka tu esi zemāk automātiski nenozīmē, ka nekas nav iespējams. Vari iepūst to savu kaku arī augšup kalnā esošā pilsētas kanalizācijā. Vai tavā gadījumā var un cik maksā laikam vispareizāk interesēties būvvaldē vai pašvaldības kanalizācijas kantorī. Bet tas būtu variants nr 1 ko jāizskata ja ir tuvumā pilsētas kanalizācija, jo tomēr pilsētas komunikācijas ir pilsētas. Man šāds variants principā nav. Rekur kaut kas par to spriedelēts: [www.building.lv]

Manā gadījumā shēma ir apmēram šāda: pods -->(10m paštece) --> hermētisks BIO bundulis --->(50m paštece)--> hermētiska pārsūknētava ar pludiņu un pumpi, kas iespļauj uzkrāto tīro ūdeni uz augšu grāvī. maksāja ap tiem 3kEUR "līdz atslēgai".

kaimiņam ir 2 grodi virknē, nezinu vai tas var saukties par septiķi, jo nezinu, kur tas viss paredzēts infiltrēties. Bet augša regulāri ir peļķē, pa vējam smird, applūst ar lietu/sniegu... vārd sakot infiltrējas apkārnē un degunos.... Un cik man zināms septiķi tecināt grāvī/ezerā nevar, atšķirībā no BIO. Plus jāskatās apbūves noteikumi konkrētajā vietā, varbūt nemaz nevar visu ko ienāk prātā taisīt, bet ir obligāts pilsētas pieslēgums, vai hermētiska izsūknējama muca, vai bio vai vēl nezin kas.

Autors: otto ()
Datums: 15/04/2015 20:12

Ir bodē WC sūknis, pēc kura nāk apmēram 50 mm caurule ar iespējamu apmēram 1m pacēlumu. Līdz ar to gruntsūdens līmenim nav nozīmes. Tāda balta kastīte aiz poda. Veļasmašīna pati izvada ūdeņus 70 cm virs grīdas... Izlietnes un dušas ūdens jau nav nekas slikts, ja nelieto ķīmiju...

Autors: kkk ()
Datums: 15/04/2015 21:01

Dabi, no bio iekārtas attīrītais ūdens tek ārā ar pašteci. Šai izvades caurulei ir hermētiski jāpievienojas tavam ūdens uzkrāšanas rezervuāram, kurā tad arī ir sūknis ar pludiņu, kas ūdeni aizpumpē kautkur. Process norit tā, ka attīrītais ūdens no bio iekārtas pamazām pilda tavu rezervuāru un sasniedzot noteiktu līmeni ieslēdzas sūknis, kas attīrīto ūdeni aizpumpē kautkur. Tā kā viss ir hermētisks, ir pilnīgi vienalga kāds gruntsūdens līmenis.

Ūdenī grodam hermētisku dibenu iebetonēt ļoti grūti, lai neteiktu neiespējami. Pat ja ieliksi atsevišķu dibenu, pastāvīgā slapjumā normāli noizolēt šuvi (tas jādara no ārpuses) būs neiespējami.

Datums: 15/04/2015 22:13

to "SerViss"
taisnība, es vnk to pieprasījumu par pilsētas kanalizāciju vēl neesmu nosūtijis, bet laikus jau zinu, ka būs atteikums, tādēļ arī ķeros klāt plānojumam personīgajai kanalizācijai.
(atteikums būs, jo uz ielas dzīvo turīgie, kuri dēļ sevis visai ielai apmaksātu to ievilkšanu, ar kaukad sūdzējās ka nevar pieslēgties un plāno kaukādu savu paveidu)
Pieteikumu protams sūtīšu, vien ķeksīša pēc vajag.

to "nu tā"
paldies, ir prātīgāk! Es kautkā nebiju aizdomājis par tādas darbības svarīgumu, jo tā būvatļauja vai kā viņu tur sauc kanalizācijas izveidei būs svarīgs norādītājs jau pašos pamatos, ko es te varu, ko nē.
Tiks darīts. :)

to "he"
jap, sākumā laikam jānoskaidro ko es te varu ko nē.
Un jā, pirms BIO iekārtas tak grodus naf nevaig, vnk tie grodi man ienāca prātā no stāsta "pa lēto".
Tā arī firmas dod tāmes uz 3k + un ja neatradīšu ko līdz 1,5 nāksies piekrāt.
Paldies par info.

to "otto"
hmm, nav slikta ideja, es jau skatījos kautkad nesen šito ierīci, likās ka viņa grabēs kā nelabais, kā tur ir? Un tad sanāk, ka es to BIO mucu varu likt līdz vidum zemē, puse laukā? Neaizsals tā BIO muca laukā pa ziemu?

to "kkk"
jap, grodi atkrīt, tiešām turpat neiespējami nohermetizēt.
Es visu apjēdzu ko raksti, bet:
"no bio iekārtas attīrītais ūdens tek ārā ar pašteci"

viņs jau nevar tecēt ar pašteci, ja tā pirmā muca ir zemē zem ūdens līmeņa dažkārt. Pa otru galu (uz otru mucu) tas ūdens nāks ārā tikai tad, pirmā muca būs pilna, un santehnikas trubas mājoklī
puspilnas... bet paga, ja pieņem, ka pirmā muca var būt pilna līdz malām un tas attīrītais ūdens ar spiedienu ies/celsies pa savienojuma cauruli uz nākamo mucu kā ūdens glāzē ja salmiņu ieliek (salmiņā vienmēr augstāk ūdens kā glāzē) tad varbūt Tava teorija der. Bet kā tad ar gaisu pirmajā mucā, tas tur būs?

Autors: J ()
Datums: 15/04/2015 22:30

Pie augsta grunstsūdens līmeņa visus tos hermētiskos bunduļus spiež ārā, tāpēc mēģina viņus enkurot ar betona enkuriem zemē, bet sarezģīta padarīšana. Man uzstādīja to Bio iekārtu iekšā grodos, kas šo problēmu atrisina - firma no Ikšķiles bija. Tie grodi teorētiski ir hermētiski, bet praktiski ūdens tur tomēr sasūcas iekšā - kā jau te rakstīja - praktiski neiespējami nohermetizēt.

Iet uz lapu: 12345678Nākošā
Pašreizējā: 1 no 8

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **    **   *******   **      **        ** 
 **     **  ***   **  **     **  **  **  **        ** 
 **         ****  **         **  **  **  **        ** 
 ********   ** ** **   *******   **  **  **        ** 
 **     **  **  ****         **  **  **  **  **    ** 
 **     **  **   ***  **     **  **  **  **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727