UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6
Zibens novedējs privātai mājai
Autors: Mārītis (---.abbott.com)
Datums: 06/02/2012 14:59

Kāds ir ņēmies ar zibensnovedēja uzstādīšanu privātmājai?

Es arī uzaicināju firmu, bet man uzsauca Ls 1800 pa visu kopā, tāpēc tās firmas pārstāvim teicu uz redzēšanos. Sarēķināju pa materiāliem, (iesk. pārsprieguma novadītāju) sanāca kādi Ls 300.

Studējot šo lietu gudros mēdijos un konsultējoties ar meistariem sanāk tā, ka mājas četrslīpņu jumtam pa katru škautni iet uz leju 10mm Alu vads, gar notekcauruli, kas vēlāk katrs savā mājas stūrī tiek savienots ar noteiktā attālumā iedzītiem 3 stieņiem, katrs 3 m dziļumā.
Uz Jumta ir antena skurstenimun katra jumta šķautnes galā arī 45 grādos nolocīta antena. Uz jumta vēl ir pārsprieguma aizsardzība TV antenas kabelim.
Lejā vēl ir arī pārsprieguma aizsardzība lattelekom līnijai.

Īsāk sakot- baigais pasākums.

Nesen Diskovery rādīja "Dirty Jobs" un tur zibensnovedēju ielika pavisam vienkārši- uz divslīpņu jumta- divas antenas, katra savā galā, savienota ar flex kabeli un tas kabelis lejā tiek pievienots pie stieņa, kuru iedzina kādus 2 m zemē un viss.

Re: Zibens novedējs privātai mājai
Autors: Dzindzis (---.mt.lv)
Datums: 06/02/2012 15:38

Taisi ka Diskovery radija. 2m zemē gan bus pamaz. Jo dzilak iedzīsi jo mazāka būs zemējuma pretestība.Man 8m antenas masts pilda arī zibensnovedēja funkciju. Zemē iet 4m colīgā cinkota truba.

Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 06/02/2012 17:01

Zibensnovedējam zemējuma pretestība nav tik būtiska. Pie miljons voltiem daži omi šurp turp neko neietekmē. Par to, ka māju vajag pārvērst par Faradeja būri, es arī neesmu pārliecinats. Principā pietiek ar vienu augstu mastu, kurš var pasargāt lielu teritoriju. Cita lieta, ka visi tie pārsprieguma aizsargātāji neko nedos. Ja zibens iebliezīs blakus, tad tāpat visa mājas elektronika būs beigta, jo elektromagnetisko indulciju vel neviens nav atcēlis.
Vari paskatīties krievu TV programu Наука 2 NTV+ paketē. Tur bieži rāda dokumentālo filmu par zibeņiem.

Datums: 06/02/2012 17:35

Kā reiz zemējuma pretestība ir svarīga! Ja tev ir sausa kūdra un tikai 2m stienis pretestība teiksim 1kohms. Zibens izlades laikā tā kā izlādes strāva ir milzīga masta potenciāls brīvi var palekties lidz pat daziem desmitiem kV. Ja tev uz masta ir TV / SAT /INTERNETA antenna tie paši kV parādās uz TV / SAT tjūnera. Sekas pašsaprotamas lido ārā komunikāciju porti , barošanas bloki, LNB u.t.t.

Autors: Arturs1987 (95.68.67.---)
Datums: 07/02/2012 09:11

To, cik zibensnovedēji tev ir vajadzīgi, nosaka tas, ar cik zibensnovedējiem pietiek, lai tie 45 grādu leņķī nosedz visu tavu māju.

Autors: Rx (91.188.39.---)
Datums: 07/02/2012 09:38

Tas, ka aizsargājamā zona ir 45 grādu leņķī ir novecojusi informācija. Jau kādu laiku pēc zinātnieku analīzes ir spēkā šāds telpas apgabals, kas iedomāti ir loks, ar zemētā aizsargājošā elementa augstuma rādiusu.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 07/02/2012 10:14

Ja tā ir, tad tur nevajag pat nekādu zinātnisku analīzi. Ja es esmu lādiņš, kas atrodas kautkur gaisā, un vide uz visām pusēm ir vienāda, tad, ja es dikti gribu tikt uz zemi, es meklēšu īsāko ceļu un nevarēšu izvēlēties tikai gadījumā, ja vairākas potenciāli vienādas spices būs no manīm vienādā attālumā.
Pēc šī praktiski sanāk, ka, ja lādiņš nav zemāk kā daži simti metru, tad jebkuru ne pārāk augstu ēku sargā jebkurš tuvumā augošs pietiekami garš koks...
Cita lieta, ka atmosfēra diez vai ir homogēna - kāpēc gan zibens meklētu tik līkumainus ceļus?
[wallpapers5.com]

Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 07/02/2012 10:25

Dzindzi, kur tad tas zibens lādiņš paliks, ja ne caur kūdru uz zemi tiks kaut caur 1komu? Jā, uz masta būs, īsu brīdi, lielāks potenciāls, bet pie miljons voltiem, tūkstots voltu šurp vai turp ir pilnīgi pofig. Ja pie zibensnovedeja masta būs nostiprināta TV antena un iespers zibens, tad televīzors, pilnīgi droši, būs beigts ar 4 omu vai 1000 omu zemejuma pretestību. Nepalīdzēs arī pārsprieguma aizsardzība. Zibensnovedējs pasargā māju no nodegšanas, bet nekādīgi nepasargā mājas elektroniku. Pie tieša speriena elektroniku pasargāt nav iespejams! Pasargāt var no elektromagnētiskā impulsa , bet arī tas būs neadekvāti dārgi. Viens ezerneta tīkla aizsargs maksā dārgāk par rūteri pa 12Ls. Vienkārši aizsardzība neatmaksājas, jo letāk ir nopirkt jaunu rūteri. galu gala, ne jau katru dienu zibens sper :) Ja arī saspers četrus gadus vecu TV, tad tas jau tāpat sen bija jāmaina, jo tagad tak vajag 3D televizoru :) Vārdu sakot, aizsargāt vajag māju no zibens,bet elektroniku vienmēr varēs nopirkt jaunu un modernāku. Nav tak krievulaiki, kad videomagnetafons bija žiguļa cenā :)

Autors: aaaa (---.csc.lv)
Datums: 07/02/2012 10:49

Didzi, kā tad tīri praktiski ir - ja es lieku uz jumta dažus metrus augstu antenas alumīnija mastu - vajag viņu sazemēt vai nevajag? Kā?
Par elektroniku runājot - esmu ar tieša zibens spēriena pieredzi - pa pieskari aiziet viss, kas ir sasprausts rozetēs. Kaimiņš, maita, vecs sakarnieks, kā negaiss nāk, tā visu izrauj no rozetēm (arī es tā tagad daru - labākā metode!). Tā arī bija - kompis man nodega fundamentāli, par Lattelecom modēmiem uc tīkla ietaisēm vispār nerunājot, TV tomēr izdzīvoja, lai gan nebija izštepselēts. Kaimiņam vienīgajam visā krajā kompis un modēms izdzīvoja, pārējiem visiem kirdik, lai gan spēra man, bet laikam induktīvā strāva pa tīkla vadiem aizskraidīja itin tālu.

Datums: 07/02/2012 10:55

Nu ne visi rūteri ir 12Ls vērti :)) Es ikdienā saskaros ar zibens bojājumiem elektonikā,redzu kāda veida bojājumi tie ir un domāju kā no viņiem izvairīties. Paša izprojektētu aizsardzību testēju praksē un prakē varu novērtēt cik efektīva vina ir . Visu elektroniku var un vajag aizsargāt. Tu taču negribētu izmantot telefonsakarus vai internetu kurš salūztu pec katras zibeņošanas :)) Pret elektromagnētisko impulsu pietiekami labi pasarga ari ekranēšana.

Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********        **  ********  **     ** 
    **     **    **        **  **         **   **  
    **         **          **  **          ** **   
    **       **      **    **  **          ** **   
    **       **      **    **  **         **   **  
    **       **       ******   ********  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727