UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 5
Re: krāsniņas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 04/09/2007 20:28

Droši vien var, ja vilkme nodrošina pietiekami ātru degšanu > augstu atgāzu temperatūru.
Es tikai gribēju pateikt, ka iespējams uztaisīt "gudru mūri", kurš pats izlems, laist atgāzes caur sevi vai pa taisno skurstenī.

Re: krāsniņas
Autors: maris_0102 (---.vsaa.lv)
Datums: 16/09/2008 10:07

Nu tā, beidzot pieslēdzu virtuves plīts mūrītim čuguna krāsniņu [www.siltumaeksperts.lv].
Pieslēdzu izejai galā, horizontāli, pie vecās plīts ieejas. Sanāk kādi 65 cm no grīdas. Vilkme pie ieejas mūrītī laba, ja paver gandrīz līdz galam šīberi, liesmu rauj pat nost.

Iekurināju, viss skaisti, kurās, TIKAI. Ja atver durvis vairāk par kādi 5cm, dūmi sāk velties pa krāsns durvīm laukā. Nu un kā malku piemest ?

Aizdoma ka varbūt vajadzētu noņemt čugua plāksni, kas iekš krāsns ir kā dubultā virsma, tai pa apakšu kaut kā aizdomīgi dūmi griežās uz riņķi virzienā uz durtiņām.

Tā kā krāsns vēl tikai reizes 3 kurināta lēni, tad par to cik sildīs mūrīti un vai neveidos darvu :( nav īsti skaidrs.
Vienīgi skaidrs, ka pie mūrīša nedrīkst lēni čūkstināt, tad noteikti aizaugs ātri un līdz mūra, skursteņa izdegšanai, sabeigšanai nav tālu

Re: krāsniņas
Autors: hc (81.198.113.---)
Datums: 16/09/2008 15:30

Jotul krāsniņām ir tāda tieksme "apēst" gaisu telpā. krāsniņas apakšpusē ir gaisa padeves vieta. Kā būtu ja šai vietai gaisu pievadītu no āra nevis telpas? vai tas ir kaut kā cieši saistīts ar krāsniņas augšējo gaisa padevi?

Re: krāsniņas
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 16/09/2008 17:06

Gaisu "aped" pilnīgi visas krāsnis un Jotul gaisu "neēd" kā savādāk. Protams, ja telpa nopakota ar visadām plēvēm un hermētiskie plastmasas logiem, tad gaiss pietrūks. Tad jau tādā telpā pat purkšķīti nevar palaist, bet ja ir normāla ventilacija, tad gan gaisu <izdedzināt" nav iespējams. Speciāla auksta āra gaisa padeve nu galīgi nav vajadzīga. Auksto gaisu tak vajadzēs vel sasildīt un tērēt enerģiju.

Re: krāsniņas
Autors: maris_0102 (---.vsaa.lv)
Datums: 16/09/2008 17:48

nu nē, nopakots ar plēvēm tur noteikti nav :) tur tikko ieliktas āra durvis uz cauru :) vējtveri un ailas tā tikai nopakotas un vate takš elpo :)
Pat pie atvērtām ārdurvīm nekas nemainās -> tātad, nav nekāds gaisa trūkums.

Es te pakonsultējos ar tirgoņiem, saka var mēģināt "dūmu zobu" pabīdīt maksimāli uz durtiņu pusi.

Tas "dūma zobs" ir krāsnī horizontāla plāksne, kā dubultā zem krāsniņas virsmas.

man ir doma to vispār pamēģināt izņemt ja nelīdzēs, tikai tirgoņi saka ka var sadegt ātrāk ārējā virsma. Kaut gan nez, kas nu tur sadegs, ja ar briketēm piebāztu nekurina :)

vārdusakot, mistika, jāeksperimentē.

Starpcitu, kā varētu ierīkot kaut kādu "gudru ventilācoju", kaut kādu atveri sienā, kaut kur pie ārdurvīm ? Es tikai nesaprast vai ziemā tai trubai nav jābūt ar kaut ko nopakotai lai aukstais gaiss mutuļiem neveļās iekšā ?!
Te nu man ir tumša bilde

Re: krāsniņas
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 16/09/2008 18:51

Nezinu, kāda tai krāsniņai konstrukcija, bet vajag eksperimentēt ar gaisa padevi. Ja gaiss padots nepareizi, tad tas, pie atvērtām durtiņām, pataisno iet skurstenī, a dūmi nak pa durtiņām ārā. Pie klasiskas plīts katra saimniece zināja, ka pirms plīts durtiņu attaisīšanas, vajag aiztaisīt pelnu durtiņas, lai gaisu rauj caur augšejām durtiņām un dūmi nenāk ārā. Tagad satais visādus regulātorus visapkārt krāsniņai un cilvēks, bez zināšanām krašņu lietās, točna nevar neko saprast.
hc, augšas gaiss, degšanas procesā, ir ļoti svarīgs. Ja cilvēki to saprastu, tad nekad pa skursteni nenāktu melni dūmi un skursteņslauķis būtu jāsauc ciemos daudzretāk. Aukšas gais nodrošina pilnīgu sadegšanu un tad neveidojas sodrēji, kā arī vajag mazāk malkas, bet kam tu to ieskaidrosi.

Re: krāsniņas
Autors: maris_0102 (---.vsaa.lv)
Datums: 17/09/2008 09:30

nu konstrukcija tāda kā visām, parasta :)
vienīgi tai ir 2 durvis - sānā un galā. Abām ir apakšā gaisa padeve.
Pie mūrīša kurinot abas gaisa padeves ir vaļā.
Kas ir augšas gaiss ?
Nu šai krāsniņai nekādu gaisa padevi augšējā daļā neredzu, veikalā arī citām, tai skaitā kaut kādai jotul mazajai arī tikai durtiņās padeve.

Vispār jau mūrītis tomēr silst no šī brīnuma, tikai nu tas ir virtuves plīts mūrītis, riktīgi plāns.

Tikai tagad man ienāca prātā, ka vecās plīts pievada vietā vajagzēja tur "tādu sēdvietu" uzmūrēt no šamota ķieģeļiem. Lai nav 50 cm plika truba, bet uzreiz jau iet iekš šiem ķieģeļiem un lielāks siltuma uzkrājējs :(

Nez cik ilgi māli žūst ? Man kur pie mīrīša ieejas iemūrējās kādi 5 šamota ķieģeļi, pēc 4 kurināšanas joprojām žūst ar baltu tvaiku ...

Re: krāsniņas
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 17/09/2008 10:09

Māli žūst vairakas dienas. Galvenais, nedrīkst tiko mūretu konstrukciju kurināt uz pilnu jaudu.Nedrīkst pieļaut, lai mālos esošais ūdens sāktu vārīties. Tad viss mūris var izjukt. Citadi, ar lēnu uguni, var kurināt kaut tiko uzmūrētu krāsni. Plika truba līdz sildmūrim ātri sasilda apkārtējo telpu, bet tik pat ātri atdziest. Visādā ziņā, tas vienmēr būs kompromiss starp ātru telpas uzsildīšanu, vai lēnu sasildīšanu, toties siltuma akumulēšanu.
Ja, degot ugunij, gaiss pienak tikai no apakšas, tad nenotiek pilnīga degmateriala sadegšana veidojas sodreji un pa skursteni nāk melni dūmi. Nu labi, melni dūmi vienmēr nenāk, bet pilnīga sadegšana nenotiek. Liesmas augšējā daļā pietrukst skābekļa un tāpēc kurtuves augšejā daļa parasti pievada tā saukto virsgaisu. Tikai, ar gaisa padevi kurtuvē no apakšas, nav iespējams pilnīgi sadedzināt kurināmo. Jo vairāk padod gaisu no apakšas, jo krāsns sāk degt "rūkdama" un vairāk "labuma" iziet skurstenī.

Re: krāsniņas
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 17/09/2008 10:30

Nu tādus brīnumus par svaigā gaisa padevi vēl nebiju dzirdējis. Skandināvi, piemēram, 100% savas krāsnis aprīko ar svaigā gaisa padevi tieši no āra, jo, kāpēc kurināt silto istabas gaisu, ja to var ņemt no āra??? Parasti zem grīdas ir ierakta truba, kas kaut kur iznāk ārā un tad to pievada krāsnij tieši no apakšas. Tādējādi vilkme ir ļoti laba un istabā neveidojas vakums, kas ļoti labi noblīvētās mājās ir problēma - krāsnis dūmo utt. Paskaties veikalos gatavās krāsnis - praktiski visām ir apakšā iespējams pieslēgums svaigajam gaisam no āra. Tā pēc būtības arī būtu jākonstruē krāsns apkure- diemžēl ne vienmēr tas tiek ievērots. Ja ir malkas apkures katls, tad vēl jo vairāk - tad lai nebūtu jāzāģē sienā caurums svaigā gaisa padevei, kas caur istabu tiek vilkts iekšā un istaba tiek dzesēta - 100x labāk ir pievadīt trubu tieši no āra krāsnij.

Re: krāsniņas
Autors: maris_0102 (---.vsaa.lv)
Datums: 17/09/2008 12:02

DidzisP:
Nu es nez, vai tad tiešām tā augšējā gaisa padeve ir tikai kādām izredzētām krāsniņām ? Jo itkā tai pašai THE BEST STOVES ST4102 skopajā instrukcijas lapiņā arī kaut kas rakstīs par augšējo gaisa padevi (airwasher), kas pietam, plūsmu virza gar stikliem, palēninot to aizkvēpšanu.
Vārdusakot, ar roku regulējama augšējā gaisa padeve nekur nav manīta

aaaa:
nav jau tām čuguna krāsniņam atsevišķs pievads gaisam, jo padeves regulējas ar bīdāmu restīti. Tā ka šāds variants atkrīt. Aukstā gaisa pievadīsanu telpā viekārši pa kaut kādu trubu - nu nez, izklausās pēc pasaules sildīšanas.
Kaut gan, māja tik veca, ka domāju gaiss ieplūst pa katra baļķa kaķējumu :) Likšu logu sestdien, redzēs, varbūt visa linu lenta aizies nevis loga pakojumam, bet blakus ieraudzītajām šķirbām starp baļķiem :)

Pašreizējā: 3 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   *******   ********   ******** 
 ***   ***  **        **     **  **     **  **       
 **** ****  **        **     **  **     **  **       
 ** *** **  ******     ********  **     **  ******   
 **     **  **               **  **     **  **       
 **     **  **        **     **  **     **  **       
 **     **  ********   *******   ********   **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727