UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 5
Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: soseds2 (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 20:05

Ja vejtveris standarta pilda starptelpas funkciju starp aru un siltajam iekstelpam tad kada var but
runa par slapju pufaiku karinasanu ziema pie vejtvera atkstajam sienam. Autors gribeja vejtveri izvietot pakaramos. Ja vejtveris ir ka vasaras veranda,kur t ir gandriz ka ara, slapjas pufaikas sasals,
labakaja gadijuma sapeles. Tad ja karinam pufaikas un gribam tas zavet ziema, nomainam vejtverim
logus izolejam un nedod dies ierikojam apkuri zabaku zavesanai,vejtveris klust par prieksnamu.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: hm (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 20:54

nu jā - no jautājuma par vējtvera kurināšanu, līdz filozofijai par to, ka ja uzceļ māju bez pagraba, tad tā ir diezgan droša zīme, ka drīz mazgāsi šķīvjus Īrijā - viens solis :)

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 20:59

...ja cilvēku Latvijā nesaista īpašums, māja, zeme, senču "aura", tad jā...liela iespēja TURp braukt......
Protams ir daudz citu iemeslu, kāpēc... Latgale jau tukša....jaunu "Stalkeru" var uzņemt!

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Andris_ (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 22:54

Paldies vīri par viedokļiem,
būs ko padomāt...

pēc tiem formulējumiem man sanāk, ka man būs vējtveris ar vējtvera funkciju un atseviščs priekšnams. Mana šā brīža iecere: [failiem.lv]

1) Man plānos vējtveri neaizkrāmēt - to izmantot tikai kā vējtveri.
2) Es gan vairāk gribēju izptrast vai atstājot vējtveri nekurinātu neveidosies kkādi pelējumi - tā kā vējtveris ir mazs, tad pieņemu, ka vēdināsies gana labi... + vai šāds nekurināts vējtveris neradīs diskomfortu priekšnamā?
3) Aizķērās tā doma - kā tad ir, ja 3 cilvēki uzreiz grib satilpt vējtverī... tā kā bišku par šauru :D... nez, vai ir vērts to vējtveri palielināt dēļ tā vien, ka 2cilvēki vienā vējtverī knapi satilpst...
4) Durvis speciāli ieliku virzienā no vējtvera prom - nav gan baigi labi ugunsgrēka gadījumā, bet pieņemu, ka 2 stāvu privātmājai tas nebūtu tik obligāts nosacījums...

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 20:28

Diskusija par dažu metru telpu tādos līmeņos uzgājusi, ka vispasaules ekologu ārkārtas kongress par tēmu "Neatliekamie avārijas pasākumi globālās sasilšanas seku ierobežošanā" pat nobālētu.

Bet tā Taisnība citādi nedzimst ! Nav būtiski, kā telpa tiek nosaukta - būtiski, cik tā ir noderīga lietošanā.
Piem.: kā lai piemēro atbilstošu nosaukumu lielai katla telpai, kurā ir plaukti dārza - mājas inventāram, elektro - benzīna darbarīkiem, darba virsmas šmirģelim, ūdens filtri, sūķņi, boileris utt., malkai vieta arī (ko gan laikam nedrīkst) - un ar tikai vienu lodziņu,ja kas. Kāpēc tieši tādu vajag ? Bet man un citam tā ir ērtāk + lētāk = racionālāk, nekā trīs komorkas ar durvīm rindā - varbūt pat caurstaigājamas ! Citam atkal nevajag tā - tam ir kapitāla saimniec. ēka!

Telpu multifunkcionalitāte mūsdienās ir viens no racionālas un arī tālredzīgas telpu plānošanas stūrakmeņiem ne tikai ražošanas ēkās !

Taisam to pliko tamburu, ja platības nav žēl, tik neaizmirstam ka priekšnamam - vai ģērbtuves zonai kaut kur jābūt - vai kā atsevišķam, vai tālāk - halles+ kāpņu telpas stūrī, vai halles+ viesistabas nišā, vai citādāk.

Aiz vējtvera nekāds baigais diskomforts nebūs - ja durvis uz priekšnamu arī nav siltās. Pats sajutīsi cik aukstāk būs tajā sturī un durvis nomainīsi vai vienkārši uzlabosi, ja nebūs tīkami - nav ko saspringt! Nav justs īpašs diskomforts pat apvienotajā vējtverī - priekšnamā.
Par ietilpību....man komplicētāk domājas - ikdienā pietiek, ciemiņu reizēs kaut arī reti - nav patīkami, ka citiem varbūt neērti - somas, puķes utt.! Vai tas vērā ņemams vai nē, tas jau katram jāizšķir pašam!
Tie trīs civēki bija prātā kā: tēvs, māte un kāds bērns! Bildi gan aizmirsu apskatīt, gan jau.
Lai tik māja uztop !

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 20:36

Kondensāts lielākoties veidojas tādās telpās, kur patstāvīgi uzturas cilvēki vai ir mitruma avots - virtuves; tualetes. Ja starp vējtveri un iekšējo silto priekštelpu durvis ir blīvētas - gumijas un slieksnis, tad parasti mitruma pieplūde vēvtverī nav. Runājot par izmantošanu var teikt , ka vējtverim 90% gadījumos cauri dodas viens cilvēks, bet brīdī, kad mājās jāielaiž Rīgas Dinamo komanda šie siltumzudumi pie vienlaicīgi atvērtām durvīm nebūs būtiski.
Nu ugunsnelaimes gadījumā no ģimenes mājas var izkļūt arī caur logu, pie nosacījuma ka nav uzliktas restes un izmantot bruņustikls. Taču cik redzams TV avotos lielākās nelaimes parasti ir cilvēkiem, kas dzer alkaholu un smēķē gultā.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 21:15

Un vēl kas ko nepieminēja - Ja ieeja ir DA pusē ( ideāli būtu māja plānā mazliet L veida)- šķiet valdošie aukstie vēji ir no ZR - tad reti tur kas iepūš.
Sev pie 15 m garas mājas šādu kunkucīti neliktu kaut ziemeļu pusē. Segto lieveni - terasītes stūrus ierobežotu ar polišūnu karbonāta lokšņu vēja - sniega aizsegu plus dekorat. horizontālu latu režģi ( vai ko dižāku) un viss un arī tikai pēc tam, ja reāli redzētu un sajustu nepieciešamību. Mums Ulmaņlaiku īres nama dzīvoklī koridors šaurākajā posmā 135 cm plats - stāvēt var tikai rindā.

Jādomā pašiem - vai nesanāks arī caur vējtveri iet rindā ( un ar iepirkumu somām rokās) - vai abas durvis bieži nebūs vienlaicīgi vaļā, lai tehniski veiktu ieiešanu - ja tā, tad tādam vējtverim ir līdzīga nozīme kā dubultdurvīm un nekas vairāk- telpa nosaukuma pēc - par ērtu to grūti saukt - bet paši jau to izbaudīsiet un kā būs tā būs . Nu varbūt, ka kaut ko neievērtēju.
Cik paši būsiet apmierināti, tik arī būs labi !

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 22:24

Kādi vēl vecie laiki un vecie vējtveri - murgi, nekas vairāk. Viss mainās - mūsdienu modernas siltinātas durvis izolē vairāk siltuma kā veco laiku no dēļiem sasists vējtveris ar parastām dēļu durvīm abās pusēs. Nu ko var ņemties ar tiem vecajiem mēsliem - varbūt medicīnā ar vajag šņabi saliet rīklē, ar koka āmuru pa galvu un ar fuksi kāju nost - tas tak senču mantojums! Agrāk kurināja ar krāsni - interesanti ko tad darīt - vējtverī krāsni mūrēt? Tagad tak izvelk caurules un ir tev apkurināts vējtveris. No tāda neapkurināta šķūņa nav pilnīgi nekāda jēga - sauc to par vējtveri vai bezdeļtveri - pilnīgi nefunkcionāls apendicīts, nekas vairāk. Vējtverim vai priekšnamam jābūt apkurinātam, tas ir 100%, pilnīgi bez variantiem. Kurš gribēs ģērbties tādā pretīgā -15 grādīgā kambarī, kurā ir mitrs, viss ir ledaini auksts utt. Tāda celtniecība - materiālu izniekošana, nekas vairāk. Es gan teiktu gan no savas, gan no visu kaimiņu pieredzes, cik esam aprunājuši vējtvera būtību, pats svarīgākais ir smakas. Apavi un āra drēbes ir ar nepatīkamu smaku, dari ko gribi un tādai norobežotai telpai ir jābūt. Cik radiem ir vecajās mājās neapkurināmi priekšnami - to funkcionālais izmantojums ir nevis tuvs nullei, bet apaļa nulle. Aukstumā neviens cilvēks drēbes nost nevelk un tāpat ar visām āra drēbēm un apaviem svempjās iekšā siltumā.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 22:43

aaaa: Neesat tik kategorisks savos spriedumos. Kā piemēram, vēl joprojām , neskatoties uz superdurvīm sabiedriskajām ēkām, daudzzīvokļu mājām un arī privātmājām taisa vējtverus! Ja Jums tie nepatīk, tad tas nenozīmē, ka citam tie arī nepatīk... ievadiet googlē " тамбур " un piemēru būs ļoti daudz, un ne jau no pufaikciema. Katrs pamato kāpēc jā, kāpēc nē. Galvenais ir saprast, kas tas ir, ko tas dod, kad tam ir efekts, kad nav, un vai atmaksājās.......

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 07:13

Runa jau nav par patīk, nepatīk, runa te ir par auksts/silts vējtveris. Man pašam mājai ir vējtveris, bez tāda es vispār mājas plānojumu pat neapsvēru, bet saku, ka no mājas atdalīts ledusauksts vējtveris ir no funkcionalitātes viedokļa nulles vērts. Tam ir jābūt apkurināmam, siltinātas ēkas sastāvā.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: ETT (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 08:40

aaaa, Tu spītīgi vējtverim gribi uzvelt funkcijas, kuras tam nav jāveic. Tas nav garderobe, veļas vai apavu žāvētava. Noslēgtam vējtverim ir tikai divas funkcijas
1) Radīt pirms ieeja telpu ar relatīvi mazu gaisa kustību
2) Veidot pirm ieejas telpu ar ierobežotu tilpumu, lai būtu ierobežota slltuma apmaiņa, ne velti krievu mēlē to sauc par tamburu, citiem vārdiem, slūžām, jo ir pieņemts, ka atverot durvis, notiek gaisa apmaiņa mazākās telpas puses tilpumā.
Ja vēj tverī vēlas izģērbties, dzert alu vai dzemdēt bērnus, tā nav būves elementa problēma, jo lamāt logu par to, ka tas neveic durvju funkciju un tāpēc visu logu vietā jāliek durvis nav sevišķi prātīgi, kaut arī kādam tas varētu likties ērtāk...

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 09:04

Ja jau mēs vispārinām, tad vispār loģiski ēku būvēt no vienas telpas, kur dažādu - atejas, virtuves un guļamzonu lokālai norobežošanai izmantot pārbīdāmus aizslietņus. Tādā gadījumā - dzīvojamā ēka var būt kā liela skārda bundža ar vienām durvīm un vienu logu.
Tāda ēka noteikti ļoti lēta un ērta izmantošanai.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: :) (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 11:55

Piekrītu aaaa. Manuprāt kombinācija neapkurināts vējtveris PLUS apkurināts priekšnams (ar durvīm, kas to atdala no pārējām iekštelpām) privātmājā ir pārspīlējums un izšķērdība. Pietiek ar apkurināmu priekšnamu vai vējtveri, kā nu kurš to sauc, kas no pārējās mājas atdalīts ar iekšdurvīm. Tas ir spēkā, ja vien māja nav super izolēta, ar rekuperatoru un tmldz fīčām, kur no katra izplūstošā siltā gaisa litra tiek izspiests maksimāls labums, vai saimniekam ir principiāli žēl lieku reizi izvēdināt tos dažus no mājas izolētā apsildāmā priekšnama kvadrātmetrus izejot/ieejot mājā, vai arī nezināmu iemeslu dēļ privātmājas ārdurvis tiek virinātas tik pat bieži kā Maximā.

Cik tu ietaupīsi ar tām papildus "slūžām"? Un cik iztērēsi lai tās uzbūvētu? Un cik maksāsi gadā NĪN par šo slūžu m2? Un cik ērti tas būs? Man hruščovkā kāpņu telpā lejā arī ir "tamburs" (nav priekšnams :) ). Tikai tas ir akurāt tik "plašs, ērts un gaišs", ka iekšdurvis nekad neesmu redzējis aizvērtas (jāpaskatās, vai tās vispār vēl ir) - citādi apgriezties nevar.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 13:06

Cisa, k..a, ņamma, guļa kopā un plīts pie ārdurvīm, siltā gaisa aizvaram !
Diez vai kāds tādu grib !
Bet virtuvi + ēdamtelpu, kura jau pati pēc funkcionālās būtības ir neliels sabiedr. ēdināšanas uzņēmums ( produktu uzglabāšana, gatavošana, pasniegšana) masveidā apvienojam ar Family Room vai Quest Room - viesistabai ar halli ( ar skaistām kāpnēm stūrī, kas nav slikti) un visu ietilpinam taisnstūra formas zālē. Ja vēl citā stūrī pieplusojas ieeja pa taisno tualetē vai vannas istabā, tad jau daudz netrūkst līdz cisa........
Pirms 100 gadiem bija līdzīgi varianti :Sezonas strādnieku mitekļi - Dzīvojamās virtuves ( Bez atejas gan - tā ārā aiz stūra) !

Sevišķi jaunās ģimenes ar maziem bērniem, kamēr visiem ir vienāds dienas režīms, un kuri nav izdzīvojuši sadzīves situācijas ar tīņu - jauniešu vecuma bērniem, kad dienas režīmi kļūst dažādi - katram savas tiesības un pienākumi un obščagas variants paliek traucējošs.

Paldies dievam, ka mēs cilvēki, kā jebkura dzīva radība piemērojas un pierod pie jeb kā ! Un pie tam vēl spējam pārliecināt sevi un apkārtējos par to, ka mums ir vislabāk!

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: ub (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 13:08

Pie manas daudzīvokļu mājas durvīm tieši šogad parādījās uzraksts- ''Aizvērt durvis'' uz otrām vējtvera durvīm tieši iepriekšējās aukstajās nedēļās un darbiniece, kas apkurina kāpnēs esošās iestādes telpas nāk no rīta 6, teica, ka liela temperatūru atšķirība atkarībā vai durvis ir bijušas ciet vai atstātas vaļā. Arī savai mājai esmu uzbūvējis vējtveri, kura grīdu nezinu siltināt vai ne, vai ir bijis gadījums, kad caurules aizsalst, jo plānoju normālas koka durvis, kas nav superblīvas.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 13:18

Andris_ Wrote:
-------------------------------------------------------
> 2) Es gan vairāk gribēju izptrast vai atstājot
> vējtveri nekurinātu neveidosies kkādi pelējumi
> - tā kā vējtveris ir mazs, tad pieņemu, ka
> vēdināsies gana labi... + vai šāds nekurināts
> vējtveris neradīs diskomfortu priekšnamā?

Mums nav vējtvera. Vispār nav. Vai tas rada diskomfortu koridorā? Vietā, kur gan virsdrēbes ģērbjam, gan sievai spogulis stāv, gan es šad tad kaut ko palodēju, pie ārdurvīm kājās stāvot? Nē. Nēnu OK, ārdurvis ir aukstākas nekā apkārtējās sienas, lielajā salā šur tur arī ledus bija novērojams (mana kļūda - izvēlējos durvis ar lodziņu - it kā gaišāk, bet tomēr rada kondensāta un caursalšanas problēmas), bet metra attālumā tas netraucē.


> 3) Aizķērās tā doma - kā tad ir, ja 3
> cilvēki uzreiz grib satilpt vējtverī... tā kā
> bišku par šauru :D... nez, vai ir vērts to
> vējtveri palielināt dēļ tā vien, ka 2cilvēki
> vienā vējtverī knapi satilpst...

Cik bieži trijatā tur kāds staigā? Vai tādā brīdī pašā mājā kāds, kam traucētu aukstā gaisa masa vai caurvējš, arī atrodas?


būvinženieris Ivars Brinkmanis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Taču cik redzams TV avotos lielākās nelaimes
> parasti ir cilvēkiem, kas dzer alkaholu un
> smēķē gultā.

... vai atstāj degošas sveces adventes vainagā (vai eglē), kamēr paši aiziet uz podu vai dušu ;)


Zodčijs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Un vēl kas ko nepieminēja - Ja ieeja ir DA
> pusē ( ideāli būtu māja plānā mazliet L
> veida)- šķiet valdošie aukstie vēji ir no ZR -
> tad reti tur kas iepūš.

"Gadā kopumā valdošie ir dienvidu, dienvidrietumu un rietumu vēji."
[www.meteo.lv]
Aukstie vai nē, slinkums meklēt. Savā pusē nesenajos salos novēroju, ka vējš parasti ir no D, DR, R (izskatās, ka tieši meteo.lv minētie virzieni).


aaaa Wrote:
-------------------------------------------------------
> Es gan teiktu gan no savas, gan no
> visu kaimiņu pieredzes, cik esam aprunājuši
> vējtvera būtību, pats svarīgākais ir smakas.
> Apavi un āra drēbes ir ar nepatīkamu smaku,
> dari ko gribi un tādai norobežotai telpai ir
> jābūt.

Domājams, tas no cilvēkiem atkarīgs, no viņu ikdienas nodarbēm. Dzīvokļos, piemēram, āra drēbes nereti karājas pie sienas nenorobežotā koridorā, turpat uz grīdas (vai uz režģa kaut kāda) stāv apavi. Nekādas smakas nav novērotas. Protams, nenoliegšu, ka drēbes var piesūkties ar smakām, ja ņemās ar lauku darbiem (mēslojums, lopi utt), bet tad atgriežamies pie iepriekš rakstītā - "no cilvēkiem atkarīgs, no viņu ikdienas nodarbēm".


----
Kaimiņiem, šķiet, ir neapkurināts vējtveris. Māja veca. Varētu būt, ka tur kādas briketes, malku uzglabā. Tāpat tur ir suņubūda ierīkota.

No skolas gadiem palikusi atmiņā klasesbiedra mājas veranda. Par ziemu nezinu, bet vasarā forši - sanāk tāda kā uzgaidāmā telpa viesiem. Tāpat arī pašam forši iziet verandā kaut ko padarīt - gaiša, viegla piebūve, kas nerada smaguma un saspiestības sajūtu. Pilda arī vējtvera funkcijas. Kalpo arī par buferzonu netīrumiem (piemēram, par vietu, kur sunim ķepas noslaucīt, pirms tiek ielaists mājā).

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 12/02/2014 18:48

Labi ka binary palaboja : tie valdošie ZR skaitās tikai Zemgalē - Jelgavas apkārtne.
Tas ir tikai viens no faktoriem - Un ja teritorija ļauj - vēju dēļ cilvēki sastāda krūmu, eglīšu, priedīšu vai tūju dzīvžogus.

Segta Terase (lievenis) ar margām, kur var pasēdēt vasarā - vai pusVeranda der, kas daļēji aiztur vēju, lietu , lai sniegu no drēbēm un apaviem ir kur nokratīt, lietus- sniegi mazāk dzesē ārdurvis, mazāk slapjuma sanes iekšā utt. Ja šādi risinājumi, tad plikā Vējtvera nozīme mazinās !

Grūti delikāti noformulēt (un piemirstās arī) bāzes doma: ka tas ir neadekvāti, nezolīdi ,ka galvenā ieeja kārtīgā mājā - kur seko varbūt 40 m2 viesistaba - ir caur KOMORKU, kas ir piederīga 19550 - 60- to gadu - Hruščova laiku sēnīšu tipa vai līdzīgām ēciņām. Tēmas autors nerādīja, bet tur vīdēja 15 m mājas gabarītizmērs !!! Nu kārtīga māja !!!

Lūk atceres par verandu - nu forši! Stiklots - izskatīgs- normālu izmēru vētveris arī citādi noderīgs. Bet tas jau mums šķiet par dārgu. Ja kā pirmā telpa - Kārtīgs Siltais Priekšnams skaitās sliktais, un citu variantu nav, tad tik turpinām likt pie (vai iekš) savas Pils - Komorku ar uzrakstu : Galvenā ieeja - lai kāds nepārprot !
Ieejas Mezglam jābūt Adekvātam Mājai ! Sāksim ar to un Domāsim kompleksi !

Siltumekonomija : par Komorkas izmaksās ieekonomēto naudu ( kaut iekš korpusa esot , tās platība ir vairāki procenti no kopplatībām) šķiet, ka varētu uzlikt papildus 10 cm akmens vates kārtu visam ēkas jumtam ! No kā būs lielāks labums ilgtermiņā ?

Citādi - kāds nu tas "bērns" mums ir - tādu aizstāvam !
Vissmieklīgākie redzētie ir varianti, kad īpašnieks atļāvies dubulto garāžu, viesistabu 50m2 utm., telpas 250 m2 kopā + Komorka = izcili adekvāti un saderīgi.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 13/02/2014 09:15

Jebkura lieluma telpa, kura netiek vēdināta un kurā tiek ienestas mitras lietas, kas piesārņotas ar organiku rada smakas- smaržās- aromātus- smirdoņu... kā nu kuram vārds izraisa mazāku vai lielāku reakciju.
Lasot oponentu domas, tomēr domājot kontekstā jāatceras, ka risinājumi ēku izbūvei mainās līdz ar iespējamiem būvniecības risinājumiem - piemēram ikdienā pieejamas blīvgumijas logiem parādījās relatīvi nesen ... gadi 15..20. Līdz tam porolons vai papīra līlemlenta. Vecmāmiņa logā lika zeķi ar sabāztām drānām. Vai šodien, piemēram Īrijā, attāliem radiniekiem nav izdevīgi IZSLĒGT elektrību, jo par mēnesi ir fiksēta maksa, kas nemainās no tā vai elektrību lieto vai nē.
Tātad vispārinot var teikt to, ka ēkām, kur nepārtraukti darbojas centrālā apkure, vējtvera nozīme ir reducēta, jo cilvēks praktiski nejūt tā nozīme. Savādāk tur, kur darbojas krāsnis vai epizodiski apsildes avoti....jebkuri citi siltuma taupīšanas pasākumi būtu svarīgi un diezin vai tos var aizstāt ar papildus 10cm siltumizolācijas slāni uz sienas.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Andris_ (178.16.22.---)
Datums: 13/02/2014 12:13

Paldies vēlreiz par noderīgiem padomiem,
punktu uz i par "vējtveri" pielika Zodčija rakstītais:

"Grūti delikāti noformulēt (un piemirstās arī) bāzes doma: ka tas ir neadekvāti, nezolīdi ,ka galvenā ieeja kārtīgā mājā - kur seko varbūt 40 m2 viesistaba - ir caur KOMORKU..."

Rezumē:
1) tiks celta nesiltināta veranda 10-15m2.
2) par norobežojošām konstrukcijām vēl padomāšu, visticamāk, ka 100mm siltināts koka karkass --> vēl par iekšējām un ārējām plēvēm pastudēšu - mērķis, lai norobežojošās konstrukcijas būtu pietiekami elpojošas, lai neveidotos sasmakums (tvaika plēve ar Sd>100m nederēs)..

Paldies!

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 13/02/2014 18:10

Malacis Andri, ka uzķēri domas būtību un noticēji ! Ja nepārdomāsi, tava ģimene būs tikai ieguvēja.
Un te jau pietika atbalsītāju, es tik - provēju salikt šo to pa plauktiņiem, pie brīva brīža esot !

Mazliet kuriozi, bet manā provincē ideja: siltais priekšnams kā pirmā telpa (bez pierastā tambura) - ienāca 14 vai 16 gadu atpakaļ un sāka iegūt piekrišanu (un ar citām āra piedevām - vismaz daži ko tādu propagandē) - kad kāds darbīgs uzņēmējs iegādāja māju no pad. armijas praporščika - padzīvoja - tad izdomāja būvēt jaunu - labākā vietā - un rādīja samērā apjomīgu "Prihožaju" esošajā mājā - šitādu viņam noteikti vajagot arī jaunajā !

Par Verandu : variants - Gabarīti apm.: 2,6 -3,0 x 3,9 - 4,5 m. Četri Stabi 15x15cm, priekšpusē - rindā, visi ik pa 130 - 150 cm. Trīs ailes priekšā, sānos divas - ar starpstabu. Uz priekšas Stabiem Spārturis 15x15, 540 - 600cm. Uz tā spāres 7,5-10x15 ik 88-98 cm - vienslīpu jumtam. Citam citādi. Visi elementi ēvelēti. Jumta segums virsū - ar dēļu griestu apdari no apakšas spāru starpās - lai spāres atsegtas - neaizpildītas. Spāres un stabi - Sabiezinātos izmēros - jo mazāki - 5x15 un 10x10 - sevišķi pie Mājas korpusa - izskatās smieklīgi smalki un sīki - atkal neadekvāti. Var plusot dekorat. saišķus, statnīšus utt.
Ieeja vai priekšas vidusailē, kas varbūt šaurāka, vai citādi - sānos.

Un šī varianta apakš-doma - segta skaista ieejas Terase - palietojam - pēc tam, vēlāk - tērējamies uz aizpildījumiem līdz pat pilnVerandai - a varbūt tāpat ir labi - vasarā vispār ideāli !

Tāda vai līdzīga segtas Terases - pusVerandas vai pilnVerandas piebūve piedod GARŠU visai MĀJAI - ja vien nesākam to izskaistināt pašu par sevi - taisam kā maziņo smukumiņu nepakārtojoties mājas apmēriem - tā ir Mājas būvapjoma - korpusa - veidola sastāvdaļa - nevis malkas šķūnīša piebūve kolektīvās cū.... pardon...aitu fermas Beksaidā !

Pēc tam domā - ar ko, cik daudz - aizpildīt starpstatņu ailes.Tā ir bieži darīts. Siltināt ziemas dēļ neapkurināmu it kā nav nozīmes, drīzāk jādomā , lai vasarā tur nav siltumnīca un spelte - siltinājums no karstuma īpaši nepaglābs - ja daudz logu un dienvidu puse - tad īpaši.

Ja tomēr siltini nelogu daļu - ir variants no Ulmaņlaikiem - nekurini malkā dēļu atgriezumus utt.- ar tiem monolīti aizpildīsi statņu starpas - kā ar parketu + dēļu apdare - nekādu plēvju - nekādu gaisa šķirkārtu - koks tikai !... kādas putas kādā šķirbā.( nebiju šito iedomājies iepriekš)

Tā iznāk vasaras telpa - un tieši siltajā laikā īpaši noderīga - galdiņš + soli - pasēdēt utt.
Un pavasara vējiņu pabaudīt - dzerot sestdienas rīta kafiju - vai no sievas un bērniem atiet - vai viņus izsūtīt, lai patusē !

Bet variācijas ir dažādas - maniem draugiem sākumā ailēs bija tikai vertik. koka latu - balkona margas - iekšpus tām, nebojājot dizainu - pienāca klāt organ. stikla daļējs pretvēja aizpildījums.
Man pašam daļēji - no sāniem - retinātu horiz. latu apšuvums - pa to iekšpusi vai ārpusi nāks klāt arī stikla vai polišūnukarbonāta...kā viņu tur...caurspīd. loksnes + viegla - dekorat.koka rāmja vērtnes ar līdzīgu aizpildījumu - kas pusgadu = vasaru + puspavasari + pusrudeni - stāvēs vaļā stacionāri - bez virināšanas.
Žēl tikai, ka statņi likti - nepakārtojot tos iespējamā aizpildījuma lokšņu izmēriem - paketniekus protams pasūta kādus vajag - vienstikla logu rāmjus tāpat. Tiem standarti neeksistē.

Paldies par uzmanību !

Pašreizējā: 2 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   **    **  ********   ********  
  **  **   **     **   **  **   **     **  **     ** 
   ****    **     **    ****    **     **  **     ** 
    **     ********      **     **     **  ********  
    **     **            **     **     **  **     ** 
    **     **            **     **     **  **     ** 
    **     **            **     ********   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727