UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 4
Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 00:17

Ja slinkums zāli pļaut - vai nav cita lētā darbaspēka - ir divi varianti :
a) audzēt pļavu - kaķim patiks...
b) noliet ar Deci (vai kā viņu) - un divus gadus būs melno smilšu kaste....
It is joke...

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 00:48

Esmu dzīvojis dzīvoklī ar apvienoto viesistabu un virtuvi - nu man tas ir pilnīgs nē, ne par kādu cenu. Ir cilvēki, kas dzīvo un nesūdzas un saka, ka labākais variants. Piebildei - traucene man ir no pirmās dienas, kopš ievācāmies mājā - tas arī nebija apspriežams jautājums. Zāle - nu man tāds bomžatnijs pagalms, kas tiek pļauts ik pārnedēļas, nav vajadzīgs - ja kādam patīk pļavas zāle - uz priekšu. Tikai tā, aptuvenai saprašanai - es savus 1700 m2 nonstopā pļauju 4 stundas. Stumjamā pļaujmašīna - pati platākā no stumjamām, ko var nopirkt. Koki, krūmi, līkumošana utt. Daudz vai maz - nu tas kā kuram, bet 4 stundas katru nedēļu izbrīvēt - tas nav maz. Tikai jāatceras arī tas, ka lietainā laikā vai slapju zāli ir ļoti grūti pļaut. Mašīnu arī var mazgāt reizi gadā, vai reizi nedēļā... Atšķirība jau tikai tajā, ka vienā gadījumā tu visu laiku kā nevīža braukā ar netīru mašīnu, uz kuru gan pašam, gan citam ir riebums skatīties, otrā gadījumā tev ir prieks autiņu katru reizi ieraugot.
Zodčijam par stāvu skaitu - uzreiz pateikšu, ka mums visa dzīve norit 1. stāvā, pagaidām 2. stāvā ir ciemiņu istabas, kas netiek izmantotas. Arī tas bija žeļezno izlemts jau plānošanas stadijā - un varu 100x apstiprināt - tas konkrēti man no visām lietām, kas ir mājā, ir bijis vispareizākais lēmums. Ja celtu otrreiz - es celtu kaut mazāku, jo tā sanāk dārgāk, bet es otru stāvu netaisītu vispār - nekas nav apgrūtinošāks un neērtāks kā mājā skraidīt pa trepēm. Aukstie bēniņi ar bēniņu kāpnēm, lai var salikt krāmus un nekādu savietoto jumtu un nekādu trepju.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 00:57

Pirmie divi Somu mājas projekti ir tipiskākais sliktas un neprofesionālas plānošanas paraugs, ko var arhitektūras studentiem rādīt - tualete ir praktiski viesistabas centrā. Nu tagad iedomājamies situāciju - ir sanākuši ciemiņi, vai vienkārši ģimene vakarā skatās filmu. Ir vēls vakars, klusums, TV nav uzgriezts skaļi un vienam pēkšņi savajagās svarīgo darīšanu. Detaļās neizplūdīšu, bet ideja, cerams ir skaidra - lai vai kā, visi sēdēs un klausīsies. Mājas iekšējā plānošana ir ārkārtīgi smalka lieta - kā man čoms arhitekts stāstīja - labi izplānot iekštelpas vajagot mēnešiem ar pasūtītāju runāt, noskaidrot viņu dzīvesstilu, saprast vajadzības utt. Nebūs labi, ja, piemēram, no saunas uz virtuvi plikam pēc aliņa būs jāskrien caur viesistabu, vai TV būs tieši blakus guļamistabai - viens lūr bojeviku, otrs nevar pagulēt. Tas pats par sanitārajiem mezgliem. Ir jāiedziļinās detaļās. Jo tikai sīkumi atšķir īstu profesionāli no diletanta. Un tikai informācijai - Somu māja atnāk bez nevienas!!! iekšsienas, tā kā plānojums pēc tam tāpat tiek taisīts no reģipša vai vienalga kā jau post factum. Somu māja ir neapdarināts ārsienu karkass bez pamatiem un bez jumta.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 02:31

aaaaa...visu cieņu bet es (ne tikai es) redzu tev cauri - tu aizstāvi savu iepriekš notikušo izvēli - kā daudzi citi - un no objektivitātes tur nav ne vēsts - piedod vecīt - bet tā tas ir ....cipari saka savu - ja vien zinām kādus ciparus cēķināt - un ne tikai - cilvēka psiholoģijas lietas arī ir smalkas.....cenšanās pierādīt savas izvēles pareizumu arī to pašu pierāda.....lūdzu neapvainojies....un nesāc pa jaunam ko atkal pierādīt - te meitenei zeltenei izvēle jāizdara....pa objektīvo līniju - pa godīgo vēlams taču....

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 09:15

Es sen vairs neesmu ne tādā vecumā, ne statusā, kad man baigi vajadzētu anonīmà forumà kaut ko pierādīt. Es taču teicu, ka man šobrīd ir 2-stāvīga màja, bet uzskatu, ka otrais stāvs, trepes un savietotais jumts ir garām. Tā ir mana pārliecība un izvēle. Nesen bija problemas ar celi un tad es neskraidišanu pa trepēm novērtēju vēl vairāk. Un mazi bērni to novērtē katru dienu.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: SSD (stāsti/stādi/dēsti) (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 09:24

Tā, skatos, kungi iekarsuši. Nāksies sajusties kā darbā un biš' pamoderēt.

Lūdzu beidzam pavedienu par netīrajiem traukiem. Tas topiks mani neskar. (trauki nav un nevar būt problēma un punkts.)

Par pļaušanām -šis ir līdzīgi kā "cik bieži jāiet pie friziera": skaidrs, ka zāle aug griezdamās un prasa savu. Tātad, vai nu pļaujam paši, vai motivējam citus. Savos laukos esmu novērojusi trako augšanu līdz Jāņiem, kad pļaujam 1x nedēļā, tas uz stundu-divām un vēlāk jau retāk. Bet ir bijušas visādas vasaras un ir dažādi zālieni. (Lai dzīvo pļaujmašīnas ar savācēju)

Papildus mani interesē sekojoša argumentācija:

- uz doto kvadratūru (150-170, dzīv plat?): viens stāvs vai divi? Argumentētas priekšrocības/trūkumi/optimizācija?

- optimāls zemes gabala lielums šādai mājai? augstāk kāds bija ierakstījis, ka "optimāli ir 2000 m2". Atgādinu, ka mēs runājam par māju pilsētā, šobrīd sarakstā ir daži 800-950 m2, uz kuriem ir lielākas/mazākas, mūsu formātam derīgas mājeles un neko, ir pat vieta pojenei un vecai ābelei. Tas ir, ja negrasos rakt zemes siltumsūkni, tad novērtēšu argumentus.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: Voldis (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 09:46

Mēs esam tik dažādi ar savām vajadzībām un prioritātām, kas dzīves laikā mēdz arī mainīties...

Lai dzīvo pļaujmašīnas bez savācēja!!!

Mistika, bet, ja nelīst lietus, tad pa naktīm (4 - 5 dienas) kāds to nopļauto zāli aiznes prom....:)
Un nekas nekur neizdeg.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 10:09

aaaa....kaut ko stāsti ņe po ģelu - nevar īsti saprast.....kas tev tur personīgi ir garām - mājā ar mansardu ....
Laikam sapratu - vecāku - saimnieku guļamistaba - nav pirmā stāvā - nu tā ir daudziem, jo pad. laikos bija pierasts, ka pilnīgi visām guļamistabām jābūt mansardā (vai otrā stāvā)......un tas nav labākais....

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: bern (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 10:11

Ir spēcīga korelācija starp stāvu skaitu un zemes platību, kā arī zemes formu, tāpēc abi šie jautājumi jāskata kopā! Citādi piekrītu iepriekšējam komentētājam -stāsts nav par to kas labāk vienstāva vai divstāvu, bet kas Jums pašiem piemērotāks!

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: he (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 10:11

imho uz 950 m2 pleķa pilsētā 150 m2 māja jātaisa divos stāvos. Ja nē tur nekas daudz pāri nepaliek no tās zemes (atkarīgs no formas). Jāskatās laikam arī cik apkārt augsta apbūve, kā iederās.

Man ir 165 m2 vienā stāvā piepilsētā uz 25x60 m gabala. Ir OK, bet šaurajā virzienā līdz robežām līdz ar nagiem (būvlaide 4 m no kaimiņiem). Priekšrocības 1 stāvam - nav trepju, mazāk jāpļauj zāle, vieglāk tikt klāt no ārpuses sienām/logiem. Trūkumi - garāki koridori, dārgāki pamati, jumts, varbūt patīk kādam no augstuma tālumā skatīties.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 10:21

900 m2 zemes varbūt vienstāvene sanāk par lielu citādi div vai vairakstāvi ir garām kaut vai tāpēc ka pārdesmit m2 tiek izniekoti, Jumtu tādā gadījumā taisa savietoto un sniegs kas sasnieg ziemā dod papildus izolācijas slāni (! ! !) ja protams ir vēlme pēc slīpāj umta un vietas kur glabāt krāmus tad to var darīt bez izbūves, papildus būs kur bērniem paslēpes spēlēt, tas pats par pagrabu, ja ir vēlme gādāt ziemai krājumus vieglāk ir taisīt virzemes, ne rakties, zemē, taisīt drūmās izolācijas drenāzas un lietusūdeņu novadīšanu.

Bet kā jau rakstīju iepriekš situācija ir netipiska un standarta risinājumi nederēs tāpat kā stereotipizētie viedokī par zales plaušanas vai trauku mazgāšasa problēmu !

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 10:44

he Wrote:
-------------------------------------------------------
> imho uz 950 m2 pleķa pilsētā 150 m2 māja
> jātaisa divos stāvos. Ja nē tur nekas daudz
> pāri nepaliek no tās zemes (atkarīgs no
> formas).



Pilnībā piekrītu, lielākā vērtība ir zeme un nav racionāli to visu aizņemt ar būvēm. Lūk, manis minētajos minimālajos 2000 m2 gan 200 m2 māju var plānot arī vienā stāvā. Tomēr bez konkrēta zemes gabala tas viss ir tāda papļāpāšana vien.

Par trepēm - tā arī man joprojām ir noslēpums kāds ir šo cilvēku, kas sūdzas par skraidīšanu pa trepēm, dzīves iekārtojums. Normāli būtu no rīta lejā, vakarā augšā un viss. Ja dzīvojas/strādā pa māju, tad vēl kādas pāris-trīs šurputurpu reizes pieskaitīt līdz ledusskapim (čurātava/mazgātava noteikti ir abos stāvos). Sīčiem tajā vecumā, kad jau var droši laist uz trepēm, tāda skraidelēšana kaut 100x dienā nav nekāds apgrūtinājums. Man arī 20 gados nebija. Par tiem, kas dzīvo tūkstošos 5-stāveņu bez lifta, pat bail ieminēties (esmu dzīvojis tādā 5.stāvā).

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: he (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 11:17

jt - 2x dienā kāpiens ir tad, ja ir ideāla diena un ideāli izplānota 2 stāvu māja, mēbeles, iekārtojums, dzīves paradumi. Bet tā nekad nav. Nesaku, ka trepes ir neciešami apgrūtinoši, bet padzīvojot 2stāvu mājā tomēr bija tā sajūta, ka lai kaut ko izdarītu, kas prasa kāpienu - ir nedaudz takā jāsaņemās. Tomēr kaut vai lai pārvilktu mājas drēbes pēc darba vai jebkad pa dienu jebko, kas stāv guļamistabas drēbju skapī, sanāk kāpelēt. Tāpat ir kāda tumbačka pie gultas, kur kaut parasti ir iekšā, un ja ievajagās pa dienu - augšā/lejā. Nē nu var jau guļamistabā tikai bībeli tumbačkā glabāt, un ideāli saplānot drēbes skapjos, nopirkt 2 telefona lādētājus, utt ..... bet nezinu vai tas ir reāli :)

5stāvenes pieminēšana vispār ir ne pa tēmai - gribētu redzēt 5stāvu mājas iedzīvotāju domas, ja guļamistaba būtu 5 stāvā, bet virtuve pirmajā :)

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: bern (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 11:32

Māju jau neceļ vienai dienai! Ja tagad trepes nav apgrūtinājums, tad tas vēl nenozīmē, ka tā tas būs arī pēc gadiem 30!:)

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 13:16

Skaidrs, ka 1 stāvā kāpšana pa trepēm ir mazāka kā 2os :D
Skaidrs, ka retais nomirs pašuzceltajā 30 gadus apdzīvotā mājā.
Un skaidrs, ka zeme pilsētā ir daudz dārgāka kā ārpus tās.
Tāpat skaidrs, ka daudzas izmaksas ir mazākas vairākos stāvos, kā 1.
Skaidrs, ka 1 stāvā kvadratūru nevarēs iekombinēt visos zemes pleķos.
Un pats galvenais - tas ir ļoti SUBJEKTĪVI un GAUMES jautājums.
>>Voldis man arī patīk pļaujmašīna bez groza, zāle nav ne jālaista, ne jāmēslo, viss notiek dabīgi ;)
>>jtdesign žetons.
Telpu plānojums ir būtisks, tāpēc jāplāno tā, lai no/uz 1/2 jākāpj 2x dienā un augšā iet gulēt un tur ir arī tualete, ko apmeklēt.
Tas nozīmē, ka lejā jābūt ēdiena gatavošanas/baudīšanas vietai, WC un kur pavadīt brīvo laiku (kas tas tāds privātmājas gadījumā - nezinu).
Ja nav mērķis audzēt gurķus tirgošanai, tad tie 700-900kvm ir ok. Būs bērniem vēl kur batutu uzlikt un smukumpuķes iestādīt. Pļaut varēs ar dārza šķērēm ;)

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 13:21

p.s.
Privātmājas gadījumā, lai vai kā, jārēķina, ka kaut kur būs jānobāž kā minimums:
dārza instrumenti (kaplis, lāpstas 2gab, grābekļi 2 gab, visādas laistāmšļaukas, ķerra, pļaujmašīna)
remontštrumenti (skrūvjgrieži, urbjs, fleksis, visādi zāģi, cirvji, skrūves, naglas, līmes, krāsas utt utjpr)
visādi pagarinātāji, tīrītāji, viss ziemai - atkal lāpstas un atkarībā no izvirtības vairāk vai mazāk utt.
labi jau būtu arī kāda vietiņa, kur ko izdarīt, tāda kā darbnīca, jo nestieps tak ķerru eļļot uz viesistabu vai pie ēdamgalda.
Tas tā, pārdomām. Vai nu rēķinam vēl kādu telpu vai atceramies par divvietīgo garāžu, kur varēs iedzīt tikai 1 auto ;)

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 18:42

Ja kāds saka, ka 2-stāvīgā mājā uz otro stāvu kāpj 2x dienā - esmu gatavs saderēt - šis cilvēks 2-stāvīgā mājā vai dzīvoklī nekad nav dzīvojis. Kāpelēšana ir nepārtraukta - to mobilais palicis, to lēdētājs, to pulkstens, to grāmata uz tumbačkas, to krekls jāpārvelk, to sieriņi jāsavāc.
Nav tā, ka man tas otrais stāvs baigi traucētu, bet par laimi mums visas apdzīvotās istabas ir 1. stāvā un tas bija 100% pareizs lēmums plānojot. Par to lētumu/dārgumu runājot - pilni 2 stāvi ar aukstajiem bēniņiem noteikti sanāk dārgāk, bet mansardstāvs ar savietoto jumtu ir sliktāk un tikpat dārgi, vai dārgāk par 1-stāvīgu ēku. Plikas trepes vien jau izmaksā pāris tūkstošus vēl latos, nerunājot par tiem vismaz 5 m2 telpas, kas tiek zaudēti un arī nenāk bez maksas. Turklāt savietotā jumta siltināšana ir par kārtu sarežģītāka kā auksto bēniņu pārseguma siltināšana.
Vienstāvīga ēka ir kā kondiška mašīnā - ekstra, par kuru ir jāmaksā.
Par zemi gan nepiekrītu - nav saprotams, kādos laukos visi dzīvo - padumjajos laikos visiem dalīja pa 600 m2 un cēla visvisāda mājas un vēl kartupeļus maisiem un zemenes spaiņiem pamanījās izaudzēt. Uz 600m2 pleķa var uzcelt glauniglauno māju un vēl tīri zolīda vieta dārziņam sanāk.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 18:43

Domā vienu, raksta otru - pilni 2 stāvi, protams, ir vislētākais risinājums.

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: KristapsD (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 20:04

Visus savus 23 gadus esmu skraidījis pa trepēm augšā/lejā mājā, kur virtuve ir 1/2, bet guļamistaba un dzīvojamā istaba 2/2 un problēma ir dzīvojamās istabas attālumā līdz virtuvei, nevis guļamistabai. Nevar lejā ēst brokastis un fonā klausīties "900 sekundes". No pieredzes mācos un sev būvēšu māju,kur augšā ir visas guļamistabas , bet lejā visa iedzīve. Ja ir ērtas trepes, kāpelēšana nav nekas traks un galu galā - kustēšanās ir vajadzīga.
Par izvēli 1, 1.5 vai 2 stāvi - tur tiešām ir svarīgs zemesgabala novietojums. Manā gadījumā (Salaspils l.t.) ar platību nav problēmu, bet problēma ir mežs visapkārt. Ok, tagad saule ir gana, jo apkārt esošā jaunaudze ir uz metriem 3-4 un tādai paliekot, vienstāva ēka būtu estētiski ļoti iederīga. Divstāvīgās man saistāsar lieliem kubiem (klučiem) un lauka vidu vai nākotnē meža vidū tāds diez ko labi neiederētos. Līdz ar to izvēle ir 1,5 stāvi, kur virtuve, dzīvojamā istaba, darbistaba, WC, katlutelpa, garāža lejā, bet guļamistabas un WC augšā.

Ja nu ir kādam vēlme, lūdzu pakomentējiet skiču racionalitāti. Piebildei - garāža tiks sašaurināta līdz 5m platumam, lai vieta ir 1 auto un pārējām dārza/mājas mantām.
[i59.tinypic.com]
[i57.tinypic.com]

Re: 4-(5+) cilvēku ģimenei: dzīvoklis vai privātmāja?
Autors: nu tā (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 21:42

Kāpēc visi automātiski pieņem, ka pieaugušo guļamistaba ir 2. stāvā? Esmu pateicīga mūsu arhitektiem, kas guļamistabu ielika 1. stāvā (ar tekstu - jūs jaunāki nepaliekat), bet otrā stāvā ir 3 bērnistabas un vannasistaba.

Par zemes platību - mums ir 550 m2, no tiem 125m2 aizņem māja. Jā, ir pamaz. Bet iztikt var. Ir gan pāris ābeles, gan diļļu dobīte, gan šašliku vieta. Un nav 4 stundas zālīte jāpļauj. :)

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  **      **  **    **   ******  
 **    **  **        **  **  **  ***   **  **    ** 
     **    **        **  **  **  ****  **  **       
    **     ******    **  **  **  ** ** **  **       
   **      **        **  **  **  **  ****  **       
   **      **        **  **  **  **   ***  **    ** 
   **      ********   ***  ***   **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727