UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 11/09/2022 18:37

Labdien! Saprotu, ka tēma it kā tāda, par kuru runāts daudz, bet tomēr atrodamā info tomēr pārsvarā ir priekš buržujiem - ar jauniem, skaistiem jumtiem, kur visu var smuki sākt no nulles.

Tātad situācija tāda - vecas koka mājas bēniņi, jumts arī ne tajā ideālākajā stāvoklī. Nākotnē būs gan remonti telpām zem, gan pats jumts jāmaina, bet šobrīd uzdevums ir nosiltināt bēniņu grīdu, lai ziemā kaut cik cilvēcīga temperatūra mājā.

Šobrīd tur ir sabērtas zāģu skaidas (bez jebkādām plēvēm, vnk uz dēļiem), dažviet arī random būvgruži. Dažviet nekas - pliki dēļi.

Kāds risinājums būtu efektīvākais (finanses tomēr arī nav mazsvarīgas)? Zāģu skaidas atstāt, neatstāt? Tomēr padaudz viņas tur ir. Kādas plēves jāliek, kādu vati likt, ja skaidas paliek? Vai skaidas jāpašķūrē nost, jāieklāj tvaika plēve un tad skaidas atpakaļ un pa virsu vate? Vai tomēr visas skaidas prom un klāt tikai vati, pat ja tas ir dārgāk un čakars lielāks? Paldies!

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 11/09/2022 22:11

Nu ja ir vēlme nosiltināt atbilstoši mūsdienu izpratnei par siltuma zudumiem, tad skaidas un būvgruži visi jāgrābj ārā un tad to vietā var izvēlēties ko likt - akmens vati (beramu vai ruļļos) vai arī piemēram ekovati. Es droši vien izvēlētos ekovati un tam biezumam tomēr būtu labi ja ir vismaz 30 cm, labāk 40.
Ja liek akmensvti, tad tur prasās tvaiku pilnībā apturoša plēve, ekovatei varētu pietikt ar elt-kraft papīru. Labāk būtu to tvaika barjeru iestrādāt no apakšas, lai nav tur visādu spraugu, bet ekovates gadījumā varētu arī likt no augšas to kartonu un ideālā gadījumā arī viņu smuki ielīmēt ar lentu pie sijām. Tad varētu uzskatīt, ka tur ir sakarīga tvaika izolācija un arī tas, ka tā vate nebirst uz galvas pirmajā stāvā. Pa virsu vatēm varētu pretvēja membrānu likt, ekovatei diezgan ok ir vienkāršas kartona loksnes no kastēm. Bet nu vecā mājā ar caurumiem skaidrs, ka pa to siltinājumu ņemsies grauzēji. Tāpēc beramie varianti ir labāki un tajā ekovatē tomēr viņi mazāk mīl dzīvot. Nenormālu postu viņi nodara tieši akmesvatēs.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 11/09/2022 22:11, labojis Vilnis_Radio.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: kubiks (95.68.23.---)
Datums: 11/09/2022 23:00

Nav obligāti nekas tur jāgrābj ārā. Liec pa virsu pienācīgu siltinājuma kārtu (vismaz 300 mm) un virs tā kādu vēju aizturošu materiālu. Ja siltinājuma veids prasa tvaika barjeru, tad to pēc tam pieliksi no apakšas, kad remontēsi telpas zem.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 12/09/2022 05:35

Paldies par atbildēm!
Tāds pavisam muļķīgs iesācēja jautājums - ja sijas ir 20cm augstas, bet to siltinājumu vajag augstāku... Tad lai pa bēniņiem varētu pārvietoties, jāgādā latas, kuras uzsist uz esošajām sijām, pareizi saprotu? Jo pa vati jau nestaigās?

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 12/09/2022 05:54

kubiks rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nav obligāti nekas tur jāgrābj ārā. Liec pa virsu
> pienācīgu siltinājuma kārtu (vismaz 300 mm) un
> virs tā kādu vēju aizturošu materiālu. Ja
> siltinājuma veids prasa tvaika barjeru, tad to pēc
> tam pieliksi no apakšas, kad remontēsi telpas zem.


Šeit man prasās precizējums
1. "Ja siltinājuma veids prasa tvaika barjeru"... tik daudz esmu noskaidrojis, ka ekovatei nevajagot, akmens vatei vajagot, bet šajā gadījumā - ja apakšējā kārta paliek skaidas - nav jāvadās pēc tās apakšējās kārtas? Un tad - zāģu skaidām vajag to tvaika barjeru vai nē?
Vai tomēr viss atkarīgs tikai no tā, kas virsū - attiecīgi, ja akmens virsū, tad vajag, ja eko, tad nevajag?

2. Tas remonts telpās zem būs ne ātrāk kā nākamvasar - tad jau droši vien pareizāk tomēr būtu likt to plēvi (ja vajadzīga) tagad, ne tā?

Bez tam - man jau arī nav skaidrs, kā fiziski to "no apakšas" dabū gatavu, bet nu tad jau pārāk daudz jautājumu sanāks. Ja jāliek, labāk likšu tagad.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 12/09/2022 08:40

Nav gluži tā, ka ekovatei nevajag tvaika barjeru. Ja neliek tvaika barjeru, tad iekštelpu mitrums ar silto gaisu tāpat virzīsies caur siltinājumu un tas paliks vairāk vai mazāk mitrs un attiecīgi samazinās siltumizolācijas efekts. Akmens vatei tas ir kritiski, jo tā slikti žūst, ekovatei labāk, bet tik un tā pilnīgi bez barjeras nav vēlams. Barjeras cena ir neliela, tas ir tikai darbs.
Ja sijas 20 cm un siltinājums biezāks, tad būvē laipas - tieši tā - lai nebūtu jāstaigā pa siltinājumu. Kādā veidā paaugstinājumu izveido - nav būtiski. Laipas, celiņi vienalga kā sauc arī ir atkarīgi no tā cik daudz nepieciešams bēniņos vēlāk darboties.
Var protams bērt pa virsu esošajam, bet tas nav gudri. Man piemēram bija 150m2 bēniņi un es to veco sitinājumu izvācu ārā kādās divās dienās, ar putekļusūcēju visu smuki izsūcu un viss bija super.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Cogito (87.110.135.---)
Datums: 12/09/2022 11:10

Skaidas, izdedžus vai citus gružus obligāti ārā grābt nav, bet jārēķinās, ka jaunais materiāls būtu daudz efektīvāks. Ja telpa atļauj un to nekādi nav paredzēts izmantot, tam lielas nozīmes nav, bet ja pēc siltināšanas gribēsies pa bēniņiem pārvietoties tā, lai galva pret jumta latojumu nesitas, tad jāatceras, ka 40cm ekovates ir ievērojami labāk, kā 30cm vates + 10cm skaidu.
Kas attiecas uz tvaika barjeru, tad ekovatei it kā var nelikt. Daži speci šo ieteikumu pat teica formā "nevar likt". Bet es ļoti nožēloju, ka savulaik tam paklausīju. Jā, pati vate izvēdinās labi un cauri plūstošais tvaiks to praktiski nesamitrina. Bet tikai, kamēr telpa virs tās ir pilnīgi tukša, novietot tur vairs nevar NEKO, visu samitrina kondensāts. Nerunājot par kādām kastēm vai citām mantām, pat zem laipām (trīs 120x40 dēļi ar 5cm starpām starp tiem) ir trīs skaidri pamanāmas mitruma radītas iedobes vatē un dēļu apakšas dažreiz rudenī un pavasarī ir mitras pataustot. Tā kā es teiktu, ka tvaika barjera ir obligāta.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 12/09/2022 12:28

Sākt ar grafiku, kas, ko, kad un kāpēc. Pēdējais pats svarīgākais, ja risinājums ir pagaidu un tālāk citi plāni par bēniņu izbūvi, tas nekas, ka pēc 5+ gadiem.

Ja par nākotni plānu nav (paliks aukstie bēniņi vismaz tuvākos padsmit gadus), tad, ja ir budžets, nekavējoties tiek meklēti ekovates pūtēji un jau šoziem varēs dzīvot ekonomiskā siltumā.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 12/09/2022 16:32

Paldies, kungi. Katrs komentārs vērtīgs.
Vēl apsmadzeņošu līdz galam visu, droši vien jau grābšu tās skaidas ārā.

Bēniņi netiks apdzīvoti. Galu galā, ne visa māja mana, tikai viss otrais stāvs - zem bēniņiem.

Bet vēl kas - platība ap 70 m2, nav baigi daudz. Visi vienmēr runā par pūtējiem - cik slikti ir nopirkt depo maisus un sabērt pašam? skatos, ka arī ekovati beramo tur pārdod. Blīvums tik dramatiski atšķirsies, ja bers pats?

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Aldiss (195.122.12.---)
Datums: 12/09/2022 17:43

Profesionālie pūtēji daudz labāk uzirdina vati, + nav pašam jārij putekļi. Pie horizontākām virsmām nelielos apjomos vati var izmaisīt ar celtniecības mikseri pagalmā novietotā mucā un sabērt ar spaiņiem, bet tik un tā paliks neizmaisīti kunkuļi. 70m2 ar rociņām būs baigi daudz, skraidīšana ar spaiņiem uz bēniņiem aizņems daudz laika un putekļi, putekļi, putekļi. Telpā maisīt īsti nevar putekļu dēļ, bet ārteplās jāķer brīdis , kad nav vējs. Nezinu, kādas tagad ir pūtēju pakalpojumu cenas, bet pirms gada, diviem nebija nekādas jēgas pašam ņemties ar vates pūšanu vai bēršanu. Cena par pakalpojumu nebija milzīga+ vatenieki vati dabū ar savām atlaidēm, kādas mums nedabūt, plus PVN mazgāšanas, ja maksā skaidrā naudā un tml.
Iesaku apszanīt SS.LV pūtējus un vienoties par cenu pēc izpūsto maisu (kilogramu) skaita. Ja vienosies par m2 un centimetru biezumiem, uzpūtīs ļooooooti gaisīgu vati izmantojot tikai dažus maisus. Vate, protams vēlāk pamatīgi sasēdīsies un nāksies pasākumu atkārtot.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Praktiķis (80.89.72.---)
Datums: 12/09/2022 17:43

Skaidas būtu grābjamas ārā tikai gadījumā ja ir ierobežots augstums siltinājuma papildināšanai. Tās pa gadiem ir sablīvējušās un lieliski kalpo kā gaisa blīvais slānis. Ja izgrābsi ārā būs nopietni jāpiestrādā pie gaisa blīvas barjeras izveides tvaika izolācijas veidolā. Iespējams ,zaudēsi arī skaņas izolāciju ,kas parastai vatei būs švakāka.. Par būvgružiem- jāskatas- ja tie ir lielas frakcijas-tad jāvāc ārā, smalkumi var palikt- arī labi kalpo kā skaņas izolācija. Izsūcot visu ar putekļusūcēju iegūsi caurvēju visāš šķirbās- tas nav vajadzīgs.
Ja siltini virs skaidām- tvaika izolāciju vari nelikt ,taču no virspuses vatei pāri vari pārvilkt agroplēvi- vairāk neko- tur jābūt 100% tvaika caurlaidībai. Vēja izolācija ar sd koeficientu 0,2 m pie attiecīgā biezuma jau var uzskatīt par barjeru šādā risinājumā Siltums lieliski izvada tvaiku arī cauri akmensvatei- nekas tur nekondesējas ja tajā neieplūst telpu siltais gaiss..



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 12/09/2022 17:45, labojis Praktiķis.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 12/09/2022 19:51

Aldiss rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Profesionālie pūtēji daudz labāk uzirdina vati, +
> nav pašam jārij putekļi. Pie horizontākām virsmām
> nelielos apjomos vati var izmaisīt ar celtniecības
> mikseri pagalmā novietotā mucā un sabērt ar
> spaiņiem, bet tik un tā paliks neizmaisīti
> kunkuļi. 70m2 ar rociņām būs baigi daudz,
> skraidīšana ar spaiņiem uz bēniņiem aizņems daudz
> laika un putekļi, putekļi, putekļi. Telpā maisīt
> īsti nevar putekļu dēļ, bet ārteplās jāķer brīdis
> , kad nav vējs. Nezinu, kādas tagad ir pūtēju
> pakalpojumu cenas, bet pirms gada, diviem nebija
> nekādas jēgas pašam ņemties ar vates pūšanu vai
> bēršanu. Cena par pakalpojumu nebija milzīga+
> vatenieki vati dabū ar savām atlaidēm, kādas mums
> nedabūt, plus PVN mazgāšanas, ja maksā skaidrā
> naudā un tml.
> Iesaku apszanīt SS.LV pūtējus un vienoties par
> cenu pēc izpūsto maisu (kilogramu) skaita. Ja
> vienosies par m2 un centimetru biezumiem, uzpūtīs
> ļooooooti gaisīgu vati izmantojot tikai dažus
> maisus. Vate, protams vēlāk pamatīgi sasēdīsies un
> nāksies pasākumu atkārtot.


Acīmredzami man pamaz sajēgas par tās vates konsistenci, dzīvē pat neesmu redzējis, tikai video. Neiedomājos, ka jebkurā gadījumā tur jāmaisa. Pats esmu izmantojis tikai akmens vati loksnēs un ruļļos.

Un kā ar beramo akmens vati, tas pats stāsts? Arī obligāti jāmaisa, nevar tā vnk atvērt maisu, izbērt un ar rokām sariktēt, kur ko vajag?

Ja nevar, tad te man jau sākas domu gājiens - ja platība nav tik liela (domāju, ka 70m2 nav daudz, siltināmā platība pat mazāka - divi skursteņi nost) un ja jebkurai beramajai vatei obligāti jāsauc brigāde (ceļš (man tiešā tuvumā noteikti nebūs), darbs viņiem - vai akmens vate ruļļos nav izdevīgāk (par grauzējiem domāsim atsevišķi - nav šeit arī pagaidām redzēti)?

Pie tam, ja gadījumā tās skaidas tomēr atstāju, tad tik briesmīgi daudz arī nevajag klāt likt to vati... Tikai tad atkal jādomā, kā samenedžēt to vati blīvi virs skaidām, jo skaidu augstums ļoti neviendabīgs, citur padsmit, citur nulle cm... Bet, ja sagrābtu vienmērīgi, tad atkal blīvums nebūs vairs tas droši vien


Ko sakāt par šo visu? (beramā akmens vate ar rokām, vate ruļļos, ruļļi virs skaidām?)

Viss, kā parasti - jo vairāk info, jo vairāk jautājumu .

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Praktiķis (80.89.72.---)
Datums: 12/09/2022 20:15

Vatei būtiska ir konsistence. Pašrocīgi maisot to nav iespējams dabūt līdzvērtīgu tam ,kas nāk ārā no automāta.
Vēl aktuāla lieta - būtu jāpārliecinas vai starp griestiem un esošo siltinājumu nav melnie griesti ar gaisa spraugu pa kuru svilpio vējš.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 12/09/2022 21:21

Vatei ruļļos pēc maniem novērojumiem ir baigi nelāga tendence saplakt - dēļ tā paša mitruma. Es tādu risinājumu izvēlētos ja varētu viņu patiešām labi pasargāt ar to pašu tvaikizolāciju un arī no augšas pret tiem pašiem grauzējiem. To ka tur grauzēji būs - tas ir diezgan droši. Redz skaidās un izdedžos viņi nelabprāt mitinās un tur arī to tik izteikti nevar redzēt. tiklīdz ir vate, tad tur kā pēc komandas uzrodas viss spektrs un savanda un pietaisa tā ka slikti paliek. Pēc tam kad posts sastrādāts, tad to vati pēc tam nav kur grūst.
Beramajai ir labāk, jo to var parušināt un izlīdzināt un arī grauzējam ir neērtāk mazliet, jo alas bišķi aizbirst.
Kā jau te teica beramo vati ir grūti tik smuki iestrādāt un līdz ar to sanāk, ka uz to pašu tilpumu izolācija mazliet sliktāk strādā.
Pirms izdarīt secinājumus būtu vērts noskaidrot cik prasa ekovates pūtēji, cik maksā tā akmensvate un tad izdarīt secinājumus. Beramajai un ekovatei ir vēl viens pluss, ka pie kaut kādas plānu maiņas, viņu var savākt un pa jaunam iestrādāt piemēram citur vai turpat. Ruļļu vatei praktiski vienmēr fināls ir izmešana.
Var daudz ko teikt, bet tvaikizolācija ir vajadzīga. Ja tik ļoti ir vēlem atstāt tos vecos materiālus (skaidas), tad var brutāli klāt tam visam virsū plēvi, bet nu tas ir tāds ķep ļep. :) Gribās jau tiekties uz kaut kādu celtniecības estētiku arī taču. Vēl jāatceras, ka ap skursteni būtu jāveido siltinājums atbisltoši ugunsdrošības noteikumiem.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 12/09/2022 21:28

Vēl tomēr arī jāņem vērā, ka iestrādes blīvums arī būtiski maina to kā kopā strādā siltinājums. Agrīnajos celtniecības laikos bija pierasts uzskatit, ka ir jau gana labi sastūķēt to lokšņu vati un būs forši. Bet laika gaitā ir pierādījies, ka pareizi uztaisītas pildītas konstrukcijas ar kvalitatīvu pretvēja barjeru dod maksimālu efektu jo visi tie n-tie "nehermētiskumi" finālā dod jūtamus zudumus. Finālā mēs vienmēr nonākam pie slēdziena, ka kvalitatīvi uztaisīts arī ir labākais variants.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: vārds (90.131.146.---)
Datums: 12/09/2022 21:29

Paroc savā lapā raksta, ka BLT9 var pats izbērt un izlīdzināt ar grābekli.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 12/09/2022 23:50

vārds rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Paroc savā lapā raksta, ka BLT9 var pats izbērt un
> izlīdzināt ar grābekli.


Kaut kā neatrodu. Pie apraksta redzu tikai " Iestrādi ieteicams veikt mehanizēti ar pūšamās ierīces palīdzību".

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Hmm (213.180.113.---)
Datums: 13/09/2022 09:19

No Paroc lapas "Nelielās platībās to var veikt pašu spēkiem, materiālu izlīdzinot un uzirdinot ar grābekli, vai arī, ja ir lielākas bēniņu platības, darbus veic siltumizolācijas iestrādes uzņēmums ar beramās ierīces palīdzību. Svarīgi ir nodrošināt siltumizolācijas slāņa viendabīgu noklājumu vajadzīgajā biezumā bez tukšumiem vai iedobumiem, ko vislabāk var nodrošināt lietpratēji un iestrādes profesionāļi."

"Siltumizolācijas materiāla iepakojumu norādītajā veidā atveriet pēc iespējas tuvāk iestrādāšanas vietai un iztukšojiet to iestrādāšanas vietā. Samaisiet beramo akmens vati un izkliedējiet to ar grābekli vai citu piemērotu rokas darbarīku tā, lai tā izveidotu vienmērīgu slāni. Siltumizolācijas materiālu nedrīkst sablīvēt un saspiest"

Tāpat ar pameklēt youtube gan jau būs DIY triki kā to izdarīt ērtāk arī lielākās platībās.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Alsiss (195.122.1.---)
Datums: 13/09/2022 09:25

Tā kā griestos nav tvaika izolācijas, tad izmantot minerālvati (beramo vai ruļļos) nav vēlams, jo pastāv kondensāta veidošanās risks.
Uznākot ilgākam sala periodam, minerālvates slānī veidosies sarma, kas uznākot atkusnim pārvērtīsies peļķē. Peļķe sasūksies skaidās un vēlāk izžūs, bet vates slānis ar katru samirkšanas/izžūšanas ciklu paliks plānāks.

Re: bēniņu grīdas siltināšana vecai koka mājai
Autors: Celmss (91.105.69.---)
Datums: 13/09/2022 15:27

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
Ja tik ļoti ir vēlme atstāt tos vecos
> materiālus (skaidas), tad var brutāli klāt tam
> visam virsū plēvi, bet nu tas ir tāds ķep ļep. :)
> Gribās jau tiekties uz kaut kādu celtniecības
> estētiku arī taču. Vēl jāatceras, ka ap skursteni
> būtu jāveido siltinājums atbilstoši ugunsdrošības
> noteikumiem.


Redz, ja viss ietu roku rokā ar kārtīgu remontu, vai vispār savu māju celtu, tad jau būtu arī cits iekāriens. Bet jādzīvo, ar to kas ir, šobrīd katrs ietaupītais simtiņš ļoti no svara, piedevām priekšā vēl ļoti daudz darba visur citur, tāpēc šajos nedzīvojamos bēniņos man interesē tikai praktiskā puse, to vizuālo ķep ļep varu arī pieciest. Protams, saprotu, ka jums kā kārtīgiem saimniekiem nav viegli dot ķep ļep padomus :)

Sapratu, ka pūtēji ar ekovati ir tas ideālais variants, par to šaubu nav. Uzdevums ir saprast, vai jebkurš lētāks variants sanāks "skopais maksā divreiz" (un ja maksā, tad kad maksā - pēc gada? pieciem? desmit?).

Tātad, vai šajā variantā - skaidas paliek, virsū beramā akmens vate - tā tvaika plēve, cik saprotu, būtu liekama VIRS skaidām (zem vates)? Respektīvi - dēļi, virs tā skaidas un virs skaidām (vai citur, kur nav skaidu - virs plikiem dēļiem) plēve. Un tai virsū vate. Kaut kā tā?

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  ********   ******   **    ** 
 **     **  **    **     **     **    **  ***   ** 
 **     **      **       **     **        ****  ** 
 *********     **        **     **        ** ** ** 
 **     **    **         **     **        **  **** 
 **     **    **         **     **    **  **   *** 
 **     **    **         **      ******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727