UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Pašreizējā: 2 no 4
Re: Pirts pērtuve
Autors: Zodčijs ()
Datums: 03/12/2014 17:34

Ka...Kārtīgu slapjo pirti var dabūt tikai ar pirts krāsni, kurā akmeņi ir slēgti....
Ka...Krāsni kurina daudzas stundas, kamēr akmeņi sarkani, bet pērtuvē temperatūra grādi četrdesmi, piecdesmit....
Forumā ir bijušas līdzīgas pārrunas un tas viss ir jau pārrunāts nez cik reižu - šāds princips ir melnajās pirtīs - un no šodienas viedokļa ne pats racionālākais un ērtākais....
Protams tas ir savādāk un ir "eksotiski"...

Ja akmeņi slēgti:
1) tad - lai uzkarsētu telpu - krāsns jākurina Krietni ilgāk nekā nepieciešams - sevišķi tad, ja krāsns korpuss ir no ķieģeļiem.
2) caur akmeņiem plūst dūmi - akmeņi uzkarst lēnām - kurināšanas laikā Pārlieku daudz siltumenerģijas no sakarsušajiem akmeņiem kopā ar dūmiem - Lieki aizplūst prom pa skursteni .
3) problemātiski piekurināt pašā pirtošanās procesa laikā - tai brīdī nevar notikt gara uzmešana...
4) grūti notrāpīt - cik ilgi kurināt, lai pietiktu karstuma visiem pirtošanās gribētājiem...ikdienā priekš ģimenes tā lieta piešauta, bet viesu gadījumā iznāk taisīt pārtraukumus - vai arī iepriekš jāpiekurina daudz par lieku ...
5) visbeidzot - Cilvēka Ķermenim Pietiekoši Jāsakarst ( vēlams Lēnām un Pakāpeniski - nevis Spēji) - lai kopā ar Sviedriem no Ķermeņa Sāktu izdalīties tajā Uzkrājušās Nevajadzīgās un Kaitīgās vielas - tāda ir Pirtošanās Pamatjēga !

Ja telpā esot tikai 40-50grādi - tad jau sanāk līdzīgi kā nomazgāties ar karstu ūdeni karstā vannas istabā...Uzmetot garu jau pasviedrējas - bet manuprāt vairāk virspusēji un nepietiekoši...
Un pērtuves gaiss Pārlieku jāpiesātina ar tvaikiem (pēc gara uzmešanas) - lai Sviedrēšanās vispār notiktu...sanāk ļoti slapja pirts - tvaikos jau grūtāk un smagāk elpot ...tas tuvu turku tvaiku pirtij - bet tur, cik redzēts - sēž tā kā mucā ar galvu ārā - un tvaiku pa tiešo neelpo...
Nezinu kāpēc Didzisp tādu nosaucis par "vieglu garu"- tas drīzāk ir "smagais gars" !

Un 40grādi pērtuvē - tas tikai par trīs grādi vairāk kā ķermeņa temperatūra!

Tā jau saka - ja ilgāk pagulēju uz lāvas - pirtī arī pie 50grādiem sasilu pietiekoši - bet cik bieži mums ir laiks tā gulēt - pusstundu, stundu vai vairāk ?

Priekš visiem daudzmaz pieņemami ir, kad pērtuvē gaiss ir 70-max.80grādu.
Pirms peramies - pasēžam pērtuvē vairākas reizes - un ar pārtraukumiem - lai uzsiltu lēnām, pakāpeniski un pietiekoši - bērni protams īsākus periodus un ar lielākiem pārtraukumiem. Karsta tēja ir ieteicama, lai ķermeni iesildītu no iekšpuses arī...

Ja ir atsegti akmeņi :
1) to izstarotais siltums visu laiku - arī kurināšanas laikā paliek telpā - palīdz pērtuvē uzturēt vienmērīgāku temperatūras režīmu utt.
2) jebkurā brīdī - un nepārtraucot pirts pilnvērtīgu lietošanu - piemetot tikai dažas pagales - var paaugstināt akmeņu temperatūru (garam) un piepasildīt telpu.
3) un tieši tāpat līdzīgi viss notiek pietiekoši jaudīgas elektrokrāsns gadījumā (ar akmeņiem pa virsu) ...kaut kā tā....ir pārbaudīts neskaitāmas reizes...pietrūkst tikai dūmu smaržas šarma - kura jūtama kādā blakus telpā - kurā ir kurtuve.

Re: Pirts pērtuve
Autors: Rx ()
Datums: 03/12/2014 18:41

Smagais gars un Vieglais gars. Ir starpība! Kāda? Ir Krievijā ( slaveni ar slapjās pirts "kultūru") termins: "Tvaika mitrums", jeb ūdens dispersija, ko raksturo 1 m3 telpā ūdens pilīšu skaits. Pilīte- vairāk kā viena molekula. viens un tas pats molekulu daudzums var būt 1000 pilītēs un 100000pilītēs ( nosacīti salīdzinošie skaitļi). Tad 1000 pilīšu variants būs smagais tvaiks, 100000 būs vieglais. Jo vairāk pilīšu pie vienas un tās pašas ūdens masas būs, jo tvaiks būs sausāks, un kā saka, vieglāks. Smagais tvaiks ātri nosēžās ka rasa. Un bieži, domādami ka svīstam...patiesībā tā ir rasa! Rasa uz "aukstā" ķermeņa.... Tāpēc, lai iegūtu Vieglo tvaiku , ķermenim , uz kā lej ūdeni, jābūt ļoti karstam un ar maksimāli lielu laukumu. To var panāk tikai karsējot , pirts gadījumā, akmeņus tiešajā liesmā, vai tūlīt aiz tās, lielajā temperatūrā. No ārpuses liktajiem, netiešās karsēšanas veidā "sildītajiem: akmeņiem ir telpas sildīšanas funkcija, un ja uzlej....smagā tvaika ģenerēšanas uzdevums. Turku pirtij tvaiku veido no ļoti lielas virsmas, tā iegūstot vieglo tvaiku. Vieglajā tvaikā sviedrējās, bet ir viegli elpot! Kā lasāms, tas ir pilnīgi pretrunā ar Zodčija teikto ( ...tādas domas ir vairumam.....).

Re: Pirts pērtuve
Autors: Teorētiķis ()
Datums: 03/12/2014 18:43

Zodčij, laikam tev nav sagadījies būt kārtīgi uzkarsēta melnajā vai pusmelnajā pirtī, ka vari apšaubīt gara vieglumu tajās :)
Mūsdienās, taisnība, reti kuram ir iespēja pirts rituāliem veltīt pusdienu ar ilgstošu iešanu sildīties un pēršanos tikai beidzamajās reizēs, gribas ātri ātri un gatavs. Kur nu vēl kurināt pirmo dienas daļu pirti ar pussteru malkas...
Katrs bauda pirts rituālu tādu kā viņiem patīk ar saviem grādiem, mitruma režīmiem utt. Tomēr kārtīga melnā pirtiņa ar garo ritālu un tās vieglo garu ir ... neaprakstāma, esmu gājis daudz un dažadās pirtīs, bet aizlidojis citā dimensijā esmu tikai tādā un tikai pēc tavuprāt "smagā" garā :)
Lai viegls gars ;)

Re: Pirts pērtuve
Autors: Didzisp ()
Datums: 04/12/2014 07:15

Rh ļoti precīzi aprakstīja, kas ir vieglais gars. Zodičijs, pēc Taviem spriedumiem, vāram ūdeni pērtuvē, garaiņi ceļas un viss OK. Jo akmeņu temperatūra zemāka, jo gars smagāks. Ūdeni vāror tas būs vissliktākais. Ar atklātiem akmeņiem nevar tos dabūt pietiekami karstus, jo tad pērtuve būs pārkarsusi uz 150 un vairāk grādiem. Tāda nu ir fizika un tur neko nevar padarīt. Īstu slapjo , jeb krievu pirti, var dabūt tikai ar lielu pirtskrāsni, kurā akmeņi ir slēgti, tā jākurina ilgi, malkas siziet daudz un tādu pirti nevar izmantot publiskiem pasākumiem. Vārdu sakot, Zodičijs ir pilnīga taisnība un pēc viņa spriedumiem, nafig tādu pirti vajag :). No mūsdienu pilsētnieka viedokļa , kurš ēd tikai lielveikalā pirktas digitālās desas, staigā sintētiskā apģērbā un dzer lēto alu no divlitrīgajām plastmasas pudelēm, viss pareizi, jo cilvēks nav, savā dzīvē, baudījis neko dabīgu un labāku. Tā ir ar pirti, aizbrauc kompaška uz publisku pirti, pieliek mūli ar lēto alu, pakarsējas pērtuvē ar bleķa krāsniņu un liekas, ka tā ir labākā pirts pasaulē :) Pasaulē vēl ir pašbrūvēts alus no ozolkoka mucas, mājās cepta maize un arī slapjās pirtis. Jā, tādu pirti visi nevar atļauties, tā nekad nebūs publiska, bet kā ģimenes pirtiņa, tā būs vislabākā.

Re: Pirts pērtuve
Autors: khe ()
Datums: 04/12/2014 07:34

Vai tādā gadījumā šļakstot ūdeni uz nokaitētas neržas arī nesanāk viegls gars? Itkā virsmas temp paliela.

Re: Pirts pērtuve
Autors: Rx ()
Datums: 04/12/2014 10:07

Uz ņeržas..sanāks pie liela karstuma. Tikai: Ņerža ātri zaude savu karstumu, un tāpēc vajag ļoti lielu laukumu un vienmerīgu ūdens izspricējumu pa visu virsmu. Akmens ir slikts siltuma vadītajs, un uzšļakstot, tā virsma atdziest, ūdens sīkas pilītes izgaro. Jau pēc mirkļa dziļākie slāņi paaugstina akmens virsmas temperatūru un tā ir gatava "gara" radīšanai.

Re: Pirts pērtuve
Datums: 05/12/2014 21:17

Man nav īsti saprotama viena lieta ar tām slēgto akmeņu krāsnīm (krievu krāsnīm). Gandrīz visur tās krāsnis ir ekstrēmi lielas un smagas. Būvētas divu ķieģeļu biezumā un iekšā aptuveni laikam kādi 400-600kg akmeņu (varu kļūdīties, bet krietni virs 100kg). Tur bija aprēķins cik kg jābūt pret pērtuves kubatūru. Sanāca ļoti daudz priekš salīdzinoši mazas pērtuves. Rezultātā krāsns jākurina kādas vismaz 6 stundas un tad tā pirts vēl lietojama nākamajā dienā.
Lūk, tad nu man rodas jautājums kāpēc viņu 2 reizes nesamazināt masā, t.i. - būvēt viena ķieģeļa biezumā un samazinātu akmeņu masu. Rezultātā pēc loģikas sanāk, ka varētu ātrāk izkurināt un pirts rituāls noslēdzas tai pat dienā, otrā diena nav vajadzīga.
Kur slēpjas āķis kāpēc būvē šīs masīvās krāsnis, ja standarta prasība ir pirts rituāls vienam vakaram?

Re: Pirts pērtuve
Datums: 05/12/2014 21:33

Uzskatāmi tas būtu šādi:
atvieglinātā versija - [www.russiam.ru]
klasiskā (2. punkta foto) - [gornilo.ru]
Klasiski tātad rekomendē 30-40kg akmeņu uz 1m3 telpas kubu, kas attiecīgi sanāk ļoti daudz!?

Re: Pirts pērtuve
Autors: Rx ()
Datums: 05/12/2014 22:03

Kāpēc lielas? Tikai domas par tēmu: Cik izskatās, tās mūsdienās veidotas tā, ka kurtuve ir vēl vienā čaulā, ( dubultsiena ar šķirbu) un tieši sienas netiek karsētas Ir gaisa sprauga, kur gaiss cirkulē, un to var ārā izlaist ( sildīt paātrināti telpu, līdzīgi kā kamīni ar mājas apkuri) un arī ārā nelaist, aizverot durtiņas. Krāsns sienas uzsildās, nevis sakarsts uguns temperatūrā. Akmeņus liek lielā daudzumā, ( 35-45 kg uz 1m3 telpas) tā iegūstot to, lai ūdens nekad nenonāk krāsns lejā.( ...lējēji jau nezin cik drīkst liet...).. Tāpēc to ievietošanai vajag lielu tilpumu . Arī pirtis izmanto daudzi ( radi, kaimiņi, drraugi) un tad karstums ilgāk sagabājās. Tāpat pirti Krievijā apmeklē ik nedēļu. Lai ziemā būtu priekšsiltums, tad liela krāsns to nodrošina. Ja mūrē tikai vienas sienas krāsni, tad krāsns būs mazāka, bet sliktāk konrolējama pirts pamattemperatūra.

Re: Pirts pērtuve
Datums: 05/12/2014 22:38

Cik ir sanācis skatīt, tad šķirba starp pirmo un otro ķieģelu kārtu ir nevis gaisa cirkulācijai, bet gan lai nebūtu plaisu.
Akmeņu apjomam ar ūdens liešanu nebūs sakara, jo ja šādā pirtī uzmet puslitru, stipri iespējams apmeklētājiem būs vajadzīga reanimācija. Tādas lietas ir bijušas. Ūdens apjoms tur ir niecīgs.
Arī vienas kārtas krāsns masa ir gana liela, lai nebūtu nestabila - savi 500 kg sanāks droši, bet tās tomēr nav man nesaprotamās 1-2T.

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  **     **  **     **  **     **  **    ** 
 **  **  **   **   **   **     **  **     **   **  **  
 **  **  **    ** **    **     **  **     **    ****   
 **  **  **     ***     **     **  **     **     **    
 **  **  **    ** **    **     **   **   **      **    
 **  **  **   **   **   **     **    ** **       **    
  ***  ***   **     **   *******      ***        **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727