UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 4 no 8
Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: khe ()
Datums: 03/03/2011 16:36

Rx:

Tad jau sanāk, ka jāliek tie 2,5mm2 un 1,5 mēs varam mierīgi izmest no instalācijas saraksta, jo spuldzītes mājās vairāk, kā veļasmašīnas. Tās arī ir ieslēgtas daudz ilgāk par lielajiem patērētājiem, tātad visu laiku zudumi. Domaju, ka savelkot darbības ilgumus un jaudas, mazie (līdz 1kw)sitīs pušu dzīvokļa lielos slogotājus. Vēl pieskaitot laiku, kad lielie slogotāji darbojas tik ar daļu jaudas, iegūstam ļoti atšķirīgu ainu. Veļasmašīna nedarbosies 24h diennaktī un nenoslogos ar 16A kabeli, bet īslaicīgi - sildīšanas laikā iegriežot bunduli(ari tikai prastas veļenes), parvilks pāri 10-12A. Cilvēks jautāja par sadzīves situāciju, kad ieejošais ir tikai C16. Ja runa ir par elektroapsildi, vai par elektrisko plītsvirsmu virs 2kw, tad gan ieteicams 2,5mm2.

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 03/03/2011 17:05

Par ПЭЛШО drāti es zināju tāpēc, ka manai būdai ar tādas palīdzību jumta segums ir stiprināts pie latojuma ;)
Strāvas gaismai taču nepalielināsies, jo mēs turpmāk lietosim arvien "zaļākas" spuldzes (beigās vēl pietiks ar tievo drātiņu no vecā uztvērēja). Es gan neredzu jēgu taisīt sienas vidū savienojumu ar vecu alumīnija vadu, tur varētu sanākt vairāk krenķu kā ekonomijas.

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: EjTakTu ()
Datums: 03/03/2011 19:03

>khe
Ja nu tomēr mājas apsaimniekotāji pēc gadiem pieciem sadūšojās, nomaina stāvvadus un ir iespēja palielināt jaudas, tad ierobežojošais faktors vairs nebūs pusautomāts, bet gan dzīvoklī savilktie diegi. Cenu starpība ir tik minimāla, ka es to pieklājīgi sauktu par dzimumaktu ar padomju laika mazākā nomināla monētu. Galvenie parametri elektrosaimniecībā ir drošums un rezerve.

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: Rx ()
Datums: 03/03/2011 19:36

Viss tas ko rakstīju ir par sajēgu kas un kā. Visnotaļ pastāvu uz to, ka gaismai griestos pietiek 1,5mm2 . Rozetēm 2,5mm2. Apkurei, specjaudas palielinājuma gadījumā kā piemēram TEN apkure....plītis ar lielu jaudu, jau cits jautājums. Bet zudumi ir katra maciņa jautājums. Protams sīks, bet ir. Kas attiecās uz jaudas sadalījumu kas ir gaismās, un kas ir sadzīves tehnikā, tad vairāk salasās tomēr tehnikā.

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: khe ()
Datums: 03/03/2011 19:37

Foršs teiciens :) Es gan nerunāju par cenu starpību. Pat iesaku, piem uz 4rozeti vilkt divus 1,5mm2 kabeļus (katru ar savu drošinātāju). Jaut bija: "Uz dzīvojamās istabas kontaktiem 1.5mm^2 kabelis būtu pietiekoši,apgaismojumam 1,0mm^2". Ja domā metināt dzīvojamā ist, tad liec 4mm2....

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: paskars ()
Datums: 03/03/2011 19:59

Kā vērtējat pēdējā laikā plaši izmantoto elektroinstalācijas vilkšanas veidu no rozetes uz rozeti un tā tik pa visu telpu tālāk? Vai šādā veidā netiek mākslīgi veidoti pārāk daudz savienojumi, kas vēlāk varētu sākt karst?

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: Rx ()
Datums: 03/03/2011 20:16

Neredzu neko sliktu ja divas rozetes ir virknē. Labi ja tās ir nosacīti tuvu viena otrai, kur to lietošānā pastāv zināma loģika: viena ir patstāvīgam pielēgumam, tas ir, ielikts štepselis kā piemēram TV, Grīdlampa, DVD, telefons. Otrā- dinamiskā, kas paredzēta dinamiskai lietošanai: Gludekli, putekļu sūcējs. Tā sadalot viemēr būs kontrole, ka netiek pārsniegta jauda. Un zinot ka viena no rozetēm ir pirmā, to izmantojam dinamiskajam lielpatēriņa režīmam. Vairāk par divām roetēm virknē jau var likt vienā izstabā, ja visu labi samontē, ar garantiju. Uz citām istabām no citas fāzes, ja to var tā realizēt, atkal pēc tāda paša principa. Virtuves rozetes atseviķi, ar savu drošinātāju, jo prakse rāda, ka virtuve visbiežāk nonāk jaudas konfliktā ar vienlaicīgās maksimālās jaudas pārtēriņu (daudz iespēju jaudas pārtēriņam: tosteris, krāsns, ūdenssildītājs, mikseris, ....Un namamātes nedomā par jaudu... Un jo vairāk savienojumu, jo vairāk nekontaktu atteikuma varbūtības. To izsaukto silšanu, degšanas, kuššanas, dzirksteļošanas iespēju.

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: aaaa ()
Datums: 03/03/2011 20:25

Man uz 12kW TEŅu katlu iet ražotāja rekomendētais 5x6mm2 vads. Pie pilnas jaudas vads uz tausti nekad nav bijis pat remdens (iet pa sienas virsu), bet, lai gan savienojums sadales kastē ir labs un stingrs, drošinātājs C25 ir diezgan pasilts. Tam diez tā jābūt?

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: paskars ()
Datums: 03/03/2011 20:26

Biju domājis visas vienas iztabas rozetes virknē vienu aiz otras. ap 10 rozetēm virknē.

Re: kabeļu šķērsgriezums un to savienošanas veidi
Autors: Rx ()
Datums: 03/03/2011 21:12

Ja liek 10 rozetes virknē, tad ļoti kārtīgi jāpievieno kabeļi un jāzin, ka tāda shēma ir un kura ir pirmā rozete (tajā labāk slēgt lieljaudas patērētāju). Montējot labi darīt tā: pieskrūvē visus kabeļus, pēc laika atkal pieskrūvē tos saprātīgā stiprumā (to jūt, ka atkal piespiedējskrūve padodās ). Lieto tikai viena izmēra un tipa kabeli. Atzīstu tikai rozetes ar piespiedējskrūvi- plāksni. Iežmiedzamās- iebāz un īeķīlājas, manuprāt ir neuzticamas, sliktāka pārejas pretestība, jo kontakta laukums ir mazāks kā ar piespiedējplati- skrūvi. Bet var jau būt arī citādas domas, kā piemēram, montāža ir ātrāka (haltūristiem.)

Pašreizējā: 4 no 8


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   ******   **    **  ********    *******  
 **     **  **    **  **   **   **     **  **     ** 
 **     **  **        **  **    **     **  **     ** 
 **     **  **        *****     **     **   ******** 
  **   **   **        **  **    **     **         ** 
   ** **    **    **  **   **   **     **  **     ** 
    ***      ******   **    **  ********    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727