UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 4
Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: khe ()
Datums: 15/02/2013 10:50

Ja smiltis, tad ieskalo cinkotu rori, vai divas gruntsūdeņos. Tie nu gan cenas salikuši... Piem Nidijā pusotras collas cinkota caurule maksā 4,75 metrā... Sieniņas biezums-3,6mmm.

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Alvisss ()
Datums: 15/02/2013 11:07

Kas ir "Nidijā" ?
Gruntsūdens nav sevišķi augsts, kādi 5-6m būs. Vietām ir dolomīta iegulas. Mierina doma, ka LE vīri nomainot stabu (8m no mājas) pie reizes iedzina arī savu sazemējumu. pats neredzēju, bet tēvs teica, ka kādus 5 metrus iedzina. Tā kā ir arī man cerība iedzīt. ;)
Radās jautājums - varbūt es varu novilt atsevišķu dzīslu un pieslēgties pie LE iedzītā sazemējuma, kurš ir ~8m no mājas??? Tur gan pie staba, kur arī skaitītāja kaste LE sazemējumu savienoja ar nulles vadu, vai prātīgi slēgt klāt zemējumu? Ja pareizi saprotu, tad nē?

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Dzindzis ()
Datums: 15/02/2013 11:20

Kantoris Ropazu un Krustbaznicas krustojumā. Prātīgāk būtu uztaisīt savu zemējumu un savienot ka LE teica.

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 15/02/2013 11:44

pašam savs zemējums jātaisa, pa tiešo pie LE zemējuma ar savu dzelteno vadu slēgties nedrīkst.

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Alvisss ()
Datums: 15/02/2013 11:48

Ar ko atšķiras zemējuma kontūra no zemējuma stieņa? Tie divi dažādi pasāku vai viens untas pats, tikai savādākos izpildījumos?

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 15/02/2013 12:08

Paprātoju par zemējuma mērīšanu. Vairumā gadījumu, ja uzskatām, ka nulle Latvenergo daļā ir labi sazemēta, zemējuma pretestību jāvar izmērīt ar jebkuru slodzi starp fāzi un mērāmo "zemi" (drošības pēc uzvelkot sausus necaurus gumijniekus). Arī, ja Latvenergo nulle "karājas gaisā" (tā taču var gadīties?), zemējuma pretestība jāvar izmērīt ar parastu testeri. Ja pietiekami tālu iesitam zemē vēl divus stieņus, sanāk trīs rezistori - R1, R2 un Rz, kuru otri gali saslēgti pie "ideālas zemes", kam mēs netiekam klāt. Izmērot pretestības starp galu pāriem R1+R2, R1+Rz un R2+Rz vajadzētu varēt kautko izrēķināt, it īpaši, ja R1 un R2 uztaisam salīdzināmus ar Rz.
Bez tam zemējuma mērīšanu droši vien jāveic sausas vasaras beigās?
Dzirdēts arī par zemējuma periodisku "trenēšanu".

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Comanchero ()
Datums: 15/02/2013 12:33

Posted by: Vienstāvs ()
''Bez tam zemējuma mērīšanu droši vien jāveic sausas vasaras beigās?
Dzirdēts arī par zemējuma periodisku "trenēšanu".''

:))
Dzirdēju, kā LE brigāde savā starpā sprieda pie zemējuma nodošanas, ja kontrolmērījums neatbilst normai, tad mēs sastājamies rinķī un ........... "salaiž` krustā", un atskaitē viss ir štokos!
Vai Tu ar "trenēšanu domāju to pašu" ? :))

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Dzindzis ()
Datums: 15/02/2013 12:43

Ar parastu testeri (multimetru ) pa tiešo nomerīt pretestību nevar trauce sprieguma potencials uz zemējuma stieņiem. Jāmēra ir strāva un pēc tam pretestība jārēķina pēc oma likuma.

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Pavels.O ()
Datums: 15/02/2013 12:53

Arī savas 5 kapeikas.
Iepriekš izteiktā zemējuma kontūra pretestības norma ir kļūdaina un maldina, zemējuma kontūra pretestībai jātiecas uz nulli nevis uz bezgalību. pie bezgalīgas pretestības nav iespējama īsslēguma strāvas novadīšana. Dzīvojamajām ēkām pietiek ar 4 un mazāk omiem, apakšstacijām un laboratorijām zem 0,5 omiem, smalkai elektronikai mazāk, bet, piemēram, zibens novedējiem divertoriem 10 uz mazāk omi. Nevajag nepareizi ieteikt normas.
Ir tāds jēdziens kā grunts īpatnējā pretestība (dažādos dziļumos), to nomērot projektē zemējuma kontūru, gan stieņu dziļumu, daudzumu un kopējo laukumu. Zemējuma kontūra pretestības mērīšanai ir vairākas metodes, gan 3, gan 4 vadu, gan ar ditca knaiblēm.
Parasti iesaka zemējumu pievienot pie dabīgiem zemētājiem, stabiem u.t.t., bet var arī pašam dzīt stieni, dažkārt (pa Latvijas teritoriju) pietiek ar 1 stieni, bet citā vietā nepietiek ar nopietnu kontūru un 30 m stieņiem.
Par iepriekšējo tekstu, jā gan urīns, gan citi sāls saturošie šķidrumi palīdzēs uz mērīšanas laiku, bet tikai uz mērīšanas laiku.
Zemēšana un nullēšana sadalēs ir dziļa teorija un nevajag paļauties uz i-neta komentāriem, ejam uz bibliotēku un meklējam vai samaksājam specam un izpeldam norādes, jo man viena tante i-netā teica, tu dēļiņ savieno visu kopā, iedzen trubu, pačurā un ceri ka viss būs kārtībā.

Re: Kur kļūda "automātu" skapī.
Autors: Pavels.O ()
Datums: 15/02/2013 13:35

Diez vai kāds mājās būvēs zemējumu kontūru, parasti iedzen stieni vai vairākus, dzīt var gan ar kuvaldu gan ar perforatoru. Materiāla izmantošana atkarīga no ilgmūžības un naudas. Zemējuma kontūrs periodiski ir jāpārbauda, ik pēc 6 gadiem, to nomērot un daļēji atrokot, lai vizuāli ir iespējams novērtēt. Zemējuma kontūra pretestība īsti neatspoguļo zemējuma kontūra stāvokli (ir nopuvis vai nē).

Pašreizējā: 3 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  **     **  **     **  **      **  ********  
 **  **  **  **     **  **     **  **  **  **  **     ** 
 **  **  **  **     **  **     **  **  **  **  **     ** 
 **  **  **  **     **  *********  **  **  **  **     ** 
 **  **  **   **   **   **     **  **  **  **  **     ** 
 **  **  **    ** **    **     **  **  **  **  **     ** 
  ***  ***      ***     **     **   ***  ***   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727