UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 6 no 7
Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: Rx ()
Datums: 29/11/2012 11:33

Mana pieredze rāda, ka ar laiku mazais stienītis, kas standarta radiatora regulatoram bīda "korķi" ciet-vaļā, ko var darbināt ar termogalvu, rokas regulāciju, automātu, ar laiku apaug ar kaļķakmeni, vai līdzīgu baltu pulveri. Kā rezultātā, iesprūst, neregulējas. Protams, viss atkarīgs no ūdens sastāva, tajā esošajiem ķīmiskajiem piemaisījumiem. Tad to jāiekustina un atkal kādu laiku iet. Nez kā citiem ar pieredzi šajā ziņā. Tāpēc es uzticos termoregulācijai sistēmas ieejā- pie krāsns, un tikai papildus regulācija tiek kontrolēta ar termogalvām. Ar laiku arī ar rokas regulāciju var pielāgot komforta temperatūrai katrā istabā.

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: JanisJanis ()
Datums: 29/11/2012 16:40

Palūdzu vienam no maniem klientiem uzrakstīt par pagājušo ziemu, kas pavadīta ar Honeywell evohome pulti un HR80 galvām un iznesamajām pultīm DT92.

Viņa teksts vārds vārdā bez cenzūras:

Evohome ir laba lieta - tas īsumā:).
Bet ja nopietni iegādājoties jebkuras siltuma enerģijas regulēšanas ierīces mums ir jāsaprot , ka regulējot mēs kaut ko samazināsim vismaz centīsimies to darīt.
Bieži samazinot siltuma patēriņu mēs gribot vai negribot samazināsim sev komfortu - par komfortu jāmaksā, bet mēs to negribam tādēļ iegādājamies dažādas palīgierīces kuras mums palīdz nesamazinot komfortu ietaupīt.
Vēl viena būtiska atziņa ir tā ka neviena regulēšanas iekārta pēc būtības neuzlabo mājas energoefektivitāti un siltuma zudumus nesamazina, bet gan tikai samazina siltuma patēriņu.
Tādēļ ir naivi domāt, ka iegādājoties regulatoru mēs atrisinām visu problēmu kompleksu uz reiz. Būs jāsiltina gan sienas un bēniņi, jāveic audits logiem un durvīm ( starp citu lieli zudumi ir arī caur nepareizi noregulētiem logiem un durvīm ). Ja par visu iepriekšējo esam padomājuši un veikuši nepieciešamās darbības tad arī varam ķerties klāt siltuma patēriņa regulēšanai.
Galvenais EVOhome plus ir tas, ka siltuma patēriņu varam regulēt pēc loģikas vajadzīgais siltums vajadzīgā laikā un vietā.
Taču jāpatur prātā tas, ka jābūt pilnīgai pārliecībai par apkures elementu jaudām. Tas ir jāveic mazs eksperiments ar katru telpu cik ilgā laikā temperatūra konkrētā telpā pazeminās un paaugstinās, tas ir lai nenoregulējam uz ekonomisko temp. piemēram 16 C ar mērķi ka 17.00 kad pārnāksim no darba mums regulators būtu noregulēts uz 22 c bet izrādās ka mūsu radiators nespēj uzsildīt telpu saprātīgā laikā un mums vēlamā temperatūra ir sasniegta tikai 22.00 vakarā, jo konkrētai telpai varbūt ir lieli zudumi vai arī vienkārši radiators par mazu. Pie kam radiators pie nepārtrauktas apkures ir OK, bet regulējot tā jauda mums liekas par mazu. Problēma vēl šim procesam ir tā ka visi šie pārbaudījumi ir atkarīgi no āra temperatūras un vēja virzieniem citiem vārdiem sakot no laika apstākļiem.
Lielāko daļu mūsu dzīves ritma varam aprakstīt ar noteiktu dzīves ciklu, cikos kuru dienu ceļamies ko darām kad ejam un kad atgriežamies no darba, kad ejam gulēt. To visu varam uzdot regulatoram regulēt atbilstoši mūsu vēlmēm un vajadzībām. Bet jāpatur prātā ka dzīvē ir situācijas ir dažādas un pārnākot māja ārpus ieregulētā laika jūs māja nesagaidīs ar ierasto siltumu, pie kam parasti nav problēma ja mājas atgriežas mājas saimnieks (persona kas saprot kas un kā notiek), bet ja mājās atgriežas sieva, kura jūtās slikti tad nāksies dzirdēt dažu labu atsauksmi par Jūsu regulēšanas sistēmu. Tādēļ ar regulēšanas loģiku un praktisku darbību, jāiepazīstina visi ģimenes locekļi.
Par cik mans dēls ir students un mājas iegriežas tikai dažas dienas mēnesī un studiju brīvdienās esmu EvoHome ieprogrammējis divas speciālas funkcijas. Pamatā ēkas apkure darbības pēc loģikas ka dēla istaba kamēr viņš studē tiek uzturēta temp. 17 C ,tikko dēls ierodas mājas lietoju paša izveidotu funkciju "Dēls Mājās" kuras būtība ir dēla istabu iekļaut pārējās mājas apkures ritmā. Otrā speciāla diena ir ka dēls ir viens mājā ( māja ir 8 telpas divos stāvos) funkcijas nosaukums "Viens mājā" būtība dēla lietotās telpās ( ēkas 1. stāvs) tiek sildīts pēc dēlam nepieciešamā ritma kamēr ēkas otrais stāvs ir uz ekonomisko režīmu un dēls to darbina pēc vajadzības regulējot vajadzīgā brīdī vajadzīgo radiatoru ar roku.
Bez tam svarīgi iegaumēt tiem kuri regulatorus uzstāda uz privātmājas apkuri. Regulatorus nevar likt uz visiem radiatoriem vismaz vienam vai diviem jābūt bez regulatoriem cirkulācijas nodrošināšanai es kā loģiskāko izmantoju vannas istabas radiatoru, kur pēc manām domām nekad nevar būt par siltu un viņš manā gadījumā ir apkures cilpas galējais radiators.

Kā mīnusu sistēmai varu minēt ka man nesaprotamu iemeslu dēļ galvenais vadības bloks ik pa brīdim pazaudē „linku” vai ar katla releju vai ar radiatora regulatoru, bet labā ziņa ir tā ka saikne pati atjaunojas.
Kā arī man divi regulatori regulē temperatūru lielā istabā izmantojot ārējo regulatoru DT92 bet ir situācija uzdota temp 22.5 C telpā ir tikai 22.0 C bet viens radiatora regulators jau noslēdzis radiatoru kamēr otrs vēl mēģina sasniegt uzdoto temperatūru. Iespējams regulatora kalibrēšanas kļūda, jo samainot regulatorus starp radiatoriem vienas istabas ietvaros, konsekventi vien un tas pats regulators noslēdz radiatoru kaut pēc mana prāta DT92 abi radiatori jānoslēdz un jāatver vienlaicīgi un radiatoru regulatori ir tikai izpildmehānismi kuriem jāstrādā vienādi pēc DT 92 komandām.

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: JanisJanis ()
Datums: 30/11/2012 11:04

Danfoss elektroniskās galvas pagaidām navajadzētu pirkt, ir problēmas ar temperatūras uzturēšanu. Holandē un Beļģijā pārtraukt tirdzniecība.

Saņēmu šādu informāciju:

Danfoss Living is experiencing quality issues;

Translation:

The response times of the devices are not OK. Especially the room temperatures which do not reach the temperature in time. Cause is slow calibration of the system.

Thus whole system has been stop for selling in the NL/BE.

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: gints_ ()
Datums: 21/12/2012 11:36

ZX - uzraksti kā termogalvas uzvedās. Nu jau kāds laiks pagājis - padalies lūdzu lietotāja pieredzē.

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: zx ()
Datums: 21/12/2012 16:53

Īsti tā arī nav bijis nokalibrēt galvas. Patreiz skatos pēc termometra telpas vidū, pēc kura orentējoši dabūju beigās stabīlu 21 grādu. Rezultātā patreiz uz 3 radiatoriem ir uzlikta temperatūra 24;24 un 24,5. Respektīvi visi ir jāpārkalibrē. Kā arī patreiz ir tāds pluss, ka, ja mājas apkure uzdod vairāk grādus, es tos neizmantoju, jo pietiek ar 21 grādu istabā.

Tas, ko teica par kaļakmeni iespējams ir taisnība, bet šim aparātam ir kaut kādos brīžos "apkalpošas" gājiens. Aiziet turp-atpakaļ. Saprotu, ka arī notestē pie viena galējos punktus.

Galvas uzspraužas uz radiatora tā diezgan aizdomīgi. Tas varētu būt tiesa, ka uztraukušies par saķeri, jo galva ir viegli pagriežama. Bet es saprotu, ka tam tā arī ir jābūt, jo iekšā ir neatkarīgā skrūve, kura bīda radiatora aizbīdni. Sanāk, ka galvu nejauši pagriežot, neko nenolauzīs, jo nav sasaistes. Galvai ir no divām pusēm klapīte, kura, teikšu atklāti, tā jēli aizķerās. Nevaru arī neko teikt, ka tas būtu sliklti, jo neesmu testējis vai izpētījis nevienu citu. Bet neuzskatu, ka tā būtu kāda problēma. Es uz radiatora neguļu, nesēžu un arī futbolu dzīvoklī nespēlēju, tā kā man galvas stāv kopš uzliku un izdaiļo radiatoru. ;)

Iepriekš minēju par temperatūras automatizēšanu. Beigās tomēr sanāk, ka man, vismaz pagaidām, no tā nav jēga, jo mājas korpusam ir savs gāzes katls un temperatūra pieregulējas pati attiecībā pret temperatūru ārā, bet jebkurā gadijumā uz svētku brīvdienām atstāšu pārs grādus zemāk. Tas arī ir lielākais pluss, ko viņos saskatu, ka var izbraucot uzlikt, lai pirms ierašānās atpakaļ dzīvoklis ir atkal uzsilis. 2 grādi lejā dodot savus 10% ietaupījumu uz apkuri.

BET... :D Esmu tikai tagad noncis līdz tam, lai varu nokalibrēt. Pirms liku uz dullo 18 "papagaiļus". Rezultātā nekādas precizitātes un radiatori auksti. Tā kā vēl pārs nedēļas pēc jaunā gada patestēšu ar nokalibrētām galvām un tad atrakstīšu vai automatizēšana darba dienām strādā.

Varu vēl pie šī paša pateikt, ka vannasistabai bija neautomatizējams displejs uz elektro silto grīdu. Iepirku pa 30ls automātu un esmu riktīgi priecīgs. Vakaros un no rīta grīda un telpa ir siltas. Un tās ir kādas 5h no diennakts, kad patērē elektrību. Pārejā laikā man vanna nav nepieciešama. Un uz svētkiem vispār slēgšu ārā.

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: Pluume_G ()
Datums: 11/01/2013 00:21

Vai kads ir dzirdejis, interesejies vai pat uzstadijis gridlistes radiatorus? Nejausi uzgaju tadu opciju. Pilnigi automatizacija, katra istaba savi gradi, talakie un tumsakie sturi apsilditi...., servisa sniedzeji kaut ka parak skaisti par so ipaso radiatoru veidu izsakas. Protams, man ka latvietis vulgaris tas liekas parak aizdomigi. Ja jau ir TIK kruti, kapec nav katra jaunaja maja???

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: Dzindzis ()
Datums: 11/01/2013 09:41

Siltās grīdas ir krutākas :))

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: Pluume_G ()
Datums: 11/01/2013 14:20

Vai kads vismaz uz mirkli var aizmirst siltas gridas un nebazties pa vidu, bet atbildet uz jautajumu?

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: Viesturs470 ()
Datums: 11/01/2013 14:52

Plūmei>

90% ir marketings un individuālas sajūtas - vienam patīk T kreklā pa māju staigāt citam biezās zeķēs. Vienam normāla būs +18 temperatūra, citam zem +24 liksies auksts !

Visās apkures sistēmās lai uzturētu konstantu temparetūru ir jāpievada tik daudz siltuma cik pazūd caur konstrukcijām, tāpēc patērētās siltumenerģijas daudzums nemainīsies no veida kādā iegūst šo enerģiju !
Dažadām sistēmām atškirsies tikai individuālais komforts un rekakcijas ātrums uz izmaiņām (inerce).

Gīdlīstu apkures priekšrocības patiešam varētu būt vienmērīgāka sildīšana, jo tas pēc būtības ir zems gaŗs radiātors.
Tāču ja kāds stūris ir auksts šobrīd tāpēc ka tajā ir slikti iestrādāta siltumizolācija tad notiks cīņa ar sekām !

Re: Radiatoru automaztizācija
Autors: JanisJanis ()
Datums: 11/01/2013 18:47

zx piedāvāju Tev aizdod Honewyell HR20 uz mēnesi. Gribu dzirdēt salīdzinājumu šeit. Īpaši man interesē vai Honeywell arī būs jākalibrē jeb tā spēs uzreiz izņemot no paciņas regulēt telpā temperatūru. Vēl atgādinu ka Honeywell HR80 var sapārot ar telpas temperatūras dačiku un regulēt radiatorus pēc temperatūras konkrētā telpas punktā.

Pašreizējā: 6 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **   *******    *******         **  **       
 **  **  **  **     **  **     **        **  **       
 **  **  **  **     **  **     **        **  **       
 **  **  **   ********   ********        **  **       
 **  **  **         **         **  **    **  **       
 **  **  **  **     **  **     **  **    **  **       
  ***  ***    *******    *******    ******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727