UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Sniegavīrs ()
Datums: 29/10/2013 19:59

Sveiki lietpratēji!
Radagabals zvanīja un žēlojās, ka darbā šķeldotājam motors pēc pārtīšanas līdz nodegšanai darbojas 1 līdz 4 dienas. Motors 3~ 380V 55kW starts trijstūri, darbs zvaigznē ( vai otrādi). Tikko ziņoja, ka esot 4. nokāvuši. Elektriķis pieslēdzis, pārbaudījis, viss esot kārtībā. Trīs piekabes sasmalcinot normāli, pie 4. sākot karst. Otrā gaterī tāds pats darbojoties bez problēmām.
Varbūt kādam ir labas idejas, kas par vainu?

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Rx ()
Datums: 29/10/2013 21:22

Tikai teorētiski: Palaiž trīsstūrī ( uz tinumu, kam darba laikā ir ap 230V, tiek padots 400V) , darbs zvaigznē. Ja tā ir paredzēts...OK. Vispār , trīsfāzu motori pēc ieskrējiena griežās arī ar divām fāzēm,..... un sadeg. tāpēc ļoti labi jākontrolē fāzu esamība, spriegumi. tāpat būtu jākontrolē temperatūra, jo kas var zināt, kāda ir slodze...kāds šneks-nazis neass, kaut kas iesprūdis un t.t.t Jāpiemin, ka pavisam nesen bija standarts trišfāzu spriegumam 220/380V. Tagad 230/400V. Ja motors pārtīts uz 220/380V, tad lietojot 230/400V tīklā, būs papildus jauda, kā arī papildus siltums, kas var nelabvēlīgi iespaidot dzinēju, pārkarsēt to.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: khe ()
Datums: 30/10/2013 07:28

Varbūt jāliek fāžu aizsardzība, kas mēra spriegumu katrā fāzē pie noslodzes. Jo darbojoties tādam verķim un vēl kautkam varētu būt dažādi spriegumi fāzēm.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Guchii ()
Datums: 30/10/2013 13:18

Nezinu vai mans gadījums ir līdzīgs bet mums mājās bija līdzīga problēma ar ripzāģi. Motors apm. 3kW. Motors bija kalpojis 100 gadus bet vienā reizē nodega. Aizvedām pārtīt, uzlikām atpakaļ bet nosecinājām, ka karst. Pārskatijām visus vadus, vai pareizi salikti, pārkrāmējām Padomju palaidēju, notīrijām visus kontaktus bet karsa vienalga. Aizvedu atpakaļ uz firmu kas tina, tie pārbauda, viss kārtībā. Beigu beigās vaina izrādijās gaužām vienkārša. Pagarinātājā kuru izmantojām, kaut kur iekšā, starp vadiem bija bojāta izolācija, kā rezultātā, gāja uz īso. Kur tieši kabelī bija vaina tā arī neatradām, nācās no rezervēm ņemt otru ar kuru vairs nekas nekarsa.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elektrikisx ()
Datums: 30/10/2013 17:27

Šoreiz mazliet nepiekritīšu RX.
Šāda veida motori tiek palaisti zvaigznē un darbs ir trijstūris,tādējādi 3x(ja namaldos) samazinot motora palaišanas strāvu.
Vēl nesaprotu,kā var nokaut 4 motorus pēc kārtas .Labi,viens nodeg,kam negadās,ir bijis gadījums,kad nodeg motors ar visu fāžu kontrolieri.Vispirms nezināmu iemeslu dēļ no ierindas bija izgājis fāžu kontrolieris un pēc tam vienas fāzes zudums izdarīja pārējo.
Laikam jau īpašniekam daudz naudas,ja var atļauties ik pa laikam pārtīt 55kW motorus,daudz neiedziļinoties sadegšanas iemeslos.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Didzisp ()
Datums: 30/10/2013 17:41

Ka tik pie vainas nav strādnieki, kuri ar to aparatu stradā. Neba nu pats radagabals zarus stumj tai aparātā. Paši zinat, cik kvalificēti strādnieki zarus šķeldo vai gaterī strādā :). Ja šķeldotāju traktors piedzen, tad vismaz pēc motora dūmiem var redzēt, ka traktoram pārāk grūti, bet elektromotoram tak neko neredz. Par tādu elementāru lietu, kā jušanu, ka motors gaudo un uz divām fāzēm griežas, vispār nav ko sapņot.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elektrikisx ()
Datums: 30/10/2013 17:50

Eksistē tāda lieta kā motora aizsardzība un tur jau nu gan strādniekiem nav nekādas daļas.
Un ja tādas nav,tad lai tik saimnieks ver maciņu vaļā,vēl varētu arī no elektriķa ko piedzīt par nekompetenci savā darbā.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Rx ()
Datums: 30/10/2013 18:00

elektrikisx: Jums ir Taisnība! Manā variantā tā jau lielā jauda palaišanā kļūst vēl lielāka. Jūsu: mazāka! Pareizs labojums. Mana kļūda domāšanā.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Sniegavīrs ()
Datums: 31/10/2013 01:21

Esot cita brigāde triecientempā dzinusi kokus iekšā un nokāvuši no rūpnīcas uzlikto dzinēju. Aizvests pārtīt. Pēc tam sākušās ķibeles.
Pirms tam 30 cm diametra kokus smalcinājis brīvi, tagad motors gurstot nost.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: khe ()
Datums: 31/10/2013 06:20

Klīst tādas senas baumas, ka pārtīti motori mēdz būt švakāki par jauniem. Pieņemu, ka varētu būt atkarīgs no pārtīšanas kantora, ja citas vainas neatrodas...

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   *******    *******    ******   ******** 
 **        **     **  **     **  **    **     **    
 **               **  **     **  **           **    
 ******     *******    ********  **           **    
 **               **         **  **           **    
 **        **     **  **     **  **    **     **    
 **         *******    *******    ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727