UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 1234567Nākošā
Pašreizējā: 1 no 7
vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: nesaprotu ()
Datums: 29/09/2008 12:31

Man ir vasaras majai 3 fazu pieslegums bet kabelis ir ar 4 vadiem - tatad 3 fazes un nulle. Ta ka ieksejo instalaciju liku pats tad pakonsultejos ar vienu elektriki un vins teca lai ieksejas instalacijas zemejuma vadu liek sadales skapii kopaa ar nulli. Tik talu visas ierices labi strada. Cik saprotu sanak tada ka virtuala zemesana. tagad gribu uzlikt caurpludes udens silditaju bet tur mani samulsinaja liels uzraksts sarkana krasa ka obligati jasazeme. tad ka nu ir - var izmantot esoso sistemu vai ari ir tas piektais vads no kaut kurienes jaatvelk un kaa isti to zemejumu ierikot? Paldies par konstruktiviem padomiem.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 29/09/2008 13:21

Pareizi būtu izveidot zemējuma kontūru un to pievienot pie ienakošās sadales skapja korpusa. Tai pšā punktā pievieno ienakošās līnijas nullesvadu un uzmāju ejošo zemējuma vadu. Iznak kā zvaigznes slēgums. Talāk jau zemesvad nekur nedrīkst būt savienots ar nullesvadu. Moderni jau laikam nullesvadu tagad jāsauc par neitrāli.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: nesaprotu ()
Datums: 29/09/2008 15:37

pag pag,
Posted by: Didzisp
Pareizi būtu izveidot zemējuma kontūru un to pievienot pie ienakošās sadales skapja korpusa. Tai pšā punktā pievieno ienakošās līnijas nullesvadu.
tas tacu ir latvenergo skapis, es nevaru vinu "ienakošās līnijas nullesvadu" kaut kur nemt un vienot. bet tomaer vai risinajums "nulle kopa ar zemejuma vadu" neder?- man to tomer elektrikis ieteica, kapec tad vins ta macija?

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 29/09/2008 16:42

Teorētiski var dažādi (nezinu gan, vai visu pieļauj Latvijā pastāvošie normatīvi):
[en.wikipedia.org]
Ja taisīsi sildītājam atsevišķu zemesvadu (kā TN-C-S), varēsi uzlikt arī noplūdes automātu.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 29/09/2008 18:54

Elektriķiem ju zemējums parasti piekājas, ka tik lampiņas deg un nekas nesit pa nagiem. Tas Latvenergo skapis nav nekāds elks, ka to nevaretu aiztikt. Visdrīzāk šī skapja korpuss ir sazemēts ar simboliski zemē iespraustu drāti. Priekš zibensaizsardības jau tas pietiek, bet nopietns zemējuma kontūrs gan tas nav. To zemējumu jau vajag lai izlīdzinātu potencialu starp nullesvadu un apmāju esošo zemi. Ja piemeram nostāsies vannasistabā ar basām kājām uz slapjas flīžu grīdas, pieķersies pie sanullēta krāna un izradīsiek, ka nullesvada ir neliels potenciāls, tad to varēs ļoti labi sajust. Nosist jau nenositīs, bet patīkami tas nav. Teoretiski trīsfāzu sistēmā uz nullesvada nevar parādīties spriegums, bet dzīvē viss ir savādāk. Tāpēc jau to nullesvadu ienākošajā sadale vajag sazemēt ar kārtīgu zemējuma kontūra. Tad starp, jau pieminēto vannas krānu un zemi, nekad nebūs sprieguma un, ja kas Latvenergo līnija noies greizi, tad vienkarši izsitīs Latvenergo drošinatājus.Var jau sazemēt arī majā esošo sadales skapi, no tā ideja nemainās. Galvenais jāievēro, ka no zemējuma vietas obligati javelk atsevišķs vads(parasti zaļidzeltanais), kurš nekad un nekur mājā vairāk nesavienojas ar nullesvadu.Kārtīgs zemējums vajadzīgs lai, modernajai elektronikai, novērstu visadus radiotraucejumus un lai ,piemēram, darors tādus traucējumus neradītu. Pret radiotraucējumiem sanullēšana nepalīdz.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: gandrīzelektriķis ()
Datums: 29/09/2008 20:29

Nesapratu šo "Teoretiski trīsfāzu sistēmā uz nullesvada nevar parādīties spriegums".Es domāju,ka tas tikai tādā gadījumā ,ja ir simetriska slodze uz visām fāzēm,kā motoram.Varbūt kļūdos??

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 29/09/2008 20:47

Atkārtotais zemējums(pie mājas, sadales, etc.) ir kā apdrošināšana. Vairumā gadījumu tas nav nepieciešams, bet vaitad tāpēc mēs neapdrošinam savu māju, iedzīvi, veselību un dzīvību? Daudzi neliek zibensaizsardzību, tieši tas pats gadījums!

Noplūdes automātu var uzlikt arī bez papildus zemējuma.

3f sistēmā fāze var ieplūst nullē, ja nulle kautkur ir pušu, un tas ir daudz bīstamāk nekā 1f sistēmā, jo tad uz rozeti parādās 400 V spriegums. Un tieši šī iemesla pēc ir svarīgi lai būtu trešais vads, kas var nodublēt nulli vai

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Rx ()
Datums: 29/09/2008 20:47

Trīsfāzu slēgumā tiešām no transformatora nulvadā var būt spriegums ja slodze ir nesimetriska. Bet tā kā ik pa laikam nulvads tiek zemēts , tad pret zemi var parādīties spriegums, kas ir šīs asimetrijas radītās strāvas reizinājums ar nulvada pretestību. Liels spriegums jau nevar būt, ja nulvads labi sazemēts. Bet praktiski, gadās ka tas piepeši nav iezemēts... vai pat pārauts (daudzīvokļu māju stāvvadā tā šad tad notiek...slikti starpstāvu kontakti, zadzēju darbi, ūdens uz vadiem- korozija...). Tāpēc jau saka ka jebkuršs sadales skapis jānullē un jāzemē! Bet zeme jāvelk atsevišķi. Tā ir aizsardzība! Nevis nulvada dublēšana. Tāpat uz nulvada dzirksteļojošie elektropatērētāji (kolektora dzirksteles, kā piemēram) rada impulsu trošņus.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: nesaprotu ()
Datums: 30/09/2008 13:14

novirzijamies no temas un velejos atkartot galveno jautajumu: vai vasaras majaa, kur ieksejas instalacijas nulle vads ir salaists kopa ar zemejuma vadu (majas iekseja sadales skapii, ari arejais latvenergo skapis ir salidzinosu jauns, apm 4 gadi), var slegt klat caurpludes udens silditaju uz kura lieliem burtiem rakstits - obligati sazemet vai nevar to darit nekada gadijuma? ja tas ir bistami tad bus jataisa tas konturs uut...

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: gandrīzelektriķis ()
Datums: 30/09/2008 17:05

es tomēr ieteiktu to kontūru uztaisīt.

Iet uz lapu: 1234567Nākošā
Pašreizējā: 1 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   ******    **      **        **  ******** 
       **  **    **   **  **  **        **     **    
       **  **         **  **  **        **     **    
       **  **   ****  **  **  **        **     **    
 **    **  **    **   **  **  **  **    **     **    
 **    **  **    **   **  **  **  **    **     **    
  ******    ******     ***  ***    ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727