UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā1234567
Pašreizējā: 7 no 7
Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 06/01/2009 08:56

DimanC, Grūti pateikt, kapēc sadales skapis kāpņutelpā nav sanullēts. Vai mājai nav pirmo ulmaņlaiku elektroinstalācija ar 220V starp fāzēm?
Lai kā arī nebūtu, nevienu elektroiekārtu nekad nedrīkst zemēt pret gāzes caurulēm. Tas principā attiecas arī uz visām ūdenstrubām un apkures trubām. Pašām trubām gan ir jābūt sazemētām, bet kā zemējumu tāš izmantot nedrīkst!
guliks, a kurš saka, ka nulli ar fāzi nedrīkst savienot galvenajā sadalē, kur pienāk zemējuma kontūrs?
cpr, tas, ka zmējumam jābūt kārtīgam ar attiecīgo pretestību, tas gan tiesa, bet katrā konkrētā situācijā tas būs savādāks. Vienai mājā, kura stāv uz mitras mālainas zemes, pietiks ar dažiem dzelžiem zemē, bet citai, uz smilšu kalniņa, roc kaut trīs kontūrus ap māju, tāpat zemējuma pretestība augsta:). Atkārtotajam Latvenergo zemējumam ir vistiešākais sakars(precīzāk teikt kontakts) ar elektroierīču zemēšanu, jo nullesvads ir savienots gan ar drātsgalu(atkartoto zemējumu), kuru Latvenergi iesprauduši zemē pie galvenā uzskaites skapja, gan ar zemējuma kontūru, gan ar zemējuma spaili istabas sienas rozetēs.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: DimanC ()
Datums: 06/01/2009 12:01

paldies, DidzisP, par atbildi!

Nezinu, kā kategorizēt mājas elektroinstalāciju. rakstīju jau laikam, ka tur viss pirms gadiem 2..3 esot nomainīts. Redzot, kādā "kvalitātē" ir veikti citi remontdarbi, par nezemētu sadales skapi man nav nekāds pārsteigums. Tad ko man - dzīvot vispār bez zemējuma? Kāpēc tieši nedrīkst zemēt pret gāzesvadu/apkures/ūdenstrubu? es taču nevilkšu no sava 5. stāva pa ārsienu stieni un nerakšu bedres mājas pagrabā, tikai tāpēc, ka man gribās drošu elektroinstalāciju, bet mājas pendžām uz to ir "pajāt"... sviests.



tagad vēl tik gaidu, ka varbūt elektriķis Māris ko uzrakstīs :)

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: zihers ()
Datums: 06/01/2009 12:23

Zemēšanai var izmantot ēkā ienākošus metāliskus cauruļvadus (tikai ne tādus, kas paredzēti degošiem vai sprāgstošiem materiāliem), metāliskus kabeļu apvalkus, metāliskas būvkonstrukcijas u.c. risinājumi, bet katrā gadījumā jāievēro vairāki nosacījumi (montāžas veids, savienojumi, ...) kurus būtu jāievēro arī rekonstrukciju un pārbūvju gaitā. Kā bieži sastopams gadījums minams ūdensvada metālisko pievadcauruļu nomaiņa ar plastmasas kombinācijā ar to, ka iepriekš ēkā tās izmantotas kā zemējums.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 06/01/2009 12:25

Tā jau ir visu krievu laikos celto māju problēma. Tais laikos jau bija sauklis par visas zemes elektrifikaciju un lai visās mājās deg iļjiča spuldzīte, bet par to, ka kadu pilsoni nosit ar elektrību, tak partijai bija nospļauties- nav cilvēka, nav problēmu:). Pareizi būtu vismaz aizvilkt atsevišķu zemējuma vadu līdz mājas galvenajai sadalei un tur to savienot ar sadales korpusu(ceru, ka tur vismaz tas ir sanullēts). Ja izdodas atrast vēl kādu domubiedru, tad tas nemaz dārgi nesanāks(cik tad tas zaļidzeltenais viendzīslas vads maksā un ar 2,4 kvadratiem būs sen diezgan). Zemējuma kontūru laikam tiešām būs grūti izveidot. Var jau zemējumu savienot kāpņutelpas skapī ar nulvadu(tā jau lielākoties dara), bet tas ir visnedrošākais variants. Ja kāds kaimiņš sadomā uzlikt jaudīgu elektrisko plīti un nodedzina nulvadu, tad ziepes lielas.
Pret trubām neko zemēt nedrīkst, jo kur garantija, ka neatnāk santehniķis Vasja un uz pohām kādu posmu nenomaina pret plastmasas trubu. Ja tad kautkas noies greizi, tad visos dzīvokļos krāni sitīs pa nagiem. Diez vai tas būs labi:). Tas tā vienkāršoti, bet ceru, ka saprotami.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 06/01/2009 14:22

man sliņķis visu pārlasīt, bet jaungada vēlēsanos izpildīšu.
Tajā kastē, ko raksti, kas nav sazemēta, vieno kopā nulli ar savu zemējuma vadu. Ieteicams būtu to darīt pirms skaitītāja, vai vismaz pirms sava dzīvokļa grupu drošinātājiem.
šādā slēgumā risks ir, ja tiek pārrauta pienākošā nulle, bet zemējuma vads savu funkciju pildīs, starp krānu un veļenes korpusu potenciālu starpībai būtu jābūt nullei vai tuvu tam.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: mollijs ()
Datums: 06/01/2009 14:40

Ja uzspridzinās to sadali kāds, ko tad? Cik var moļļāt vienu un to pašu? Katrs otrais komentārs ir ar vieniem un tiem pašiem ieteikumiem :) Ieej www.obo.com un lasi. Ja kas varu uztaisiit projektu, lai vari sadziit elektrodus taa kaa nepieciesjams, nevis vienu pie otra :)

Māronkul, kāda šķirba kā zemē vai pirms vai pēc skaitītāja?, lai latvenergo satraucas par savu skaitaparātu_Ja skaitiitaajs ir LU kastē, tad 100% zemējums būs aiz skaitītāja_Nav jau scirba kas aiz ko atrodas, galvenais, ka kāds necieš no paša uzbūvētām lamatām :)




Vai zemējuma vada krāsa kaut ko izsaka (mainās vada parametri ? ? ) Var jau ievilkt plakandzelzi arii istabaa_

Varbūt latvenergo kastē jāuzliek pārsprieguma aizsardzība, lai vinjiem skaitītājs nenodeg, kad iespers zibens_

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 06/01/2009 17:33

mollijs, neizplūdu jautājumos par noplūdnieku iespējamu likšanu, tāpēc norādīju tā kā norādīju, būtu pats padomājis pirms postē. Vēl viens arguments ir pārejas pretestības pie skaitītāja (varbūt vēl kur pa ceļam), kopā savācas omu desmitdaļas, kas zemējuma gadījumā var daudzko izteikt.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: mollijs ()
Datums: 06/01/2009 22:24

Piemēram skudra lienot pa skārda grīdu, aizķeroties aiz plīts korpusa, ja samērcējusi kājas, nosistos acis nepamirkšķinot_

Viss kārtībā Māronkul neko aplamu jau neesi deklameejis :)


Iet uz lapu: Iepriekšējā1234567
Pašreizējā: 7 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********  ********   ********  **     ** 
 **     **  **        **     **  **        **     ** 
 **     **  **        **     **  **        **     ** 
  ********  ******    ********   ******    **     ** 
        **  **        **         **         **   **  
 **     **  **        **         **          ** **   
  *******   **        **         ********     ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727