UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 6 no 7
Re: Malkas skaldītāji
Datums: 25/10/2014 11:20

Pam pa ram: šitas skaldāmais der tikai un vienīgi superviegli plīstošai malkai, piem alksnis. Jebkas cits šim aparātam būs problēma. Savukārt tik viegli skaldāmai malkai kā alksnim paņem vieglāka svara cirvi, kas paredzēts vienā rokā turēt un uzliek pareizā augstumā skaldāmo bluķi un klučus un mauc ne lēnāk par šito aparātu. Šis aparāts arī aiznem vietu. Viennozīmīgi noderīgs tikai tādam kam alkšņa mežs uz daudziem gadiem.
Kaut kā universālākais joprojām šķiet t.s. burkāns - ātrums, elastība, spēks.

Re: Malkas skaldītāji
Autors: pam pa ram ()
Datums: 25/10/2014 12:30

Vilni, nebūt nesaku, ka tas ir labākais/ērtākais risinājums, kas der visiem malkas veidiem, bet savu racionalizāciju bez lieliem papildus izdevumiem un elektriskiem vai iekšdedzes dzinējiem tas nes. Vienam šķunītī vecs elektromotors, citam vienkārši dzelžu kaudze, katrs var izvēlēties ko nu sanāk uzbūvēt.
Bet nu diskusija uzjundīja aiz tā, ka daži cer, ka te kāds pirks viņu agregātu par pusotru tūkstoti :)
Un kurš agregāts 80cm diamatra egli 60cm garās pagalēs saskaldīs? :))

Re: Malkas skaldītāji
Datums: 25/10/2014 13:24

Es jau ar neko kategoriski nesaku, vienkārši pats cītīgi visu to skaldīšanas tēmu esmu pētījis un tāpēc padalos ar savu vērtējumu.

Lai to dzērvi uztaisītu tomēr savs kriksis ar metālu ir vajadzīgs un metālam ir cena un neslikta. Ja teiksim pērk to metālu, tad uz aci skatoties tas varētu savus 100-150 eur izmaksāt. Atspere nav ierēķināta, jo tā būs pirmā detaļa, kuru kāds entuziasts izraks par velti. :) Nu paliela arī tā visa konstrukcija, kas nav mazsvarīgi, jo mobilitāte ir ļoti liels pluss - piebrauc pie šīs kaudzes, piebrauc pie tās, pēc darba aizbrauc zem jumta.

Ja atgriežamies pie tā burkāna, tad es savulaik nopirku no viena pagrīdes meistara pa toreiz vēl 140Ls šķiet. 4kw motors. Viņam tā konstrukcija nebija diez ko laba, burkāns pa tiešo uz ass, burkāna materiāls šķiet par mīkstu, nebija aizsargķīļa apakšā, viss uzlikts uz pavājas kvadrātcaurules un smaguma centrs dēļ motora augšā. Pieliku riteņus, aizsargķīli un padarbināju. Nē nu ir jau normāli, bet pēdējos 3 gadus neesmu darbinājis. :) Nedarbināju tamdēļ, ka man ērtāk ir nogāzt koku, uz vietas sagarināt un sadaudzīt pagalēs. Tad man tas ārā līdz kādam jūnijam smuki apkalst un tad atvedu uz mājām. Man gan ir mazliet specifika, ka tie koki, kurus gāžu (viens koks sezonā) ir tiešām lieli vītoli un tos sagarinātos bluķus nemaz normāli nevar cilāt. Bet nu kad nebūs ko darīt, tad to savu burkānu protams uzlabošu.

Es teiktu, ka elektromehāniskais malkas skaldītājs ir aktuāls, ja ir darbošanās ar viegli cilājamiem bluķīšiem, nu teiksim līdz kādiem 30 cm. Bet vispār gudri plānojot var ļoti daudz spēka ietaupīt uz malkas gatavošanu (ieskaitot to, ka skaldītāju izmantot nav izdevīgi). Kokiem ir labi brīži zāģēšanai un īstie brīži (un arī tehnika pa centru vai perimetru) skaldīšanai, kad tie bluķi plīst bez piepūles.

80cm diametra egle savā būtībā jau ir tā kā zāģmateriāls. :) Tāpēc tādus komercmalkas gatavotāji īpaši neizmanto, bet vispār arī tādu izmēru ņem pretī tie hidrauliskie skaldītāji.

Attiecībā par pusotru tūkstoti mazajam hidrauliskajam skaldītājam - nu jā, cena ir adekvāta izstrādājumam, tikai mājās protams tādas cenas un veiktspējas aparāts nav labākais piedāvājums.

Rezumējot visu šo pasākumu es teiktu, ka:
- hidrauliskais vairākpagaļu skaldītājs ir īstais risinājums komercpasākumam.
- burkāns un cirvji mājai (nu faktiski arī mazie hidrauliskie kā šis pa 1.5k),
- dzērves un plaškas eksperimentu faniem,
- cirvis uz spararata un tamlīdzīgi risinājumi - pašnāvniekiem,
- gatavas malkas krava (par cik tagad malka iet (20eur kubā?) - tiem kam viss augstākminētais nav aktuāls. :)

Re: Malkas skaldītāji
Autors: khe ()
Datums: 25/10/2014 19:57

[www.youtube.com]

Šo es, Vilni, domāju ar spararatu un zobstieni. Vai šo:

[www.youtube.com]

Re: Malkas skaldītāji
Autors: khe ()
Datums: 25/10/2014 20:01

[www.youtube.com]

Nenoliedzams monsters:)

Re: Malkas skaldītāji
Autors: khe ()
Datums: 25/10/2014 20:11

[www.youtube.com]

Iespamoju vēl vienu, bet der pievērst uzmanību dažiem malkas gabaliņiem...

Re: Malkas skaldītāji
Datums: 25/10/2014 21:26

Khe - nē, es par citiem spararatiem domāju.
Faktiski visi tie youtube linku skaldītāji ir identiski - mehāniskie. Es viņiem neredzu priekšrocību attiecībā pret hidraulisko. Pirmkārt konstrukcijas ir ellīgi sarežģītas, daudz dilstošo detaļu, spēks salīdzinoši mazāks kā hidraulikai, problemātiski pārslodzei (tendēts uz iekārtas saplēšanu). Hidraulika ir kompakta, nepieciešams miniatūrs motors, drošība attiecībā uz pārslodzi (t.i. hidraulika pie zināma spiediena atver vārstu un nekas neko nelauž). Nu varbūt hidraulika nedaudz atpaliek bīdīšanās ātruma ziņā, bet tikpat labi var arī neatpalikt - tas ir atkarīgs no sūkņa stacijas un sadalītāja.
Šitajos hidrauliskajos/mehāniskajos vienas ass mājas skaldītājos man nepatīk divas lietas:
1) sanāk diezgan neērta pārlādēšanās - katru kluci pāršķeļ 2 daļās, katra veļas uz savu pusi, plus vēl svira jākustina. sanāk diezgan piņkeris,
2) kaut kāda atsperīga vidēji sīkas pagales gadījumā var sanākt pagales lidojums sejā.

Visos šajos klipos pamatā tomēr skalda nu tik viegli plīstošus kokus ka prieks skatīties, taču tie galīgi neparāda to kas ir svarīgākais, t.i. iekārtas iespēju robežu.

Burkānam ir labs pluss, ka to kluci kā uzliek uz galda, tā arī to saplēš - n-tajās pagalēs un nav jākustina sviras un bišķi elastīgāk var vadīt vietu kurā vajadzīgs šķēlums. Ņemot vērā, ka tas konuss ir apakšā, tad noķīlēšanās ir reta parādība - t.i. problēmkoka gadījumā viņš to pagali bez sitiena paceļ virs konusa un viss, nekas vairāk nenotiek.

Kaut kad sen sen vienu ru forumu lasīju, kur šo tēmu bija krustu šķērsu izaruši un nonākuši līdz kopsaucējam. Ja man atmiņa neviļ, tad šis konkrētais puisis bija liels eksperimetētājs (un arī komercpasākums) uz tiem aparātiem un centās samazināt jaudas. Ja standarts skaitās ap 4-5kw 3f motors, tad viņš spēja pienācīgu rezultātu uzstādīt arī ar 1f kaut kādu 2kw laikam (ar spararata palīdzību).
[www.youtube.com]

Re: Malkas skaldītāji
Datums: 25/10/2014 21:38

Aha, un šeit riktīgs brāķis:
[www.youtube.com]
Pievērsiet uzmanību ķīlim apakšā - tas ir nepareizi un stipri bīstami - tur nedrīkst būt sprauga - var ieraut pagali, skaidu un saliekt asi utt. Nu galu galā arī roku.
Vispār jau jāuzmanās ir, jo es teiktu, ka konuss no darba drošības viedokļa ir bīstamāks par stūmēju - pirmajā var iemalties, tad otrais vienkārši sadragās kaulus pa vienu līniju. :)

Re: Malkas skaldītāji
Autors: Artūrs M ()
Datums: 25/10/2014 22:50

Šada tipa malkas skaldītāji ko piedāva Afleks, vismaz cik esmu redzējis tiek izmantoti nestandarta viena metra garu malkas bluķu skaldīšanā. Esmu dzīvē redzējis, kā mazo ciemu katlamājās ar ķīļiem un divām kuvaldām 2-3 vietējie darboņi cīnās pa pus stundai vai pat ilgāk, lai tos lielos metrīgos baļķēnus saskaldītu kaut vai četrās daļās. Kā arī esmu redzējis kko līdzīgu šim aparātam, kur viens cilvēks ļoti labi bez piepūles tiek galā.
Tur pat Afleksā ir zipper malkas skaldītājs kur zemāk var redzēt viņu darbībā.
[www.afleks.lv]

Re: Malkas skaldītāji
Autors: pam pa ram ()
Datums: 07/11/2014 14:21

1ZS dzinējs spēj visu [www.youtube.com]

Pašreizējā: 6 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **   *******   **    ** 
 ***   ***     **     **     **  **     **  **   **  
 **** ****     **     **     **         **  **  **   
 ** *** **     **     **     **   *******   *****    
 **     **     **      **   **          **  **  **   
 **     **     **       ** **    **     **  **   **  
 **     **     **        ***      *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727