UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12345678910Nākošā
Pašreizējā: 1 no 10
Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 20/05/2015 22:01

Jāpāriet no "gribu apmēram šādi" uz "gribu tieši šādi" fāzi. Kopējo platību negribas pārāk lielu, varētu būt līdz 120m², max līdz 150m². Tai pat laikā būtu muļķīgi noskopoties nevietā, uztaisīt 10m² par maz un pēc tam atlikušo mūžu sev par to pārmest. Viens stāvs, taisnstūra forma - gribētos vienkāršas, drošas konstrukcijas bez mākslīga sadārdzinājuma nepraktisku dizainisku elementu dēļ. Jumts divslīpu vai četrslīpu, segumu pagaidām nezinu (metālu gan negribu).

Gribētos palasīt kādu spamu par minimālajām un/vai optimālajām platībām (varbūt kāds var arī ieteikt konkrētus gatavus projektus):
* dzīvojamā istaba + virtuve (sākotnēji apvienotas, nākotnē atdalāmas ar starpsienu)
* bērnistabām (2gab, varbūt 3gab)
* vannas istabai + wc + izlietnei (apvienota, ar stūra vannu, var būt bez logiem, t.i., mājas vidū)
* veļas telpai (šaubos gan, vai tādu vispār vajag)
* saimniecības telpai / garāžai (zāles traktoriņš, noliktava tehniskajiem šķidrumiem, šādiem tādiem instrumentiem utt; domājams, ka turpat varētu izvietot arī siltumsūkni un ūdens filtrus)

Ko es esmu aizmirsis? :)

Zemes pietiek, t.i., mājas plānojumu īsti nav nepieciešamības pielāgot zemes gabala robežām vai tam, kas šobrīd varētu atrasties apkārt tai mājai. Piebraukšana no ziemeļu puses, labākais skats paveras dienvidu virzienā. Darbnīcas un/vai ofisa telpas nav nepieciešamas. Atsevišķas guļamistabas nav nepieciešamas. Vēju tvert arī īsti nav nepieciešams, bet nu būs arī "telpa", kur atstāt virsdrēbes, apavus.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 20/05/2015 22:02, labojis binary.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 20/05/2015 23:51

Man ir 140m2 somumajas Optimi Trend 138m2 modificēts variants... Uzskatu, ka ļoti labs plānojums un kvadratūra vienstāvu projektam. Mazās istabas ir 4 kas ir: 1 guļamistaba, 1 bērnu, 1 viesiem, 1 sporta/kabinets. Tad lielā istaba apvienota ar virtuvi, un man ir nedaudz palielināta vannasistaba kā standartprojektā (jo standarts ir biku par mazu), ir atsevišķa duša un sauna. Ir saimniecības-veļas telpa/katlu telpa (kuru NOTEIKTI vajag) kurā gan aizmirsti glabāt zāles traktoru, tam ir garāža vai šķūnis domāti.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 21/05/2015 00:04

garāža ar māju vienā apjomā ir izšķērdība. vēl var būt variants ka garāža ir piestiķēta klāt pie mājas ārsienas, bet nu nekādi ne kā daļa no pirmā stāva virs vai apkārt kurai ir dzīvojamās telpas.

ja gribās taisnstūri ar optimālu plānojumu 1 stāvā. tad vislabāk skaties skandināvu tipprojektus. es kādreiz izklikšķināju cauri šiem 100 zviedru gatavo māju būvētāju linkiem [www.byggahus.se] lai saprastu kādi ir projekti. Plus kādās 20 lapās pasūtīju katalogus, no kuriem pat 15 katalogi atnāca uz mājām *for free*

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (85.10.211.---)
Datums: 21/05/2015 09:45

Tavus sapņus par ideālu ēku, jau mūsu senči ir iemūžinājuši šādā koncepcijā. Ēka vienstāvu, bet ar iespēju paplašināties uz mansarda stāva rēķina. Tad sākotnēji tev 1.stāvā vajag virtuvi un sanitāro telpu un divas istabas ar garderobi starp tām. Taču ēkas projektā jāpastāv iespējai garderobes vietā izbūvēt normāku kāpņu telpu uz mansardstāvu, kur vēlāk, bērniem augot iespēja izbūvēt vēk divas istabas un sanitārās telpas.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: SerViss (85.10.211.---)
Datums: 21/05/2015 14:28

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
> Zemes pietiek, t.i., mājas plānojumu īsti nav
> nepieciešamības pielāgot zemes gabala robežām
> vai tam, kas šobrīd varētu atrasties apkārt
> tai mājai.
............................................
Zemes gabals noteikti zonējams komplektā ar mājas plānojumu (ieskaitot āderu tīklu). Platība izvērtējama no visiem rakursiem(lielceļš,piebraucamais ceļš, kaimiņu sēta), no kuriem tā redzama 10-500m radiusā, lai noteiktu kurai pusei jānodrošina respektabilitātes un ainavas funkciju (rožu dobes, Ziemassvētku eglīte, fasādes apgaismojums,kafijas terase utml.), un kurā pieļaujamas ar saimniecisko darbību saistītas atkāpes un nepieciešamības(kanalizācijas aka, atkritumu tvertne, saimniecības ēka, ķerras, lāpstas, kamīnmalka, siltumnīca utt.). Katrai zonai sava ieeja/izeja un WC. Māja tomēr nav vienkārši lielāks dzīvoklis, bet NAMSAIMNIEKA vizītkarte. Ja liekas, ka pašiem viss vienalga, tad jāņem vērā, ka zināmā situācijā tas var mainīt nama vērtību nākamā pircēja acīs, jeb (kas būtu apmēram tas pats) pieaugušo bērnu otro pusīšu acīs.
PS. Apvienotajā viesistabā/dzīvojamā istabā/kamīnzālē negaidīti labvēlīgu efektu dod ~ 3m augsti griesti. Protams, vismaz kādai istabas sienai arī jābut garākai par 4 metriem, citādi vizuālo efektu tā īsti nesajust.
PS2. Par apstādījumiem teritorijā. Bez konkrētiem plāniem sabakstītu pa visu teritoriju priežu stādiņus ~10x10 m vai pat biezāk. Lai sāk augt. Šis koks neapēnos ne zālāju, ne ogulājus, ne siltumnīcu. Vēlāk stumbri neaizsedz arī ainavu, labi atzarojami. Rudenī lapas nav jāgrābj, ziemā dzīvīgi zaļš. Ar laiku 70-80% traucējošos nocirtīsi, bet pēc 10 gadiem jau būs apstādījumi mājas augstumā, no kuriem izvēlēties atstājamos. Laiks tomēr ir nežēlīgs. Es arī tagad gribētu izvēlēties kaut ko veidot no lielām, redzamām priedēm, tikai problēma tāda, ka 10 gadus atpakaļ neko neiestādīju.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 21/05/2015 23:19

Alfadelta, kas tur ar to katlu telpu? Kāpēc nevar vienā telpā stāvēt siltumsūknis un zāles traktors?
Atsevišķi stāvošu garāžu negribu, šķūnis domāts tikai un vienīgi malkai, sīkiem dārza instrumentiem un tml. Grozies kā gribi, zāles pļaušanas agregātus, dārza agregātus labumus būs jāliek "mājā".

rbm, par "garāža piestiķēta" jāpadomā, varbūt var arī tā… Lai gan pagaidām tāds variants neuzrunā.

Būvinženieri Ivar Brinkmani, vēlāk izbūvējams mansarda stāvs izklausās gandrīz pieņamami, būs jāpadomā par tādu variantu. Pagaidām gan gribas izvairīties no jebkā, kas ir vairāk par vienu stāvu - pēc gadiem 50 nez vai būs vēlme vazāties pa tām kāpnēm augšā, lejā.

SerViss, nu tu jau izteicies tā, it kā būvētu priekš citiem, ne priekš sevis. Kāda "respektabilitāte", kāda "ainava", kāds vēl "fasādes apgaismojums", kāda "vizītkarte" - wtf?! Kas ir "ar saimniecisko darbību saistītas atkāpes"? Nu vot saņemšos un izdomāšu ar lauksaimniecību nodarboties, nevis truli pļaut zāli - i ko tad? Jaukt nost māju, jo, redz, "fasādes apgaismojums" un principā visa "vizītkartes tipa būda" neiet kopā ar vecu traktoru uzarta lauka malā?
Kas tur ar "katrai zonai sava ieeja/izeja un WC"? Kāda jēga taisīt vairākas wc, ja faktiski tiks lietota tikai viena (pārējās - reizi 3 gados, kad "приспичело" brīdī, kad ierastā wc ir aizņemta)?
Kaimiņi 500m rādiusā ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi (un vēl paliek pāri pirksti). Nēnu var jau, protams, būt, ka Latvijā lauki attīstīsies un pilsētnieki masveidā sāks sliet augšā lauku viensētas, tad varētu uzrasties pāris jauni kaimiņi. Mazliet pagrūti gan noticēt tādam pavērsienam.
Fasādi, kas vērsta pret garām ejošo ceļu (cik nu to var nosaukt par ceļu), es drīzāk atstāšu askētiski tukšu nekā izraibināšu ar "reprezento featuro", kas tur gluži vienkārši sapūtu. Nēnu labi - pavasaros to pusi varētu rotāt pa kādai forsītijai, vasarās - puķuzirņi utt. Vēl variants - vienkārši žogs. Necaurredzams. Lai gan žogu tā īsti negribas. No otras puses - reizēm kaitina, ka mīlīgās stirnas visu apgrauž…
Apstādījumus pagaidām likšu mierā, to jomu labāk atstāt sievas pārziņā, turklāt vispirms vajag kaut kādu vīziju par ēkām u.c. labumiem.
Būvēt un veidot ainavu gribas priekš *sevis*, nevis priekš neesošiem kaimiņiem, imagināriem viesiem, nabadzīgiem pircējiem un visādiem ļautiņiem, kuri dzīvo citādā pasaulē nekā mēs. Tās pašas bērnu otrās pusītes - grozies kā gribi, nu fig tu tagad izdabāsi cilvēkiem, kas, iespējams, vēl nav dzimuši. Ļoti iespējams, ka tās otrās pusītes būs ar līdzīgu skatījumu kā mums - tad kāda vella pēc tagad jāiespringst uz kaut ko, kas nav vajadzīgs ne pašam, ne sašam?

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 00:20

Katlu mājā visus štrumus nesabāzīsi pat pie spartiska dzīvesveida. Tā kompakti un apdomīgi dzīvojot sakārtotā formātā tieši tas garāžas izmērs arī ir tas, kurš aizpildās. Tas būtu tāds labs variants un tiešām bez pārspīlējumiem. Mājai tomēr ir lietas bez kurām nevar iztikt - tie paši pļāvēji, mazgātājs, kāds kompresors, kāds vēl nebūt loriņš. Un visus tos krāmus pa ziemu nav jāsilda atņemot vērtīgo dzīvojamo platību. Varbūt pagaidu variantā var mēģināt kādus 2 gadus nolauzt ar tiem štrumiem katlenē, bet neko pārāk daudz ilgāk.

Kaut kāda saimniecības ēka būtu jātaisa, piem. bezgalīgā pagarinājumā ar to pašu malkas šķūni un tam galā arī pirti, lapeni vai ko tādu, un tik lipina klāt, ja būs tieksme uz plašāku dzīvesveidu. Sanāktu 2 būdas - dzīvojamā un saimniecības.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 00:27

Jā un vēl es esmu pieķēris sevi pie domas, ka laiki mainās un tagad atkal modē sāk atgriezties tas ko IB apmēram saka - par to tradicionālo būvi. Taisnstūra māja ar klasisku 45 grādu jumtu bez torņiem un strazdubūriem un kādas vien sarežģītas konstrukcijas jumtus nav nācies redzēt. Ja tā iedziļinās, tad visi tie izvirzījumi un lauzumi rada baigās problēmas celtniecībā, siltumizolēšanā un beigu beigās arī ekpluatācijā. Sanāk, ka palielinās izmaksas bet ieguvums stingri apšaubāms. Arī ja tā apskata senos laikus, tad klasisks taisnstūri un tad pēc turības - ja bija brangs saimnieks, tad taisnstūri pamatīgi liels. Bet nu glīti jau izskatās tie vecie krogi un turīgo ļaužu mājas.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 00:41

Un jumtu taisnstūriem divslīpo, jo tas ir nesalīdzināmi labāks par četrslīpo jumtu, kuru jau uzbūvēt ir sarežģītāk, veidojas problēmšķautnes, neracionāli jumta segumu likt - arī izskatās dīvaini. Finālā ir vienkāršs estētisks jumts bez jebkādiem pārsteigumiem ekspluatācijā un elegantas gala sienas bez pažobelēm, kur ieliek parastos logus nevis sarežģītos jumta logus, var teikt ēkas platība reiz 2, kad rodas doma par mansardu. Vienīgi kāpnes savlaicīgi jāieplāno un pareizā leņķī, lai nav kakls jālauž. Diemžēl tās kāpnes gan norij telpu pirmajā stāvā, bet ar to var sadzīvot.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 01:00

Nu Vilnis_Radio jau manā vietā atbildēja uz Tevis uzdoto jautājumu :) Es arī rūpīgi gāju cauri plānošanas procesam, un principā neko nenožēloju, bet pat priecājos cik pareizi visu biju paredzējis... Bija lietas, kuras "pagriezās" tikai pašā būvniecības procesā: piemēram piespiedu ventilācijas ierīkošana, apdares materiāli, mājas perimetrs... Bet priecājos, ka 1. izvēlējos celt 1 stāvu un nekādu "vēlāku paplašināšanos" :), 2 ka izvēlējos ne mazāku par140m2, 3 ka cēlu somu karkasu nevis gāzbetonu, 4 paldies dievam, ka māju ražoja Somijā nevis Latvijā :)
Ko darītu nākamreiz savādāk? Rūpīgāk izpētītu teritorijas īpatnības no praktiskās puses: kur aplūst, gruntsūdeņi, kā piebraukt, kur vārti, celiņi, saimniecības ēka, apgaismojums? utt... Dārzs un puķes tas jau tiešām mazsvarīgāk, priežu vietā var ošus un alkšņus stādīt: daudz labāki piemājas dārzam, nevis egles un priedes ar savām masīvajām sakņu sistēmām...
Mājai OBLIGĀTI vajag siltu saimniecības telpu veļai un atsevišķi garāžu ja mājai ir 140m2... Ja mājai ir 200 un + m2 tad var arī garāžu uz mājas kvadratūras ierīkot. Bet pie 140m2 tādas muļķības darīt nevar atļauties... Es šobrīd ceļu papildus saimniecības šķūnīti 25m2 (sasodītais būvniecības likums) un secinu, ka tas būs par mazu... Bet māja vēl nav pat pabeigta :) Es tikai iedomājos kas salasās pēc 5-10 gadu dzīves :) Un man ir paredzēta saimniecības ēka/garāža/malkas šķūnis ar kopējo kvadratūru 100m2... Tagad sāku jau apsvērt vēl lielāku kvadratūru... Zeme man 1,5h

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 01:08

Protams par manām cīņām ar Latvijas "brīnišķīgajiem" "meistariem" ir atsevišķs stāsts... :)

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 09:04

Tā kā esmu pārcietis šaurības un krāmu traumu man sķistu svarīgs sekojošais:
- mājā vismaz viena liela un plaša istaba (viesistaba, studijas tipa virtuve vai taml), kas nav pieblīvēta ar priekšmetiem un mēbelēm;
- jēdzīgs priekšnams, kur ienācējiem ērti un labi atstāt savus kankarus un apavus;
- pietiekami plaša un ergonomiska virtuve un vannas istaba;
- nenovērtēt par zemu tehniskās telpas, kurās novietot un racionāli glabāt krāmus, lai tie nemētājas pa visu māju. Tāpēc ieteiktu veļas istabu - garderobi, bērniem - rotaļistabu.
- garāža vai saimniecības ēka (noliktava) obligāta. Ja katlu telpā sāk nest krāmus - ar laiku paliek briesmīgi. ;
- bonusā - slēdzams kabinets saimniekam:)
Nu kopumā savācas kvadrātmetri, tādēļ mūsdienās liekas jēdzīgāk būvēt divstāvu māju. Pirmajā - visiistaba un virtuve, bet otrajā viss pārējais.
P.S. man ir precīzi Ivara Brinkmaņa aprakstītā vienstāva mājā ar vēlāk izbūvētajiem bēniņiem un mansardu. Vēl līdz šim brīdim štukoju, kā pārbūvēt zemos griestus un stāvās kāpnes.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Piektdienis (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 10:44

Es pirmkārt sāktu ar mājas apkures veida noteikšanu. Vilnis kā malkas katla īpašnieks un piekritējs runā par katlu māju, bet binary min siltumsūkni. Un tā ir pavisam cita lieta. Personīgi zinu, cik labs ir siltumsūknis kopā ar siltajām grīdām. Pretinieki min lielo cenu, bet pie siltumsūkņa pieskaita visu apsaiti un pašas grīdas, bet citur par to nerunā. Siltumsūkņu īpašnieki vairs nestrīdas, jo nav jēgas strīdēties ar tiem, kas visu zina kā "viena tante teica". Tā kā binary iesāka šo tēmu, tad pieturēšos pie viņa ieceres un runāšu, kā man liekas labi plānot māju. Daudz ko pareizu jau pateica arre, tāpēc varbūt arī atkārtošos:
1. Priekšnams - vajag lielu ap 15 vai pat vairāk kv.m. Kombinācijā ar silto grīdu ļoti labi
2. Virtuve būtu labi pietiekami liela - nu 15 vai vairāk kv.m. Un tā labi iet kopā ar viesistabu. Te izmērs jāskatās, man liktos, ka 30 kv.m. būtu labi. Atdalīt to var arī vēlāk.
3. Vannas istaba ar tualeti - labi ir liela - 10 kv.m. Bet obligāti otru tualeti - 2 kv.m. Nenožēlosiet.
4. Guļamistaba. Nu vajag pašiem lielāku istabu - ja tajā ieliek iebūvēto skapi, vai nišu, tad 20 kv.m. būtu labi.
5. Darbistabas un bērnu (viesu) guļamistabas. Nu te jāskatās - 2 vai 3. Sākumā viena var būt darbistaba, ja vajadzēs, tad pārtaisīs par guļamistabu. Katra ap 15 kv.m.
6. Saimniecības telpa - siltumsūknis, ūdens sūknis, veļas mašīna , žāvētājs utt. Ja apkure ir siltumsūknis - tad te nav netīrumu un tad te ir normāla istaba, kas pieejama no mājas. Apmēram 10 kv.m.
7. Instrumentu telpa - pļāvējam, instrumentiem utt - 10 kv.m. ja ir siltumsūknis, tad te var būt malka kamīnam (grilam). Un te ieeja no āra + iekšas.
8. Lai visu labi saliktu, būs vēl kādi koridori - nu tas jau jāskatās uz papīra.


Garāžas vietā sākumā ieteiktu blakus mājai nojumi - viena sienas no mājas.

Un vēl - mājas platību var samazināt, ja uztaisa pagrabu - noeeja pa vienkāršām kāpnēm. Un tad pagrabā uztaisīt saimniecības telpu, ja vajag darbnīcu un vēl to, ko grib noslēpt no citu acīm

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 11:24

Par piebūvēm pie mājas es skatos skeptiski, jo vienīgā it kā ekonomija ir viena siena, bet mīnusus es saredzu daudzus.
Pats lielākais ir tas, ka dzīvojamai platībai tiek atņemta gaisma no vienas sienas, kas ir manuprāt daudz.
Tad nākamais trūkums ir zemā slīpuma jumts, kas pats par sevi nav nekas labs un nekādu iespēju noliktavai otrajā stāvā. Ja būvē saimniecības ēku ar 45 grādu jumtu, tad visos variantos tur jau ir telpa dēļiem un tamlīdzīgām lietām, pat ja tur nevar nostāties pilnā augumā. Jumta izmaksu starpība lēzenam jumtam un 45niekam ir salīdzinoši nebūtiska.
Treškārt, atsevišķi stāvoša saimniecības ēka veido pagalmu. To var novietot teiksim, lai aizsedz kādu nevēlamu skatu, ziemeļu pusi vai tamlīdzīgi. Tad starp māju un saimniecības ēku veidojas aizvējains pagalms, kurā ir patīkami atrasties.
Ja reiz ir malkas nojume paredzēta, tas nozīmē, ka saimniecības ēka būs. Tātad kāda jēga būtu lipināt stiķi pie mājas un vēl mininojumi iemest pagalmā. Konceptuāli manuprāt nepareizi, labāk būtu viena māja, viena saimniecības ēka.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 18:15

Piektdienis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Es pirmkārt sāktu ar mājas apkures veida
> noteikšanu. Vilnis kā malkas katla īpašnieks
> un piekritējs runā par katlu māju, bet binary
> min siltumsūkni. Un tā ir pavisam cita lieta.
> Personīgi zinu, cik labs ir siltumsūknis kopā
> ar siltajām grīdām. Pretinieki min lielo cenu,
> bet pie siltumsūkņa pieskaita visu apsaiti un
> pašas grīdas, bet citur par to nerunā.
> Siltumsūkņu īpašnieki vairs nestrīdas, jo nav
> jēgas strīdēties ar tiem, kas visu zina kā
> "viena tante teica". Tā kā binary iesāka šo
> tēmu, tad pieturēšos pie viņa ieceres un
> runāšu, kā man liekas labi plānot māju. Daudz
> ko pareizu jau pateica arre, tāpēc varbūt arī
> atkārtošos:
> 1. Priekšnams - vajag lielu ap 15 vai pat vairāk
> kv.m. Kombinācijā ar silto grīdu ļoti labi
> 2. Virtuve būtu labi pietiekami liela - nu 15 vai
> vairāk kv.m. Un tā labi iet kopā ar viesistabu.
> Te izmērs jāskatās, man liktos, ka 30 kv.m.
> būtu labi. Atdalīt to var arī vēlāk.
> 3. Vannas istaba ar tualeti - labi ir liela - 10
> kv.m. Bet obligāti otru tualeti - 2 kv.m.
> Nenožēlosiet.
> 4. Guļamistaba. Nu vajag pašiem lielāku istabu
> - ja tajā ieliek iebūvēto skapi, vai nišu, tad
> 20 kv.m. būtu labi.
> 5. Darbistabas un bērnu (viesu) guļamistabas. Nu
> te jāskatās - 2 vai 3. Sākumā viena var būt
> darbistaba, ja vajadzēs, tad pārtaisīs par
> guļamistabu. Katra ap 15 kv.m.
> 6. Saimniecības telpa - siltumsūknis, ūdens
> sūknis, veļas mašīna , žāvētājs utt. Ja
> apkure ir siltumsūknis - tad te nav netīrumu un
> tad te ir normāla istaba, kas pieejama no mājas.
> Apmēram 10 kv.m.
> 7. Instrumentu telpa - pļāvējam, instrumentiem
> utt - 10 kv.m. ja ir siltumsūknis, tad te var
> būt malka kamīnam (grilam). Un te ieeja no āra
> + iekšas.
> 8. Lai visu labi saliktu, būs vēl kādi koridori
> - nu tas jau jāskatās uz papīra.
>
>
> Garāžas vietā sākumā ieteiktu blakus mājai
> nojumi - viena sienas no mājas.
>
> Un vēl - mājas platību var samazināt, ja
> uztaisa pagrabu - noeeja pa vienkāršām
> kāpnēm. Un tad pagrabā uztaisīt saimniecības
> telpu, ja vajag darbnīcu un vēl to, ko grib
> noslēpt no citu acīm

142m2 sanāk bez koridoriem:tikai telpas... Tad jau kopējā būs vismaz 160+...

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 18:33

Nu nav siltumsūknis nekāds dārgais aparāts vairs... Es savējo jaunu par 2700Eiro iegādājos. Viesmann 13kw...

2 stāvu mājai ir nepieciešams: otrā tualete/vannasistaba augšstāvā, visas komunikācijas, salīdzinoši liela platība kāpnēm, lielāks siltinājuma laukums... Līdz ar to: loģiski, ka ir kautkāda noteikta kvadratūra pie kuras šīs papildus investīcijas sāk atmaksāties salīdzinājumā pret 1 stāvu māju... 2 mājai rodas daudz vairāk papildus nēefektīvās platības, kā 1 stāvu mājai... Man sanāca, ka 2 stāvu projektam ir jēga sākot no 180-200m2... Un nevajag aizmirst, ka visa šī kvadratūra būs jāapsilda: tātad regulāri jāpiķo... Mana dzīves koncepcija ir samērīga 1 stāvu māja ar pietiekošu minimālo m2 komfortablai dzīvošanai un tad maksimāli apdzīvot pieguļošo teritoriju: atsevišķas saimniecības ēkas, terases un lapenes, nākotnē atsevišķa guļbaļķu pirtiņa ar apdzīvojamu augšstāvu utt... Katram jau sava tā koncepcija... Vienam komforts asociējās ar 500m2 dzelzsbetona pili, citam tā būs guļbaļķu namiņš ar kamīnu 70m2 Man ir uzsvars uz ainavisko apkārtējo vidi, nevis uz telpām tapēc man ir tāds plānojums...

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: he (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 21:00

domāju, nekur neizbēgsi no tūkstoš projektu/plānojumu pāršķirstīšanas un paura kasīšanas. Te tev katrs stums savu taisnību un fen šui, jo katram savs redzējums uz to, kas svarīgi kas nē, arī situācijas dažādas. Es pastumšu savu par tavu pirmo ierakstu:
1) ja esat 4 cilvēki (?) vai vairāk, domāju otra mazā WC ar izlietni, dušu noderēs. Man tā aizņem 2.5 m2. Izmantojam gan paši, gan ir kur ciemiņus novirzīt.
2) varbūt šāds variants: viena "tīrā" saimniecības telpa (SS, ūdeņi, veļmašīna, boileris) un viena netīrā visādiem krāmiem (pļāvējs, lāpstas, grābekļi, tačka utt - tajā apkuri var nebūt vai būt minimāla). Mašīnai nojume, ja neesi pašremontētājs, bet ja Tev zemes daudz, tad iespējams atsevišķa šķūņgarāža prasīsies krāmiem šā kā tā, ja vēl nav.
3) esmu apmierināts, ka man ir atsevišķa skapjtelpa 4.5 m2 - nesezonas virsdrēbes, kurpes, putekļusūcējs, citi krāmi
4) manā gadījumā pamattelpu platības šādas: 2 bērnistabas pa 13 m2, vecāku guļistaba tuvu 20m2 (ir patīkami plaša, bet varētu iztikt arī ar mazāku, ja pārējais plānojums spiestu), viesistaba ap 30m2. Ir vēl liels "kabinets", kas noder manam hobijam, un ir kur pa nakti palicējiem apmesties, neokupējot viesistabu. Virtuve 11m2, Man liekas, ka ir ļoti OK. Bet zinu šmorēt mīlētājiem tas skaitās nepiedodami maz. Vējtveris/priekšnams 4.4 m2, nevis 15 kā daži raksta. Dejot nevar, bet funkciju pilda labi (glabā šobrīd izmantojamos apavus/virsdrēbes)

Šķirsti tipveida projektus, būs vairāk idejas/domas, kaut ko var arhitekts pielāgot, sakombinēt utmldz. To, kas iepatīkās saglabā, jo URLi mēdz mainīties vai pazust (pēc pieredzes). Mans tev nederēs, jo man debess puses spoguļattēlā no tavām un zemes/krāmu mazāk.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: nu tā (85.10.211.---)
Datums: 22/05/2015 21:15

> Un vēl - mājas platību var samazināt, ja
> uztaisa pagrabu - noeeja pa vienkāršām
> kāpnēm. Un tad pagrabā uztaisīt saimniecības
> telpu, ja vajag darbnīcu un vēl to, ko grib
> noslēpt no citu acīm

Pagrabs ir dārgs prieks. Ļoti noderīgs gan. Mums nācās būvēt pagrabu vietas trūkuma dēļ bet, citādi laikam tomēr saprātīgāka ir saimniecības ēka.

Nebija minēts, cik cilvēkiem māja paredzēta, laikam taču vīram, sievai un dažiem bērniem. Tāpēc pasmaidīju par domu taisīt vienu vannasistabu. Mums ar 3 bērniem dzīvoklī regulāri ir kašķi par vannasistabu. Mājā ierīkojām 2 vannasistabas + vienu tualeti.

Bija minēts, ka nav nepieciešams vējtveris? Kāpēc? Latvijā vienmēr ir nepieciešams vējtveris.

Par virtuvi - mums ir maza virtuve, laikam 6 m2 - tādā kā nišā pie lielās dzīvojamās istabas - ar aizbīdāmām durvīm. Man (sievietei) ir ļoti ērti un patīk. Labi, ka nenoskopojāmies uz tām durvīm - kaut arī 90% laika tās stāv vaļā, tomēr reizēm noder.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 10:49

he Wrote:
-------------------------------------------------------
> domāju, nekur neizbēgsi no tūkstoš
> projektu/plānojumu pāršķirstīšanas un paura
> kasīšanas. Te tev katrs stums savu taisnību un
> fen šui, jo katram savs redzējums uz to, kas
> svarīgi kas nē, arī situācijas dažādas.

Tā jau ir… Veidojot topiku, to skaidri apzinājos. Cerēju redzēt konkrētus skaitļus, no kuriem tad var mēģināt atsijāt kaut kādus sev derīgos variantus.

Par otro wc - nekad īsti nav bijusi vajadzība pēc tādas, ne bērnu dienās, ne vēlāk. Viesus var sūtīt arī uz apvienoto san. mezglu - nav mums to viesu tik daudz (un kad ir, tad tie parasti ir radi, no kuriem tāpat nekas īsti nav slēpjams). Es uz otro wc skatos vairāk kā uz kārtējo telpu (un podu, izlietni), kas ne tikai prasa izmaksas būvniecības un remontu laikā, bet arī regulāri jākopj. Pavaicājot sievai, vai mēs gribam vienu vai divas tualetes - arī viņas atbilde bez liekas domāšanas ir "vienu".

"Saimniecības telpas" varbūt tiešām ir vērts taisīt divas (paldies "he" par ideju) - viena "tīrā" priekš SS, ūdens filtriem, putekļsūcēja, veļasmašīnas un loriņiem, kas tiek lietoti mājā (tai skaitā wc papīra, veļas pulvera, zobu pastām utt), otra "netīrā" priekš zāles traktora, dārza frēzes, lāpstām, utt utjp.
Taisīt atsevišķu "katlu telpu" tikai priekš SS un ūdens filtriem nav jēgas - būs vai nu maza telpa, tātad agregātus grūti apkopt, vai arī liela, tātad neracionāli izmantota vieta. Ja turpat liek arī kaudzi citu loriņu, tad jau parādās jēga tādai telpai.

Saimniecības ēka būvēta netiks, tā vietā esošā 32m² gāzbetona māja ar koka piebūvi tiks transformēta par saimniecības ēku un kalpos par darbnīcu hobija projektu realizēšanai. Sliktākajā gadījumā kaut kādus loriņus var arī te sabāzt, bet tikai tad, ja mājā esošajā saimniecības telpā pietrūks vietas.

Garāžas mašīnām nebūs. Gribētos nojumi, lai vasarā necepās, ziemā tik ļoti neapsnieg.

Pagrabs zem mājas nebūs. Tā vietā nākotnē plānojas atsevišķi stāvošs pagrabs. Tas gan būs nevis saimniecības ēkas aizstājējs, bet vieta, kur glabāt dažādus dārza labumus.

"nu tā", par vējtveri - divu gadu laikā atminos tikai vienu reizi, kad vējš traucējis atvērt durvis. Nedomāju, ka tik retas parādības dēļ ir vērts kaut ko būvēt. Tai pat laikā kaut kāda "priekštelpa" virsdrēbēm un apaviem, kas ir nosacīti atdalīta no pārējā, būs. Bez durvīm gan, jo durvis (izņemot ārdurvis) mums vienmēr stāv atvērtas.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 12:00

Nospriedām, ka tomēr gribam sev atsevišķu guļamistabu ar garderobi. Līdz ar to "dzīvojamās" istabas atdalīšana no virtuves nebūs aktuāla.

Iet uz lapu: 12345678910Nākošā
Pašreizējā: 1 no 10


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **   *******   **     **   *******    *******  
  **  **   **     **   **   **   **     **  **     ** 
   ****    **     **    ** **    **     **         ** 
    **      ********     ***      ********   *******  
    **            **    ** **           **         ** 
    **     **     **   **   **   **     **  **     ** 
    **      *******   **     **   *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727