UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 7
Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Mārtiņš Kriķis (---.120.6.home.P2.3.lan.mits.lv)
Datums: 21/03/2007 20:39

Arī es šobrīd nepievēršu milzīgu uzmanību kopējam mājas energopatēriņam, bet vairāk tam, cik aiziet uz kurināšanu. Importējamo siltumizolācijas materiālu apjomu nebūt nav par skādi palielināt, ja tas ļauj mums taupīt enerģiju; gan jau kārklus un alkšņus nodedzinās kāds cits. (Bez tam neredzu iemeslu, kāpēc, piemēram, akmens vati nevarētu gatavot kāds Latvijas uzņēmums.) Un par dzīves kvalitāti runājot, kāpēc lai labi pārdomātai pasīvai (vai vismaz uz to pusi virzītai) mājai tā būtu sliktāka kā citām? Nav jau viss jāņem pilnīgi burtiski, galvenais pamācīties no idejām. Viena no mājām, ko minēju, starp citu, bija mūra māja, viena no tās būtiskajām īpašībām---Tromba siena, ka naktī lēni izstaro siltumu... Kāda vaina? Pat labāk nekā siltās grīdas... Ieguldītie līdzekļi... hmm, labi, silti logi dienvidos, garāka jumta pārkare un melnā krāsa sienai... Plus varbūt akvārijs, ja gribas palielināt siltummasu.

Par ventilāciju taisnība---par to ir jādomā un vēlams no izejošā gaisa siltumu atgūt. Priekš tam ir siltuma rekuperatori, bet tas nozīmētu mehānisku nevis pasīvu ventilāciju un tas man šobrīd tā īsti nepatīk. Kaut gan, ja ziemas sezonā gaisa cirkulēšanai nepieciešamo enerģiju varētu iegūt no saules baterijām, tad varbūt varētu pie šīs domas pierast. Ja es taisītos celt māju ar plēvēm, tad daudz par mehānisko ventilēšanu nebēdētu, uzskatot to par neizbēgamu lietu. Patreiz esmu nobriedis iztikt ar pasīvo ventilāciju, bet arī tad, visu labi pārdomājot, saulīte varētu nākt talkā ar svaigā gaisa uzsildīšanu, vismaz dienas laikā.

Starp citu, vai Latvijā vidējā temperatūra tiešām ir tikai 1.4 grādi? (Globālās sasilšanas rezultātā tā, starp citu, varētu arī kristies bet tā jau ir cita tēma.)
Vai kāds zin, kādā dziļumā vidēji zemē ir apmēram viena un tā pati temperatūra visu gadu un kāda tā ir?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: MARBIS (84.237.252.---)
Datums: 22/03/2007 01:48

PEEC VIESSMANN BUKLETA KONSTANTA temp. IR ~17-18m, ~10 GRAADI. IESPEEJAMS TAS VISS IR VAACIJAS ZEMEE.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Mārtiņš Kriķis (195.13.206.---)
Datums: 22/03/2007 02:28

Hmm, stipri dziļāk nekā biju iedomājies. Ā, šitā info taču nāk no atvērto urbumu siltumsūkņu papīriem, vai ne? Tas ir dziļums, kurā ir labas cerības dabūt un atdot lielus kvantumus ūdens vajadzīgajā temperatūrā. Tas, cerams, vēl nenozīmē, ka puslīdz konstanta (varbūt ne tik konstanta) zemes temperatūra, nav pieejama seklāk arī... Labi, laikam tomēr jābeidz par šito domāt---mani bija ieinteresējusi ideja māju piesaistīt zemes "siltumam" ar super dziļiem un ļoti nosiltinātiem pamatiem. Tā laikam gan ir ideja, kas galīgi nav piemērota Latvijai. Paldies.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 22/03/2007 16:03

"Piesaistīt" dziļiem slāņiem, lai pamati "vadītu" zemes temperatūru augšup? Diez vai tas vajadzīgs, kā siltummasu var izmantot arī grunti tieši zem grīdas.
Vēl nesen vienā žurnālā* bija pamatots, ka pastāvīgi apkurināmām ēkām grīdas siltumizolēšana nedod lielu enerģijas ietaupījumu. Toties tā dod pastāvīgāku klimatu, arī latvieši agrāk dzīvojuši uz klona grīdām (sk. kaut vai filmu Puika).
* - (28.lpp):
[www.buildingforafuture.co.uk]
Pirms raksta tapšanas tīklā bijusi (varbūt vēl ir atrodama) diskusija.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Njieburs (78.84.187.---)
Datums: 13/09/2007 02:11

Mulkiibas ka saules baterijas ziemaa nevarot izmantot - un kaa vel var... Ne jau no siltuma tie uzlaadeejas bet no gaismas, saules baterijas darbojas arii maakonjainaa dienaa (tas ka taas nosaukums ir saules baterija) nenoziimeee, ka vajadz tieshus saules starus, pietiek tikai ar gaismu, protams jo spilgtaaka gaisma jo efektiivaak spees sarazhot...

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 13/09/2007 02:40

Pie mums priekš kalkulātora jau tiešām uz ziemassvētkiem pietiek saules enerģijas, bet lielāku enerģijas daudzumu no saules baterejām būs grūti dabūt. Varēs kalkulātoru darbināt dažas stundas, jo nu dikti īsas mums tās dienas ir ziemassvētkos. Vēl sniegs uzsnieg uz saules baterejām un nu galīgi neuzlabo to darbību. Ja kādam nav naudu kur likt, tad jau var mēģināt saules baterejas, bet ideja pašos pamatos ir utopiska.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 13/09/2007 17:07

Man prātā ir viena ideja siltuma iegūšanai, bet pašam šobrīd rokas pa īsu.
Būtība šāda..ņemam dobo caurspīdīgo policarbonāta loksnes paneli. Tajā ir paralēli novietoti kanāli. Loksnes garums 6m un paltums 0,9;1,2m. Kanālos iepildam tosolu un izmantojot mašīnas radiatoru ; ūdens plūsmas sūknīti un gaismas ieslēdzēju ar radiatoru sildam ūdens boileri.
12..16mm polikarbonāta loksne maksā ~15Ls/m2..100Ls/7,2m2..gab.Lietots mašīnas radiators..25Ls/gab; ūdens cirkulācijas sūknis ~35Ls/gab; gaismas ieslēdzējs 15Ls/gab. Caurules vadi ~25Ls/gab. Boileris..varbūt var pieslēgt mājā ēsošajam.
Materiāli kopā 200..250Ls.Darbs..?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 13/09/2007 17:57

Lietderīgāk būtu ņemt divas šūnu polikarbonāta loksnes - augšējā pildīta ar gaisu siltumizolācijai (papildus var atstāt arī šķirbu starp abām), apakšējā - ar tosolu un virsmu melnā vai tumši zaļā krāsā kā militārās tehnikas radiodetaļas. Vivacoloram savulaik bija īpaša krāsa radiatoriem - varbūt ar kādām izstarošanu=absorbēšanu veicinošām īpašībām?
Varbūt var ņemt vienu daudzslāņu loksni, ar tosolu pildīt tikai apakšējos dobumus un krāsot apakšpusi. Bez tam vajadzētu siltumizolēt arī no apakšas.
Pa 25 latiem manuprāt
[www.radiators.lv]
var nopirkt nelielu jaunu radiatoru, nevis lietotu, kam padsmit gadu lipuši pus pasaules putekļi.
Vienalga, kā zināms, bez vakuuma izolācijas mūsu platuma grādos ūdens reāli uzsilstot vienīgi vasarā (sk. Didža komentāru par Aizkraukli iepriekšējā lapā) un marta saulainajās dienās.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: djkaspars (---.dialup.triatel.lv)
Datums: 07/12/2007 05:40

te rekur būs saitinjš un tur būs cilvēks kas zin kā to saulīti pakļaut :)
[iespejupasaule.3dn.ru]

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 07/12/2007 06:10

Kas tad tai saitā tāds interesants? Atkal tas pats ūdens par saules baterejām. Ļoti jau ekoloģiskas tās baterejas esot, tikai neviens nepiemin, ka betereja sastāv no selēna, ko nu nekādīgi nevar uzskatīt par ekoloģisku. Salīdzinājumā ar selēnu mūsu šīferis ir tāda kā šņaucamtabaka. Kur tad ir reāli Latvijā darbojošās sistēma, kura patreiz decembrī var māju nodrošināt ar elektroenerģiju? Tak elementāri parēķiniet saules baterejas jaudu no viena kvadrātmetra apmākušā decembra dienā un vēl sareizuniet ar tām dažām gaišajām stundām. Es nemaz nerunāju par sniegu, kurš noteikti uznigs uz baterejas. Vismaz es nezinu, kā to sniegu notīrīt.Nu nepietiks jaudas saules baterejām, kaut Visu zemes pleķi ar tām noklātu. Tak paskatieties kādi laukumi baterejām ir kosmosā. Tur tak saule vienmēr un vienalga vajag simtiem kvadrātmetru. Pie pašreizējā batereju lietderības koeficenta, Latvijas platuma grādos, un pie Latvijas klimata, ir pilnīgi bezcerīgi par saprātīgu cenu iegūt vērā ņemamu enerģiju no saules baterejām.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 07/12/2007 23:04

Saules baterijas ir fufelis. Jālieto parabolisks atstarotājs ar stirlingdzinēju fokusā: [www.stirlingenergy.com]

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: zemnieks (87.110.231.---)
Datums: 07/12/2007 23:46

Šitā ģela laikam derēs tikai fermeriem,esmu dzirdējis,ka ārzemēs no vircas bedrēm iegūst gāzi.Ar divām govīm pietiekot privātmājas apkurei cauru gadu.Izstrādātais mēslojums esot vēl labāks...Varbūt,ka es smagi kļūdos???Varbūt kāds ir dzirdējis ko līdzīgu?Diez cik izmaksātu tāda sistēma...?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 08/12/2007 00:20

Kur tad Latvijā decembrī tam stirlingam ņems sauli. Tak tas ir pilnīgi bezcerīgi un mūsu klimatam galīgi neder.
Gāzu ģenerātori nav nekas jauns un darbojas arī pie mums Latvijā, tikai es nestādos priekšā, kur ņemt tos sū*** pilsētā un ko kaimiņi teiks par smaku. Pilnīgi nederīga lieta pilsētniekiem un ciematu iedzīvotājiem.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: zemnieks (87.110.231.---)
Datums: 08/12/2007 00:25

Pilsētā jau nu nē xe xe,bet laukos tas būtu ideāli.Arī lauku miestiņos tur mājlopus...

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 08/12/2007 02:31

Mūsu klimatā ziemā ar pāris gotiņām gāzi iegūt nu nekādīgi nesanāks. Tas vircas katls ir jātur siltumā, lai rūkšanas process būtu efektīvs, un daļa gāzes jāpatērē tehnoloģiskajam procesam.Var sanākt, ka katla sildīšanai vajag vairāk gāzes, kā tas spēj dot. Ko var padarīt ka mēs nedzīvojam siltā prērijā kur nav -20 grādu ziemā. No pāris govīm tās "zelta" mantas ir stipri par maz, lai kas sanāktu. Vot ja kārtīga kūts pie mājas, tad gan to padarīšanu var uztaisīt. Zupu uz tādās gāzes gan nebūs patīkami vārīt, jo smaka jau nekur nepaliek, bet apkuri var darbināt bez problēmām.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: djkaspars (87.110.231.---)
Datums: 24/12/2007 23:55

runājot par neefektivitāti, jū pie manis atbraucat tumšā dienas ;aika un paskatieties kaa tas brīnums strādā,arī saules enerģijas jomā daudz kas jauns un nevajag skeptēt un apelēt pie vecām ziņām... reāli viss strādā un rullē,arī vējš mums pietiek pārpārēm....kam vasig meklējiet mani un pastāstīšu ,parādīšu visu arī tiem kas te briesmīgi pret to visu....

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Krišjānis (159.148.76.---)
Datums: 07/02/2008 00:25

Skatos, nevar nosūtīt vēstuli djkasparam, lai pajautātu kur tad viņu var satikt un redzēt visas darbojošās energouzpariktes. Varbūt , ja vēl ir luste dalīties ar pieredzi vari atrakstīt kādu ziņu uz krila@#$%&inbox.lv

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 07/02/2008 09:39

djkaspars, es jau nēsmu pret altenatīvas enerģijas izmantošanu, bet gan tieši pretēji- atbalstu šo ideju. Es esmu pret tirgotāju un ražotāju negodīgu reklāmu, kad viņi popularizē itkā pareizas lietas, bet nepiemin savu izstrādājumu vājās vietas. Man nebūtu nekas pretī, kad saules batereju piegādātāji godīgi pateiktu, ka ziemas vidū enerģijas no baterejām nepietiks, bet tā taču nav. Visās reklāmās tiek uzdota batereju jauda uz jāņiem, kad tās tiešām var efektīvi strādāt. Tā pat, es aicinu klausīties citu cilvēku pieredzē tikai tad, kad sules iekārta nostrādājusi vismaz pāris gadus. Kurš tad ies tūlīt pēc pirkšanas stāstīt, ka ir "ieberzies" un bezjēgā lielu naudu samaksājis. Vot pēc pāris gadiem, kad lielā nauda aizmirsusies, tad gan var dabūt objektīvu informāciju par pirkumu. Tā ir elementāra cilvēku psiholoģija.
djkaspars, tiešām būtu interesanti uzzināt vairāk par jūsu iekārtām.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: JanisJanis (195.13.255.---)
Datums: 14/02/2008 16:38

40 cm sienu siltumizolaacija + ventilaacija ar 99% rekuperatoru (apskataams Neretas ielaa 2 UrbanART) + minimaala apkure.

Janis

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Janka p (87.110.11.---)
Datums: 22/05/2009 00:06

Lasu komentārus un redzu ka daži saka ka Latvijā Saules ir par maz, lai to izmantotu,-Tā nav taisniba, pats esmu veiksmigi mājās uzstādījis Saules kolektorus 6m2, ar to pietiek un pāri paliek, lai 3 ģimenes locekļi katru rītu un vakaru mazgātos siltā ūdenī ko sasilda ar Sauli!!, Nu siltais ūdens netiek sildīts ar Sauli visu gadu- apmēram no Februāra beigām līdz oktobrim Siltais ūdens ir katru dienu, esmu visu sistēmu apvienojis ar gāzes apkures katlu, ja nepietiek siltais ūdens kas tiek sildīts ar Sauli, tad trūkstošā temperatūra tiek piesildīta ar caurplūdes Gāzes katlu.

Pašreizējā: 2 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********    ******    **     **  **      ** 
    **     **     **  **    **   **     **  **  **  ** 
    **     **     **  **         **     **  **  **  ** 
    **     ********   **   ****  **     **  **  **  ** 
    **     **         **    **    **   **   **  **  ** 
    **     **         **    **     ** **    **  **  ** 
    **     **          ******       ***      ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727