UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 7
Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 22/05/2009 08:24

Janka p, a kurš apstrīd, ka saules kolektors var sasildīt ūdeni no pavasara līdz rudenim. Runa ir par saules baterijām, kuras dod elektrību tad, kad to vismazak vajag:) un maksā baigi dārgi. Runa ir par to,ka ar saules enerģiju Latvijā nav iespējams apsildīt māju ziemā, bet vasarā tak tāpat silti:).

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 22/05/2009 08:48

Vai Jankasp kolektoriem ir vakuuma siltumizolācija (respektīvi, vai tie kaut cik strādās arī ziemā)?
Fizikālās Enerģētikas institūta Enerģijas resursu laboratorijā ar dažādām saules uzpariktēm (ūdenssildītājiem un fotovoltāžām) ir nolikts vesels jumts
[www.rea.riga.lv]

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: janka p (91.135.18.---)
Datums: 26/05/2009 11:11

man saules kolektoriem nav vakuma izzolācijas, tie ir parastie plakanie kolektori-šie kolektori ziemā nestrādā, jo ziemā nespīd saule un tā ir pārāk zemu.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: slēpnis nelog (---.lnt.lv)
Datums: 27/05/2009 08:45

Šodien pa ltv1 vides vēstīs būs par visādiem zaļās enerģijas frīk-projektiem un gadžetiem :)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: jazepsjaz (---.cust.tele2.se)
Datums: 29/06/2009 14:51

Sveiki,
nevajg nokārt degunus:)
viss ir iespējams un ļoti labi un lēti iespējams.
redzkur, ar draugiem darbojamies, alternatīvo enerģētikas tehnoloģiju forums:
[hho.miga.lv]
te arī ir publicēts mans lētais saules kolektors. jau trešo mēnesi kopš uzstādišanas neesmu slēdzis boilerim elektrisko sildītāju - ik dienas ir ūdens dušai 30-45C silts. vienā saulainā dienā sasilst tik daudz ka pietiek vēl 2 lietainām dienām. kolektora izmaksas - ~100Ls (ieskaitot cirkulāc sūkni uc.)
mēnesī elektrībā boileris savulaik noēda 12Ls. tagad noēd ~50sant cirkulāc sūkņa darbināšanai, kas no kolektora velk ūdeni līdz boilera siltummainim.

vēl ir idejas. akjā - saules paneļi nav nebūt tik dārgi, 1,7$ maksā ~1,5W liela saules celle. tādas var sapirkt un uztaisīt paneli uz teiksim 100W. visi saules paneļu piedāvātāji tirgo par 5-10 kārtīgu cenu. bet pašrocīgā izgatavošana ir viemēr lēti un labi.

ziemā saules kolektors lai stāv zem sniega, tad dušūdeni sildīšu no malkas kamīna un plīts siltuma, ir arī instrukcija nopublicēta, kā pie esoša malkas kamīna, kamīnā neijaucoties un to nemodificējot pieslēgt siltummaini, lai sildītu dušūdeni boilerī.

tāka, vajg tik rakt un darīt:)

akjā - un protams, pamazām domāšana mainās. ja senāk bija vienaldzīgs 12Ls mēnesī tēriņš par siltūdeni, tad tagad jau pēc dušošanās saules sildītā ūdenī, sāku domāt ka galugalā, vēl dabai draudzīgāk būtu dušu aizstāt ar vienkārši peldi dīķī - mazāki tehnoloģiskie resursi tērēti:)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 29/06/2009 21:49

Nu un kas tad dižs sasniegts? Tak jau krievulaikos 200 litru mucu sildīja ar sauli un vakarā mazgājās uz nebedu:). Skaidrs, ka saules kolektori vasarā uz Jāņiem stradā. Vot kā māju sasildīt ziemā, tā būtu alternatīvā enerģija, bet vasarā jau var aiziet līdz upei muti nomazgat. Starp citu, man jau sen malkas plīts silda silto ūdeni un nekāda elektrības rēķina nav arī ziemā.
Ja runa par saules baterijām, tad jau letāk pirkt lētās ķīniešu pirkstiņbaterijas par 15 santīmiem priekš radioaparāta, nevis nez kādus tur saules "celles"(labs latviešu vārds), jo ar 100W jau vairāk par radioaparātu neiedarbināsi:).

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: IDstudio (78.84.17.---)
Datums: 01/07/2009 16:44

JAUKA TĒMA! Tieši mans fan's!
Mēs ar to nodarbojamies...
gari rakstīt - labāk tikties, bet rezumējot:

ID studio pārstāv tos profesionāļus,
kam svarīgi sniegt sabiedrībai un tieši Jums vērtīgus
un izdevīgus padomus, projektēt ekonomiski pārdomātus projektus,
izveidot dabiskus, ergonomiskus & estētiskus interjerus.
Varam piedāvāt par ļoti labām cenām visu priekš ūdens, vēja vai saules enerģijas ieguves & izmantošanas! Tas ir gudrs ieguldījums Jūsu un bērnu nākotnei! Būsiet pilnīgi neatkarīgi no dažādu tarifu svārstībām un dažādām dižķibelēm!

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: IDstudio (78.84.17.---)
Datums: 01/07/2009 16:51

Latvijā der:

a) vertikālie vēja ģeneratori,
b) saules vai labāk gaismas baterijas!

Siltumsūkņi nav slikti, bet tomēr dārgi un ne visiem
der nosacījumi...
Ja plānots siltumsūknis, tad uzreiz vajag izmantot
kaut ko, kas ražo elektrību priekš sūkņa!
Citādi tas nav rentabli. Ļoti lēni atpelnās... vai nekad.

Ja ļoti gribas eko enerģiju, tad vajag būt pārdomātai eko mājai,
lai arī tur viss būtu pietiekami izdevīgi, taupīgi un efektīgi. Nav jēga sapičkāt pārāk jaudīgas elektroiekārtas, apgaismojumu ;)

Ok... ja kas, tad zinat kam rakstīt!
Paldies par uzmanību...

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Pow (80.232.177.---)
Datums: 01/07/2009 18:09

> Latvijā der:
> a) vertikālie vēja ģeneratori,

Ar to tu gribēji pateikt, ka horizontālie nu nekādi neder? Vari pamatot?

> b) saules vai labāk gaismas baterijas!

Kalkulatora darbināšanai?


> Ja plānots siltumsūknis, tad uzreiz vajag izmantot
> kaut ko, kas ražo elektrību priekš sūkņa!

Un kas tas kaut kas būtu? Piemēram 3 vai 5 kW siltumsūkņa kompresora darbināšanai? Saules baterija?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Ambrosio (87.110.104.---)
Datums: 02/07/2009 00:57

Man liktos interesanti papētīt, piemēram, Stirlinga dzinēju izmantošanu elektrības ģenerēšanā vai kā rotācijas kustības avots kādai iekārtai kombinācijā ar sildītāju.

[www.treehugger.com]

Baigi labi, dedzināšanas tipa iekārta kā blakus produktu ražo elektrību. Vienīgi laikam tādas iekārtas pārāk dārgi sanāk (rakstā minētais ražotājs laikam ir atdevis galus) un mūsu mīļais Latvenergo no privātajiem neiepērk lieko elektrību, bet pašam glabāt baigi dārgi un mazefektīvi sanāk.

Pricipā tos Stirlinga dzinējus var izmantot arī uz mazas temperatūru starpības (samazinās efektivitāte un savādāks dizains)

Bet nu tas tā - liriska atkāpe :)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Pow (80.232.177.---)
Datums: 02/07/2009 10:02

Stirlinga dzinēji, protams, ir super, bet kur tad viņus var nopirkt par saprātīgu naudu?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 02/07/2009 10:06

Vienīgā zaļā ener'\gija, kas nonāk uz zemes un kuru mēs izmantojam, ir saules enerģija (visādās formās - zaļā masa, koki, vējš, hidroenergīja utt.). Tātad to vajadzētu izmantot.
Vienmēr esmu domājis par saules apsildītu privātmāju, bet nevis ar dārgām saules baterijām, bet kaut ko vienkāršu un paštaisītu. Ideja vienkārša - vasarā saules ir par daudz, ziemā tās nav. To arī izmantojam, tikai siltums jāuzkrāj. Vajadzētu izmantot lētu siltuma akumulatoru, resp. zemi. Bet vienkārši zeme pārāk ātri atdod savu siltumu apkārtējai videi. Izrakt tādu kā milzu būvbedri, visu nosiltināt ar puķiku, ieklāt ūdens caurulītes vai siltumsūkņa kontūru, visu piebērt ar zemi utt. Tad ziemā varētu izmantot šitā siltuma akumulatora uzkrāto enerģiju. To cik uzkrāj un cik zaudē vidē jau arī varētu vienkārši izrēķināt.
"Saules žogs" vispār man liekas superīgākā ideja. Šitādam pieslēgt cirkulācijas sūknīti un n-tākie kubikmetri karsta ūdens dienas laikā tiktu sasildīti.
[www.henrich-schroeder.de]
Jēga no visas šitās zaļās enerģijas privātām vajadzībām ir tikai tad, ja tas ir lēti un pašu spēkiem uztaisāms. Iztērēt vairākus desmitus tūkstošu Ls un iepērkot augsti tehnoloģiskas iekārtas, lai par štromi maksātu uz pusi mazāk nu galīgi nav vērts.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Ambrosio (87.110.104.---)
Datums: 02/07/2009 11:04

Pow, tiešām ar lētiem (un ar izmantojamu jaudu) Strilinga dzinējiem ir problēmas. Veikalā vienkārši arī dārgu nenopirksi :) Varbūt labs virziens pētniecībai Latvijā? :)

aaaa, esmu skatījies arī par sezonālo termālās enerģijas glabātuvem, skat [en.wikipedia.org]

Zeme tiešām būtu labs un lēts akumulators, bet Latvijā bieži ir problēmas ar augstiem grunstūdeņiem - ūdens ātri visu siltumu aizpludinās prom. Tātad praktiski baseins jātaisa ar kārtīgu hidroizolāciju. Piemēram, Skandināvijā labi tur, kur ir klintis apakšā - saurb cirkulācijas trubas un aiziet. Redzēju kaut kur arī aprēķinus par siltumzudumiem - vai nu BAIGAIS siltinājums jāliek, vai arī mēneša, divu laikā liela daļa siltuma zūd. Es tā padomāju, ka varbūt būtu to lielo akumulatoru sadalīt mazās cellēs, katrai siltumizolācija, sāk sildīt no centrālās celles un virzienā uz āru. Tādā gadījumā individuālā izolācija katrai cellei nebūtu ārkārtīgi bieza, un iekšējo šūnu siltumzudumu būtu ārējo šūnu siltumguvums :)


Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Ambrosio (87.110.104.---)
Datums: 02/07/2009 11:25

Vēl varētu papētīt smalkāk Phase Change Material izmantošanu siltumakumulatoriem [en.wikipedia.org]

Protams ir tehniskas problēmas, kā panākt, lai materiāls vienmērīgi visā tilpumā mainītu agregātstāvokli, saglabātu savas īpašības ilgtermiņā. Bet tā, pieliec pilnu pagrabu ar ūberuzparikti ar PCH un automātiku, siltumizolāciju īpašu nevajag, jo var piemeklēt PCM, kam pāreja notiek istabas temperatūrā. Vasarā uzlādē, ziemā sildies :)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 02/07/2009 11:37

Blakustopiks - vai šodien Latvijā ir nopērkamas veļas mašīnas ar atsevišķu ievadu jau uzsildītam ūdenim?
Kādreiz veikalos visas bija ar vienu (auksto) un tad teica - citādi sildīt tik un tā neesot izdevīgi. Tomēr tā gluži nebija, salīdzinot jau tālaika Latvenergo un Rīgas Siltuma tarifus. Mazpilsētās, kur siltais ūdens lētāks, vēl jo vairāk, bet, ja var sasildīt no saules, tad vispār...
Reklamējot Kalgonu, arī nez kāpēc vienmēr rāda tieši nelaimīgo spirāli. Tiesa, vismaz dumjākās mašīnas agrāk ļāva arī pa vienīgo, it kā auksto ievadu padot siltu ūdeni.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 02/07/2009 13:07

No dārgā gala toč ir - kaut kad pētīju Miele veļenes un kāreiz imajām tāda iespēja bija, bet cena visiem Miele verķiem neatbilst mūsu valsts pirktspējai. Starp citu friči, neskatoties uz to, ka veļene sver ap 800-1000 Ls ļoti bieži izvēlas tieši šo marku. Vācijā vispār ir populāri daudzzīvokļu mājas pagrabā ierīkot veļas mazgātuvi, kur ir vairākas mašīnas un iedzīvotāji tās par brīvu var lietot iepriekš pierakstoties. Labs variants dabas resursu taupīšanai, bet pie mums tas principā nav iespējams, jo tās tiks salauztas vai nozagtas jau pēc nedēļas (tāpat kā zviedru galda restorāns pie mums nobankrotēs pirmajā dienā, jo katrs centīsies maisiņā paņemt līdzi uz mājām paiku nedēļai). Jāsaka, tur praktiski visur stāv tikai un vienīgi Miele, griezās gadiem bez problēmām nonstopā.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 02/07/2009 13:11

Par to saules žogu runājot - tagad var praktiski novērot, cik izdevīgi ir kaut ko sildīt ar sauli. Man dārzā ir izritināta šļūtene, tumši zaļā krāsā, gandrīz melna, 25m. Ūdens no dziļurbuma, līdz ar to ledus-auksts. Ieleju lejkannā no šļūtenes - ūdens ne tikai silts, bet pat karsts. Lai pielietu otru lejkannu ar atkal siltu ūdeni atliek pagaidīt vien dažas minūtes. Ja cilpu pagarina reizes desmit un šļūtene ir pilnīgi melna, tad, domāju, dušā varētu iet pa taisno, bez akumulatora, caurplūdes režīmā.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 02/07/2009 13:44

Vajadzētu būt arī citiem, šeit popolārākiem modeļiem, jo vismaz vieta izvada stiprinājumam paredzēta uz vairuma redzēto korpusu. Veļas mazgāšana varētu būt reālākais pielietojums vasaras saules sasildītam ūdenim.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: IDstudio (78.84.186.---)
Datums: 08/07/2009 01:40

> Latvijā der:
> a) vertikālie vēja ģeneratori,
Ar to tu gribēji pateikt, ka horizontālie nu nekādi neder? Vari pamatot?
[ VARU! Ne to, ka neder vispār, bet to ka Latvijā daudz kur nederēs... Klasiskos propellerus parasti neļauj saskaņot. Saskaņošanu atsaka dēļ putniem (migrācijas ceļiem), meža tuvuma, elektrolīniju tuvuma, citu ēku tuvuma, kaimiņi sūdzās par troksni, ēnu utt. Vertikālais ir kā skurstenis. Tas netraucē putniem, kaimiņam un darbojās pat pie maza vējiņa. Vieglāk uzstādāms un arī lētāks. Cenu gan spēcīgi iespaido jauda, aķis un ražotājvalsts. Kāda jauda interesē Jūs? Kāds budžets? ]
> b) saules vai labāk gaismas baterijas!
Kalkulatora darbināšanai?
[ Ļoti Dīvaina IRONIJA... tagad ir gaismas baterijas, kas nav sliktākas par saules baterijām. Ja kas, tad Latvijā saules baterijas uz 100% darbojas dažas dienas gadā un dažas stundas ;) Parasti pa dienu no 40 - 70%. Ja nepareizi uzstāda, tad mazāk. Gaismas bateriju efektivitāte Latvijā ir labāka. Dienai nav jābūt saulainai, lai baterijas darbotos uz 70%-90%. Un iegūtā jauda ir pat Lielāka par saulenēm. Tiesa gan Jaunums nav lēts & ja grib Lielas jaudas, tad tas būs ļoti dārgs prieks. No Ķīnas būs -50% no cenas ;) Tieši šādas baterijas sev pasūtīsim, kad iztiksim no krīzes gūsta & cenas Jaunumam kritīsies...]
> Ja plānots siltumsūknis, tad uzreiz vajag izmantot
> kaut ko, kas ražo elektrību priekš sūkņa!
Un kas tas kaut kas būtu? Piemēram 3 vai 5 kW siltumsūkņa kompresora darbināšanai? Saules baterija?
[ Nezinu kāda ir Jūsu informētība, bet privātmājas patēriņam izvēlētu siltumsūkni baros tikai daži kvalitatīvi paneļi. Ja lietos saules paneļus, tad var rasties problēmas. Ja labus gaismas paneļus, tad mazāk ķibeļu, bet ja vēja’ģeneratorus, tad nav Nekādu problēmu! Tagad pat pārdod komplektus, kur siltumsūknim nāk klāt baterijas. Vai boileris + baterijas. Patreiz bīdam 1 projektu, kur vecu dzirnavu rumbu lietosim ūdens enerģijas ieguvei – elektroražošanai, kas tālāk apkalpos visu ēku + siltumsūkni tai skaitā. ]

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Pow (80.232.177.---)
Datums: 08/07/2009 11:25

IDstudio, vertikālas ass ģenerators traucē putniem tieši tik pat cik horizontālas ass - t.i. netraucē vispār. Par saskaņošanu grūtību gan nezinu, nesen pa TV rādīja džeku, kam it kā tur pašvaldība kaut ko gribēja aizliegt ar tik pat stulbiem pamatojumiem, bet beigu beigās (laikam caur tiesu) viņam visu atļāva. Ģenerators tur bija paliels.

> Cenu gan spēcīgi iespaido jauda, aķis un ražotājvalsts.
> Kāda jauda interesē Jūs? Kāds budžets?

Mani interesē 3kW, vertikālas ass ar pastāvīgiem magnētiem, lift type (nevis drag type), t.i. ar aerodinamiskām lāpstiņām, piem. [www.youtube.com]
Bet tas ir pavisam cits stāsts.

> Tiesa gan Jaunums nav lēts & ja grib Lielas jaudas,
> tad tas būs ļoti dārgs prieks.

Re, pats pateicāt, ka nekam citam kā kalkulatora darbināšanai tas neder, ja vien negrib ieguldīt vairāk naudas nekā pirkt to pašu elektrību 20 gadus pa standarta tarifu no LE. Un vispār, lūdzu konkrētu specifikāciju baterijām, tad varēsim konkrēti runāt un rēķināt.

> Nezinu kāda ir Jūsu informētība, bet privātmājas
> patēriņam izvēlētu siltumsūkni ...

Es pats lietoju siltumsūkni privātmājas apkurei, tāpēc mana informētība ir ok.

> Tagad pat pārdod komplektus, kur siltumsūknim nāk klāt baterijas.

Pirmkārt tās nav baterijas, bet saules kolektori, kas silda ūdeni, otrkārt Jūs pats runājāt par enerģiju, kas nepieciešama siltumsūkņa darbināšanai. Tas pa lielam reducējas uz 3-5kW kompresora un darbināšanu. Tātad vēlreiz atkārtoju jautājumu, kur Jūs dabūsiet konstantu 3-5kW jaudu?

> Patreiz bīdam 1 projektu, kur vecu dzirnavu rumbu lietosim
> ūdens enerģijas ieguvei

Tas ir viens projekts, un darbojas tikai tad, ja blakus privātmājai ir upe, kur uzstādīt mazu HES. Tas nav gluži tas par ko mēs te runājam.

Jūs teicāt "Ja plānots siltumsūknis, tad uzreiz vajag izmantot kaut ko, kas ražo elektrību priekš sūkņa!". Tātad atkartoju jautājumu - Un kas tas kaut kas būtu?
Un lūdzu bez komentāriem no sērijas mēs te bīdam vienu projektu, kur džeks uzstādīs mazu atomelektrostaciju/10kW vēja ģeneratoru/mazo HES lai iegūtu elektroenerģiju. Tuvāk zemei nolaidieties. Mēs te runājam par tipisku mājsaimniecību.

Pašreizējā: 3 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **        **         **     **  **     ** 
  **  **   **        **    **   **     **  ***   *** 
   ****    **        **    **   **     **  **** **** 
    **     **        **    **   **     **  ** *** ** 
    **     **        *********  **     **  **     ** 
    **     **              **   **     **  **     ** 
    **     ********        **    *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727