UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 4 no 7
Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Jazepsii (---.cust.tele2.se)
Datums: 08/07/2009 15:05

labadiena, redzkur ir lēts saules kolektors, kas pieslēdzams esošam boilerim, tādējādi nesarežģī neko, un nerada komforta zudumus. jau 3 mēnešus ar to sildu dušai ūdeni. [hho.miga.lv] (Ltvijas alternatīvo energo teholoģiju entuziastu forums)
tāds izmaksā līdz ~20-90Ls un atpelnās līdz ar to gandrīz vienā vasarā.

Didzim - protams, sāku štukot, ka vēl vairāk sadraudzējoties ar dabu vienkārši dīķī var noskaloties (kā jau arī mēdzu darīt) un tehnoloģijas nemaz nav vajadzīgas un arī dabai nemaz nav draudzīgas. bet lai notiktu domāšanas pāreja, no naftas līdz saulei un tad līdz energo nešķērdēšanai, dabai un raw food (pat plīti nevajag) - ir jāpierod pamazām. tagad lielākā daļa cilvēku pat normālu saules kolektoru uztver kā baigo eksotiku. lai gan tā ir pašsaprotama lieta - haļavnaijs siltūdens, lai dumjie maksā katru mēnesi, atjautīgie izmanto haļavu. elementāri:) un piecstāvenēm ir milzu jumta platības, kas saulē cepjas ne pa jokam. visi dzīvokļu iemītnieki arī varētu lietot haļavno ūdeni, ja ne ziemā tad vasarā ik dienas.

galvenais - tehnoloģijām ir jabūt lētām, kas sevi atpelna, vēlākais 5 gados. visi tie sviesti kur investē 8 tūkstošus siltumsūknī un vēl visādos vājprātos ir vienkārši cilvēku nezināšana neizpratne un ražotāju bizness. kur ir loģika pirkt siltumsūkni par 8000 Ls ja par 500Ls var ēku nosiltināt teju līdz pasīvas ēkas standartam un par apkuri gandrīz vai aizmirst vispār???

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Pow (80.232.177.---)
Datums: 08/07/2009 15:28

Jazepsii,

> kur ir loģika pirkt siltumsūkni par 8000 Ls ja par
> 500Ls var ēku nosiltināt teju līdz pasīvas ēkas
> standartam un par apkuri gandrīz vai aizmirst vispār???

Parādi aprēķinus. Kādi ir siltuma zudumi pirms/pēc nosiltināšanas un ar ko kurina pirms un pēc nosiltināšanas. Gribu redzēt to siltinājumu pa 500Ls, kur par apkuri gandrīz var aizmirst. Negribi man tādu uztaisīt? Maksāšu 600Ls? Tas taču ir visai mājai, ja? Te gan vajadzētu precizēt ko nozīmē "par apkuri gandrīz var aizmirst".
Kāpēc nevar būt labi nosiltināta māja UN siltumsūknis? Man ir, nesūdzos. 8000 Ls par siltumsūkni ir stipri pārmaksāts. Ja rokas aug no pareizās vietas, tad pietiek nopirkt tikai pašu iekārtu. Pārējo var izdarīt pats (kolektora rakšana, tosola jaukšana, pildīšana, siltumsūkņa pieslēgšana).

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: spk (---.tieto.com)
Datums: 08/07/2009 15:31

Par to pēdējo apgalvojumu varētu sīkāk? Ar ko ir jāsiltina esoša 2stāvu māja (un pēc kā tāda izskatīsies procesa beigās), lai tas izmaksātu 500 Ls un būtu "bezmazvai" pasīvās mājas kondīcijā?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Jazeps (---.cust.tele2.se)
Datums: 08/07/2009 15:49

nu neņem ļaunā:)
ar salmu ķīpām vai zāģu skaidām+kaļķis:) vai kūdra. vai vecas zeķes un plastmasas pudeles....
aprēķini ir tādi, ka LV apstākļos vajagot ~50-70cm akmens vates biezumu visās ārsienās, jumtā pat vēl vairāk, lai varētu cerēt uz pasīvo māju, plus noteikti rekuperators tur ietilpst.

siltumsūknis protams kā koncepts ir ļoti ģeniāls un labs. bet praksē, ja man kolēģis priecīgs stāsta ka par 10 000Ls ieracis siltumsūkni, kamēr es par 10 000Ls sev māju esmu uzbūvējis, tad tas samērs šķiet nesamērīgs. sevišķi jau pie barošanās no LVenergo kur tie ir >60Ls mēnesī. Hesi, vējģeņi un koģeni jau ir pavisam cita lieta. tad tieši otrādi - siltumsūknis ir īstā lieta, kur darbināt pāri palikušo elektrību, jo tirgošana atpakaļ LVtīklos jau atkal ir sālīta lieta kas sazin kad atpelnās. un pašam taisīt - arī senāk cerēju uz paštaisītu SS sistēmu, bet šā vai tā tie krāmi ir dārgi. jakas, Stirlinga dzinējs kā siltumsūknis ir efektīvāks par parastu rotorkompresoru. vienīgi, paskatījos, ka reāls 3kW stirlings laboratorijā izskatās pēc uzpariktes apmēram 2 motociklu lielumā, ej nu saproti, vai savām rokām brīvajā laikā to var vai nevar uzbūvēt:)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: jazeps (---.cust.tele2.se)
Datums: 08/07/2009 15:51

PS - akmens vate laikam ir pēdējais ar ko siltināt māju. kāds ir izskaitījis cik ilgā laikā sevi atpelna 5cm akmens vates mundierīts pa ēkas perimetru?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: AnsisLiepa (83.178.143.---)
Datums: 21/07/2009 00:02

padomju laiki ar bezmaksas resursiem laikam cilvēkus ir izlaiduši. tagad resursi maksā naudu, un neko, cilvēki samierinās un maksā, bet domāšana un rēķināšana nav notikusi. Jebkurš Renewable Energy pasākums - tās ir sākotnējās izmaksas, pēc tam nāk haļava. Bet jebkura malka vai gāze - tie ir regulāri izdevumi visa mūža garumā, kuriem ir tendece tikai un vienīgi sadārdzināties, tie tikai un vienīgi ģērbj laukā cilvēkus.

veikalos tirgo visvisādas apkures iekārtas un automatizācijas sistēmas utt utt. bet neviens nekur nereklamē to, ka par samērīgu cenu, ar skaidām utml lētiem resursiem mājokli var nosiltināt līdz pat tādam Pasīvās Ēkas efektam, kas nemaz nav jāapkurina. bet tad jau nav biznesa, tapēc reklamē tikai to ko var pārdot, cilvēki pērk, patēriņa kults te arī nāk komplektā.

Saules enerģija! labie cilvēki, ja kāds no jums dzīvo privātmājā, kur to nav grūti izdarīt - tad pirmā lieta - droši metat virsū saules siltūdens kolektoru - tas atmaksājas - tā ir haļava! (paniekojoties ar paštaisīto kolektoru sapratu ka Saule ir milzu energo un haļavas avots! - [hho.miga.lv] )
Vēja enerģija - [www.autostopi.lv] ... &Itemid=16
te cilvēks ir uzstutējis verķi - apgalvo ka tas ienesot apmēram 5Ls vērtu elektrības daudzumu ik mēnesi - tas nozīmē ka arī šāds verķis - kas nav no vislētākajiem - sevi atpelna, agrāk vai vēlāk.

elektrība gan pārsvarā gadījumu sastāda mazākos ikmēneša tēriņus, līdzarto alternatīvi elektro ražotāji atpelnīsies salīdzinoši vēlāk, kā alternatīvi siltumadevēji, lielākie saimniecību tēriņi ir apkure, siltūdens. savukārt, kā reiz, labi saules kolektori sola arī ziemas saulē šo to saražot.

lai nu kā tur nebūtu, viss atkarīgs no domāšanas. kā nekā, arī pa teļļuku visas RE sistēmas tiek dēvētas par "alternatīvām", patiesībā tās ir vienkārši dabiskas un normālas, kamēr parastās - tradicionālās būtu jādēvē par izšķērdīgām un neefektīvām tehnoloģijām, ja ņem vērā naudas apriti un tēriņus ko tās rada. nemaz nerunājot par Dabas skādēšanu.

cerams drīz pienāks lētās saulenes celles, būs jāliek lietā, lai strādā nonstop režīmā, redzēs, tām jau vajadzētu būt ātri atpelnāmām:) - 60sant par 1w celli.

no masu medijiem cilvēki tiek zombēti, nesaucot lietas īstajos vārdos, ir aplami šīs RE saukt par alternatīvām -tas atbaida cilvēkus, jo liela daļa taču grib uzticēties tikai tradicionālām un pārbaudītām lietām. tā ir tāda pati zombēšana, kā saprogrammēt visus vīriešus uz to lai tiem sāktos problēmas ar prostatu (ar reklāmām) utt.

RE ir ikdienišķas, dabiskas energo sistēmas. tā ir šodiena, realitāte:) praktiskums, haļava, ekonomiskums.

ok, cerams neņemat ļaunā manu garu pļāpāšanu.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: IP Logged. (159.148.229.---)
Datums: 21/07/2009 00:17

daudz manipulācijas un patosa, maz faktu, bet tā jau teksts ok ;)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: AnsisLiepa (---.cust.tele2.se)
Datums: 21/07/2009 11:27

ok, fakti bez patosa - ar patosa pilnu noskaņojumu ik dienas dušojos siltā un pat karstā ar pašbūvētu lētu (~90Ls) saules kolektoru sildītā ūdenī:) jau 3 ar pus mēnešus. un par elektrību katru mēnesi esmu ietaupījis 11,5Ls jo apmēram 0,50Ls apēd cirkulācijas sūknis saules kolektora darbībā. bet ~12Ls katru mēnesi noēda boileris kad tika sildīts ar elektrību.
plus - komerciāli ražotie kolektori, ja pērk labu mantu, ir krietni vēl efektīgāki, un pat saulainā ziemā spēj iegūt +30C un vairāk.

par vējģeņiem - kā jau rakstīju, tur ieguvums ir salīdzinoši mazāks, jo elektropatēriņš katrai saimniecībai jau nav tās lielākās galvassāpes, lielākie tēriņi parasti ir par apkuri. bet arī elektrībai nav ne vainas. kā jau minētajā linkā aprakstīts, ar skaitļiem - tad arī tāds verķis sevi korekti atpelna. turklāt ja pameklē, var iegūt arī lētākas komponentes, baterijas u.c.

ja patosam vajag skaitļus lūdzu, te ir skaitļi. skat arī linku uz vējģen.

skaitļus par pasīvo ēku - linkus arī netā var atrast ar aprēķiniem utt.

tāka, lai dzīvo Renewable Energy un jauna, zaļa, dzīvotspējīga domāšana:)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 21/07/2009 15:52

AnsisLiepa, ja parādīsi, ka Tavs saules kolektors, Latvijas klimatā, uz ziemassvētkiem uzsildīs ūdeni līdz 30 grādiem, tad uzreiz uzsaukšu konjaku:). Cik tad mums ir tās saulainās dienas ziemā? Vasarā jau nav māksla ūdeni sildīt no saules. Par vējģenerātoriem vispār nav ko runāt, jo tādus var uzstādīt tikai lauku privātmājās, bet ciematos neviens kaimiņš to rūcekli necietīs.
Pasīvā māja ir iespējama tikai tad, ja tajā nedzīvo cilveki. Kā cilvēks nopiržās, tā visa pasīvās mājas ideja izgaist gaisā :) . Bez ventilācijas neiztikt un vai nu visi tie rekuperātori un citi figņas noed enerģiju, kuru iegūst uz mājas siltināšanas rēķina, vai arī siltums vienkārši caur ventilācijas cuku izlido gaisā.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: m. (78.84.91.---)
Datums: 14/10/2009 21:20

Principaa but ja but taa ka saules kolektors ziemaa silda uudeni vismaz lidz plusiem vai hvz cik, kads vareetu pamest kadu ideju, un talaaak cilveeki kas sildaas ar boleri var sildiiit uuudeni nevis no ledusauksta bet jau no siltaaaka... energijas ekonomija?

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 14/10/2009 21:30

Es gan gribētu redzēt, līdz cik grādiem saulīte, teiksim šodien, sasilda ūdeni ar saules kolektoru? Tak sniegs no kolektora pat nenokūst, bet vēl ir tikai oktobra vidus un kādu nedēļu tikai ir aukstums:).

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 15/10/2009 09:49

Cik saprotu, mūsu apstākļos ar privātmājai piemērotu saules kolektoru daudzmaz efektīvi var uzsildīt "krāna ūdeni" vasarā. Apkurei viņš neder, jo efektīvi beidz darboties kāreizi uz apkures sezonas sākumu. Ja salīdzinam sistēmas ierīkošanas izmaksas (kolektors, stiprinājumi, caurules, pieslēgumi, cirkulācija, iekšējās apdares un jumta sakārtošana pēc uzstādīšanas utt) vai tiešām tas viss pārskatāmā laikā sevi vismaz atpelna? Augstāk minētais 11.50Ls ietaupījums mēnesī nu nav taču nopietni vidējam privātmājas īpašniekam/iedzīvotajam...

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Ansis Liepa (---.cust.tele2.lv)
Datums: 15/10/2009 22:29

aae -kādā ziņā nenopietns ietaupījums? tas ir reāls ietaupījums.

jā, ziemā ir ļoti naiva cerība ar saules siltūdens kolektoru kaut ko sasildīt.

arī saules baterijas (photovoltaic) apmākušā rudens dienā ~95W panelīts dod laukā 1-10w elektrības (nu tagad oktobrī).

uz šobrīdi drusku esmu aizrāvies ar vēl ekstrēmāku un pieticīgāku dzīvošanu, pa retam mazgājos pirtī, vai piemājas dīķī un ūdeni nesildu tagad vispār :D bet te protams nav jāsāk reliģiju kari, jo katrs dzīvo kā labpatīk un negribu te nevienam neko uzspiest:)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: aae (87.110.101.---)
Datums: 15/10/2009 23:12

Tā kā oktobra vidū nemēdzu mazgāties piemājas dīķī, laikam nespēsim vienoties par to, kas ir 'reāls ietaupījums' :) bet nu protams, reliģiju kari te ir nevietā.
Es tikai par to, ka pie pašreizējās efektivitātes saules kolektori LV apstākļos liekas bezjēdzīgi. Ja elektroenerģijas cenas ļoti būtiski celtos, tad varētu atgriezties pie jautājuma...

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: spk (192.130.154.---)
Datums: 16/10/2009 08:40

Nekas nekas, kautkad drīz Ignalinu aizklapēs, ta jau varēsim atgriezties pie jautājuma ...

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Ansis Liepa (---.cust.tele2.lv)
Datums: 19/10/2009 14:36

aae - par ietaupījumu - sākot no aprīļa līdz septembrim saules siltūdens kolektors darbojas kā smērēts, un ietaupījumu var sarēķināt pēc formulas, vai galvā, vienalga. mēnesī tātad 2 cilvēku ģimene par siltās dušas ūdeni no elektroboilera maksā 15-20 Ls. cirkulācijas sūknis saules kolektoram mēnesī noēdīs ~1Ls. ja kolektors savu cenu ir atpelnījis, tad siltūdens izmaksas mēnesī no 15-20Ls būs nokritušas līdz ~1Ls. tur arī ietaupījums. ko pareizina ar mēnešu skaitu - 5 mēneši iegūst ietaupīto ciparu - ~90Ls. cik dienās strādājot savu algoto darbu Jūs nopelnat šo naudu? ietaupīts nozīmē ka vai nu var šīs dienas nestrādāt, vai paliek 90Ls (ik gadu) ko veltīt citām labām lietām?

normāla bodē pirkta saules siltūdens kolektora izmaksas ja par to nepārmaksā - tad varētu 3-4gados atpelnīties.
bet paštaisīts ērmīgs kolektors man izmaksāja ap ~90Ls bet tā kā maz parasti tērēju silto ūdeni, tad droši var teikt ka tas atmaksāsies pēc 1,5 gadiem:)

nu elementārā matemātika rāda, ka kolektori IR Jēdzīgi, ti vismaz 5-6 mēnešu gadā var iegūt garantēti siltu ūdeni ik dienas (komplektā ar akumulāc tilpumu)
un protams pie nosacījuma ja siltūdens tiek uzskatīts par vajadzīgu un tērēts.

ziemas sezonā var siltūdeni sildīt ar elektrību, vai pieslēgt malkas vai gāzes apkures sistēmai. oktobra vidū peldēšanās ir drīzāk jāaprunā kādā veselīgam dzīvesveidam veltītā forumā :)

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 19/10/2009 18:37

Ja pirksi saules kolektoru kādā firmā un to visu padarīšanu uzstādīs kāda cita firma, tad tā štelle diez vai atmaksasies. Puse naudas aizies nodokļos. Nu jā, tos jau tagad vajagot godīgi maksat:)
Skaidrs, ja rokas aug no īstās vietas, tad saules kolektoru var uzstādīt par smiekla naudu, bet tā jau ir ar visām lietām. Māju arī pats ar savām rokām var uzcelt ievērojami lētāk.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 19/10/2009 18:44

Nez kur Ti Ansi rāvi, ka elektriskais boileris vasarā aprij 15-20Ls? Vasarā jau sanāk papeldēties un silts ūens nav vajadzīgs tik daudz kā ziemā. Man nekadīgi nesanāk nokurinat ar boileri tik lielu naudiņu un sauleskolektora atmaksāšanās laiks nu galīgi nesanāk tik īss.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Jānis Zvejnieks (---.lvm.lv)
Datums: 22/10/2009 14:40

Skatos ir atdzīvināta veca tēma.
Tas sākums jau bij par da jebko, kas ietaupa enerģiju, vai vismaz to nepatērē.
Es tomēr uzskatu, ka sauleas kolektori ir izmantojami pie mums, bet tie nav atpelnami. Siltā ūdens uzsildīšanai jau var izmantot to pašu apjures katlu reizi pārdienā iekurot un ūdens silts - sanāk lētāk nekā ar elektrību sildīt.

Vēja ģeneratori - man patīk teiciens (vienā saitā bija) kamēr tev nav vēja ģenerators, tu redzi visas vējainās dienas, bet kad tev tas ir, tad visas bezvēja dienas. Nu īsti piemājas ģenerators nav tas kas atmasājas, ja nu vienīgi kāds 20kW pie jūras vismaz 20 m augstumā.

Vienīgais ko es pats domāju uzstādīt ir pavisam lēts (apn.60 LVL) jumta vetilācijas turbīnu. saliec trubas kā vēlies un nav ne tualetē ne vannas istabā jāliek kaut kādi tur releji un ventilatori - darbojas spēcīgāk nekā dabīgā un doma, ka vēdina visus bēniņus + tualeti, vannas istabu. Īpaši labs tas ir ja ir pazemi bēniņi (kā man)un samērā gari - tad ar vienu skursteņa cuku ne vella nepietiek + vēl mitrumu ar tā neizvelk. Vēl kā pluss šai ierīcei ir ka vasarā karsto gaisu forši izvelk ārā, līdz ar to vismaz kādu grādu jau masardā varētu dabūt lejā.
Ar vienvārdu sakot - turbīna uzlikta uz jumta, kuru griež vējš un tai griežoties tiek sūkts ārā gaiss.

Re: EKO mājas , alternatīvi risinājumi, saules enerģija
Autors: Ansis Liepa (---.cust.tele2.lv)
Datums: 27/10/2009 19:27

Sveiks Jāni!

pa turbīnu laba ideja, galvenais lai pārāk skaļi nerūc:)
par saules kolektoru siltūdenim - protams kāds var apgalvot ka kolektors neatmaksājas domādams par 1000Ls dārgu kolektoru, un cits ir pārliecināts ka viņa 100Ls kolektors atmaksājas. ja jūs par kolektoru nepārmaksāsiet, bet pirksiet jēdzīgā bodē tad tas atmaksāsies, ņem rokā matemātiku un rēķina ja netic. protams malkas apkure ir cita lieta. bet ja salīdzinam ar elektro vai gāzes siltūdeni, tad saules siltūdens ir nesalīdzināmi daudzreiz lētāks.

Pašreizējā: 4 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   ********   **     **   *******  
 ***   **  **     **  **     **   **   **   **     ** 
 ****  **  **     **  **     **    ** **           ** 
 ** ** **  ********   ********      ***      *******  
 **  ****  **         **           ** **           ** 
 **   ***  **         **          **   **   **     ** 
 **    **  **         **         **     **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727