UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Re: saules kolektori
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 28/01/2015 20:18

Neesmu pārliecināts, ka tā satīta šļūtene dod labāko rezultātu, jo tur viena puse ir ēnā!
Es vasarā izveidoju kaut ko līdzīgu kolektoram, kur šļūtenes loks izveidots kastē un pa virsu organiskais stikls. Interesantākais, ka tajā absolūti ķep ļep kastē ieliku spirta termometru un tas pārsprāga un iztecēja! Tātad bija virs 70grādiem iekšā! Bet tur citas nepilnības bija, katrā gadījumā, kolektoru cilvēks pats var mierīgi uz uztaisīt ap kādiem 50eiro (atkarīgs no materiāliem)
Bet kā lai piespiež viņu cirkulēt no, piem, jumta? Vajag sūkni, bet jābūt kaut kādam termodevējam uz jumta? Visu laiku jau nevajag, lai sūknis strādā. Naktī tam jābūt mierā, jākursē tikai tad, kad sildīs boileri.

Re: saules kolektori
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 28/01/2015 20:38

Lai sūknētu no kolektora siltumu izmanto elektronisko vadības bloku ar sensoriem. Parasti 2 sensori ir pie boilera un viens pie kolektora. Nu apmēram kaut kā tā. Pēc sensoriem vadās sūknis, kurš sūknē tad kad ir ko ņemt un sūknē, kad ir kur laist. Tas ir vienkāršākais vadības bloks, bet tieši tādi pat bloki ir ar daudz sensoriem un dažāda veida relejiem, kuri var slēgt elektriskās ierīces kā arī kustināt vārstus līdz pat sūkņa ātruma regulācijas. Tiem vadības blokiem iekšā ir dažas līdz pat 50 apsaistes shēmām, kur katrai ir attiecīgie sensori pieliekami. Piem. 2 pāru kolektori katrā jumta pusē, apkures katls, boilers ar tenu utt. Beidzot ar baseinu. Daudz iespēju un apskatot to varētu teikt, ka īsti nevar to saukt par solāro vadības bloku, jo tas var vadīt apkuri kaut kādā mērā. Ir svarīgas apdomas nianses ar boileri - tam var būt piemēram 2 čūskas - 1 apakšā, otra augšā. Ar vadības bloku var manipulēt cik daudz priekšsildīt no tilpuma un cik daudz forsēt augstās temperatūras piem. 60 - 70 grādi. Tātad ir atkarīgs arī no tā kā izvēlas boileri. Lielākās manevra iespējas protams ir 2 solārās čūskas un nokombinēts kopā ar apkures katlu un var arī tenu.

Re: saules kolektori
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 28/01/2015 20:46

Lai ir priekšstats, tad uz ātru roku atradu vienkāršāku standarta versiju un otro (tiesa ķīniešu) ar vairāk iespējām. Pozitīvi ir tas, ka tur uz tā displeja notiek sava veida vizualizācija ar to kas notiek un man šķiet, ka visiem modeļiem ir kaut kāda enerģijas uzskaites atskaite.

pamata versija
[www.reuk.co.uk]

sarežģītāks
[www.aliexpress.com]

Re: saules kolektori
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 29/01/2015 12:06

Protams, spirālē satītas caurules kolektoram ir daudz zudumu un tas nav tik efektīvs, kā plakns kolektors ar stiklu un silrumizolāciju. Toties ir arī lielas priekšrocības. Spirāle silst visu dinu, pat vakara saulē, bet plakans kolektors tikai tad,kad saule virū spīd. Spirālei nevajag pilnīgi nekādu automātiku, viss notiek dabīgi. Kā saule trubu uzlilda, tā siltais ūdens ceļās uz augšu un uzsilda boileri. Tiklīdz saule pazūd, cirkulācija beidzas, bet boilerī siltums saglabajas. Nekas nav jāregulē, nekādas elektrības, nekādu cirkulācijas sūkņu un nav kam sabojāties. Par sauli ta mums jāmaksā nav un, ja vajag vairāk siltuma, uztin divas spirāles. Ar spirāles kolektoru nevajag čakarēt jumtu. Noliec pagalmā saulainā vietā un ,kad rudens pienāk, aizripini uz šķūnīti. Es jau teicu, tas nav ideāls variants, bet atmaksājas vienas vasaras laikā.

Re: saules kolektori
Autors: aac (91.105.29.---)
Datums: 31/01/2015 18:11

To: pamats topošais

ļoti vienkārši, trubā kaut ko nesalstošu lai ziemā nečakarētos),tad mazu cirkulācijas sūkni uz 12V,piemēram no auto, 15-20v saules baterijas ( var pa lēto pats salodēt ) pa tiešo pie sūkņa.Ir saule- silda un griežas...Šito redzēju amerikas saitos, vai youtube, neatceros.
Lai izdodas!

Re: saules kolektori
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 31/01/2015 20:09

Pamēģināju saules bateriju un sūknīti. Tā vienkārši nesanāk, jo nepietiek pirmā impulsa lai tas sūknis iegrieztos. Kad pieliek paralēli saules baterijai kondensatoru un tad slēdz pie sūkņa, tad viss sāk griezties. Protams. var sarežģīt ar elektroniku, bet tas vairs nav tik interesanti.

Re: saules kolektori
Autors: georgs999 (178.16.22.---)
Datums: 31/01/2015 23:32

Mani arī drusku nomoka jautājums par dažiem vasaras mēnešiem, kad siltais ūdens jākurina ar malku katru otro dienu. Boilers 200 Litri, Čehu, Drazice. Ar elektrību sildīt man ir aizsspriedumi.
Patērējo silto ūdeni daudz.

Iedomājos kā būtu, ja es uzliktu saules kolektorus un pieslēgtu viņus pie esošā apkures boilera. Vienīgais mīnuss, ka saules sistēmas kolektorā būtu jāpilda ūdens jo apkures sistēmā man ir ūdens.
Ieliktu kolektorā releju uz 50 grādiem, kad uzsilst, tad nostrādā sūknis un sāk sildīt boileri. Kad tuvojas rudens, tad no saules sistēmas ūdeni izlaižu uz ziemas mēnešiem.

Re: saules kolektori
Autors: georgs999 (178.16.22.---)
Datums: 31/01/2015 23:37

Vēl jautājums kas man neliek mieru.

Vai ir nopērkamas veļas mazgājamās mašīnas, trauku mašīnas ar karstā un aukstā ūdens pieslēgumu? Biju elektroluksā, bet tur uz manu jautājumu skatās ar lielām acīm. Netā arī neko prātīgu neatradu.

Muļķigi sanāk, ka ziemā, kad man siltais ūdens kā blakusprodukts apkurei ir neierobežotā daudzumā, es tērēju elektrību, lai sildītu ūdeni veļas mazgāšanai.

Vē man ir doma padot uz veļas mašīnu 40 grādus un mazgā veļu aukstajā režīmā.

Re: saules kolektori
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 01/02/2015 07:30

Georgs999, doma ir pilnīgi pareiza un kas vainas ūdenim saules kolektorā. Saliec lērumu ar krāniem, uzpildi pavasari, kad sali beidzas, sistēmu un mierīgi sildi vasarā boileri. Rudenī ūdeni izlaid un dzīvo ziemu mierīgi ar klasisko apkuri. Vājā vieta šim variantam ir apkalpošana, jo nedrīks aizmirs ūdeni izlaist un sievišķis diez vai spēs orientēties tais daudzajos krānos. Tāpat no saules kolektora ziemā nav pilnīgi nekādas jēgas. Īpaši mūsu klimatā, kad sauliti es vismaz neesmu jau vairākus mēnešus redzējis. Interesanti, vai kāds saules kolektoru fans, par šo ziemu, var atspēkot manu teikto. Vai kadam saules kolektors šoziem ir devis vērā ņemamu siltuma daudzumu?

Re: saules kolektori
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 01/02/2015 10:02

Pa ziemu nekādu siltumu no kolektora man šķiet neviens negaida, bet sākot no marta ir stabila enerģija. Varbūt jau arī kaut kas februārī parādās.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **     **  ***   ***  **     **  **     ** 
 **     **  **     **  **** ****  **     **  **     ** 
 **     **  **     **  ** *** **  *********  **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **  **     ** 
  *******   ********   **     **  **     **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727