UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 23 no 27
Re: saules kolektori
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 08:41

Es jau šito gaidīju, jo vakar tiešām bija pirmā saulainā diena. Kā saulīte paradas, tā arī saules enerģijas fani sāk runāt. Eziss, cik Tev enerģijas saules baterijas deva aizvakar, vai pirms nedēļas? Jā, vakar protams viss šancēja, bet pirms tam saules nebija jau vairākus mēnešus. Var jau ko grib stāstīt, bet man arī, pie loga, ir saules baterija un es skaidri redzu, kad ir mākoņi, no saules nekādu enerģiju iegūt nevar! Klimats mums mainās un faktiski pēdejos gados ziemā saules paliek arvien mazāk, jo neiestājas kārtīgi anticikloni ar skaidrām debesīm un aukstumu, kā manā bērnībā. Ezis, es cienu tavu izvēli parlabu saules baterijām un viss jau Tev ir pareizi, bet atdzīsti tak, ka, no tavas sistēmas, ziemā nav praktiski nekādas jēgas. Par vasaru, tur jau šaubu nav un protams , saulainā dienā, viss OK. Diemzēl, cik nu mums tās saulainās dienas.

Autors: mm777 (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 09:01

Tā jau ērti un cik izmaksāja sistēm ar pv ?

Vai sanāk ka gada laikā ieekonomē ap 200 Eur?
Un cik maksāja gēla akumilatori?
Kad tos pēc gadiem nomainīsi vai vai būs vēl plusos vai pa nullēm?

Es pagājušo vasaru boileri 250 l sildīju ar elektrību - vidēji 50 Eur mēnesī, pa vasaru sanaca 300 Eur.

Tiko sarēķināju saules kolektoru apsaisti, jo paneļi jau ir

sūkņu bloks 260-300 Eur
10 m caurules ar izolāciju un vadu -190 Eur
kontrolieris ar 3 devējiem 100 Eur
pieslēgums kabeļu izvadiem 40 Eur
siltumnesējs 30 l 60 Eur
Izplešanās trauks 30 Eur
+- vēl kādi stiprinājumi un savienojumi 50 Eur

viss kopā ap 900 Eur iespējams varētu pa 3-4 gadiem izlīst plusos.

Autors: Jankouzs (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 09:33

Es vasarā silto ūdeni kurinu ar malku, man siltā ūdens uzsildīšanai aiziet uz visu vasaru kādi max 50eur,tā ka manā gadījumā,kur jēga no saules kolektora- domāju ka nekāda! :0) Kad viņš atmaksāsies šķiet,ka nekad!

Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 11:11

Es arī visu laiku ūdeni sildu ar malku un sieva vēl pusdienas pie tā paša uztaisa. Izmaksas vasarā ir sadedzinata viena nokaltusi egle :) Tur cita lieta, kautkā stulbi, karstā laikā, plīti kurinat un tapēc arī eksprerimentēju ar lētām saules kolektoru konstrukcijām. Ieguldīt milzu naudu saules enerģijā, ja lielākoties ārā apmācies laiks, diez vai ir ekonomiski izdevīgi.

Autors: Teorētiķis (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 11:24

Didzi, ko tu ņemies ar to ekonomisko pamatoju ? :) Tu sakrauj uz mājas kaudzi antenas, ķibinies ar tādām lietām un gūsti no tā prieku, cits gūst prieku taisot saules sistēmas.
Un ne tikai tu, te vairums kā ierauga saules sistēmas, tā uzreiz kalkulators rokā un rēķina izdevīgumu.

Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 12:35

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Diemzēl, cik nu mums tās saulainās dienas.

Kad vasarā elektrības rēķins kļūst ļūst jūtami lielāks nekā ziemā (dārza laistīšana, duša) un kad vasarā dienas laikā neskaitāmas reizes tiek iztempts pa puslitram šķidruma, uz WC aizskrienot tikai no rīta pēc pamošanās un vakarā pirms miega, tad gribas teikt, ka saulaino dienu gada siltajā laikā mums ir pietiekoši ;)

Kā tur ir ar tām saules baterijām - viņām tiešām vajag saules starus? Atceros, bērnībā bija tādi kalkulatori uz saules baterijām - lieliski strādāja arī tad, ja saules nekur tuvumā nevajag. Protams, tieši saules stari dienas vidū dos vairāk enerģijas, bet vai tiešām ir tā, ka līdz ko mākonis priekšā, tā paneļi sāk dot ārā apaļu nulli?

Jankouzs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Es vasarā silto ūdeni kurinu ar malku, man
> siltā ūdens uzsildīšanai aiziet uz visu vasaru
> kādi max 50eur,tā ka manā gadījumā,kur jēga
> no saules kolektora- domāju ka nekāda! :0) Kad
> viņš atmaksāsies šķiet,ka nekad!

Ja ir iespēja un vēlme strādāt par kurinātāju, kad ārā +25, +30, +35 °C, tad jā, jēgas maz kaut ko mainīt.

Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 04/02/2015 21:02

mm77. Jums tikai kolektoru apsaistes materiāli maksās ~900€, plus vēl boileris ar divām cauruļu spirālēm, specifiski instrumenti utt... Man visa sistēma ar pv paneļiem izmaksāja ~1100€. Uzstādīšanas darbietilpība termo sistēmai nesalīdzināmi darbietilpīgāka. Lai sildītu ūdeni nekādus akumulatorus un invertorus nevajag. Nav termo paneļi vairs izdevīgi, pērkot visu no jauna, ar pv būs lētāk+ būtiski samazināsies ierīkošanas izmaksas. Ja pv var uzstādīt pašu spēkiem, tad termo paneļu uzstādīšanai vajag specifiskas santehniķa iemaņas un instrumentus.

Par kopējo principu. Kopējā mājsaimniecības energobilancē, arī vasarā, lieli tēriņi siltā ūdens sagatavošanā. Nav jēgas debatēt par enerģijas ieguves tehnoloģijām ar sakaltušu koku zāģātājiem un tamlīdzīgiem speciālistiem. Man tomēr gribas ko vairāk, un nav arī kur lasīt sausos zarus. Sāku ar literatūras un tehnikas cenu izpēti. Izvēle krita uz sauli. Kur mode, kur loģika? Saules enerģiju mēs varam saņemt pietiekošā daudzumā tikai 6 mēnešus gadā. Pārējā laikā ieguvums no jebkura veida paneļiem niecīgs, tas pats arī mākoņainā laikā. Tāpēc jau arī iegūta enerģija jāakumulē akumulatorā. Akumulators siltumam- boileris, elektroenerģijai- ķīmiskie akumulatori. Akumulatora tipu jāizvēlas pēc izdevīguma principa. Nerunāsim par citām eksotiskām, vairāk vai mazāk spekulatīvām, praksē grūti pielietojamām tehnoloģijām.

Siltā ūdens apgādei akumulators ir boileris, neatkarīgi no paneļu tipa. Par paneļu, termo un pv īpatnībām jau iepriekš nedaudz pieminēju. Vēl jāatzīmē svarīga lieta- paneļu apsauļojamība. Termo paneļu atdeve mazāk cietīs no nelielām ēnām. Pv paneļiem nav pieļaujamas pat nelielas ēnas- pat no skursteņiem, mastiem, nerunājot par koku zariem. Pv paneļu+boileris variantā tehnikas atmaksāšanās laiks, salīdzinot ar latvenrgo kWh, ~ 4 gadi, ja 1kw pv jaudas maksā ~ 450€ / lietoti/ un boileris ar elektrosildītāju ir. Ja salīdzina zari+vectēva cirvis, tad lidojums uz mēnesi, zemes pavadoni. Kuru apmierina, kuru nē. Ar termopaneļiem laiks būs līdzīgs + jāpieskaita uzstādīšanas un apkures sistēmas pārbūves izmaksas. Atmaksāšanās laiks var pat dubultoties. Izdevīgi?
Elektroapgāde ir daudz sarežģītāks jautājums kā tehniski, tā ekonomiski un organizatoriski. Pie pašreizējās norēķinu kārtības grūti panākt pozitīvu ekonomisko efektu. Tiksim galā ar vienkāršo un tad tālāk.

Šī nav pv reklāma. Tikai nedaudz loģikas un paša pieredzes.

Autors: mm777 (178.16.22.---)
Datums: 05/02/2015 11:53

manā gadījumā ir gan boilers ar divām spirālēm, kas saslēgtas virknē un pašlaik sildās no gāzes + tens, kurš atslēgts un gaida vasaru un pāris lietoti kolektori no vācijas, kas nemaksā neko. Ir arī instrumenti.
Boilers gan vajadzīgs jebkuram slēgumam.

Man divi jautājumi :

1. Ja tos kolektorus novietoju pie ēkas cokola vai tuvu zemei un nevis uz jumta, vai var panākt pašteces mehānismu bez visiem sūkņiem, ja krituma starpība ir 30-50 cm?

2. vai tajā brīdī kad nav saules un boilera apaksējā daļā temperatūra ir ap 20 grādiem, vidū ap 35 grādi, tā ir zona un vide -leģionellu vairošanās inkubators.
Ja augšējo spirāli baro katls, tad iespējams, bet varbūt tikai iespējams ka tās iznīkst 55 grādos izejot caur šai zonai, jo siltā ūdens padeve nāk no boilera augšas kur temperatūra 55 grādi. Bet vai tā ir? ko citi saka?

Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 05/02/2015 13:06

Kam tev paštece ?!??!? apskaties cik tērē moderni cirkulācijas sūkņi ! ! gribi tērēt vēl mazāk uzliec papildus automātiku vai vienkārši laika releju lai nestrādā laikā kad nespīd saule !

Ja Tu klausīsise visos "pasaules gala sludinātājos" tad jau sen būtu "satinies baltā palagā un lēnam dotos kapu virzienā" !

Bet ja baidies "sauli" vari izmantot kā priekšisldītāju un pēc tad ar katlu vai elektrību uzdzen temperatūru līdz visas baktērijas nobeidzas !

Bet vispirms sāc ar elemtāru matemātiku no serijas "atmaksāšanas laiks" citādi vari ieslīgt "matu skaldīšanā " kuras rezultāts ir vienīgi laika un naudas tērēšana !

Autors: bobo (178.16.22.---)
Datums: 05/02/2015 13:28

Te vienam var pasekot realā laikā kolektoru darbam [www.house4u.com.ua] , ... vienīgi Ukrainā, bet vienalga.

Pašreizējā: 23 no 27

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  ********        **  ********  **    ** 
       **     **           **     **     ***   ** 
       **     **           **     **     ****  ** 
       **     **           **     **     ** ** ** 
  ******      **      ******      **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727