UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5
autonoma energosistēma
Autors: loyola ()
Datums: 16/11/2009 16:14

Labdien!

Man mājas nav elektrības (vispār nav pieslēguma). Man ir ģenerātors, bet sanāk ļoti dārgi. Protāms, ka labākais risinājums ir pieslēgties latvenergo, bet trukst naudas. Pašlaik man ir sistēma ar akumulātoriem un invertoru. Es skatījos, ka pie mums ir neliels piedāvājums ar spec. akumulatora baterijam un tie maksa ap 200 latiem (ar vidējo ietilpību). Var būt kads zin kur var dabūt bateriju 120-250 Ah ne tik dārgi?

Paldies

Re: autonoma energosistēma
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 16/11/2009 16:56

Labadiena! man tieši tāda pat situācija, izņemot vienīgi to, ka pārāk daudz benz ģeneri cenšos nedarbināt un man ir ~100W saules baterija, kas šodien rudenī ienes ~1w jaudas (saulainā laikā ap 20-30w) un paštaisīts vējģens, kas vidēji ienes ~20w :)

akumulatorus jāmēģina no Ķīnas pasūtīt, caur kādu firmu vai taml. Vēl par labām cenām zive.lv forumā bija kāds džeks, kas viņus tirgoja, arī želejas un dziļizlādes. vajg pameklēt. protams aķu izmantošana sadārdzina elektrību, rēķiinājām ka 20-30sant par kilovatstundu sanāk, ja izmanto aķus.

vēl neslikta lieta - krievi taisa tādu pečku, kurinot viņu darbojas kompresors un ģeneris, un ražo strāvu, ziemā tas ir feins variants, vienīgi mazākā 1,2kW maksāja ap 1200Eiro. Микро электростанция на твёрдом топливе – «MS1-1ZS»
[professionali.ru]
kautkas līdzīgs bija arī ss.lv nopērkams, vajag pameklēties.

apgaismei iesaku izmantot LED lampas, un apgaismes pieslēgt uzreiz pie aķīša, 12v līniju. iespēju robežās invertieri vajag censties neizmantot, jo viņš pats par sevi jau ēd strāvu. laptopu var darbināt ar sīku ekonomisku barokliti-inverterīti, par ~25Ls argusā dabonamu utml. nu ir iespējas kā izvairīties no invertera lietošanas. mobtel var lādēt ar autolādekli, kas no 12v ēd. utml.

ļoti labs izklāsts un pieredze vējģeņu pirkšanā un lietošanā:
[www.autostopi.lv]

Re: autonoma energosistēma
Autors: loyola ()
Datums: 16/11/2009 17:25

Paldies, tiešam noderīgi. Es jau arī izmantoju tikai LED lampiņas, un nomainīju laptopu uz netbuku :( bet viņs tik un tā ed 24w/s, bet kopā ar invertoru 30w, vai tamlīdzīgi.
Vēja gēnerātoru nav iespējams uzstadīt - visur lieli koki un inspekcija citīgi novero lai neviens koks nepazūd. :) Bet saules baterijam domāju ka var atrast vietu - bet neko tājos nesaprotu.
Piemēram Jums 100w baterija un pašlaik ražo 1w. Kas man ar to jādara? Ka vispār darbojas sistēma ar saules baterijam? Lai man uzlādētu akumulātoru man vajag milzīgu saules bateriju? :)
Es savus akumulātorus ladēju darbā, bet nu ne vienmēr izdodas :)

Re: autonoma energosistēma
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 16/11/2009 19:17

hehe, akumulatorus lādējat darbā - tā ir īsta haļava - free energy:)

laptopam vajadzēja ēst gan mazāk. man parasts laptops ēd 25-30w, kolēģa netbuks ēd 10-15w. protams invertera vietā slēdzat labāk auto lādētāju laptopiem - tas verķis ko minēju iepriekšējā postā.

ar saules baterijām nekas saulains nav, jo visu šo laiku - kopš oktobra sākuma, kad tās uzliku, ir ļoti reti saulains laiks, un viņas kaut cik labu atdevi dod vienīgi saulē. mākoņainās dienās lādē ar 1-5w tas ir diennakts gaišajās ~8 stundās var salādēt 8-40W/h jeb vatstundas. nu laptops ar 30w/h patēriņu šeit varēs padarboties apmēram stundu. redzēs kā būs vasarā, tad ar saules baterijām droši ka pietiks. 100w - man ir 2 gab paštaisīti paneļi, katrā ~42 celles, pirktas evergreenSolar bodē ebajā, par cenu 1w=1,1Ls. sīkāk skat ar kolēģiem veidotajā LV energoforumā: [hho.miga.lv] tātad tā baterija izmaksāja ap 100Ls, bet tumšā rudens dienā var ienest arī tikai 10 vatstundas. ja līdzekļi atļauj - var uzlikt par 1000Ls tātad 10reiz vairāk šādu saulesbateriju, un tad šādā mākoņdienā iegūt jau ~100vatstundas un vairāk. tur laptopam pietiktu līdz pat 5 stundām. savukārt vasarā jau no tik daudzām saules baterijām iegūto strāvu nespētu tērēt:)

labi, ka izmantojat Led lampas, bet tās ir svarīgi pieslēgt neizmantotjot invertieri, tātad uz apgaismi mājai palaist 12v spriegumu, uzreiz no akumulatora, un izmantot Led lampas piekš 12v sprieguma. tad būs vismazākie zudumi.

izstāstat, lūdzu, kādi ir elektro tēriņi - kā vispār iekārtota Jūsu saimniecība, tas ir ļoti interesanti, dēļ pieredzes apmaiņas. vai visu tehniku darbinat no invertiera? un cik ilgam laikam pietiek ar to jau pieminēto akumulatoru? utt.

Re: autonoma energosistēma
Autors: Didzisp ()
Datums: 16/11/2009 20:11

Man gan šķiet, ka vienīgais nopietnais alternatīvās enerģijas avots ir tieši variants ar malkas gāzģenerācijas elektrostaciju. Kurini, sildi maju un vēl elektrība na haļavu:). Man visu laiku neatmet doma tādu verķi sameisterot, bet izradās- krievi jau ražo. Būtībā jau tur viss elementāri Kara gados tak autiņi braukāja ar gāzģenerātoriem. Pat deviņdesmito gadu sakumā tiku tādus autiņus redzējis. Kāda tad problēma uzbūvēt tadu stacionāru iekārtu un gāzi palaist uz četrtaktu benzīna elektroģenerātoru. Visādas gāzes iekārtas pričendaļus var auto šrotos nopirkt.
Ar 100Ls vērtu saules bateriju saražot 1W enerģias, tas nu ir galīgi garam, bet tas jau bija gaidams. Ja latvijā saule pietiktu saules baterijām,tad pie mums nebūtu ziemas un mēs nevareti slēpot:).

Re: autonoma energosistēma
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 16/11/2009 21:15

nujā. štuks tāds, ka ziemas laikā noderētu tā pečka, bet vasarā saulei vajdzētu spēt salādēt aķīti ar saules baterijām. protams vējģens jau ari kautko spēj saražot. protams, te jau vispār dzīves filosofija ir cita, tāda saimniecība nav savienojama ar elektroenerģijas pārmērīgu tērēšanu:)

šitā konkrētā krievu pečka nav gāzģenerators.
daži kolēģi ir uzbūvējuši vairākus gāzģeneratorus, un vizinās ar malkas darbinātiem vāģiem. bet gāzģenerators nav tā feinākā lieta kā malku pārvērst elektrībā, gāze jāfiltrē, jāattīra, vajag labu un smalku malku, vai sausu šķeldu, jādarbina iekšdedzes motors, kas tomēr nolietojas, un palaist sistēmu var zinātājs, tā nav muļķdroša utt. un protams lietderība nav neko augsta, koka gāze ir mazkaloriju, utt.

Re: autonoma energosistēma
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 16/11/2009 21:42

precizējums - malkas deggāzes gāzģenerators ar iekšdedzes dzinēju un elektro ģeneratoru galā ekonomiski attaisnojas gadījumos kur ir vajadzīgs siltums un lēta elektrība lielos daudzumos - piemēram siltumnīcās būtu super. bet tikvien kā privātmājas dēļ to sistēmu darbināt, manuprāt, ir drīzāk ekskluzīvs pasākums, nevis ekonomisks, ja grib ekonomēt - tad jāpievēršas Led lampiņām un netērēšanai principā.

Re: autonoma energosistēma
Autors: Didzisp ()
Datums: 16/11/2009 21:42

Dzīvošan ar saules bateriju, kura dod 1W enerģijas jau nav taupīga dzīvošan- tā vispār nav dzīvošana. Majsaimniecībai vajag vismaz 3kW elektroenergijas, tikai tad var veļu izmazgāt un tēju uzvārīt.
Skaidrs, ka gāzģenerātors nav sevišķi efektīvs, bet mājas bez elektrības jau parasti atrodas patālu no civilizācijas kur meži apkart un malka nav problema.

Re: autonoma energosistēma
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 16/11/2009 22:00

nu šai gadienā man reizē ar interesi un apstākļu sakritību bij jāiztēlojas, kā no šiem 100Ls izvilināt vairāk vatus elektrības:) ja ir kādas idejas, ar lielāko prieku uzklausīšu:)

nu gāzģeneratora vietā drīzāk kāds tvaika vai Stirlinga dampis varētu būt labāk/lētāk jo ir vienkāršāki, mazāk apkopes vajag, un mazāk kas nodilst utml.

Re: autonoma energosistēma
Autors: loyola ()
Datums: 17/11/2009 11:26

Manai saimniecībai tik daudz pagaidam nevajag :) Man taču ūdeni arī pagaidām nav :) Tā, mēžā paši ar vīru izbūvējam mājiņu (30m2) un tur arī dzīvojam. Nav nemāz tik grūti, bet grības nedomāt par to elektrību kaut nedeļu.

Par elektrības tēriņiem: man ir ekonomiska spuldze 11w (it ka 60w analogs) un to es lietoju caur invertoru, kad būvējam kaut-to un vajag normālu apgaismojumu. Pēc tam LED lampiņas arī apgaismojumām, bet dažie no tiem kalpo virtuvē (es ieliku 3 tadas apaļas lampiņas at dot-it tehnoloģiju un uz baterijam, ko arī ladēju darbā :). Vel man ir nepieciešams ārejais apgaismojums, jo apkārt iz mēžs un virs no darba atgriežas nu parāk vēli, ta ka reizēm man pat bail iziet laukā. :) Bet pastāvīgais apgaismojums pagaidām nav pieejams un laikam arī nav vajadzīgs - domāju par LED lampiņam ar kustības sensoriem (arī uz baterijam).
Kad būvējam, lietojam vai nu elektroinstrumentus uz akumulātoriem, vai darbinām no ģenerātora. (mazjaudīgs - 0.8kW, bet pietiek). Mans mīļākais instrumēnts pašlaik iz benzozaģis (vai benzīna zaģis?) - pilnīgi autonomi :)
Šo akumulātoru (60Ah) AGM tehnoloģ. man parasti pietiek 5 dienām, bet tagad man neizdodas to normāli ielādēt (līdz galām) un pietiek tikai 3 dienām. Dažreiz ladēju arī mobilo, bet ārkārtējos gadījumos.
Apkūte mums ir malkas - pečka ar plīts virsmu. Ir arī gāzes plīts ar baloniņu.
Ūdens - gribējam spici, bet domāju sagaidīsim pavasāri. Mums blakus mēžā ir rodniks - tur arī ņemam ūdeni. Mājas ir ūdens tvertne. Duša arī ir :) Nu tas ir viss par saimniecību :)

Godīgi atzišos - nezinu kā pieslēgt lampiņas uzreiz pie akumulātora, nelietojot inverteru. Vienu reizi uztaisīju pieslēgumu akum. urbjmašinai pa taisno no auto akumulātora un tas ir viss, vairāk neko neigudroju. Var but pastastīsiet?


Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ******    ********    ******    **     ** 
    **     **    **   **     **  **    **   **     ** 
    **     **         **     **  **         **     ** 
    **     **   ****  ********   **   ****  ********* 
    **     **    **   **     **  **    **   **     ** 
    **     **    **   **     **  **    **   **     ** 
    **      ******    ********    ******    **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727