UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345678Nākošā
Pašreizējā: 1 no 8
Pašteces apkures sistēma
Autors: Lov2xlr8 ()
Datums: 05/01/2011 21:54

Sveiki.

Jātaisa apkures sistēma mājai jau gandrīz sāku taisīt, bet parunājot ar gudriem cilvēkiem sapratu, ka slēgto veidot nav prāta darbs. Labākais variants ir vaļējā tipa apkure. tad jautājums vai neapsildāmos bēniņos var likt izplešanās tvertni? vai tā neaizsals ja piemēram nekurinās kādas 4 dienas? un vai siltumnesējs ir piemērots vaļējai sistēmai? cik resnu stāvvadu uz augšu būtu vēlams uzlikt?

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: slēpnis ()
Datums: 05/01/2011 23:26

Vispār jau arī slēgta sistēma var būt pašteces.

Vaļējam Izplešanās traukam nav obligāti jābūt bēniņos. Pietiek ar sistēmas augstāko punktu. Manai vecajai apkurei izplešanās tvertne bija vannas istabā. Uztaisīta no ~1,6m garas 115mm caurules. Novietota horizontāli pie griestiem. Īpaši netraucēja un dizainu var noformēt dažādi.

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: Valterrs ()
Datums: 05/01/2011 23:35

Mūsdienās pašteces? Nu vai kāds parakstītos? Tur ir liels čakars, lai ievērotu visus cauruļu slīpumus un ne katrs to māk samontēt. Pa mājas perimetru rēgotos pie griestiem un pie grīdas 3x resnākas caurules un lai sildītu visas telpas vienmērīgi. Salīdzini cenas starpību. A ko tie gudrie secina?

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: cilveks ()
Datums: 05/01/2011 23:59

Man šādi gudri ir vairāki bijuši. Un katrs runā pa savam. Vecā skola nekad neteiks ka mazas trubas ir prāta darbs. Jaunie nekad ka vecā sistēma ir efektīvāka.

Pēc visa ko esmu saklausījies, secinājums ir tāds. Kurināmā ekonomija ar efektivitāti - tad tievas trubas ar sūkni. Un vēl labāk lieljaudas katlu ar minimums 2 akumulātoriem un nevis radiatorus, bet siltās grīdas.
Un jebkurā gadijumā var uzrauties uz "meistara". Atradīsies atkal viens "gudrais", kurš itkā izlasot santehnikas grāmatu zina visu par apkures sistēmu.

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: slēpnis ()
Datums: 06/01/2011 00:01

Nu bet ja cilvēkam tā gribas. Un savs šarms tur ir. Ja rajonā bieži elektrības pārrāvumi. Es gan savējo veco nonesu, jo strādāja sūdīgi, un laiks bija mainīt. Pa visu perimetru trubas rēgojās. Domāju tie ~3 ls mēnesī ko apēd cirkulācijas sūknis, ir to vērti, lai viss strādātu normāli un nebūtu nekāda māksla jātaisa ar trubu diametriem slīpumiem utt.

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: Valterrs ()
Datums: 06/01/2011 00:02

Vaļējā sistēma ir savi mīnusi: Kā zināms ūdes iztvaiko (arī cietā stāvoklī) tātad ik pa laiku ir jāuzpilda sitēma - jauns kaļķis apkures sistēmā, vairāk malkas patērē, kamēr vispār neaizaug- paskaties uz tējkannu

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: Rx ()
Datums: 06/01/2011 10:31

Izteikšu savu pieredzi un zināšanas: Man bija čuguna radiatori, pašteces sistēma ar pašbūvētu - metinātu krāsni-plīti(lauku variants, kad varēja arī katlu ar ūdeni virsū uzlikt, maizītes cepeškrāsnī izcept.) Kurināju to ar malku, oglēm. vismaz 20 gadus nokalpoja, kad sākās problēmas: kurini kā gribi, bet siltuma tā pamaz....(demontējot nāca ārā melns zaņķis...)Pētot visu kas pieejams par apkuri no A-Z, nonācu pie sev pamatota risinājuma: Krāsns- metinātā (Grobiņa). Plusi: laba konstrukcija, universāla kurināmā izvēle, viegli tīrāmas sieniņas (izdedžu kārta stipri samazina lietderības koeficientu), zema cena. Sliktā īpašība: mazs darba spiediens (ne lielāks par 1 atmosfēru. Tad arī tas noteica, ka jāliek atvērtā sistēma, jo tajā spiediena svāstības ir mazas (izplešanās trauks jāliek maksimāli augstu bēniņos, jo citādi zemais sistēmas spiediens neļauj krāsni kurināt ar augstu temperatūru (maksimālā pieļaujamā bez gāzes izdalīšanās ir 90 grādi) Vēl izvēlējos akumulatora pieslēguma variantu, ar iekšā iebūvētu akumulatorā siltā ūdens priekšsildīšanu (to tālāk sildu ar elektrisko līdz vajadzīgajai temperatūrai, neatkarīgi no tā, vai akumulators karsts, vai auksts. Protams, sistēma ar sūkņiem, Honewell automātiku. Caurules- kapara. Radiatori- Regulus (tiem ir ļoti labas īpašibas: Uzbūve: vara caurule, alumīnija ribas, viegli, garantija no korozijas 25 gadi pat atvērtās sistēmās (nav kam rūsēt!)(neviens tērauda radiatoru ražotājs negarantē tērauda radiatoru darbību atvērtās sistēmās...), ļoti liels liederības koeficients pret izmēriem . Un pat ļoti svarīga īpašība: ļoti maza caurplūdošā siltumnesēja caurplūšanas pretestība, kas ļauj ar ļoti mazu sūkņa jaudu sasniegt labu siltumnesēja caurplūšanu.(7 radiatori normāli silst ar 18W sūkni!!!) . Un: atvērtā sistēma ar akumulatoru lieliski nodrošina sistēmas spiediena nemainību . Automātika nodrošina krāsns optimālu "bezraudāšanas" darbību. Viss daudz smalkāk jau rakstīts Forumā par akumulatoriem.

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: khe ()
Datums: 06/01/2011 11:29



Kas vainas tādam vaļējam izplešanās traukam? Gaiss klāt tāpat netiek.Iespēja vēl ielikt trauka sānos pāris elektroniskus līmeņa noteicējus, kas nospiežot katlenē pogu parāda vai ir par zemu līmenis un kad pietiek, lai nepārplūstu lieki. Nezinu kā precīzi, bet caur plastmasas caurulēm kautkā skābeklis tiekot cauri - lasiju.
Kādi varētu būt trūkumi radiatoru apkures sistēmai, kurā (nerunājot par apsaistēm un regulācijām) turpgaita tiek padota augstākajā pieļaujamā punktā uz kolektoru. No tā uz katru radiatoru tiek vilkta atsevišķa piem daudzsl caurule, un tālāk uz kopējo atgaitu. Viedojot apsaisti atsāj iespēju kaut minimāli darbināt sistēmu paštecē. Sanāk piespiedu cirkulācijas sistēma, ar vaļēju izplešanās trauku pie kam, elektrības trūkuma gadījumā, saglabājas iespēja kurināt paštecē. Slēgta apkures sistēma varētu būt nepieciešama 1stāva gadījumā, kad nav kur novietot vaļējo izplešanās trauku un mazais spiediens varētu traucēt norm sūkņa darbībai. Lai gan kamīns ar 4rad, vienā stāvā veiksmīgi funkcionē jau 11 gadus ar vaļēju izpl trauku, 1,5m augstumā.

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: Rx ()
Datums: 06/01/2011 13:26

Manuprāt pareizs būtu šāds trauks: No apakšas caurule iemetināta tā, ka šis caurules gals 10cm ieiet iekšā bubdulī: tas nodrošina to, ka rūsa, kas noteikti radīsies trauka iekšpusē, neizsērinās pievadcauruli. Pārplūdes cauruli jāiemetina bunduļa sānos, gandrīz augšā. No augšas atskrūvējams vāks, ar brīvu!!! gaisa kustību caur vāku (ūdens papildināšanai, eļļas kārtiņas uzliešanai, kontrolei). Iepildot sistēmu, pielej ūdeni sistēmā tik, lai sāk pa pārplūdi nākt ārā. Tad iekurina sistēmu uz max temperatūru un viss liekais ūdens iztecēs caur pārplūdi. Ja sistēma nelaiž ūdeni,Ūdens līmenis vienmēr būs OK. Ja sāk sistēma nesildīt, bet krāsns strādā labi, tad ūdens vairs augšā nav un jāmeklē cēloņi, jāpielej ūdens. Var pieliet no apakšas ar spiedienu, kamēr sāk pa pārplūdi nākt ārā...Pareizi samontētai un ekspluatētai sistēmai līmenis desmit gados nebūs jāpielej..

Re: Pašteces apkures sistēma
Autors: sleepnis ()
Datums: 06/01/2011 13:57

Rx Man ar no vecās sistēmas nāca ārā dubļveidīga melna zampa. Kas aizaudzējusi lielāko daļu cauruļu diametra. Interesanti, no kā tā radusies (cuguna radiatoru rūsa?) un vai slēgtā sistēma pret tādu varētu pasargāt?

khe:Man metode bija, kad atceras, reizi pāris mēnešos, atgriest krānu un pagaidīt, kamēr ūdens sāk tecēt atpakaļ. :)

Iet uz lapu: 12345678Nākošā
Pašreizējā: 1 no 8


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **      **  **     **  **     **        ** 
 **     **  **  **  **  **     **  **     **        ** 
 **         **  **  **  **     **  **     **        ** 
 ********   **  **  **  **     **  **     **        ** 
 **     **  **  **  **   **   **   **     **  **    ** 
 **     **  **  **  **    ** **    **     **  **    ** 
  *******    ***  ***      ***      *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727