UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 6 no 21
Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: Rekuperācijas pieviltais ()
Datums: 09/02/2012 16:03

Negribu biedēt, bet dažas patiesības no rekuperatora ekspluatācijas:
1. vakar sanāca vajadzība atskrūvēt ventilācijas sistēmas nosūces maģistrāli un atklājās iekārtu tirgotāju noklusētā patiesība par putekļiem trubās. 2 gadu laikā ~1mm. Iztīrīt visas trubas nereāli. Bail pat iedomāties kas būs pēc 5 gadiem.
2. Ventilē kā gribi, bet kondensāts aparāta parādās un tas rada pelējuma pazīmes uz svaigā gaisa iesūkšanas filtra. Tas rada varbūtību, ka pelējuma sporas nonāk telpās.
3. zem mīnus 10 piesildīt ar elektrību arī vajag. -20 un vairāk diezgan nopietni.


Tāpat par tiem gaisa priekšsildīšanas pasākumiem caur zemi. Ir izmēģināts prastais variants dārzeņu pagraba ventilācijā. Ierakta kanalizācijas plastmasas caurule 15 metri garumā. Ir problēmas ar svīšanu šajās trubās, kas domāju ka rada labvēlīgu vidi baktērijām. Ja pagrabam vel der, tad guļamistabā es tādu gaisu nelaidīšu!

Rezumējot to visu - gribi elpot svaigu un tīru gaisu, taisi lokālās ventilācijas kā "Marta", kuras pēc nepieciešamības ir iespējams vienkārši noņemt un kavalitatīvi iztīrīt!
Vai arī parastā nosūce ar pielpūdi caur vārstiem logos. Tās dažas pagales vairāk krāsnī ir tīrais sīkums.
Kā nosūce ļoti labi darbojas daļēja gaisa padošana no telpām katla kurēšanās laikā caur vārstiem logos. Nav vajdzīga pat ventilatora darbināšana!


Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: slēpnis nelog ()
Datums: 09/02/2012 17:05

Vārstiem logos ir viens ļoti principiāls trūkums - troksnis iet cauri.

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: Didzisp ()
Datums: 09/02/2012 17:21

Nu re, beidzot reāls vērtējums rekuperācijai. Tak jau pašā sakumā, kad tās sistēmas parādijās, domājošiem cilvēkiem bija skaidrs, ka rekuperācija ir naudas kāšan un nekādu siltuma ekonomiju nedod. Tikai pasliktina dzīves apstāklus mājā. Nu jā, kam to iestāstīsi. Cilvēki jau sāk ticet tikai tad, kad paši ieberžas.
Ar ventilāciju logu rāmjos tak arī viss skaidrs, Gribi svaigu gaisu, kautkur tam istabā jāienāk, Gribi dzīvot siltā piesmakušā istabā, liekam tik hermētiskus plastmasas logus.
Interesanti, ka šito aukstumu pārdzīvoja pasīvo māju fani. Ka tik nav nosalusi mūsu klimatā pie -30 :)

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: aviators ()
Datums: 13/02/2012 11:14

Man jau trešo gadu ir PAUL THERMOS 300 DC rekuperators ar atsevišķu priekšsildītāju, kas paredzēts nākošvasar papildināt ar zemes siltuma kontūru. Nopirku par kaut kādiem 3500Ls laikam. Neatceros īsti.

Sākumā pagāja kāds laiks, kamēr saregulēja, pēc tam jau bija ok.
Gaisa mitrums mājā vasarā ir ap 40-50, ziemā 28-32. Nepiekrītu par mitrinošajiem deguna krēmiem utml muļķībām. Nevienam ģimenē nekas ne izkalst, ne vēl kas slikts nav novērots. Arī mājai (koka karkasa būda ~100kvm) nekādas nepozitīvas izmaiņas gadalaiku maiņās nav novērotas. Varbūt tas ir saistīts ar to, ka nav centrālā apkure, bet podiņu krāsns un telpās parasti ir kādi +19-21C, guļamistabā ap +17-18C. Gaisa plūsma iestatīta uz pašu minimālāko iespējamo, svaiga gaisa pietiek.

Par putekļiem trubās.
Nepiekrītu. Te izlasīju un gāju skatīties. Pieplūdes trubas ir pilnīgi tīras, bet nosūces trubās tikai virtuvē var kaut ko redzēt, bet tāpat neizskatās, ka tuvākajos 30 gados kaut kas varētu aizsērēt. Bet vienīgā kļūda bija, ka daļa trubu sistēmas ir ar tievajām ARTIVAS vācu plastmasas trubām, tur varēju krietni ietaupīt. Bet nu māja ir projektēta tā, ka nepieciešamības gadījumā visas ventilācijas trubas var mierīgi nomainīt pret citām. Tā ir vienstāvu mājas ar neapdzīvojamiem bēniņiem priekšrocība. Jebkurā gadījumā iesaku neņemt vērā filtrus, kas ir pašā agregātā, bet uztaisīt normāla izmēra filtrus ieplūdei/izplūdei, un ne aparātu piedrazos, ne dārga nauda būs jāmaksā par oriģinālajiem. 60x60cm 5.klases filtrs maksā max 10Ls, bet kalpo ilgi. Parasti reizi gadā nopērku jaunu ieplūdes filtru, bet nosūces filtrs nav mainīts vēl nekad. Ar putekļu sūcēju izsūc.

Par siltuma atgūšanu.
Parasti temperatūras atšķirība ir ne vairāk par pusgrādu starp gaisu no telpām/uz telpām. Bieži nav nekāda atšķirība. +21C/+21C vai +20C/+19.5C ir parasts skats vadības panelī. Vienīgi rudenī ir kaut kāds pusmēnesis, kad atšķirība pieaug līdz grādam, bet to es neesmu atkodis, kāpēc tā ir. Savukārt vasarā ir patīkami redzēt, ka +35C nodzesējas līdz telpas +23C grādiem.

Par elektrības patēriņu.
Ja temperatūra ir līdz -3C, tad tie ir kādi 20 vati mēnesī (vati, ne kilovati).
Ja pie mīnusiem sāk slēgties iekšā priekšsildītājs, tad parādās kilovati. Maksimālais ir kādi 10kw dienā, bet tad ārā arī ir -30C. Tikko ir līdz -10-12C, tā kilovati ir maz. Janvāris, februāris ir dārgākie mēneši, kad rekuperators apmēram apēd savus 15Ls. Ja sanāks pasākums ar zemes siltuma kontūru un radiatoru ieplūdei, tad priekšsildītājs neslēgsies nemaz un attiecīgi elektrības patēriņš būs nekāds.

Par ilgmūžību.
Rekuperators ir izgatavots no putuplasta, bet siltummainis ir no polikarbonātam līdzīgas caurspīdīgas plastmasas. Viss ir izjaucams un izmazgājams, ja nu tāda vēlme uznāk. Pagājušajā gadā vasarā ieliku sirtummaini vannā un izskaloju, jo interesēja, vai maz ir kādi netīrumi iekšā. Tā kā ūdens nepalika netīrs, tad izsecināju, ka filtri savu uzdevumu pilda un un ar tādām mazgāšanām nav ko aizrauties. Savukārt vienīgās kustīgās detaļas ir gluži parasti cilindriski ventilatori, kuru nomaiņa nesagādā nekādas problēmas. Savukārt elektronika ir nomaināma pret citu jebkurā brīdi. Un galu galā, elektroniku var izmest ārā un salikt parastus dimmerus, ja gluži trūcīgi laiki pienāktu un nebūtu naudas elektronikai.

Par ventilāciju kā tādu.
Pilnīgi noteikti uzskatu, ka jaunceltai mājai ir jābūt piespiedu ventilācijai, nebūtu slikti, ja to iekļautu kā obligātu prasību. Esmu dzīvojis dažādās mājās, gan 1920.gada stāvbaļķu mājā ar parastiem futerlogiem, gan vecā ķieģeļu mājā, gan hruščovkas dzīvoklī, gan kolhoznieku trīsstāvenē, gan tagad savā ekovates karkasenē ar pakešu logiem. Un viennozīmīgi secinu, ka ir vērts pirkt labu ventilāciju, nevis čakarēties ar savādāka veida variantiem, vienkāršu logu virināšanu ziemā ieskaitot. Vairāki draugi ir ielikuši savās mājās ne tik dārgu PAUL kā manējais, tad viņiem ieplūdes/izplūdes atšķirība mazāk par 4-5C nav bijusi, tā kā no tā arī jāuzmanās, ka ne vienmēr kruts firmas nosaukums uz kastes nozīmē labu rezultātu. Viņi gan ir nopirkuši arī mitruma atguvēju klāt, lai uzturētu tos 40% mitruma, bet man tie 28-30% ziemā netraucē, tāpēc tādu nemaz nelieku.

Ceru, ka kādam šis garais penteris būs palīdzējis.

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: aviators ()
Datums: 13/02/2012 11:27

Ai, par vatiem siltajā laikā samelojos. Ir 20 vati stundā. Tikko aizgāju apskatīties, cik īsti ir, kad nav ieslēdzies priekšsildītājs. Man jau likās, ka aizdomīgi maz uz mēnesi 20vati. Bet nu arī 20vati stundā ir gaužām maz.

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: Dzindzis ()
Datums: 13/02/2012 11:38

Nu nezinu mums darbā ari ir lielais rekuperātors uz jumta kas nodrošina ventilāciju pa visu eku. Kad biju uzkāpis uz jumta apskatijos - nu loti sarežģīts aparāts ,vairāki spiediena devēji , sensori , vadības plate tada pati ka datoram m/b nosprāgs saremontēt maz neliksies :)) Izjūtas atrodopties telpās - visi bieži šķauda vai nu no mitruma trūkuma vai arī no putekļiem. Mitrums turas ap 40% , nav uzstādīti mituma kompensātori. Mājās noteikti neliktu.

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: aviators ()
Datums: 13/02/2012 12:31

nu mājās jau neviens lielos rūpnieciskos neliek...

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: O2vajag ()
Datums: 17/02/2012 14:03

Aviatoram

Kuras firmas veica uzstādīšanu Tev un draugiem?


Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: tarvi ()
Datums: 17/02/2012 14:54

, darbā veseli divi dažādas jaudas rekuperātori. Skatoties no ventilācijas viedokļa, tie savu funkciju veic pilnībā, bet salīdzinot telpu, kur ir tikai piespiedu ventilācija un telpu, kurā dabiskā (vēdinot), tad nosliecos par labu vēdinātai, tur gaiss manāmi patīkamāks. Rekuperācijā gaiss kļūst mehānisks (filtri, trubas, utt.), katrs posms atstāj savu iespaidu. Nosliecos par labu dabiskai ventilācijai!

Re: Ventilācija ar rekuperāciju privātmājai
Autors: alise34 ()
Datums: 17/02/2012 19:55

aviators, vai Tev virtuves nosūcējs iet kopējā sistēmā?

Pašreizējā: 6 no 21


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  **     **  ********    *******  
  **  **   **     **  **     **  **     **  **     ** 
   ****    **     **  **     **  **     **  **        
    **     **     **  *********  ********   ********  
    **     **     **  **     **  **         **     ** 
    **     **     **  **     **  **         **     ** 
    **      *******   **     **  **          *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727