UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 6 no 7
Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Klauns ()
Datums: 22/11/2016 10:45

Oh, paldies, Vilni!

Tā uzreiz man izlec daži jautājumi. Jā, redzēju variantus, kur liek 1 noplūdnieku uz visu dzīvokli, bet problēma esot tā, ka tad, ja noplūde ir vienalga kurā mezglā (pie lampas korpusa guļamistabā vai pie plīts virtuvē), sitīs ārā uzreiz visu un tumsa visā dzīvoklī garantēta, tā ir, ne?

Pienāk noteikti tikai viena fāze, bet tiešām varētu būt, ka tur tik vārgs automāts kā 16A stāv?

Noplūdniekss ar automātu, tas laikam ir dif slēdzis. Tam atkal ir savi plusi (aizņem mazāk vietas), bet, ja diferenciālās strāvas aizsardzības automāts nostrādā, nevarēs uzreiz pateikt, tas ir dēļ īssavienojuma vai tikai noplūdes.

Par to, ka pirmo rubiļņiku neliek, tas ir, neredz tam īsti jēgu, ar dzirdēju, bet laikam jau prasās to pirmo ielikt tādu kā drošu ON, OFF slēdzi :)

Pag, a kas ar to zemējumu šitajās 80. gadu mājās? Ir tā nulle kopā ar zemējumu sasieta? Velns, man te nedēļu atpakaļ ST mainīja kāpņutelpā skaitītāju uz jauno, viedo, bet kaut kā neiedomājos uzprasīt.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Klauns ()
Datums: 22/11/2016 11:38

Un kā ar tiem ampēriem?
Ok, ja kāpnēs stāv kaut kāds vārgais, tad dzīvoklī lielākus nelikt, bet vispār taču rozetēm jau rekomendē vismaz 20A, keramiskajām virsmām pat 32A.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Datums: 22/11/2016 11:49

Ja būs noplūde, tad jā, atslēgs visu dzīvokli, bet ņem vērā, ka noplūde tomēr ir ārkārtas gadījums, kas nenotiek bieži, drīzāk ļoti, ļoti reti. Bet nu protams, ka ja gribi no tā izvairīties, tad jāliek vairāk noplūdnieki kas aizņems vairāk vietu un būs dārgāk, jo noplūdnieki nav pārāk lēti.
Cik man nācies saskarties, tad jā, dzīvokļiem parasti kaut kā 16nieki ir, privātmājām 25 un atsevišķos gadījumos tikai lielāki.
Gan pirmais noplūdnieks, gan automāts kāpnēs ir gana droši on/off slēdži.
Ampēri ir tik cik ir, ja 16 ir kārbā, tad jautājums ar to ir noslēgts, lielākiem par 16 nav nekāda jēga.
Rekomendācijām nav nozīme, svarīgi ir cik W ierīces tiek pieslēgtas un no tā izrēķina A un iekļauj kaut kādas rezerves katrā līnijā. Piem. apgaismojumam LED izpildījumā būs ļoti maz A, bet el. plīts + tējkanna + putekļusūcējs 16nieku izsitīs.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Klauns ()
Datums: 22/11/2016 12:11

Vilni, man te bez automātiem ir noplūdes jau tagad :) vannas istabā dušas klausule deva pa nagiem, kamēr tur vienu kabeli starp sienā nenoņēmu pavisam (pliki kontakti nekur nebija), kā ārī keramiskā virsmas metāla malas, pieskaroties, ar otru roku izlietnei, dod patīkamu zip pa pirktiem :) Tāpēc vien te visu vajag fiksi mainīt!

Par apgaismpojumu un rozetēm istabās nav jautājums. Tur viss tāpat uz LED, arī TV neko daudz neēd, vienīgi gludeklis, a vot keramiskajai virsmai gan, ja nemaldos, kopējā jauda ir 4kW.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Datums: 22/11/2016 12:14

4kw uz vienu fāzi rupji rēķinot ir 18A. Ja tev ir 16nieks, tad pilnu jaudu no plīts nedabūsi - resp 4 riņķi pilnā jaudā.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Eziss ()
Datums: 24/11/2016 22:50

Ko var cepties?
1. Līgums ar Latvenergo - cik ampēru pieslēgums. Dzīvoklim PRINCIPĀ viena fāze un 16A. Palūdzot var dabūt 20, 25A, ne vienmēr. Pirms skaitītāja divi drošinātāji - fāzei un nullei. Nav runa par jaunajiem projektiem.
2. Pārliecināties dabā cik ampēru ir drošinātājiem pirms skaitītāja, kāds tips.
3. Par tālāko jau rakstīja Vilnis_Radio. Es liktu gaismām 4A / ieejas automāts varbūt neatslēgsies/, pārējam 16A noplūdes automātu. Pie 16A ieejā neko reāli sadalīt nav iespējams, nostrādās visa drošinātāju virkne. Situācija būs stabilāka, ja pirms skaitītāja ir kūstošie drošinātāji. Ja izsitīs, tad gan jāsauc Latvenergo. Mūsdienas maz ticams ka ieejā vecie drošinātāji. Ja vecie bez blombes, tad ieskrūvē 20A kūstošo un tālāk kā aprakstīts.
4. Kāda gan problēma par vietu - nav 2 centimetru vienam drošinātājam. Visa pakete 3 vietas . Jauka kastīte 3-4 eiro. Nu i ņaudiens.
5. Tikai kafejnīcā visi riņķi pilnā jaudā, arī retām reizēm. Ja dzīvoklī nāks 40+ viesi un pašam jāgatavo četri ēdieni, tad 4 riņķi pilnā jaudā noderēs. Ikdienā labi ja divus vajadzēs, pa pusei siltus. Gatavojot trīs ēdienus uz pilnu jaudu, divi piedegs un nebūs lietojami.
Dod 'pa nagiem'.
1. Visai šodienas sadzīves tehnikai ar vājstrāvas ķēdēm tīkla pusē ir radio traucējumu filtrs. Filtra obligāta sastāvdaļa ir vismaz divi virknē slēgti kondensatori starp fāzi, ierīces korpusu un nulli, t.i. kontaktdakšas abi vadi un korpuss ir saslēgti 'kopā'. Tāpēc starp 'zemi'/ūdensvadu un nezemētu ierīces korpusu ir maiņspriegums 1/2 no 220V = 110V. Strāva kondensatoros nav liela, bet pietiekama lai sajustu.
2. Ir faķīri kuri neizmanto tīkla nulli un ņem ūdensvadu tā vietā. Cer uz mazāku rēķinu. Reiz starp balkona margām, tv antenas kabeli un ūdens caurulēm bija 30V spriegums, strāva ampēros. Hruščova laika piecstāvene. Arī dod pa nagiem.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Klauns ()
Datums: 03/02/2017 22:12

Sveiki! Atkal ir jautājums šajā sakarā - tiku skaidrībā ar ieejošajiem kabeļiem dzīvoklī!
Tātad ienāk 3 dzīslas - pēc krāsām melns, zils un dzeltenzaļš. Saprotu, ko kurš izsaka, bet ir viena problēma - zemējuma vads darbojas arī kā nulle, tas ir, atliek pielikt spuldzi pie fāzes vada un zemējuma vada un tā deg tā, ka maz neliekās, Kāds zinās, kas tur ir izdarīts? Skapī kāpņutelpā nulle sapīta kopā ar zemi? Tādā gadījumā tas nav ārkārtīgi nedroši, jo noplūstot, piemēram, fāzei uz to pašu veļas mašīnas korpusu, kas ir sazemēts ar kontaktdakšu, tur automātiski nebūs īsais?

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Amis ()
Datums: 04/02/2017 13:53

To Klauns

Nullvads jeb neitrāle var būt cieši iezemēta kaut kur apakšstacijā pie transformatora.
Šeit arī viss kas abiem kopīgs beidzas - zemējuma vads ir drošībai - tieši tādiem gadījumiem kā minēji ar veļasmašīnu, kad strāva meklē citu ceļu no ģeneratora/ transformatora ar augstāku spriegumu uz zemi caur korpusu, cilvēka ķermeni, u.c.

Tapēc strāvai tiek nodrošināts zemas pretestības ceļš avārijas gadījumā, izmantojot zemējuma vadu nevis ko citu.

Neitrāle ir darba vads kas nodrošina strāvai ceļu atpakaļ uz transformatoru normālas darbības gadījumā.
Tapēc noteikti nedrīkst likt nekādus partraucošus elementus (automātus, slēdžus) zemes vada slēgumā.

Ja veļasmašīna atrodas vannasistabā (mitrā vidē, kas ir bīstamāka strāvas noplūdes gadījumā) tad noteikti vajadzētu apsvērt noplūdes automāta izmantošanu - tas principā čeko vai strāva ienākot caur fāzi un aizejot pa neitrāli ir viena un tā pati, bez noplūdes citur kas liecina ka ir ziepes.

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: karlens85 ()
Datums: 07/02/2017 14:31

Ierakstīšu tepat, lai nepiesārņotu forumu.
Siltā ūdens boileris - šodien kontaktu gribēju izraut no rozetes, bet šis nepadodas! Kad dabūju ārā, kontaktam viena dakša tāda nesmuki apkususi un rozetē arī nedaudz pakusis...
Zinu, ka periodiski man tas kontakts rozetē bija jāiet un jāpārsprauž dziļāk, jo man nesaprotamu iemeslu dēļ boileris nesildīja, tāpēc, ka kontakts acīmredzot nebija līdz galam rozetē.
Kur meklēt vainu?

Re: Drošinātājs vai slēdzis
Autors: Dindirin ()
Datums: 07/02/2017 15:05

Vaina ir savienojumā, tas ir ilgstoši dzirksteļojis. Nomaini rozeti un kontaktdakšu.

Pašreizējā: 6 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   ********        **  ********   ******** 
 **    **  **              **  **     **  **       
 **        **              **  **     **  **       
 **        ******          **  ********   ******   
 **        **        **    **  **         **       
 **    **  **        **    **  **         **       
  ******   **         ******   **         ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727