UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 5 no 7
Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 26/11/2008 09:26

Es jau saku, ka neesmu profesionals elektriķis, bet elektroniķis un aprakstu situaciju ar kuru vairākkārt esmu saskāries. Protams, ja zemējumu izvelk uz skaitītaja skapi un no šī skapja uz māju nāk jau piecdzīslu vads, tad viss OK, bet nevienmēr tā iespējams izdarīt. Faktiski, tādu risinajumu pat neesmu redzējis, jo profesionāli elektriķi no uzskaites skapja atvelk tikai četrdzīslu kabeli un tad zemējuma kontūrs jāvieno ar nulli majas galvenajā sadalē. Būtībā jau no ta lietas būtība nemainās. Galvenais, lai no tās kopnēs, kur zemejums ar nulli savienots, talāk iet jau atsevišķs zemejuma vads. Protam, noplūdes automāti japieslēdz pareizi.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 26/11/2008 11:30

nu bet te jau runa tieši iet par noplūdnieka pieslēgšanu un tur ar jūsu (pro)elektriķu kopņu savienošanu neiet krastā.
[www.electric-house.ru]
"В случаях, когда, начиная с какой-либо точки установки, нулевой рабочий и нулевой защитный проводники разделены, запрещается объединять эти проводники за этой точкой по ходу энергии. В месте разделения необходимо предусмотреть отдельные зажимы или шины нулевого рабочего и защитного проводников. РЕN-проводник должен подключаться к зажиму, предназначенному для защитного проводника."
ko nu man vairāk stāstīt par labo praksi, ja pro jau darīs pa savam.

un ja par pro sauc tādus kas ar to pelna naudu, nebūtu korekti, jo apmetējs Vaņa arī pelna naudu, bet sienas kā šķības tā šķības.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Pow ()
Datums: 26/11/2008 12:06

elektriķis Māris,
es pareizi sapratu - tajā shēmā PEN ir nulles vads, kas nāk no skaitītāja, bet PE mājas zemējums, kas aiziet uz rozetēm, utt. un tas taisnstūris ar 3 caurumiņiem, kurā savienojas PEN, PE, N un āra zemējuma kontūrs ir kopne, kas atrodas sadales skapī majā?

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 26/11/2008 12:38

Nu ta krievu shēma nav korekti un saprotami uzzīmeta, bet principa pareiza.Nulle ar zemi savienojas nevis majā, bet pie skaitītāja uz ielas(skaitītajs gan var gadīties, ka atrodas mājā). Tas jau būtu idealais variants, bet kur tad tā ir reāli dzīvē? Būtība jau ir pie kājas, kur kurš skapis atrodas un kurā skapī savieno zemi ar nulli. Noplūdes drošinātaji jaliek pēc šī savienošanas punkta un atsevišķs zemes vads arī jāvelk no šī punkta.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 26/11/2008 15:08

Pow,
jā! Tikai PEN ir nulles vads no latvenergo līnijas.

Didzisp,
ja uzreiz tā būtu teicis, nebūtu te nekorektu shēmu utt. PEACE


Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 26/11/2008 16:59

elektriķis Māris, baigi grūti jau aprakstīt visus variantus, kā majai pievilkta elektrība un kur likt zemejumu. Tad vēl krievu laiku mantojums maisās pa vidu. Kad sprot to pašu zemējuma ideju, tad nav svarīgi, stāv pie mājas krievulaiku dzelss sadales skapis, vai pats modernakais plastmasas skapis mājas priekšnamā un nav svarīgi, kur novietots skaitītājs. Grūti jau to paskaidrot parastam elektrības lietotājiem,kuram vajag, lai viss darbojas un nekas nesit pa nagiem:). Tak te forumā nepārtraukti tiek taujāts, kurā pusē jaliek tvaika plēve, kura vēja, bet tas tak ir daudz elementārak par zemejumu.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: gandrīzelektriķis ()
Datums: 26/11/2008 20:20

Tas viss būtu pareizi un saprotams,bet man šajā sakarā jautājums.Kas varētu notikt,ja kāds izdomātu N un PE savienot katrā sadalē?Tas tā tīri teorētiski,jo tā teorija man līdz galam nav saprotama.

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: EjTakTu ()
Datums: 26/11/2008 21:01

gandrīzelektriķis
Vadam ir pretetība. Ieslēdzot garā vadā spuldzi, spriegums uz spuldzes N mērot pret sākuma kopni (PEN) nebūs 0V. Tā no dažādiem patērētājiem neitrālē klejo spriegums, kurš "noslāpst" tikai PEN kopnē. Lai šie španungi tādā vai šādā veidā netiktu uz "zemes", to velk atsevišķi. Tā sakot mazāka pretestība līdz zemei, lielāka līdz španungam. No otras puses , ja pretestība līdz PEN kopnei būtu oma desmitdaļas (ļoti resni vadi, šinas), tad nebūtu praktiskas nozīmes vilkt atsevišķu zemējumu ;)
Praksē diemžēl PEN nav kārtīgs PEN, tāpēc papildinām paši ;)

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: paeglis ()
Datums: 26/11/2008 22:48

Paldies! Tagad noplūdnieks nenostrādā.
Nulles vads 12.5 mm2; zemējums 3*2.5mm2 ari cietais. Salikšu automāta ieejā + vēl aizejošo uz zemējuma kopni(nesaprotu gan cik resnu)?

Re: vai zemesana jataisa (jautajums elektrikiem)
Autors: Didzisp ()
Datums: 27/11/2008 00:41

Ar ļoti resnu nullesvadu vilkt jau var un skapjos savienot zemi ar nulli, bet tad zūd jēga zemējuma idejai. Zemējumu jau vajag aizsardzībai, lai teiksim tējkanna nesit pa pirkstiem. Ja kautkāda iemesla deļ nulesvads nodeg, tad uz čaiņika korpusa būs fāze. Tāpēc zemē ar atsevišķu vadu pa kuru nekad neplūst strāva un tas nevar nodegt. Krievu laikos jau visas iekārtas nullēja un arī nekas, nemaz tik daudz cilveku nenosita:), toties vesalu kabeļa dzīslu ieekonomēja . Tagad esam Eiropā un cilvēka dzīvība skaitās svarīgāka par vadu ekonomiju. Atvainojos ka nelietoju tos saīsinājumus N, PE un PEN, bet man kautkā tie saīsinājumi no angļu mēles neiet pie strds. Manā laikā kopni sauca par kļemņiku, bet tā jau ir, kā armijas lidmašinas lido pie mums gaisā, tadā valodā runājam:).

Pašreizējā: 5 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **        **  **         ********  ********  
  **  **         **  **    **      **     **     ** 
   ****          **  **    **      **     **     ** 
    **           **  **    **      **     **     ** 
    **     **    **  *********     **     **     ** 
    **     **    **        **      **     **     ** 
    **      ******         **      **     ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727