UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 7 no 10
Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: Pavels.O ()
Datums: 28/02/2013 08:57

Man Wago nepatīk, neesmu redzējis nevienu elektroierīci vai ietaisi ne zemspriegumā, ne vidspriegumā (nerunājot par augstspriegumu), kur tiktu izmantoti Wago tipa savienojumi, izņēmums ir 220 V slēdži un rozetes līdz 16 A, kur šis savienošanas paņēmiens ir izplatīts, tikai montāžas ērtuma un ātruma dēļ. Es domāju, ka ilglaicīgi šies savienojums nav labs. Pats izmantoju Rx pieminētā tipa spailes un arī lieku visas dzīslas no vienas puses, pirms tam tās savijot un vēlāk pievelkot ar 2 skrūvēm, (ir mīnus skrūves kļūst vaļīgas, tāpēc no sākuma pievelk, kamēr samontē citus vadus, vienuviet, pievelk otrreiz). Piekrītu ļoti darbietilpīgi, bet droši. Wago tipa savienojumi vēl ir sastopami vājstrāvas ķēdēs pie mērīšanām ,bet stacionārajās pārsvarā, vienalga, izmanto skrūvējamos savienojumus.

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: aaaa ()
Datums: 28/02/2013 10:22

Tieši drošība ir Wago vislielākais trumpis un ar skrūvējamo vispār nav salīdzināms. Man elektrību mājā vilka tiešām ļoti labs elektriķis, bet neskatoties uz to, pats biju liecinieks gandrīz drošai savas mājas nodegšanai. Visa vaina skrūvējamā savienojumā - metāls kā zinām, uzsilstot izplešas un atdziestot saraujas. Konkrētais savienojums bija elektriskajam katlam, 12 kW, tātad jauda paliela. Skrūvējamais vada pievienojums nedaudz sila, tātad vads pletās, tam nebija kur liekties, tas izspiedās uz sāniem. Rezultātā atdziestot kontakts pasliktinājās un sāka silt vēl vairāk, apsūbēja utt. Rezultātā nodega drošinātājs, bet nevis izslēdzās, bet reāli nodega - ar kusušu izolāciju utt.
Ar Wago tipa atsperpievienojumu nekas tamlīdzīgs nekad nebūtu noticis, jo tur slikts kontakts jau pēc Wago konstrukcijas vienkārši nav iespējams. Nasaprotu, kāpēc atsperpaplākšņi vai kas cits, kas vadu visu laiku tur piespiestu nav obligāta prasība, kas iestrādāta normatīvos elektroinstalācijām?
Parunāju ar kaimiņu - vecu elektriķi, šis saka, ko es brīnoties, no skrūvējama savienojuma jau neko citu ilgtermiņā arī nevarot sagaidīt.

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/02/2013 10:31

Esmu lietojis pa bišķim abu tipu Wago, bet mājās rezervē noteikti turu vismaz 2 izmēru Rx minēto ķemmi ar skrūvējamiem kontaktiem. Tomēr savienojumu kārbās visbiežāk vara vadus satinu, samērcēju ar kusni, uzmaucu virsū šķidru alvu, virzū termokembriku ar 1 cm brīvu galu, apkausēju, galu noloku, tam virsū otru termokembriku, kas iet 2 mm pāri pirmā nolocītajam galam, apkausēju, tad no vadu puses iespricēju kautkādu aerosola pretkorozijas līdzekli (Kema el-isol, Krown T40 vtml) vai ieķepinu tā paša WAGO pretkorozijas pastu.

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: aaaa ()
Datums: 28/02/2013 10:51

Tīri vizuāli ļoti droši izskatās tie uzskrūvējamie konusi - iekšā vadi tiek ļoti cieši satīti, turklāt pašā plastmasas konusā ir iestrādāti vītņveida atspernazīši, kas iegriežas vadu satinumā.
Šis video pārliecina:
[www.youtube.com]

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: Pavels.O ()
Datums: 28/02/2013 11:02

Negribu strīdēties ar veciem elektriķiem un apšaubīt viņu autoritātes, bet sev uzspraužamos un saspiežamos nelieku. IMHO. Visos spēka kabeļos ir tikai skrūvējamie vai presējamie kontakti un gala apdarēs. Es jau minēju, ka pēc pirmās pieskrūvēšanas skrūves mazliet kļūst vaļīgas. Jebkura atspere ar laiku nogurst. Kaut gan neuzstāju, ka šīs klemmes ir tas labākais variants

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: halpsandris ()
Datums: 28/02/2013 11:11

labdien,
sodien pastiijos sikaak. ir kabelis - 3 vadi, kā jau minēju, katrā vadā daudz mazu vara stiepliites(nevis viena dzīsla). atslēdzu automātu skapītī, bet tik un tā, kad skāros klāt vadiem kas pievienotie sliedei, kas savieno prožektorus gaismas - dabūju pa pirkstiem. atslēdzot automātus gaismas nedega prozektoros. ko man reāli iesākt. sanāk, ka pie drošinātāja automātā ir nevis fāze ieslēgta bet nulles vai zemejuma vads?
vai es varu kabeli vidū griest pušu, pa viena vadam....lai ieliktu savienojumu?

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: ETT ()
Datums: 28/02/2013 11:35

Uz nulles var būt spriegums no citām ķēdēm (citiem ieslēgtiem pusautomātiem), kurās ir darbojoši patērētāji (ieslēgts apgaismojums, ūdens boileris, plīts, utt.). Mīkstajam daudzdzīslu vadiem vago neuzliksi. Vai nu jātin kopā, jāskrūvē, jālodē vai jāpresē.
Tomēr, spriežot pēc jautājumiem, ieteiktu paņemt tomēr elektriķi. Dzīvība ir dārgāka par Ls5.

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/02/2013 11:43

Mīkstajiem daudzdzīslu vadiem bez lodēšanas redzu 2 variantus:
Abos gadījumos sīkie vadu gali jānosmērē ar pretkorozijas pastu vtml, tālāk:
a) pērkam elektromateriālu veikalos plānās apsudrabotās čaulītes ar vai bez plastmasas galiņa, vadu galiņus tajā, visu iespiežam Rx minētajām līdzīgās skrūvējamajās spailēs;
b) pērkam krimpējamas ("butt connector", salīdzinoši ar iepriekšējām biezsienu) caurulītes (ir dārgi autoveikalos, lēti - Jaudā), apsmērējam ar pretkorozijas pastu, krimpējam un izolējam.

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: aaaa ()
Datums: 28/02/2013 11:54

Paga, paga, tie Vienstāva ieteiktie Wago ar "ručkiņām" kāreiz tieši ir paredzēti mīkstajiem vadiem un arī cietajiem, tik uz kastītes jāskatās pieļaujamie resnumi, jo mīkstajiem un cietajiem tie atšķiras:
[www.youtube.com]

Re: Elektrības kabeļu savienošana.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/02/2013 12:00

Es uzskatu, ka normāli "savākt" to bizi var tikai čaulītē, un tādu nesaspiedīsi ar plastmasas ručkiņu (un pat ne ar katru trauslo īsvītnes skrūves ietvaru).

Pašreizējā: 7 no 10


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   *******   **     **  ******** 
 **     **  **    **  **     **  **     **     **    
 **     **      **    **     **  **     **     **    
  ********     **      ********  *********     **    
        **    **             **  **     **     **    
 **     **    **      **     **  **     **     **    
  *******     **       *******   **     **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727