UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 7
Re: Akas sūkņa parametri
Autors: Grīns ()
Datums: 10/01/2016 20:04

Izlasīju baigi vērtīgās divas lapas. Bez sarkasma.
Man vecais sūknis, spriežot pēc skaņas, sāk beigties. Vajadzēs jaunu. Pašlaik sūknis ir akā uz plaukta, hidrofors pagrabā kas atrodas 60-70 m tālu no akas, h atšķirība apmēram 7-8 m.
1. Vai augstuma starpība starp ūdens virsmu un sūkni ir jāizmērī ļoti precīzi? Gribu sūkni likt pagrabā pie hidrofora, lai viņiem jautrāk un man ērtāk.
2. Lai otrā stāva dušā būtu karstais ūdens man 100 l hidroforam jātur 4 atmosfēras (tad atslēdzas). Vairāki ir brīnījušies, ka tik daudz. Vai tas mani, vai ūdensapgādes sistēmu kaut kā apdraud ?

Autors: Didzisp ()
Datums: 11/01/2016 07:33

Vispirms jāsaprot fizika. Ūdeni līdz sūknim spiež atmosfēras spiediens un tas ir viena atmosfēra, jeb 10m ūdens staba. Neviens sūknis nevar, pirms sevis, pat teorētiski pacelt ūdeni vairāk par 10m. Praksē tie ir kādi 7m un ne vairāk. Tapēc izmanto iegremdējamos sūkņus, jo uzpumpēt var kaut 100m augstumā. Vārdu sakot, līmeņu starpība jāizmēra ļoti precīzi un jāņem vērā, ka vasarā ūdens līmenis akā var nokristies. Es, konkrētajā situācijā neriskētu un atstātu sūkni akā. Kapēc vajag 4 atmosfēras spiedienu, tā jocīgi. Man arī boileris otrā stāvā, un pietiek ar 1,5 atmosfērām mazākā spiediena hidroforā. Lai uzdzītu 4 atmosfēras, tiek patērēts vairāk elektroenerģijas, bet citādāk jau pofig.

Autors: binary ()
Datums: 11/01/2016 07:58

Grīns Wrote:
-------------------------------------------------------
> Man vecais sūknis, spriežot pēc skaņas, sāk
> beigties. Vajadzēs jaunu.

Njā, kur tie laiki, kad cilvēki nevis meta ārā veco mantu un vietā pirka jaunu hlamu, lai pēc 2 gadiem to atkal nomainītu, bet salaboja veco un turpināja lietot ilgi un laimīgi…

Ja sūknis sācis trokšņot, tad varbūt pietiek ar elementāru gultņu nomaiņu, lai sūknis strādātu kā tikko no rūpnīcas? Ja kaite ielaista, tad varbūt arī jārestaurē rotoru zem gultņiem.

Autors: SerViss ()
Datums: 11/01/2016 08:33

Grīns Wrote:
-------------------------------------------------------
.......
> 2. Lai otrā stāva dušā būtu karstais ūdens
> man 100 l hidroforam jātur 4 atmosfēras (tad
> atslēdzas). Vairāki ir brīnījušies, ka tik
> daudz. Vai tas mani, vai ūdensapgādes sistēmu
> kaut kā apdraud ?
..................
Ja spiediens jātur tikai karstā ūdens dēļ, iespējams, ka jāpainventarizē karstā ūdens cilpa, jeb aukstā ūdens zars, kas uz to atiet.. Tā teikt, jāatrod šaurākā vieta, jeb plūsmas bremze. Varbūt kāds filtrs aizsērējis, kāds skrūvējamais savienojums sažmiegts tā, ka blīve traucē plūsmu. Varbūt kāda sakausējuma vieta iekšpusē deformēta. Un tamlīdzīgi.
Kā jau iepriekš minēts, paaugstināts spiediens ūdensvadā prasa lieku elektropatēriņu, jo lieki (pat par 30-40% deldē sūkni). Iespējams, saīsina mūžu arī visādiem vārstiem veļas automātos un tamlīdzīgās ierīcēs.

Autors: khe ()
Datums: 11/01/2016 08:47

Var likt 2 sūkņus - akā parastu iegremdējamu, mājā savest kārtībā to kas pašlaik akā. Ja santehniķis savilcis visu māju ar 16 press, tad droši vien, ka 2. stāvs prasa lielu spiedienu, bet vērts jau būtu papētīt plūsmas bremzes...

Datums: 11/01/2016 09:24

Savā ziņā piekrītu binary. Ja sūknis nav nodedzis, tad ir vērts izjaukt un visticamāk tiešām varētu būt gultņu jautājums. Gultnis maksā varbūt 2 eiro. Otrā lieta, kura varētu radīt sūknim dīvaini elektrisku skaņu ir kondensators. Kondensatori parasti gan nomirst uzreiz un pavisam, taču mēdz būt kad tie lēnām zaudē kapacitāti un tad motors jocīgi iestartējas un ar pieskaņu strādā. Kondesators arī maksā ap 1 eiro. Šajos sūkņos izmanto asinhronos motorus un savā ziņā tie ir mūžīgi. Protams ir vajadzīgi daži štrumi, bet vienkāršākais būtu sākt ar kondensatoru un ar spec multimetru nomērīt kapacitāti, vai paņemt kondensatoru un iet uz argusu, lai nomēra un ja nebūs štelle nopirksi uzreiz jaunu vietā.

Autors: binary ()
Datums: 11/01/2016 09:31

Par kondensatoriem - manējam kapacitāte bija būtiski samazinājusies. Jauns gan nemaksāja gluži €1, nepirku arī tajā lētākajā vietā, bet nebija arī "sūkņa cenā".

Autors: Grīns ()
Datums: 12/01/2016 11:21

Paldies kungi par aktivitāti.
Remontējot šo (Grundfos), būšu kādu laiku bez ūdens, tātad jauns jāpērk tik un tā (khe taisnība). Māju nopirku pirms 8 gadiem un šis sūknis jau bija. Tātad uz šo firmu var paļauties. Didzisp iesaka iegremdējamu. Vai ir kāds konkrētāks firmas vai modeļa ieteikums ? Gaidīšu vasaru, lai pārbaudītu SerViss ieteikumu. Ūdens ceļš no boilera neizskatās baigi pārliecinošs. Pa ceļam mainās arī caurules izmērs.
Vēlreiz paldies, ka padalījāties ar domām !

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 12/01/2016 11:55

Ja ūdens ņemšanas vieta interesentam ir 6..7m no pagraba grīdas, līdz 1.stāva grīdai savi 2,5m; otrā stāva grīda savi 3,0m, dušas augstums no 2. stāva grīdas cilvēkam savi 2,3m un vēl papildus spiediens no dušas - savi 3..5m. Tad ūdens kopējais celšanas augstums 25...28m . Tātad loģiski sūkņa zemākajam spiedienam jābūt savas 3 atmosfēras - jo 10m ūdens staba augstums -1 atmosfēra?.

Autors: ub ()
Datums: 12/01/2016 20:46

Vai kādam ir pieredze ar Grundfos sūkņiem, piemēram MQ 3-35, kurus rekomendē kā salīdzinoši klusus. Vai cena ap 400 EUR nodrošina gaidīto klusumu un darbības kvalitāti. Sūknis bez hidrofora, bet pēc apraksta nodrošina visas funkcijas.

Pašreizējā: 3 no 7

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   *******   **     **  ********  **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **        **     ** 
 **     **  **         **     **  **        **     ** 
 **     **  ********   **     **  ******    **     ** 
 **     **  **     **   **   **   **        **     ** 
 **     **  **     **    ** **    **        **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727