UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
Re: TV antenas
Autors:
Smaida
(87.110.240.---)
Datums: 20/09/2010 17:41
Droši vien esmu viena no retajiem, kas par Viasat nesūdzas... Neesmu es arī no Dundagas, bet fakts kā tāds, ka manā pusē Lattelecom virszemes tv mani pamatīgi nokaitināja jau labu laiciņu atpakaļ ar savu "superīgo" kvalitāti, sevišķi negaisa laikā. Pārgāju pie Viasat un nu bez kreņķiem skatos visu, kas patīk :)
Autors:
Didzisp
(78.84.115.---)
Datums: 20/09/2010 20:37
Tas, ka Lattelekoma virszemes TV nerāda "kadā pusē" lietus vai negais laikā ir pilnīgas muļķības. Nevienam bļavējam, kurš saka, ka bildi nerāda sliktos laika apstākļos, es vēl neesmu redzējis kartīgu antenu uz jumta. Man sanāca nedaudz padarboties Mālpils pusē vietējās TV uzdevumā. Nu tas bija murgs. Braucu uz norādīto māju un skatos, ka uz jumta krievu četrzaru TAI-12 antena. Es i nebraucu pagalmā un prasu kaimiņie, kur meklētā māja. Kaimiņš saka, ka tā ar veco antenu esot īstā. Nu iebraucu tai mājā un saimnieks saka, ka ļoti labi rādot digitālā TV. Antena esot pirkta nesen, uz Maskavas olimpiādi 1980 gadā :). Vēlāk gan sarunā izradās, ka "labi rāda" tikai kad lietus nelīst. Lietus laikā bilde sastingstot, bet "sniedziņa" vienalga stopkadram neesot:). Kad paraustīju kabeli, tas momentāli atkrita no antenas, bet bilde TV nepazuda, kaut kabelis sakrita māja spagalmā lielā murskulī. Vardu sakot, cilvēks skatījās digitālo TV ar pliku kabeli. Citā mājā uz jumta stāv paštaisīts 3 kanāla dipos uz koka latiņas, bet dipolam viens gals nopuvis un karājas kabelī. Saimnieks saka, ka bilde esot ļoti smuka, tikai nelaime, ka bilde bieži "sabirstot". Esot nopircis Lattelekoma antenu, bet slinkums uzlikt. Saliku večukam antenu un "uzstādiju" istabas vidū uz galda. Bilde rāda bez mazākās raustīšanās un tas 60km no Rīgas raidītaja pirmajā stāvā, metra augstumā no zemes un telpās. Tādus piemērus varu stāstīt vēl un vēl un pilnīgi visur, pie bildes raustīšanās, vainīga antena. Nu neiestāstīs man neviens, ka var atrast tādu vietu, kur, ar labu antenu, digitālo TV nerāda lietus laikā. Es esmu armieru aizbraukt pie kāda bļāvēja, kurš stāsta, ka Lattelekoma TV "viņa pusē" nerāda un sakārtot antenu. Ja man tas neizdosies, tad neņemšu nevienu santīmu par savu darbu un te forumā to arī aprakstīšu, bet ja bildi rādīs, tad gan būs jāsamaksā par antenu un darbu.
Autors:
Vienstāvs
(212.93.100.---)
Datums: 20/09/2010 23:15
Esmu novērojis, ka lietus laikā krītas ne tikai softa uzrādītā kvalitāte procentos, bet dažkārt pat skaņa sāk raustīties. Tiesa, manā gadījumā varētu būt jālieto pastiprinātājs+vājinātājs, lai dabūtu kopējo pastiprinājumu tikai ap 10, nevis 25 dB, kas, šķiet, pārkrauj tjūneru ieejas, jo pie laba signāla (sausā laikā) ieslēdzot pastiprinātāju kvalitāte krītas.
Interesanti, ka modēms uz 2100 MHz lietus laikā uzvedību nemaina...
Interesanti, ka modēms uz 2100 MHz lietus laikā uzvedību nemaina...
Autors:
Didzisp
(78.84.115.---)
Datums: 21/09/2010 14:07
Vot pastāsti man Vienstāvs, kapēc vajag izmantot aktīvo antenu ar pastiprinataju, ja tas tiek izslēgts? Tak tāda antena nevis pastiprina signālu, bet pavājina un vismaz par 30dB. Izmet to pastiprinataju miskastē un bilde būs ideala gan saulainā, gan lietainā laikā.
Decimetru viļņu izplatība ir atkarīga no laika apstakļiem un jo tālāk no raidītāja, jo vairāk to jūt. 50km attālumā signās mierīgi staigā par 10db un tas nozīme, ka signālam no antenas saulainā laikā jābūt vismaz ar 10db rezervi, lai sliktos laika apstakļos bilde neklučotos. Tas tak ir tik elementāri. Nav taisnība, ka 2,1GHz frekvences signāls nav atkarīgs no laika apstakļiem. Tādās frekvencēs lietus un migla ievērojami vājina signālu. Cita lieta, ka 2,1GHz(cik saprotu, runa iet par interneta modēmu) tiek uztverti no tuvākā torņa un tas atrodas dažu kilometru attālumā. Tak nevar salīdzināt to ūdens daudzumu,kuram jāiziet cauri TV signālam no 50km attāla raidītāja un 5km raidītāja.
Decimetru viļņu izplatība ir atkarīga no laika apstakļiem un jo tālāk no raidītāja, jo vairāk to jūt. 50km attālumā signās mierīgi staigā par 10db un tas nozīme, ka signālam no antenas saulainā laikā jābūt vismaz ar 10db rezervi, lai sliktos laika apstakļos bilde neklučotos. Tas tak ir tik elementāri. Nav taisnība, ka 2,1GHz frekvences signāls nav atkarīgs no laika apstakļiem. Tādās frekvencēs lietus un migla ievērojami vājina signālu. Cita lieta, ka 2,1GHz(cik saprotu, runa iet par interneta modēmu) tiek uztverti no tuvākā torņa un tas atrodas dažu kilometru attālumā. Tak nevar salīdzināt to ūdens daudzumu,kuram jāiziet cauri TV signālam no 50km attāla raidītāja un 5km raidītāja.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 21/09/2010 14:44
Lietainā laikā (pie manis, aiz meža 30 km no torņa), kā arī tālāk (60 km no torņa) pastiprinātāji tomēr ir vajadzīgi, jo kabeļi ir pietiekami gari (un būs vēl garāki), savukārt uztvērēji - pie USB slēdzmi tjūneri. Vienam - Avermedia A800 - uz iespiedplates aiz ieejas konektora ir miniatūra, ekranēta metāla kastīte, iespējams tāpēc šis ir bišku jūtīgāks. Otram - KWorld 399U - uz sīkās platītes ir tikai čipi. Bija domā pirkt ar diversitāti, bet arī tie ir miniatūri:
[www.terratec.net]
Kā jau reiz runājām, nav gatavu pastiprinātāju ar pastiprinājumu mazāku par 25 dB. principā vajadzētu mainīgu pastiprinājumu atkarībā no nokrišņu daudzuma iepriekšējā diennaktī.
Par 2.1 GHz antenu arī jautājums ir aktuāls.
Šāda liekas dārga (35 Ls) un nav diži stipra:
[www.argus.lv]
Pārējās - universālās no 900 līdz.
Varētu pats taisīt Yagi, bet nav gatavu simetrizācijas platīšu, savukārt 7.2 cm / sqr(epsilons) = apmēram 5 cm garu cilpu no kabeļa nebūs reāli izliekt un kvalitatīvi piestiprināt.
Vai Alfas Yotā nav šāda tipa antenas, un, ja ir, cik maksā?
[i.ebayimg.com]
Argusā ir tikai no ņeržaveikas, maksā ap 70 Ls un ir tad galva uz 5+ GHz.
[www.terratec.net]
Kā jau reiz runājām, nav gatavu pastiprinātāju ar pastiprinājumu mazāku par 25 dB. principā vajadzētu mainīgu pastiprinājumu atkarībā no nokrišņu daudzuma iepriekšējā diennaktī.
Par 2.1 GHz antenu arī jautājums ir aktuāls.
Šāda liekas dārga (35 Ls) un nav diži stipra:
[www.argus.lv]
Pārējās - universālās no 900 līdz.
Varētu pats taisīt Yagi, bet nav gatavu simetrizācijas platīšu, savukārt 7.2 cm / sqr(epsilons) = apmēram 5 cm garu cilpu no kabeļa nebūs reāli izliekt un kvalitatīvi piestiprināt.
Vai Alfas Yotā nav šāda tipa antenas, un, ja ir, cik maksā?
[i.ebayimg.com]
Argusā ir tikai no ņeržaveikas, maksā ap 70 Ls un ir tad galva uz 5+ GHz.
Autors:
aaaa
(---.lattelenet.lv)
Datums: 19/11/2010 11:02
Jautājums par antenu Virszemes TV - beidzot laikam būs jāliek, bet doma ir likt antenu tehniskajā telpā pirmajā stāvā pie griestiem, jo uz āru negribas staipīt zibens un mājas caurumošanas dēļ. Tā kā antenu paredzēts stellēt un stiprināt pie griestiem, ideāli būtu antena bez reflektora. Skatos, ka arī Lattelekoms tagad piedāvā antenu bez reflektora (ISKPA, pašā apakšā):
[www.lattelecom.lv]#
Atrodos apmēram 12km no torņa, bet tieši priekšā ir mežs. Kad biju aizlienējis Lattelekoma plakanās istabas antenas, bezmaksas kanālus rādīja labi, reizēm gan tomēr noraustījās, tāpēc ar pliku istabas antenu laikam nebūs līdzēts.
Šitā izskatās pēc logoperiodiskās, bet neesmu pārliecināts un arī pastiprinātājs laikam nav iebūvēts. Kādi ir ieteikumi - ir vērts riskēt ar 15 Ls vai uzreiz atmest šo domu. Jā, vēl būs jāliek kabeļu savienotājs pa vidu un līdz TV aparātam kabeļa garums kādi 10m noteikti būs.
Paldies par ieteikumiem.
[www.lattelecom.lv]#
Atrodos apmēram 12km no torņa, bet tieši priekšā ir mežs. Kad biju aizlienējis Lattelekoma plakanās istabas antenas, bezmaksas kanālus rādīja labi, reizēm gan tomēr noraustījās, tāpēc ar pliku istabas antenu laikam nebūs līdzēts.
Šitā izskatās pēc logoperiodiskās, bet neesmu pārliecināts un arī pastiprinātājs laikam nav iebūvēts. Kādi ir ieteikumi - ir vērts riskēt ar 15 Ls vai uzreiz atmest šo domu. Jā, vēl būs jāliek kabeļu savienotājs pa vidu un līdz TV aparātam kabeļa garums kādi 10m noteikti būs.
Paldies par ieteikumiem.
Autors:
Didzisp
(78.84.115.---)
Datums: 19/11/2010 19:41
Gribi piedzīvojumus, liec antu istabā pie griestiem, gribi normālu bildi, liec antenu mājai uz jumta. Nu nekad nesapratīšu vēlēšanos čakarēties ar antenas izvietošanu mājā iekšā. Antenai jābūt uz jumta un tur tai vieta!
Tā antena Lattelekoma linkā ir logoperiodiska antena un tik tuvu tornim vajadzetu tai darboties. Pastiprinataju jau nu noteikti nevajag tik tuvu tornim. Tas pat ir "kaitīgs" signālam tieša torņa tuvumā. Nu ko jūs visi kā traki uz tiem pastiprinatājie. Es pastiprinātājus izmantoju tikai kolektīvajās antenu sistēmās,kur vajag no vienas antenas nobarot desmit un vairāk TV, bet vienam TV pastiprinātāju nafig nevejag.
Es jau nu ieteiktu DTX48F Iskras antenu. Tā maksa 10Ls un tehniskie parametri ir labāki par logoperiodisko antenu. Ar DTX48F antenu uz mājas jumta simts punktu viss darbosies perfekti. Nu jā, konu es te stāstu- gribās tak cilvēkiem čakarēties ar istabas antenām, izmantot poļu antenu pastiprinatājus un pirkt antenas par 25Ls un lielākām naudām :)
Tā antena Lattelekoma linkā ir logoperiodiska antena un tik tuvu tornim vajadzetu tai darboties. Pastiprinataju jau nu noteikti nevajag tik tuvu tornim. Tas pat ir "kaitīgs" signālam tieša torņa tuvumā. Nu ko jūs visi kā traki uz tiem pastiprinatājie. Es pastiprinātājus izmantoju tikai kolektīvajās antenu sistēmās,kur vajag no vienas antenas nobarot desmit un vairāk TV, bet vienam TV pastiprinātāju nafig nevejag.
Es jau nu ieteiktu DTX48F Iskras antenu. Tā maksa 10Ls un tehniskie parametri ir labāki par logoperiodisko antenu. Ar DTX48F antenu uz mājas jumta simts punktu viss darbosies perfekti. Nu jā, konu es te stāstu- gribās tak cilvēkiem čakarēties ar istabas antenām, izmantot poļu antenu pastiprinatājus un pirkt antenas par 25Ls un lielākām naudām :)
Autors:
Vienstāvs
(212.93.97.---)
Datums: 19/11/2010 20:23
Man starp citu pēdējo pusotru mēnesi rāda normāli gan antenai atrodoties ārā, gan bēniņos. Lapas tagad, protams, ir nokritušas, taču pavasarī bija problēmas arī bez lapām. Varbūt tas ūdens sasūcas nevis man tuvajās lapās, bet Zaķusalas torņa antenu-fīderu sistēmā?
Autors:
aaaa
(78.84.190.---)
Datums: 19/11/2010 20:42
Saprotu, ka uz jumta būtu labāk, bet uz jumta man to pasākumau absolūti nav kur nostiprināt, vienīgi mājas galā, pie kores, bet samērā lielo pārkaru dēļ atkal problemātiski. Protams, ir izdarāms, bet tad vads jāvelk, jāurbj mājā caurums (atkal jādur tvaika plēve nevajadzīgi utt.) un antena papildus jāsazemē, lai zibins nebrūk virsū. Biju jau nobriedis uz to Didža ieteikto DTX-48..., uz jumta nedomājot liktu tādu, bet, tā kā radās doma pamēģināt turpat telpā, tuvu griestiem, tad tas reflektors, kurš tomēr ir paliels, stipri traucēs.
Didzis itkā tagad kritizē, bet pats n-tajos postos šajā pašā topikā ir stāstījis par to, kā antenas perfekti rāda turpat uz galda. Pat bildes toreiz lika, kur antenu tests ar n-tajiem grābekļiem turpat telpās. Kā tad ir - man nekādus militāros satelītus ķert nevajag - ja man bezmaksas kanālus rāda - plāns izpildīts.
Laikam jāmēģina - nerādīs, bakstīšu viņu uz jumta. Kā tad īsti ir - vai koka karkasa māja un reģipsis traucē signālam? Torni tiešā redzējumā tāpat no jumta neredz - mežs.
Didzis itkā tagad kritizē, bet pats n-tajos postos šajā pašā topikā ir stāstījis par to, kā antenas perfekti rāda turpat uz galda. Pat bildes toreiz lika, kur antenu tests ar n-tajiem grābekļiem turpat telpās. Kā tad ir - man nekādus militāros satelītus ķert nevajag - ja man bezmaksas kanālus rāda - plāns izpildīts.
Laikam jāmēģina - nerādīs, bakstīšu viņu uz jumta. Kā tad īsti ir - vai koka karkasa māja un reģipsis traucē signālam? Torni tiešā redzējumā tāpat no jumta neredz - mežs.
Autors:
Didzisp
(78.84.115.---)
Datums: 20/11/2010 10:32
Zaķusalas tornī ar antenām viss ir kārtībā un signāla līmenis nav mainījies no digitālo raidītaju uzstādīšanas brīža. Ja nu vienīgi neskaita programu frekvenču maiņu. TV tornī, kur strādā profesionāli radioinženieri, visu laiku tiek kontrolēta signāla izejoša jauda un regulāri tiek veikta profilakse, problēmas vienkārši nevar būt. Nu jā, parastam TV skatitājam ar antenu uz mājas jumta, kura pirkta 1980 gadā uz Maskavas olimpiadi protams šķiet,ka vaina tornī nevis mājas antenā :) .
aaaa, nevajag jaukt "labratorijas darbu", kad es pētiju kāds ir minimālais signāls, kad vēl TV rāda un normālu ikdienas uztveršanu dažādos laika apstakļos. Ja antena atrodas telpā,tad pietiek tai noiet garām,lai signāla līmenis izmainītos vairāk par 10dB, nemaz nerunajot par to,ka antena ķer visus traucējumus, kuri rodas darbojoties mājas elektronikai. Jā, man istabā, 45km no torņa rāda bildi ar DTX48F antenu. Varu vēl pateikt, ka es digitālo TV varu uztvert pieliekot pirkstu pie antenas kabeļa centralās dzīslas vispār bez antenas. Man vienkarši ir labvēlīgi uztveršanas apstākļi. Tai pat laikā, mājas kabeļu sistemai ir pievienota DTX92F āra antena 10m augstā mastā lai nekad nebūtu problēmas :) Antenai ir jāatrodas uz mājas jumta un šis jautajums nav apspriežams!
aaaa, nevajag jaukt "labratorijas darbu", kad es pētiju kāds ir minimālais signāls, kad vēl TV rāda un normālu ikdienas uztveršanu dažādos laika apstakļos. Ja antena atrodas telpā,tad pietiek tai noiet garām,lai signāla līmenis izmainītos vairāk par 10dB, nemaz nerunajot par to,ka antena ķer visus traucējumus, kuri rodas darbojoties mājas elektronikai. Jā, man istabā, 45km no torņa rāda bildi ar DTX48F antenu. Varu vēl pateikt, ka es digitālo TV varu uztvert pieliekot pirkstu pie antenas kabeļa centralās dzīslas vispār bez antenas. Man vienkarši ir labvēlīgi uztveršanas apstākļi. Tai pat laikā, mājas kabeļu sistemai ir pievienota DTX92F āra antena 10m augstā mastā lai nekad nebūtu problēmas :) Antenai ir jāatrodas uz mājas jumta un šis jautajums nav apspriežams!