UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Re: TV antenas
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 30/11/2010 14:15

No sienas uz TV iet apmēram 5m garš vads, kas mētājas satīts ritulī/mučkulī. Tāds bija pie rokas un tādu pieliku (nevis standarta, bet gan pavisam tieviņš, lai gan iekšā viss tas pats - vidējā dzīsla (gan krietni tieviņa), neputots PE izolators, plastmasas ar Al apputināta folija, vara ekrānzeķe, ārējā izolācija). Starpsienā tas 10m antenas kabelis (standarta Yota koaksiālais) iet pa sienu uz augšu, tad pa griestiem līdz tehniskajai telpai/sadalei, tālāk pa sienu uz leju un ārā, tur nekādu līkumu, rituļu nav.
Tikai ar TV iespraustu tievo 5 metrīgo antenas kabeli nekas labs nebija, bet ar pievienotu koaksiālo vadu, kas pa starpsienām - speciāli uzliku signāla kvalitātes logu un uz viņu blenzu. Kādās 10 minūtēs bit error reits stāvēja stabili uz nulles. Kā to vadu atvieno, tā tas cipars aiziet cūkjūrā un sākas arī periodiska klučošanās.
Interesanti gan, kāpēc LTV neviens kanāls neraido tolkom platekrānā? Pilnīgi visi satelītkanāli jau sen ir pārgājuši uz īstu platekrānu. Interesanti būtu zināt, cik % LV iedzīvotāju vēl ir palikuši vecie 4:3 televizori? Domāju, lielākajai daļai jau ir modernie TV un esam spiesti skatīties mazus, resnus, uzblīdušus cilvēciņus.

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 30/11/2010 14:36

Nedomāju, ka LTV vai kāda cita brīvpieejas TV drīzumā mainīs savu izejas formātu - nebūs naudas:
Latvijas Vēstnesis 03.11.1998: SIA "Latvijas Televīzija" 1996. gadā noslēgusi līzinga līgumu par televīzijas tehnikas iegādi no firmas "Sony" DEM 7 347 400 vērtībā.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 30/11/2010 16:23

aaaa, neviens profesionāls antenu culvēks Tev nekad neieteiks skatīties TV ar pliku vadagalu. Būtībā pliks nesalāgots kabelis jau ir visparastākā istabas antena, tikai nevar tai regulēt virziendarbību. Tev noveicās un kabelis stāv pareizi orientēts, bet ko darīt cilvēkam kuram mājā kabelis savilkts citā leņķī pret torni? Ja gribi pārbaudīt savu kabeli, tad antenas vietā pieslēdz 75 omu pretestību. Ja kabelis kvalitatīvs, tad bildi vairāk nerādīs. Būtībā jau digitālais signāls ir ļoti spēcīgs. Man Lielvārdē(45km) pietiek pie kabeļa centrālās dzīslas pielikt pirkstu un bilde ir bez kādiem traucējumiem. Kāda tur vēl antena, bet man stāv DTX92F ar 18db pastiprinājumu. Visur, kur bijušas problēmas ar uztveršanu, vienmēr problēma ir antenā, vai pareizāk sakot tās neesamībā.
Ja runa par aktīvo antenu ar pastiprinātāju, tad Tu aaaa esi tipisks piemērs. Ja jau Tev bilde ideāla bez antenas, tad kāds tur pastiprinātājs. Tādai antenai kopējais pastiprinājums grozās ap 30dB un no tādas antenas nāca laukā tāds signāla "mauciens". ka vienkārši "aizlika muti", jeb tehniski pareizi, pārslogoja uztvērēja ieeju. Es tak desmitiem reižu esmu atkārtojis, ka pastiprinātāju antenā lielākoties nevajag un 12km no raidītāja jau nu točna nevajag, bet nu nepuielec tas cilvēkiem un viss.

Re: TV antenas
Autors: aaaa (78.84.190.---)
Datums: 13/03/2011 20:05

Vai kāds vēl pamanīja, ka DVB-T signāls šodien no rīta un pa dienu bija ievērojami vājāks un nekvalitatīvāks Rīgas rajonā? Sākumā domāju, ka man kaut kas ar antenu nav labi, bet nesen uzzināju, ka radagabalam arī esot bijusi nopietna klučošanās. Tagad atkal viss ir štokos.
Varbūt tornis kaut ko darīja? Viņi diez kaut kur izziņo, ka būs tad un tad kaut kādas darbības ap signālu?

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 13/03/2011 20:33

Biju programmai izslēdzis statusbāru, tagad rāda 68%, kas ir viens no lielākiem redzētiem. Rīta pusē visu laiku neskatījos, bet ik pa brīdim kautko rādīja un kluču nebija. Man atkal signāla pēdējoreiz nepietika rudenī, tā arī nezinu, vai vainīgi bija slapjie koki. Ja arī tornī rodas problēmas, tā kā elementārantenas sadalītas pa sektoriem, nav obligāti, ka traucējumi ir visās pusēs.
Es starp citu arī nopirku Beamu, garo, taču konstatēju, ka mana paš(pār)taisītā nedaudz īsākā dod stiprāku signālu. Kas varētu būt loģiski, jo beams uztjūnots decimetru augšgalam. Vajadzēs ieciparot mmana-gal programmā un pārskaņot. Manējā gan arī nav noskaņota uz patreiz lietoto, bijušo analogās LNT kanālu.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 13/03/2011 21:03

aaaa, gan jau pašam būs bijušas problēmas ar uztveršanu. Man muterīte visu laiku skatās Lattelekoma virszemes TV un ja būtu kaut mazākās problēmas, tad uzreiz būtu bļāviens :) Tornī tā vienkārši problēmas nerodas. Nav jau vecie lampu raidītāji :)

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 13/03/2011 22:01

Tornī ļoti mierīgi var periodiski parādīties problēmas, mainoties sausam laikam ar slapju vai siltam laikam ar salu.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 13/03/2011 22:36

Nu, nu kādas tad problēmas var būt tornī :)? Maksimums antenas apledojums var nedaudz ietekmēt signāla līmeni, Ja kas ar raidošo antenu nebūs kārtībā, uzreiz izmainīsies skrejviļņu koeficients un automātiski raidītājs atslēgsies. Nekas tāds nenotiek. Problēma ir pavisam citur. Radioviļņu izplatīšanos ļoti ietekmē laika apstākļi un signāla līmenis "staigā" pat 10dB robežās. Ja uztverošā antenai pārāk mazs pastiprinājums un signāla līmenis ir uz "klučošanās" robežas, tad protams mazākais lietus var bildi sačakarēt. Tapēc vajag kārtīgu antenu un sigālu ar rezervi. Tad tornis nebūs ne pie kā vainīgs :)

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 13/03/2011 23:58

1) ja caur spliteriem/taperiem saslēgtas padsmit antenas, garais vai īsais uz vienas būs praktiski nejūtams no raidītāja puses;
2) arī mērot uz "vainīgā" fīdera ne vienmēr defekts izpaudīsies kā stāvvilnis. Piemēram, konektorā iekļuvis ūdens, kurš vienlaikus uztaisa "daļēji garo" vidējā dzīslā un vienlaikus "daļēji īso" uz masu pie neveiksmīgi ideālas petestību attiecības var veidot ideāli salāgotu vājinātāju. Tādi "brīnumi" ir novēroti, un atklāt tos var tikai mērot jaudu otrā galā un/vai mainot komponentes/savienojumus uz aklo.


Re: TV antenas
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 14/03/2011 09:01

Nu vakarrīt nekādas laika ekstrēmas nebija, man tā antenu padarīšana tumša bilde - vienkāršs novērojums, ka nu jau vairākus mēnešus signāls ir pavisam stabils - stiprums ap 65%, kvalitāte nemainīgi un nekustīgi turas uz maksimumu - 100%. Nekad nevienu kluci uz sava TV nebiju redzējis - nekad! Bet vakarrīt - esot skaidram bezvēja laikam bez lietus, bez nekā, pēkšņi sākās klučošanās - skatos signāla līmeni - ap 30% un kvalitāte staigā no 10-60%. Neko nedarīju, aizbraucu ciemos, cilvēki uz to pašu pusi un pilnīgi netēmā sāk stāstīt, ka imiem šorīt TV esot slikti rādījis - esot klučaina bilde bijusi, kamēr iepriekš neko tādu nekad neesot novērojuši. Vakarā atbraucu mājās un atkal viss ierastajās sliedēs kā vienmēr.
Nesaku, ka tornis pie vainas, bet kaut kas jocīgs bija. Man pa ceļam uz torni sanāk lidosta tiešā skatījumā - varbūt viņi tur kādu citplanētiešu ķeršanas radaru iedarbināja un tāpēc šaize - nezinu, bet fakt na ļico.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        **      **  **     **  **    **  **    ** 
 **        **  **  **  **     **  **   **   **   **  
 **        **  **  **  **     **  **  **    **  **   
 **        **  **  **  **     **  *****     *****    
 **        **  **  **  **     **  **  **    **  **   
 **        **  **  **  **     **  **   **   **   **  
 ********   ***  ***    *******   **    **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727