UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 5 no 8
Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Endijz (80.232.213.---)
Datums: 30/11/2012 10:02

Paldies upo, visnotaļ noderīga informācija, tikai nāk mazliet par vēlu! Tāču nekad neko nevar zināt, iespējams nāksies mūrēt vēl kādu krāsni... :]
Pa lielam esmu visu izbūvējis pareizi, varbūt ir dažas nianses, ko es darītu savādāk, ja būtu jāsāk no jauna, bet nu jau vairs neko! :] Vakar papildināju krāsni ar jaunu elementu, tā padomāju un izsecināju, ka nebūtu slikti, ja būtu sildvirsma priekš ēst gatavošanas, lietderīgāk izmantotu siltumu, jo nebūtu jātērē elektrība elektriskaijai plītij!
Lūk, daži jauni foto... [fotki.lv]
Jautājums paliek viens, vai no viesistabas puses būs pietiekams siltums, kas nāks no starpsienas, kas sajūgta ar krāsni, it kā jau viens materiāls-ķieģelis, vajadzētu starpsienai kalpot kā sildķermenim, vismaz krāsns rajonā!

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Rx (91.188.39.---)
Datums: 30/11/2012 10:20

Endijz: Vai čuguna pelnu restīte ielikta ar pareizo pusi uz augšu? Vai čuguna restīti var izņemt?

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Endijz (80.232.213.---)
Datums: 30/11/2012 10:30

Čuguna restīte ir izņemama un nomaināma (tā ir brīvi stāvoša), tā ka ja būs kkādas problēmas ar oglēm, tad ielikšu to garenvirzienā...

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: eb (80.233.222.---)
Datums: 30/11/2012 11:37

nejau garenvirziens, bet tā kā tev tagad ir ielikts, tas, kam ir jābirst cauri ieķīlēsies. apgriez otrādi.

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: aaaa (---.csc.lv)
Datums: 30/11/2012 13:22

Par plauktu jau Vilnis_Radio ieliktajā linkā ir skaidri un gaiši sarakstīts, ka krāsns ar tērēja tieši 2x mazāk malkas kā krāsns bez plaukta. Pamatideja ir tāda, ka, ja gaiss nāk no priekšas, tas priekšpusē jau ir izdedzis un aimugurē esošā malka sadeg neefektīvi. Plaukts karstās dūmgāzes, faktiski liesmu mēles virza gar pašu krāsns priekšpusi un tieši tur, kur ir šaurākā vieta ir sekundārā gaisa padeve, kas papildus sadedzina radot daudz lielāku lietderību. Manai kurtuvei plauktā ir caurumi un pa turieni nāk tādas kā autogēna liesmas - acīmredzot dūmgāzes tiek iegrieztas virpulī jau aiz plaukta un pūstas daļēji atpakaļ kurtuvē. Ja runājam par gaisa padevi no apakšas, tad modernām krāsnīm, pat ja tāda ir, tad nekad pa taisno no āra, bet gan iesūce kaut kur sānos un tad pa kanāliem gar kurtuves malām tas tiek piegādāts jau kurtuvē pavisam sakarsis. Klasiskam kamīnam vienmēr būvēja plauktu, kas gan kamīnam tā nesaucas, bet gan "dūmu zobs". Ideja tāda, ka kurināšanas sākumā, kamēr skurstenis vēl auksts, siltajam ceļoties augšā, pa skursteni vienlaicīgi aukstais krīt lejup un tas izraisa kamīna dūmošanu, tāpēc vienmēr taisa to zobu, kas neļauj aukstajam gaisam krist atpakaļ kurtuvē.
Shematiski uz ātro atradu zīmējumu:
[www.rumford.com]
Krāsnīm šis vai līdzīgs veidojums arī esot ļoti vēlams, precīzi kāds viņš izskatās, gan nepateiksu, tik atceros, ka mums kaķis pāris reizes ir līdis apaļajā krāsnī un tur uz plaukta sēdējis. Nu nācās arī iekurināt...viss gan beidzās kaķim laimīgi.
Klasiskās krāsns durvis gan neparedz nekādu virsgaisu, kas ir milzīgs mīnuss, varbūt ir moderni varianti ar regulējamiem caurumiem? Lai gan man piekrāmējot pilnu kurtuvi un kurinot ar pietiekamu gaisa daudzumu, caurums, pa kuru tiek piegādāts gaiss ir pāris cm2 liels. Tā kā vaļējas apakšējās pelnu kastes durvis visu kurināšanas laiku ir pilnīgi noteikti perebors.

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Endijz (80.232.213.---)
Datums: 30/11/2012 15:12

Tā kā plauktu izbūvēt vairs nevaru tad ir doma izliet no betona plauktu, ko varu ievietot kurtuves dibenā, tāda iespēja pastāv! Ko sakat par šādu variantu. Kaut gan re ku Vilnis saka, ka manam variantam plaukts nav obligāts, jo tuneļi jau savā veidā kalpo kā plaukti... Ir jēga man ar to plauktu tagad ņemties???

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Vilnis_Radio (87.110.231.---)
Datums: 30/11/2012 17:47

Esmu pārliecināts, ka nekādu plauktu tavā krāsnī nevajag un reāli tur to nevar ielikt kaut dēļ kurtuves izmēriem. Betons kurtuvē neder, tikai šamota lējums. Plauktu kas rada kaut kādu citādu sadegšanas kustību tu normāli neuzmodelēsi. Palaid kāda tā ir un tad jau skatīsies kādas nepilnības. Varbūt viss būs štokos un neko vairāk tev nevajadzēs.

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Endijz (80.232.213.---)
Datums: 06/12/2012 09:31

Vakar beidzot pieliku punktu mūra krāsns būvniecībai. Nu tā ir pabeigta un pieslēgta dūmvadam! Pagaidām pārbaudīju vilkmi ar sērkociņa palīdzību - tā ir lieliska, pat neskatoties uz to, ka tajā brīdī tika kurināta pirts krāsns!! Ļoti ceru, ka Jaungada naktī varēšu krāsni pirmo reizi iekurināt. Pagaidām atstāju to žāvēšanas režīmā ar atvērtām durtiņām un šīberi! :) Rītdien pievienošu foto!
šodien izveidošu jaunu tēmu, par guļbūvju baļķu salaiduma vietu aizdrīvēšanu! Pievienojamies un izsakam savu viedokli...

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Didzisp (78.84.232.---)
Datums: 06/12/2012 10:09

Nav nekāda svajadzības gaidīt jaungada nakti. Krāsni var kurināt uzreiz un tad tā izžūs daudz ātrāk. Tikai nedrīkst kurināt" pa riktīgo", bet ar pāris mazām pagalītēm un ar atvērtām durtiņām, lai kurtuve un visas cukas kārtigi vēdinās. Ideja tāda, nekādā gadījumā mālu javā ūdens nedrīkst sākt vārīties, uzkarst līdz 100°. Citādāk mierīgi var uzreis kurināt kā pēdejais ķieģelis iemūrēts :)

Re: Mūra krāsns izbūve 2
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 06/12/2012 10:27

Kā raksta grāmatās, krāsns jāžāvē kurinot, sākot ar dažiem skaļiņiem dienā, pakāpeniski palielinot intensitāti. Reiz izspriedām, kāpēc tas varētu būt labāk kā žāvēt, teiksim, 20°C. Krāsns "vidējā temperatūra" ekspluatācijas laikā noteikti būs augstāka par istabas, tāpēc, pie "vidējās" (temperatūras un krāsns deformācijas, jo krāsns daļas nesils vienādi) arī jāžāvē.

Pašreizējā: 5 no 8


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    *******   **     **  ********  ********  
 **    **  **     **  **     **  **        **     ** 
 **               **  **     **  **        **     ** 
 **         *******   **     **  ******    ********  
 **               **  **     **  **        **     ** 
 **    **  **     **  **     **  **        **     ** 
  ******    *******    *******   ********  ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727