UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 22
Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Sezams (80.232.240.---)
Datums: 30/08/2022 22:09

Tikai neviens no jums nevar sakarīgi izstāstīt, kur ir ieguvums no šīs lejputrijas ST - respektīvi valstij?
Vēl par atmaksāšanos - varbūt 1 no 100 tā arī būs. Es skatos kā ir uzstādīti citiem viņi - ēna krīt virsū - uz lēzena jumta u.t.t. - sajūta, ka lai tik būtu.
Ja vēlas, tad laikam pašam ir jāiet cauri visām niansēm un pašrocīgi arī jāliek - tagad ir tā, ka rindas uz šo procesu ir lielas, tāpēc uzstādītāji pat neieciklējas uz "sīkumiem"



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 30/08/2022 22:12, labojis Sezams.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: pans (213.226.141.---)
Datums: 30/08/2022 22:52

Ir paneļu skeptiķi un paneļu fani. Katram sava taisnība un loģika. Tepat forumā kādi minēja ka ziemas mēnešos ir 1500kwh patēriņš. Tad vēl nopērk abnormali dārgu elektroauto ko lādēt. Skaidrs, ka tur ir liels ieguvums. Globāli būtu labāk runāt par zemāku energopatēriņu, nevis patēriņa palielināšanu... Un tas kā reizi būtu šajā forumā jācilā. Kā uzbūvēt māju, kura Max maz prasa patēriņu. Bet uz paneļiem mūs visus uzsedinas ātrāk vai vēlāk. Šaubu nav nemaz.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 30/08/2022 22:58

Ieguvums ir tāds, ka mēs esam iekļauti lielajā energosistēmā un viss darbojas uz biržas cenas principa. Resp, ja valstī dotajā stundā vajag elektroenerģiju un mums pietrūkst, tad tā to iepērk no kaut kurienes ārpusē par tādu cenu kāda tā ir un nauda izplūst no valsts. Ja enerģija būtu vietējā, tad arī tā pati nauda paliek šeit. Vai arī vienkāršoti - ir labi, ka ir vietējā ražošana. Turklāt ar stratēģisku nozīmi. Mums redz ir tikai pāris patiesi pašu enerģijas avoti - ūdens, vējš un saule, var būt vēl tur bija kat kādas biomasas. Teci savukārt kurina importa gāzi. Pagaidām mūsu valsts ir negatīvu enerģijas bilanci, kas ir pavisam nelāgi. Savukārt, ja mums būtu enerģētiski plusā, tad mēs kļūtu par eksportētāju, kas arī ir labi.
Nu par to atmaksāšanos 1 no 100 ir emocionāls spriedums - es teiktu ka ir gandrīz pretēji. Ir universālas formulas, kurās aprēķina gada griezuma enerģijas ienesumu no paneļu W un tur mazās sistēmās nekāda alķīmija nav. Protams ja paneļu izvietojums atšķiras no dienvidiem un slīpums nav optimāls, tad piemēro kaut kādu koeficientu, lai saprastu kāda būtu reālā paneļu w jauda vajadzīga. To procesu sauc par projektēšanu un mazām sistēmām tā ir vienkāršota, bet lielām sistēmām jau aprēķini ir daudz smalkāki. Nu ja cilvēks apzināti uzstāda paneļus ēnā - nu aizliegt jau nevar, bet vairums tomēr domā ar galvu. Ja uzstādītājs apzināti māna klientu - tad arī nav labi. Dažreiz klients daudz neiedziļinoties liek visur kur var uzlikt - A, D un R. Iespējams, ka arī tā labi atmaksājas, jo paneļu cenas ir pieņemamas. Ir tādi, kuri pērk lietotos un attiecīgi noklāj lielākas platības utt. Varianti ir dažādi.
Mazajās sistēmās vienkāršoti uzliek mazliet lielāku jaudu paneļiem (ja D un optimāls leņķis bez ēnām tad kādus +10-20%, ja lielākas nobīdes tad vairāk %) un invertorā uzliek pieejamo maksimumu.
Protams ir jau arī gorzāmās paneļu sistēmas un esmu tādas arī redzējis dažā labā privātmājā, bet nu tas tehniski nav tā baigi vienkārši vairs.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Sezams (80.232.240.---)
Datums: 30/08/2022 23:06

Nu uzsēdinās/neuzsēdinās uz SP, laiks rādīs, bet tagad emociju vadītam skriet un grābt 1. kas pagadās īsti labi nav. Jau teicu, pašam jāiedziļinās, jāizpēta jāparēķina - tas prasa laiku.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 30/08/2022 23:08

Hmm, vispār jau elektroauto atšķirībā no iekšdedzes dzināja nerada siltumu kā lieku blakusproduktu un ļoti taupīgi izlieto enerģiju (tas par tēmu kā globāli samazināt energopatēriņu). Nav jāpērk abnormāli dārgi elektroauto kā tesla vai audi. Principā pie šīs dienas degvielas cenas starpība starp jaunu iekšdedzi un elektro ir saprātīgā atmaksāšanās periodā.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 30/08/2022 23:13

Sezam, es varu pateikt kā es darīju - prasti un primitīvi - palūdzu Elektrumam piedāvājumu manam patēriņam (kuru viņi redz), teicu lai pieskaita klāt XX kwh kuras radīs mans elektroauto, pateicu jumta leņķi un orientāciju un lai sūta tāmi. Paņēmu tāmi dienu papētīju un nedēļas laikā pasūtīju precīzi visus tos pašus lorus lētākajā pieejamajā vietā. Nu tad es pavasarī pagaidīju labvēlīgus laika apstākļus ar radu uzkāpām uz jumta un uzmontējām, savilku arī zemējumu, vadus. Sarunāju elektriķi, kurš pārbaudīja, iestatīja invertoru. Nu es vēl neesmu baigi tur salīdzinājis cik šī vasara atbilda elektruma prognozei, bet rupji skatoties stipri tuvu tam arī tas viss būs.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: tas (90.139.64.---)
Datums: 30/08/2022 23:41

viss ir gana vienkarsi - 1 kW uzstaditu saules panelu sistema gada laika ideala variants sarazos 1000kW. Par cik idealu gruti sasniegt, tad jarekinas ar sarazotiem +/-900 kW gada uz katru uzstadito panelu jaudas kW.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/08/2022 00:21

Sezam, tikko ir svaigs raksts par to energotirgu un mazliet paskaidro arī to, kāpēc Latvijai būtu izdevīgi pašiem vairāk ražot enerģiju.
[www.tvnet.lv]

Un šeit jau detalizētāk par to vietējo ražošanu. Tur smuks grafiks, kurā redzams, ka vasarā mums ir pamatīgs enerģijas deficīts, kuru ļoti smuki var pildīt ciet ar sauli.
[www.tvnet.lv]



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 31/08/2022 00:28, labojis Vilnis_Radio.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: ahahaha (185.65.163.---)
Datums: 31/08/2022 08:22

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Man paneļi ir un ja to nebūtu, tad rēķins par māju
> būtu kaut kur ap 150 eur mēnesī - tagad man rēķins
> mēnesī ir 3 eur (kaut kādi pvn ko nevar nodzēst)
Kā tu šito dabū gatavu? Man rēķins tāpat sanāk 20e pat, ja izmantoju neto uzkrājumu.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/08/2022 08:42

ahahaha rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Vilnis_Radio rakstīja:
> -------------------------------------------------------
> > Man paneļi ir un ja to nebūtu, tad rēķins par
> māju
> > būtu kaut kur ap 150 eur mēnesī - tagad man
> rēķins
> > mēnesī ir 3 eur (kaut kādi pvn ko nevar
> nodzēst)
> Kā tu šito dabū gatavu? Man rēķins tāpat sanāk
> k 20e pat, ja izmantoju neto uzkrājumu.

Man 20 eur valsts maksā par to, ka esam liela ģimene. :) Tur arī pazūd pieslēguma maksa, oik un viss reversais trafiks. Lai gan redzu, ka man tie 20eur visi neiztērējas, jo vasarā lielais patēriņš ir salikts dienas laikā kad spīd saule. Ziemā autiņu lādēšu pa nakti un tad reversais vairāk parādīsies.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/08/2022 09:18

ahaha vari vēl apskatīties intereses pēc kā tev izskatās dienas patēriņa pārskats no elektruma puses. Mēdz gadīties arī tā, ka mājā ir nesabalansētas slodzes, resp. kāda fāze ir vairāk noslogota un tad sanāk, ka vienlaicīgi no saules iet uz ST un tai pat laikā viena vai divas fāzes ņem no ST. Normāli būtu jābūt tā, ka saules laikā nekas netiek ņemts no ST - to pārskatā vajadzētu redzēt. Kaut kāda mājas tīkla balansēšana tāpat ir ļoti vēlama. Tas protams attiecas uz 3f pieslēgumu.
Saule, ja grib to labi izmantot nedaudz maina paradumus. Vasarā censties maksimāli patēriņu iekārtot saules laikā un pārējo pārcelt uz nakti. Ziemā pretēji, maksimāli visu uz nakti off peak joslā. Neto sistēmā (bez eiro konta) off peak it kā liela nozīme nav, bet ja neprasa pūles labāk ielikt naktī, lai vairāk $$ paliek valstī.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 31/08/2022 09:48

Pilnīgi pareizi par to sabalansēšanu. Un vispār draugi,pēdējais laks domāts par kārtīgu akumulatoru paku,kas būs laba atbilde ST šantāžai sakarā ar plānotajām Neto izmaiņām! Viņu dārgie pakalpojumi drīz nevienam kārtīgam saimniekam nebūs vajadzīgi... OffGrid.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: pans (213.226.141.---)
Datums: 31/08/2022 10:06

tas rakstīja:
-------------------------------------------------------
> viss ir gana vienkarsi - 1 kW uzstaditu saules
> panelu sistema gada laika ideala variants sarazos
> 1000kW. Par cik idealu gruti sasniegt, tad
> jarekinas ar sarazotiem +/-900 kW gada uz katru
> uzstadito panelu jaudas kW.

Lai paneļu saimnieki pasaka, bet pat ražotāji nesola vairāk par 85%. Gada griezumā 1kw paneļi varbūt izspiedīs 50%, bet ir dzirdēts ka 25% ar ko varot rēķināties.
Vēlreiz atkartošu, izdevīgums atkarīgs no patēriņa. 6l benzīna auto uzlikt gāzi ir cits ieguvums kā 1.4d...
Nosacīti -ja elektrības rēķins ir virs 100, domāju paneļi ir loģisks solis.
Starp citu, vai pie paneļu garantijas neietilpst ikgadēja obligāta apkope pie sertificēta elektriķa? Kuras izmaksas neviens nerekina un netaisās veikt? ;)

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/08/2022 10:12

Es par offgrid esmu ļoti skeptisks tīri no ekonomiskā aprēķina. Baterejas, vienalga kādas tās būtu - litijs, svins būs ļoti dārgas un turklāt tās arī nolietojas, dažas relatīvi ātri. Un šis faktors visu atmaksas pasākumu briesmīgi sabojā. Mani pilnīgi apmierina ST 5 centu pārvades pakalpojuma cena un arī eiro konts nav nekas traks, jo dienās vasarā biržas cena nav slikta un ja sakārto patēriņu off-peak tad viss būs ok arī tādā versijā, var pat gadīties lielākā plusā nonākt. Es ST un visu nordpool uzskatu par lielu un fool proof akumulatoru. Kamēr LV vasarā būs elektrības deficīts - satraukumam neredzu pamatu

Vienīgos saprātīgos akumulatoru pielietojumus es redzu tikai 2:
1) ja ir mazs vasaras bungalo, kur pārāk dārgi ir ievilkt pieslēgumu,
2) neliela backup paka, kura ļautu ar elektroenerģiju nodrošināt māju ST tīkla pārrāvuma gadījumā (bet tas būs tikai saules laikā un arī jautājums cik tad tie pārrāvumi bieži ir).
Ir vēl mazliet hardcore variants, ka e-auto vienlaicīgi kalpo kā transports un batereja, bet tur tad ir jālien iekšā elektronikā un bez zināšanām var sačakarēt auto un tad arī, ja auto nav mājās, tad arī elektrība nav un saule ir tukšgaitā.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/08/2022 10:29

pans rakstīja:

> Lai paneļu saimnieki pasaka, bet pat ražotāji
> nesola vairāk par 85%. Gada griezumā 1kw paneļi
> varbūt izspiedīs 50%, bet ir dzirdēts ka 25% ar ko
> varot rēķināties.
> Vēlreiz atkartošu, izdevīgums atkarīgs no
> patēriņa. 6l benzīna auto uzlikt gāzi ir cits
> ieguvums kā 1.4d...
> Nosacīti -ja elektrības rēķins ir virs 100, domāju
> paneļi ir loģisks solis.
> Starp citu, vai pie paneļu garantijas neietilpst
> ikgadēja obligāta apkope pie sertificēta
> elektriķa? Kuras izmaksas neviens nerekina un
> netaisās veikt? ;)

Pēc savas pieredzes varu teikt, ka šogad 85% visticamāk būs. Vēl jau kaut kāds nieks ienāks septembrī, mazliet oktobrī. 50 un 25% - tur jau tad ir kaut kādas supernopietnas problēmas - veci paneļi un ēna.
Varbūt arī ka kāds piedāvā privātajiem garantijas, bet caurmērā man šķiet, ka strādā standarta 2 gadu garantija bez elektriķiem - montāžnieki ir montāžnieki, bet tirgotāji hardware ir tirgotāji. Ja uzstādītājs piedāvā garās garantijas, tad tur noteikti jau sākuma cena būs augstāka. Ja dikti gribas drošību, tad tagad ir sarosījušies apdrošinātāji šajā tēmā. Būtībā jau tajā apkopē nekas nevar būt, vai nu sistēma strādā vai nestrādā. To vai paneļi strādā kā vajag var apskatīties aplikācijā un savā elektrokontā. Varbūt vēl zemējumu elektriķis var mērīt vienīgais.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: pans (213.226.141.---)
Datums: 31/08/2022 11:13

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> pans rakstīja:
>
> > Lai paneļu saimnieki pasaka, bet pat ražotāji
> > nesola vairāk par 85%. Gada griezumā 1kw paneļi
> > varbūt izspiedīs 50%, bet ir dzirdēts ka 25% ar
> ko
> > varot rēķināties.
> > Vēlreiz atkartošu, izdevīgums atkarīgs no
> > patēriņa. 6l benzīna auto uzlikt gāzi ir cits
> > ieguvums kā 1.4d...
> > Nosacīti -ja elektrības rēķins ir virs 100,
> domāju
> > paneļi ir loģisks solis.
> > Starp citu, vai pie paneļu garantijas
> neietilpst
> > ikgadēja obligāta apkope pie sertificēta
> > elektriķa? Kuras izmaksas neviens nerekina un
> > netaisās veikt? ;)
>
> Pēc savas pieredzes varu teikt, ka šogad 85%
> visticamāk būs. Vēl jau kaut kāds nieks ienāks
> septembrī, mazliet oktobrī. 50 un 25% - tur jau
> tad ir kaut kādas supernopietnas problēmas - veci
> paneļi un ēna.
> Varbūt arī ka kāds piedāvā privātajiem garantijas,
> bet caurmērā man šķiet, ka strādā standarta 2 gadu
> garantija bez elektriķiem - montāžnieki ir
> montāžnieki, bet tirgotāji hardware ir tirgotāji.
> Ja uzstādītājs piedāvā garās garantijas, tad tur
> noteikti jau sākuma cena būs augstāka. Ja dikti
> gribas drošību, tad tagad ir sarosījušies
> apdrošinātāji šajā tēmā. Būtībā jau tajā apkopē
> nekas nevar būt, vai nu sistēma strādā vai
> nestrādā. To vai paneļi strādā kā vajag var
> apskatīties aplikācijā un savā elektrokontā.
> Varbūt vēl zemējumu elektriķis var mērīt
> vienīgais.

Kā man gudrs cilvēks teica, vienmēr pirms diskusijas jāvienojas par terminiem;)
Ar 100% es saprotu, ka 1kw sistēma dod 1kw. Tas nozīmē ka 24h ir saražotas 24kwh. Jeb 720kwh mēnesī. Kas nozīmētu, kā absolūtam vairumam cilvēku pietiktu ar 1kw sistēmu. Cik saprotu, tad reāli 1kwh ir dažas stundas dienā. Tumšajā laikā tuvojas/ir 0. Tumšajā gada laikā paneļi tuvojas 0 efektivitātei. Vai ko jaucu?

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/08/2022 11:39

Pans, es ņēmu par pamatu te minēto vispārinājumu, ka 1kw sistēma gadā teorētiski saražo 1000kwh. Attiecīgi manā gadījuma 1kw visticamāk sasniegs tās 850kwh.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: lauki (80.233.218.---)
Datums: 31/08/2022 12:13

Okei kungi, vai varat arī rekomendēt kādu no uzņēmumiem, kas tirgo un uzstāda? Ierakstot gūglē tie kantori šobrīd ir saradušies dikti daudz, via ir kādi ieteikumi?

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 31/08/2022 12:36

Tie Tevis pieminēti 5centi akmenī nav kalti... un jau tagad zinām,ka Neto izmaiņas būs "apkalpošanas maksa",:ziemas/vsaras cenas un ko tik vēl neizdomās,absurdu šajā "valstī" netrūkst.Ja ST tagad piedāvātu līgumu uz 10gadi,tad varētu domāt,bet sobrīd tā spēle ir vienos vārtos,tāpēc ir lilla nedrošība par cenām un noteikumiem,bet Offgrid tā ir tava enerģija-pats esi saimnieks. Varbūt esat dzirdējuši,bet Baldonē viens sev 90kwh akku sabūvējis,3-4dienas var dzīvot bez tīkla,vasara vispār easy....



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 31/08/2022 12:37, labojis Vidzeme.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: tas (159.148.95.---)
Datums: 31/08/2022 12:37

Panam: 1kW sistema sarazo ~900 kW GADA laikā. videjam pateretajam ir japanem savs gada paterins, jaizdala ar 9 vai 10 un tad iegus to kadas jaudas paneli nosegtu vina pateriņu un samazinatu elektribas reķinu uz pozitivu 0. Piemeram, ja majas gada paterins ir 4000kw tad vajadzetu likt ~ 4-5 kW saules paneļu sistemu. vajadzetu ari pierekinat klat ka pec 2-3 gadi jau liela dala un pec 5 gadi lielaka dala brauksim ar elektroauto, kas varetu paterinu pacelt par kadiem 4000 kW gadā pie nobraukuma 25000km/gadā.

Pašreizējā: 2 no 22


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********   ********         ** 
 ***   ***  **     **  **     **  **     **        ** 
 **** ****  **     **  **     **  **     **        ** 
 ** *** **  **     **  **     **  ********         ** 
 **     **   **   **   **     **  **         **    ** 
 **     **    ** **    **     **  **         **    ** 
 **     **     ***     ********   **          ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727