UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Blondine (185.65.163.---)
Datums: 17/11/2022 16:14

Uz ātro rēķinot personīgi man labākajā variantā ir tikai +50e mēnesī...

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: kubiks (81.198.215.---)
Datums: 17/11/2022 16:49

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Kubiks - nu tā gluži arī nevarētu teikt, jo
> caurmēra mājai tie būs ap 30eur mēnesī klāt
> rēķinam. It kā jau prasītos paskaidrojums kāds ir
> tas mērķis par ko to būtu vērts maksāt.

Mērķis ir skaidrs - tūlītēji palielināt ST ienākumus. Tāpēc arī ir uzsvars tieši uz fiksētās daļas celšanu. Nedomājiet, ka jūs te tagad vasarās ar saviem paneļiem maksāsiet tik dažus EUR par IAA un mēs vēl te OIK jums segsim no jau mūsu sadalītā lāča. Vēlēšanas ir garām, laiks sākt darboties.

Jā, apmēram arī būs ap tiem 30 EUR. Kā jau teicu, absolūtajos skaitļos nav pārāk daudz, procentuāli gan iespaidīgi.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 17/11/2022 17:33

Aldiss rakstīja:

>
> Mazie patēriņi ir neregulāriem patēretājiem-
> vasarnīcām, garāžām, piemēram. Kad pieslēgums neko
> dižu nemaksāja un bija izbūvēts vēl "kolhozu
> laikos", varēja atļauties reizi mēnesī iedarbināt
> saunas krāsni, motorzāģi vai metināmo aparātu.

Ja tā skatās, tad jā, laikam tad tāda varētu būt tā mērķauditorija. Tad paliek bilde kopumā mazliet skaidrāka visā šajā chaosā. :)

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Aldis 70 (85.254.75.---)
Datums: 19/11/2022 10:57

izlasījos par tām izmaiņām kārtējam. Nu vienkārši nesaportu tās tabulas. Nu laiž tie tīkli....Varēja jau katru nedēļu pamainīt spēles noteikumus:D. Nedaudz nomierināja viens teikums Latvijas Vēstnesī : Jaudas maksu nepiemēro mikroģeneratoru pieslēgumiem (elektroenerģijas ražošanas jauda līdz 11,1 kW).
Nu bet citiem laikam iemesls priec;aties nav. Man ar nepriecē tās izmaiņas.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 19/11/2022 11:41

Nu tabulu problēma, ka nav paskaidrots kas ir ST-1 un ST-2 un kā varēs izvēlēties, bet kopumā aina ir skaidra. Jaudas maksa attiecas tikai uz ražotājiem (virs 11kw), kuru maksā par Mw vienreizēja maksa gadā - tā bija arī agrāk, tikai tagd to paceļ.

Uz mikro''generatoriem nekas speciāls nav attiecināts, vnk pilnīgi visiem patērētājiem pēc būtības palielina ievades jaudas mēneša maksu (ST1). ST2 tad laikam sanāks tarifs priekš neregulāri apdzīvotām ēkām.

Risinājumi nav daudz - manuprāt svarīgākais izpētīt savus patērētājus un pārdomāt vai tomēr ievades jauda nav par lielu. Es pats iespējams par to padomāšu, jo šobrīd visus remontus utt esmu noslēdzis un nekādus megamotorus neplānoju izmantot. Drīāk otrādi sašaurināties. Vienīgi negribas kļūdīties, jo pēc tam jaudu pacelt atpakaļ būs pieļauju dārgi.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 19/11/2022 15:35

Labrīt draugi!
Par šo es jau sen brīdināju visus,ka Netto līgums nevienam nav uz rokas un ST kā tādi reketieri var uzikt cik grib tarifu. Arī fakts,ka tiem,ka izmantoja "valsts atbalstu",tajos noteikumos bija punkts,ka saules sistēmas jauda nedrīkst pārsniegt 50%mājas ievaddjaudu,tātad ja Tev bija plānā 11kw saules sistēma,tad vajadzēja nomainīt uz vismaz 32A,tātad šobrīd sanāk tā,ka tiem,kam lielāka janda,būs kārtējās trakās izmaksas pieaugums uz jauno "pieslēguma maksu". Normāla shēma?
Arī kretīni grib pacet pārvades maksu...
Viss tas notiekošais tikai paildzinās atmaksas termiņus saules paneļu īpašniekiem,kārtējais uzmeties no šīs "valses".Tāpēc joprojām uzskatu,ka Offgrid ir vienai daļai cilvēku kā risinājums ceļa uz pilnīgu energy autonomiju. Jo ši afēra,ko sauc par "zaļais kurss" nav Vienna gada projekts,tā ir kārtējā globālās pārvaldes slaukšanas shēma!

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: VK (77.219.8.---)
Datums: 19/11/2022 16:00

Jaunie ST tarifi neietekmē SP atmaksāšanos, jo maksa par kWh faktiski nemainās. Fiksētā maksa par A neietekmē atmaksāšanās peridu. Man ir SP un protu rēķināt. Protams negribētos maksāt vairāk, bet jāņem vērā, ka tarifu projekts parasti tiek koriģēts - samazināts. SP pielietoju tirgotāju Neto eur. Manas gada izmksas varētu pieaugt par ~600 eur (32A), bet ieguvums no saules paneļiem ir atkarīgs no elektrības cenas un ST maksas par elektrības pārvadīšanu.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 19/11/2022 18:00

Vidzeme piedod, bet mani piemēram kaitina tāda apriori loģika, ka viņi visi tur ir zagļi. Būtībā tā ir kaut kāda paranoja, kuras rezultātā tiek iegūti pilnīgi aplami slēdzieni. Nu lūk piemēram Tavi apgalvojumi un secinājumi to uzskatāmi pierāda.
1) valsts atbalsts par 50% un jaudas palielnāšana. Šeit pēc tavas loģikas sanāk, ka tā ir valsts izspiešanas shēma, lai gan patiesībā tas ir uzskatāms piemērs cilvēku alkatībai un shēmošanai, kura šobrīd šos shēmotājus iegāž. Valsts noteikumi skaidri un gaiši pasaka, ka atbalsts paredzēts pusei pašpatēriņa nevis 100%. Kas šeit ir neskaidrs? Valstij ir X eur budžets un bija divi varianti vai nu subsidēt piemēram 1000 mājsaimniecības par 100% vai arī 2000 par 50%. Valsts visnotaļ loģiiski izvēlējas ceļu, lai pēc iespējas vairāk mājsaimniecību atbalstu iegūtu. Alkatīgie shēmotāji šos noteikumu apgāja paceļot savas ievadjaudas divkārtīgi, lai iegūtu atbalstu par 100%. Lūk rezultāts. Neredzu iemeslu kritikai vispār.
2) jaunie plānotie tarifi pagaidām neparedz pārvades cenas palielinājumu, bet tieši otrādi - lielāka maksa par ievades jaudu un nedaudz zemākas pārvades maksas. 0,04 eur vs 0,036 EUR. Tātad atkal īsti taisnība nav.
3) no kurienes rodas priekšstats, ka visas ar elektrību saistītās izmaksas ir akmenī kaltas un nevarētu kāpt? Ko ST izmanto savā darbā? Kabeļus, automātiku, trafus, degvielu, cilvēkdarbu un nebeidzas saraksts ar visu ko citu. Vai metālam cena ir kāpusi? Ir. Kā tad iztrūkumu segt ja ne cenu celšana? Nepatīkami, bet nav cita izeja.
4) off grid ir skaists manifests, bet ir pilnīgi d...sā kad sāk rēķināt. Ko tad ar tiem aķiem darīt ziemā? Tagad novembrī pat 3 dienas tā sistēma neizvelk, ja pieņem, ka SP tos aķus var uzlādēt. Offgrid tumšajos mēnešos nozīmē to ka nekāda enerģija nav un stāv bez darba ij SP ij aķi. Kāpēc offgridisti neprotestē pret aķu cenām un to pieaugumu? Tas ka līdzekļi pērkot šos komplicētos offgridus aiziet ķīniešiem tas ir super?
Mani vienkārši kaitina šī neadekvātā gobzemiskā īdēšana par "valsti". Viss loģikas un spriestspējas trūkums tiek novelts uz valsti. Kas tā ir par tādu īpašību? n aitina arī tā nemitīgā sava spama tiražēšana dažādos topikos, kuros tas vispār nav aktuāli. Šeit piemēram ST tarifu pieaugums vispār neietekmē SP atpelnīšanos, bet nē, atkal tas tiek pasniegts kā offgrid priekšrocība. Lūk, ja pārvades izmaksas būs nevis 0,036 bet piemēram 0,2 EUR - tad lūk arī par aķiem parunāsim.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 19/11/2022 18:29

Par pirmo punktu (varam atbalsts SP) varbūt es pilnībā nepārzinu tos punktus un ir kaut kā mazliet savādāk, bet vai tad nebija tā, ka es varēju uzlikt SP par visiem 100% pašpatēriņa nepaceļot ievadjaudu, taču atbalstu saņemt tikai par 50% no kopējās sistēmas? Resp. otro SP iztrūkstošo daļu uzlikt 100% ar saviem līdzekļiem? Ja tā varēja, tad par šo nav vērts diskutēt vispār.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 19/11/2022 19:42

Punkts.1
[sadalestikls.lv]

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 19/11/2022 19:57

VK rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Jaunie ST tarifi neietekmē SP atmaksāšanos, jo
> maksa par kWh faktiski nemainās. Fiksētā maksa par
> A neietekmē atmaksāšanās peridu.
Kā neietekmē,tas viss un ļoti pamatīgi ietekmē!
Jo saules atmaksāšanās aprēķins,sākas ar salīdzinājumu,standarta ikmēneša pieslēguma VISAS izmaksas savam patēriņam vs saules paneļu sistēma.
Pēc gada atkal izdomās citus tarifus,viss vienos vārtos,tāpēc šo visu notiekošo paredzu kā lūzuma punktu,vairāk liks offgrid iekārtas un tā virzība nebūs par labs ST.Offgrid-tās ir stabilas paredzamas izmaksas un 15gadi miers mājās.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: VK (77.219.8.---)
Datums: 19/11/2022 20:36

Atmaksāšanās periodu ietekmē ietaupījums kas manā gadījumā satāv no: 1. Tirgotājam pārdotajām kWh. 2. Tieši patērēto kWh cenas, kas ir ~22% no SP izstrādes * (elektrības cena + ST pārvades kWh cena).
ST tarifa fiksētā daļa nemaina ietaupījumu, tātad nemaina atmaksāšanās periodu.
Man liels prieks ka viens pesimists neliks SP un tātad nebūs mans konkurents.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: kubiks (213.226.141.---)
Datums: 19/11/2022 21:02

Te nu gan taisnība evaņģēlista pusē. Atmaksāšanās periodu nosaka tikai un vienīgi elektroenerģijas cena, ja pārējie noteikumi visiem vienādi.
Ja tikusi palielināta pieslēguma jauda tikai, lai uzliktu lielāku SP sistēmu, tad gan šīs papildus izmaksas būtu jāliek rēķinā iekšā.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 19/11/2022 21:03

=>>>Fiksētā maksa par A neietekmē atmaksāšanās periodu. >>

Ietekmē, jo bez saules paneļiem pietiktu ar ar 20A ievadautomātu, pārmaksāt iznāk par 12A.
Arī tagad ar visiem paneļiem pietiktu ar 20A,bet valsts atbalsta un sadales tīklu kaprīze ir 2x lielāki ievadautomāti kā patiesībā vajag.
Man divi siltumsūkņi (OK, viens darbināts reti saimniecības ēkā) indukcijas plīts, mikroviļņi, cepeškrāsns un viss pārējais draudzīgi sadzīvo uz 3F 20A.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: VK (77.219.8.---)
Datums: 19/11/2022 21:16

Man vēsturiski bija 32A. SP man pietek ar 12A (8kW).
Ja jums ir 16A, tad var likt 11kW SP, protams bez valsts atbalsta.
Es uzliku 2021.gadā bez atbalsta.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 19/11/2022 21:35

VK rakstīja:
-------------------------------------------------------

> ST tarifa fiksētā daļa nemaina ietaupījumu, tātad
> nemaina atmaksāšanās periodu.

Kas tā par muļķībām? Ja tagad par 20A 3F sķiet bija 4eir "jaudas maksa",tad jaunajā plānā škiet figurēja 40eir? + lielas neskaidrības par. pārvades tarifu. Šobrīd tikai varam te karts fantazēt,bet kad tie nelieši būs paaugstinājuši tarifus,tad arī izjutīsim to uz savas ādas un varēsim precīzi komentēt.Jebkurš ST tarifu sadardzinājums skartu mūs,ja mums nebūtu to saules paneļu,tāpēc ir pareizi apgalvot,ka atmaksāšanās periods tikai pieaugtu ja ST tarifi tiks paaugstināti.
Tīri plika "jaudas maksa" šajā gadījumā būtu 400eir,kāds cits minēja 600... Un tas ir tikai "plika" jaudas maksa.
[www.delfi.lv]



Labots 2 reizes. Pēdējo reizi labots 19/11/2022 21:38, labojis Vidzeme.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: VK (77.219.8.---)
Datums: 19/11/2022 23:32

Atmaksāšanos rēķina SP izmaksas dalot ar SP ieguvumu gadā.
Fiksētā maksa par A to neitekmē. Tā ietekmē Tavu maciņu. Tas nozīmē, ka ja šogad līdz marta sākumam man varētu palikt pie tirgotāja pāris simti eur, tad nākošgad varētu pitrūkt tikpat pie nemainīgām elektroenerģijas cenām. Tas gan nemaina ietaupījuma apjomu gadā, tātad atmaksāšanos.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 20/11/2022 13:03

Timrots ar Bergholcu runā par ST saules paneļu afēru.
[www.youtube.com]

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 20/11/2022 13:08

VK rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Atmaksāšanos rēķina SP izmaksas dalot ar SP
> ieguvumu gadā.
> Fiksētā maksa par A to neitekmē.

Muļķības. Atmaksāšanos rēķina: SP kopējās izmaksas piem.11kw - 11000eir dalot ar ST rēķinu nelietojot SP,gadā man tas būtu ŠOBRĪD 300eir/mēnx12=vidēji 4000eir!,tātad max.3-4gadi,ja nekas nemainās... Bet ja vēl paaugstina ST standarta tarifus,tad tas terminš tikai pieaugs.Elementāra matemātika draugi.

Re: Rēķinu samazināšana ar saules paneļiem
Autors: VK (212.3.194.---)
Datums: 20/11/2022 14:47

St rēķins šobrīd mēnesī varētu būt ap 30-50 eur. Tu saņem rēķinu no tirgotāja, kur iekšā ir ST rēķins.
Ietaupījums gadā veidojas no saražotās kWh*elektrības cena + tieši no SP patērētās kWh*ST kWh cena.
Fiksētā maksa šajā aprēķinā nepiedalās - neietekmē ietaupījumu.



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **        **         ********  **    ** 
       **  **        **    **   **        **   **  
       **  **        **    **   **        **  **   
       **  **        **    **   ******    *****    
 **    **  **        *********  **        **  **   
 **    **  **              **   **        **   **  
  ******   ********        **   ********  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727