UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Zemes siltumsūknis
Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 10/01/2008 17:34

Tauta, sorry par dezinformāciju! Tāds brīnums mans ss izrādās ka nav gan, jo 600 kW bija iepriekšējā mēnesī, bet decembrī (saņēmu vakar rēķinu un apskatījos kārtīgi) 600 kW bija tikai nakts un brīvdienu tarifā (laikam tikai to ātrumā biju parēķinājusi), bet dienā vēl 390 kW klāt, tātad kopā gandrīz 1000 kW kopējais elektrības patēriņš. Tā jau domāju, ka pa garajām brīvdienām bišku vairāk tērējām!
JK - apskatījos vienu diennakti tagad atkal operation time - 24 st. laikā ss strādājis 9 stundas. Tagad gan atkal ir palicis siltāks, bet toties vējš tieši logos...

Autors: Guntis2 (---.brc.lv)
Datums: 10/01/2008 18:25

Paldies Inese_X. Es jau biju šokā par to, ka mans ss tērē pārāk daudz un vispār man ar ekonomēšanu ir galīgā tūtē (gribēju jau saukt uzstādītājus, lai taču dara kaut ko). Tagad tu mani nomierināji. Man decembrī nakts laikā 814 kWh, diena laikā 860 kWh, tātad kopā 1674 kWh (ieskaitot pirti, kas garajās brīvdienās tika darbināta sevišķi cītīgi). No tā ss ir patērējis 960 kWh.

Autors: JK (---.dati.lv)
Datums: 10/01/2008 19:07

Paldies, Inese, par datiem. Man vakar atkal bija uzstādītāji un kopīgi apskatījāmies SS datus - no 30. decembra SS vidēji ir strādājis > 13 st./dienā, bet trakākais ir tas, ka elektrības patēriņš atbilst kompresora max jaudai (man tas ir 4,2 kW) un rezultātā pa 10 dienām patēriņš ir ~ 700 kWh. Uzstādītāji nomērija temperatūru kontūros un arī mājas dažādās vietās, lai paskatītos, vai māja nav "galīgi caura". Liekas, ka viss ir normas robežās, bet nākošnedēļ vēl drošības labad taisīsim termogrāfiju. Sāk izskatīties, ka kaut kas nav kārtībā ar pašu SS - vai nu tam īsti labi nestrādā siltummainis, vai kaut kas grīstē ar "smadzenēm". Uzstādītāji mēģinās kontaktēties ar zviedriem - lai tie pasaka, kas var būt. Es gan jau pats uzrakstīju zviedriem, lai pasaka, kādam jābūt darbības laikam un patēriņam pie konkrētiem datiem. Pagaidām tie vēl nav atbildējuši. Varbūt, ka citiem foruma dalībniekiem arī ir dati par nostrādāto laiku un atbilstošo elektrības patēriņu?

Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 11/01/2008 01:14

JK, tava kompresora max jauda (4.22 kW) tiek sasniegta tikai pie BRINE temperatūras +10. Tev BRINE temperatūra, kā pats teici ir ap 0 grādiem, tātad kompreasora patērētā el. jauda ir 2.71 (ražojot +30 grādu ūdeni) - 3.96 kW (ražojot +50 grādu ūdeni). Siltuma jauda attiecīgi - 15.9 - 14.35 kW. Protams, klāt jaskaita cirkulācijas sūkņu jauda. Siltā ūdens cirkulācija darbojas visu laiku, BRINE tikai kad darbojas siltumsūknis.
Liekas, ka tev ir kompresors ZH38K4E-TFD (no tā specifikācijas ir šie skaitļi).

Patērētā elektrība te nebūtu varbūt tik svarīga. Labāk sarēķini saražoto siltumu un tad skaties, vai tur viss kārtībā.

Autors: JK (87.110.170.---)
Datums: 12/01/2008 00:55

POW: Paldies par atbildi. Es arī atradu šo kompresoru un sastādīju pat tabulu, lai var redzēt, kad darbības režīms ir vislabākais. Man gan laikam ir cits kompresors, jo SS ir TWS ar Scroll tipa kompresoru - liekas, ka tā jauda ir 4,4 kW. Nu bet tas būtību nemaina. Saņēmu atbildi arī no Thermia, kuri teica, ka pie tiem datiem, ko uzdevu(ārā +2, istabā 20, curve 30), 12 st. darbība dienā ir normāla un patēriņš ir 2,9 kW/h (nezinu par cirkulācijas sūkņiem). Diemžēl tas, ko redzu, ir pavisam cits - reāli SS par 1 st. paņem ~ 4kW. Tā tagad ir kaut kur 1550 st. un vairāk par 8000 kWh. Diemžēl man nav visi dati, jo sākumā dažādām temperatūrām nepievērsu uzmanību, bet zinu, ka maijā rakstīju uzstādītājiem, jo tad pa mēnesi SS bija nostrādājis 257 st. un patērējis ~ 1000 kWh. Un līdzīga aina bija oktobrī. Tāpēc jau minēju, ka ir tāda sajūta, ka defekts ir kaut kur pašā SS un ļoti ceru, ka uzstādītājiem izdosies dabūt detalizētu atbildi no zviedriem (it kā tie atbild visai negribīgi, bet mūsējiem jau uzreiz negribas teikt, ka defekts ir zviedru ražojumam). Protams, ka drošībai vēl taisīsim termogrāfiju, jo citādi visu varēs novelt uz māju. Bet man vismaz liekas, ka gluži caura jau nu viņa nav - grīda un istaba neatdzisa pa 1,5 st pie -12 grādiem. Vasarā, kad ārā bija karsts, tad iekšā bija patīkami.

Varbūt tomēr vari pateikt, kur labāk ņemt formulas aprēķinam - pa brīvdienām tad varētu parēķināt.

Autors: jaunais (195.122.3.---)
Datums: 12/01/2008 19:04

JK
Ienāca doma. Apskaties, kas notiek ar karsto ūdeni. varbūt pretvārsts netur un tas tikai dragā, lai uzsildītu to.

Autors: kkk (194.200.70.---)
Datums: 14/01/2008 20:27

Pievienojos ss (Thermia) īpašniekiem :)
Kāda jums ir Brine in t šobrīd, kad ārā ir silts? Man ir tikai +1 (brine out ir -2). Vai tas liecina, ka kaut kas nav īsti labi ar āra kolektoru? Lasīju iepriekšējos komentos, ka citiem ir +3

Autors: K (---.apollo.lv)
Datums: 14/01/2008 22:52

3 dienu statistika :)

-1 out, +3-+4 in. Kontūrs 1-1.2m dziļumā. Jā, sekli, bet zemei augsti gruntsūdeņi un pazemes avoti. Pie pašas mājas smiltis, bet lielākā kontūra daļa kūdrā.

Datums: 15/01/2008 00:53

Pow, tev bija Thermia Diplomat, ja? Kā tiek pie service menu un kur aprakstīti tie A1, A2, Start Interval parametri? Lietotāja dokumentācijā nekas tāds nav aprakstīts :)

Pats izdomāji, vai servisa cilvēki ieteica mainīt šos: INTEGRAL(A1) izmainīts no 60 uz 80, INTEGRAL(A2) no 600 uz 990. START INTERVAL no 20M uz 30M ?

Datums: 15/01/2008 18:54

K: tā informācija ir uzstādītāja rokasgrāmatā (Thermia Diplomat TWS Installation instructions 9680-56117001 9680-56585001). Pats izdomāju.

kkk: BRINE IN +4, BRINE OUT -4 (kompresora darbības laikā).

Datums: 15/01/2008 23:09

Pow, ja tā rokasgrāmata ir datorā, atsūti lūdzu man uz karlim iekš tvnet.lv. Googlēju, meklēju arī thermia mājas lapā - neatradu. Acīmredzot tā info nav gala lietotājam domāta, bet nu man interesē ;)

Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 17/01/2008 17:47

Man brine in ir +4, brine out -4

Autors: Mikelisss (159.148.87.---)
Datums: 17/01/2008 19:10

in +1 / out -2
kad darbojas kompresors
tomeer straadaa ekonomiski

Datums: 17/01/2008 20:04

Mikelisss, manuprāt ekonomiski ir tad, ja laika vienībā no zemes tiek paņemts vairāk siltuma, nevis mazāk. Otrkārt, pie lielākas ienākošās brine temperatūras kompresors strādā ekonomiskāk (lielāks COP), kā pie mazākas. Treškārt, tas, ka tev ir zemāka brine in temperatūra, nozīmē, ka zemi esi atdzesējis vairāk kā tie, kam brine in ir lielāka.
Es, piemēram, būtu priecīgāks, ja man brine in būtu +7 grādi.

Autors: kkk (---.31.livas.lv)
Datums: 18/01/2008 04:15

hmm, uzstādītāji teica, ka brine in/out starpībai jābūt 3-4 grādi. Tā man arī sanāk, tikai nesaprotu, no kā ir atkarīgs gan viens, gan otrs rādītājs (zeme smilšaina ar augstiem gruntsūdeņiem)?

Autors: jaunais (195.122.3.---)
Datums: 18/01/2008 15:15

HIBES ss pēc izniegtās instr. temp. atšķirība kontūrā ir 2-5 c°, apkures sistēmā 5-10 C°. Temperatūras starpību regulē ar plūsmas ātrumu konkrētā sistēmā. Jo lielāks ātrums, jo mazāka būs temp. atšķrība.

Datums: 18/01/2008 19:08

Kaut kā īsti nesaprotu, kāpēc Ineses un Pow zss brine out ir -4, bet manējais ne reizi (nu labi, tikai viena nedēļa kā produkcijā :)) nav mazāk par -1 sūknējis zemē iekšā. Vai ss izrēķina, ka pietiek ar to pašu -1 (brine in ir +4), netērējot lieki enerģiju, lai saspiestu un nodzītu to t* līdz zemākiem -4?

Datums: 18/01/2008 19:30

Varētu būt tāpēc, ka tev ārējā kontūra cirkulācijas plūsma ir lielāka. Defaultā Thermia siltumsūkņiem abi cirkulācijas sūkņi ir iestādīti uz max jaudu.

Autors: Mikelisss (159.148.87.---)
Datums: 18/01/2008 19:34

to Pow
man ekonomiski /izdevīgi/ ir tad, kad iztērētie līdzekļi par iegūto siltumu ir manuprāt samērīgi.
1000 kw / "ziemas" mēnesī par 160 m2 / par 22-24C un silto ūdeni, mani pilnībā apmierina

Autors: K (87.110.8.---)
Datums: 19/01/2008 03:55

Kā atzīmēja jaunais - ar plūsmas ātrumu regulē t* starpību, respektīvi, cik daudz nesējs paspēj savākt no zemes siltumu un paaugstināt savu t*. Toties brine out t* manuprāt nosaka tas, cik stipri kompresors saspiež nesēju - jo stiprāk saspiež, jo zemāka t*. Ne tā?

Inese, Pow - vai jums ir iepriekšējās paaudzes Diplomat - bez Optimum uzlīmes uz vāka? Manējais ir Diplomat Optimum - tā mārketinga tekstā kā pirmā atšķirīga fīča ir minēts: Speed (rpm) control minimises. When the needs are great, the heat pump works more intensively and when the demand is low it runs at idle speed. Varbūt tāpēc jūsējiem ir out -4?

Bet taisnība jau ir Mikelisss - galvenais par siltumu maksāt samērīgi/ekonomiski, un tad jau vienalga, kāda ir brine in vai out t*.

Vienkārši aparāts man ir tikko uzlikts, visādus skaitļus, statistiku var apskatīties - pagaidām ir ļoti interesanti :)

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **   **     **  **     **  **    ** 
 **     **  **         **     **  **     **  **       
  ********  **   ****  **     **  **     **  **       
        **  **    **   **     **   **   **   **       
 **     **  **    **   **     **    ** **    **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727