UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Zemes siltumsūknis
Autors: Guntis2 (---.brc.lv)
Datums: 06/12/2007 20:37

Piedalos pirmo reizi šajā diskusijā, kaut gan jau pāris gadus sekoju līdzi.

Pagājušā gada oktobrī man mājai tika uzstādīts zemes ss - Fighter 1220. Mājas apkurināmā platība 230 m/2. Siltumsūknim ir uzstādīts atsevišķs elektroeneroenerģijas skaitītājs. Tā ka varu izsekot līdzi elektroenerģijas patēriņam apkurei un siltajam ūdenim. Elektrības patēriņš no 1.decembra 2006.gadā līdz 1.decembrim 2007.gadā bija 7459 kWh. Izmaksas naudas izteiksmē neesmu rakstījis, jo mājai ir T-3 elektrības pieslēgums, bet kontroles skaitītājs neuzsjkaita dienas un nakts kWh.
Mājas pirmaja stāvā ir siltās grīdas, otrajā stāvā, izņemot vannas istabu, kurā arī ir siltās grīdas, ir radiatori. Tā kā esmu siltummīlis mājā tiek uzturēta + 23C temperatūra. Vienīgi otrā stāva guļamistabā sieva piespieda noregulēt +18C.
Kopš ss uzstādīšanas brīža tikai divas reizes esmu spaidījis ss podziņas. Šā gada 1.maijā - lai pārslēgtu uz vasaras režīmu un 1.septembrī -lai pārslēgtu uz ziemas režīmu.
Vai esmu daudz patērējis elektrību es nemāku spriezt, pats esmu apmierināts. Varbūt, ka varēja būt mazāk, taču mani ļoti apmierina situācija, ka par siltuapgādi var aizmirst.

Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 06/12/2007 21:33

spk
Nu mēs pirmā gadā kurinājām dušīgi, jo
1) turpinājās apdares darbi, tāpēc vajadzēja lai māja izžūst kārtīgi;
2) mēs sākām drīz dzīvot iekšā un turpinājām celtniecību tādā veidā, tāpēc ar +5 nebūtu bijis diezgan:)
3) visai drīz ziemā uznāca -30 grādu sals, tāpēc vajadzēja pakurināt vēl dūšīgāk....
Nemācēšu tāpēc pateikt, vai ar +5 grādi pietiek žūšanai....

Autors: spk (159.148.42.---)
Datums: 07/12/2007 01:02

Inese paldies par info. Guntis2 - arī paldies par info.

Autors: ROCK (81.198.230.---)
Datums: 07/12/2007 02:14

Pievienojoties Jusu diskusijai, varu pateikt, ka Šobrīd veico patērētās elelektribas aprēķinus jaunajai 120 m2 majai mums sanak ~ 0,84 Ls diena par apkuri, ņemot vērā, ka noteik vēl iekšdarbi, tas irļoti labs rādītājs.

Viss ko Jūs visi rakstāt ir jauki, tikai nevajg aizmirst par to, ka ēkām ir jābūt kvalitātīvām, galveno uzsvaru liekot uz ēkas blīvumu, kā arī nenāktu par ļaunu veikt termogrāfijas pārbaudes. Ja, kā sacīt jāsaka "lācītim vēderā viss OK", tad ar ss viss buus OK. Esmu dzirdejis bēdu stāstus par to, ka tirgotāji piekrāpj, saka vienu ciparu elektrības patērīņu bet reāli dzīvē sanāk dārgāk un tad kad viņiem tiek pārabudīta māja, izrādās ka cilvēks dzīvo teltī, jo viss siltums kā pa sietu aiziet debesīs!
Tā lūk! Viss ir jāskatās kompleksi un par visu ir jādomā

Ā jā!! neaizmirstiet par rekuperācijas iekārtām (piespiedu ventilācijas sistēmām) galvenais rādītājās, jo lielāka siltuma atguve, jo labāk! tas sauvkārt nozīmē, ka mazāk būs jātērē elelktrība uzturēšanai!

Nepažēlojiet naudu savai labsajūtai!

Autors: jaunais (78.84.153.---)
Datums: 07/12/2007 04:11

Tiku jau pamēģinājis sildīt naktī tā pavairāk un pa dienu atkal mazāk. Bet pa dienu dzīvojošiem cilvēkiem mājā ir atkal par vēsu. Izrādās siltums mājas sienās nemaz tā neakumulējas. Vis optimālākais variants izlikās 20 00 piegriezt uz leju, bet 4 00 atkal celt uz augšu. Vai ir kādam citi priekšlikumi?

Autors: K (---.apollo.lv)
Datums: 11/12/2007 20:32

Esiet dzirdējuši par Latvenergo piedāvātajiem nākošā gada tarifiem? Kādas prognozes - būs, nebūs? Izskatās šaušalīgi: T3 naktij un dienai pieaugums attiecīgi +107% un +60%.

T - 3 (neatkarīgi no ievadaizsardzības aparāta strāvas lieluma) bez pvn
Abonēšanas maksa Ls/gadā 48.00 24.00 -50%
nakts zona un nedēļas nogale Ls/kWh 0.02703 0.05598 107% 0.05878(ar pvn5%)
dienas zona Ls/kWh 0.04266 0.06814 60% 0.07155(ar pvn5%)

Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 11/12/2007 22:03

Tas tiek apspriests šeit: [buvnieciba.delfi.lv]

Autors: K (---.apollo.lv)
Datums: 11/12/2007 23:04

Paldies, Pow, nebiju pamanījis.

Autors: Mikijs (213.180.100.---)
Datums: 16/12/2007 06:19

Sveiki tautieši! Jautājums SS lietotājiem. Pie pašreizējiem grādiem kad ārā ir 0līdz -5 grādi , ss kompresors strādā cauru dienu vai periodiski izslēdzoties un ieslēdzoties.

Manējais kautkā rukā visu dienu. Uz radiatoriem 38grādi uz siltās grīdas 29grādi.

Autors: v_t (78.84.44.---)
Datums: 18/12/2007 05:59

tad jau tev telpās tagad ir ap 25 - 26 grādi.
pie šādas āra temperatūras grīdās vajadzētu būt ap 24 - 25 grādi, ja telpās uzstādīti 20 grādi, un sūknim jāieslēdzas 4 - 5 reizes stundā pa 4 minūtēm.

Autors: Mikijs (78.84.218.---)
Datums: 18/12/2007 17:19

Telpās ir ap 22 grādi. Suknī temperatūra mainās atkarībā no āra temperatūras.

Datums: 18/12/2007 17:32

tas nozīmē, ka šobrīd tu sildi āru. ja žāvē māju, tad tas ir pārejoši, ja problēmas ar siltinājumu, tad maciņš dabūs trūkties.
a, varbūt, tikai jāizvēlas pareizs sūkņa regulējums.

Autors: Mikijs (78.84.218.---)
Datums: 18/12/2007 22:52

Āru varbūt arī , ka mazliet silda , jo nav nosiltināti pamati , to taisāmies darīt pavasarī. Bet ne jau mājas kurās stāv SS ir bez siltumzudumiem.

Datums: 18/12/2007 23:13

Es pievienojos V_T. tev kaut kur sūd siltums, vai arī sūknis nav noregulēts. MAn ar visu to, ka nebija nekādas ārējās apdares, cipari nebija tik lieli... tagad ar pabeigtu vēl skaistāks skats uz dzīvi!

Autors: TX (78.84.223.---)
Datums: 19/12/2007 01:53

Iespējams, ka esmu palaidis garām, bet gribu noskaidrot kāda ir ieteicamā slodze elektolīnijai (paredzēts SS, utt., māja 180kv.m). Latvenergo man tikai dēļ SS sarēķināja MAX slodzi 20 kW un "ievada aizsardzības aparāta nominālā strāva" 40A.
p.s. atvainojos, ka neskaidri aprakstīju situāciju, bet šajās esmu absolūts profāns

Datums: 19/12/2007 15:24

ja ir pareizi nosiltināta grīda un pa perimetru ieliktas termokompensācijas lentas, tad par pamatu siltināšanu varētu nesaspringt, vispār.

man ir 20 ampēru pieslēgums, visas dzīvības uzturēšanas sistēmas uz špaņņa, ss, 170 m2 māja. pietiek.
vīri aprēķinos būs paņēmuši ss siltumslodzi nevis patēriņa slodzi.

Datums: 19/12/2007 15:40

TX
Man ir 170 kvm apkurināmā platība, viss uz elektrību. 32A pieslēgums, jo arī paklausīju elektriķiem. Bet mierīgi pietiktu ar 25A. Tad nu varu vēl plānot siltumnīcas un apsildāmu'āra baseinu :)

Autors: jaunais (195.122.3.---)
Datums: 19/12/2007 17:25

v_t
Man ir sakrājušies daudz jautājumu par SS pieregulēšanu.Tu to lauciņu lauciņu esi pamatīgi izkodis.
-raksti, ka SS ieslēdzas uz 4 min. 4-5x st. Vai tas ir normāli SS darbībai? Cik zināms SS ja ieslēdzas retāk, tas pagarina viņa mūžu. Bet man pašam paslēgājot podziņas arī izlikās, ka jo biežāks ir ieslēgšanās cikls, tā it kā ir komfortablāk. Un atpagaļgaitas temp. var būt arī mazāka. Vai tas samazina elektrības patēriņu nav ne jausmas. Daudz var panākt mainot apk. sistēmā mainot cirkulācijas ātrumu. Jo mazāka cirkulācija, jo padeves temp. kāp uz augšu un ‘’abratka’’ tikai lēnām , jo lielāka cirk., tad padeve kāp lēnām un’’abratkas’’ temp. tuvojas padeves temperatārai. Kā domā par sādu variantu? It kā pēdējais būtu optimālākais, jo ‘’abratka’’ ir siltāka , tad iekšējās gāzes temperatūrai jābūt siltākai un pacelt padeves temperatūru būtu it kā vieglāk. Galvenais jautājums būtu , kā Jums ir saregulētas tās lietas? Patīkami ir siltā mājā, bet maksāt par elektrību nelietderīgi būtu aplami.

Datums: 19/12/2007 18:08

ss ir "mīkstā" starta funkcija, kas mazina ieslēgšanās skaita ietiekmi uz iekārtas darba ilgmūžību.
vislēnākais ātrums, kas pilnībā nodrošina cirkulāciju, būs visekonomiskākais. es iestādīju cirkulācijas sūkni uz minimālo. viss darbojas perfekti.
ja pieņemam, ka mums ir ļoti jaudīgs cirkulācijas sūknis, kas mērkaķa ātrumā izdzen siltuma nesēju pa roriem, nemaz nepaspējot sasildīt grīdu, tad abratka ļoti ātri sasniegs padeves temperatūru un ss vienkārši atslēgsies. (vispār, jau nesasniegs, jo sūknis atslēgsies tiklīdz ieprogrammētais logaritms pateiks - stop, abratka ir pietiekoši silta un ir īstais brīdis atslēgties) un grīda paliks auksta. jo iekārta darbojas vadoties no abratkas temperatūras, kura, savukārt, atkarīga no iestādītās telpas temperatūras, āra temperatūras un līknes, ko sauc par "curve".
tātad - cirkulējam lēni, balansējam grīdas kontūrus, ja tie ir dažāda garuma, curve iestādām apmēram uz 30 (thermia, citus nepārzinu).
īsumā tā. un vēl pašķirsti iepriekšējos komentārus šajā tēmā.

Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 20/12/2007 00:10

v_t - sanaak, ka cirkulaacijas princips "jo leenaak jo ekonomiskaak" attiecinaams arii uz citaam apkures sisteemaam? Taatad, ja ar visleenaako aatrumu siltums maajaa ir pietiekoshs, taa arii to atstaajam?

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **  **  **   **  **   **     **  **     **  **     ** 
 **  **  **    ****    **     **  **     **  **     ** 
 **  **  **     **     **     **  *********  **     ** 
 **  **  **     **      **   **   **     **  **     ** 
 **  **  **     **       ** **    **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727