UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Inženiertīkli :
Building.Lv Forums
Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors:
JanisJanis
()
Datums: 16/11/2012 16:48
Kolosāls aprēķins! Nosūces ir dārgs prieks, iedomājieties, kas notiek lielajos veikalos?!!!
Autors:
aviators
()
Datums: 09/01/2013 17:08
Man mājā PAUL rekuperators vasarā patērē apmēram 1.50Ls mēnesī, rudenī- pavasarī 1.50Ls līdz 4Ls/mēn. (temperatūra līdz -5C), bet lielo mīnusu mēnešos janvārī un februārī biežāk ieslēdzas priekšsildīšanas režīms un tad gan ir pat līdz 30Ls/mēn. Sākotnēji arī biju domājis rakt trubu utt., bet beigās sēņu dēļ atmetu to domu un izlēmu, ka divus mēnešus gadā var arī to samaksāt.
Ap 70-90Ls gadā sanāk. Rekuperācijas dēļ ir stipri mazāks kurināmā patēriņš, kas šīs izmaksas nodzēš. Pāris reizes mīnusu laikā esmu mēģinājis pasīvo ventilēšanas variantu caur logiem, bet komforta nekāda... Un krāsni tad jākurina vismaz divreiz dienā arī pie nelieliem mīnusiem.
No savas puses iesaku neākstīties ar spraugu ventilāciju.
Labprāt uzliktu siltummaini ar zemes kontūru ventilācijai, bet pagaidām izmaksas neadekvātas. To radiatoru vismaz var no teorētiskajām sēnītēm attīrīt nevis kā bezcerīgo zemes trubu.
Ap 70-90Ls gadā sanāk. Rekuperācijas dēļ ir stipri mazāks kurināmā patēriņš, kas šīs izmaksas nodzēš. Pāris reizes mīnusu laikā esmu mēģinājis pasīvo ventilēšanas variantu caur logiem, bet komforta nekāda... Un krāsni tad jākurina vismaz divreiz dienā arī pie nelieliem mīnusiem.
No savas puses iesaku neākstīties ar spraugu ventilāciju.
Labprāt uzliktu siltummaini ar zemes kontūru ventilācijai, bet pagaidām izmaksas neadekvātas. To radiatoru vismaz var no teorētiskajām sēnītēm attīrīt nevis kā bezcerīgo zemes trubu.
Autors:
JanisJanis
()
Datums: 11/01/2013 19:08
Avitator paldies par ziņu. Man interesē līdzīgs ziņojums par iekārtu ar mitruma reģenerāciju. Mitsubishi Lossnay piemēram.
Autors:
JE
()
Datums: 15/01/2013 17:04
Sveiciens ekspertiem!
Radās jautājums sakarā ar privātmajas ventilāciju..
Tā kā pats tagad cīnos ar jaunbūvi un lasu/mācos/daru tad rodas arī daži jautājumi..
Cik esmu noverojis, tad reti kurai mājai (praktiski nevienai) nav uz āra fasades redzamas ventilācijas lūkas, kokrēti sienās, tad rodas iespaids , ka katrai bēniņos ir pa 2500lvl vērtai iekārtai - kam es īsti neticu :) vai tiešām visi to vien dara kā virina logus vai arī atstāj tos ziemas vēdināšanas režimos. Tādēļ gribētos uzzināt viedokli un ieteikumus kā nodrošināt gaisa apmaiņu telpās? Es biju iedomājies šādu variantu : sienā šāda tipa pieplūdes "vārsts" [www.klimats24.lv] , kas spēj stundā izlaist sev cauri 50m3 gaisa, kas atbilst vienas telpas kubatūrai un iestrādāt koredorā esošā skursteņa ventilacijas šahtā restītes, lai notiktu gaisa apmaiņa. Vai arī katrā istabā pa vārstam un pa diognāli tālākajā istabas stūrī restītes+gofras un to visu novadīt bēniņos kopējā trubā un virs jumta ārā.
Ps māja divstāvu.. abu stāvu vannasistabu ventilācijas atsevišķā zarā, lai nerodas lieki kondensāti utt ar virtuvi tas pats Tagad runa tīri par otro stāvu..
Ceru , ka padalīsieties ar idejām un ieteikumiem.
Radās jautājums sakarā ar privātmajas ventilāciju..
Tā kā pats tagad cīnos ar jaunbūvi un lasu/mācos/daru tad rodas arī daži jautājumi..
Cik esmu noverojis, tad reti kurai mājai (praktiski nevienai) nav uz āra fasades redzamas ventilācijas lūkas, kokrēti sienās, tad rodas iespaids , ka katrai bēniņos ir pa 2500lvl vērtai iekārtai - kam es īsti neticu :) vai tiešām visi to vien dara kā virina logus vai arī atstāj tos ziemas vēdināšanas režimos. Tādēļ gribētos uzzināt viedokli un ieteikumus kā nodrošināt gaisa apmaiņu telpās? Es biju iedomājies šādu variantu : sienā šāda tipa pieplūdes "vārsts" [www.klimats24.lv] , kas spēj stundā izlaist sev cauri 50m3 gaisa, kas atbilst vienas telpas kubatūrai un iestrādāt koredorā esošā skursteņa ventilacijas šahtā restītes, lai notiktu gaisa apmaiņa. Vai arī katrā istabā pa vārstam un pa diognāli tālākajā istabas stūrī restītes+gofras un to visu novadīt bēniņos kopējā trubā un virs jumta ārā.
Ps māja divstāvu.. abu stāvu vannasistabu ventilācijas atsevišķā zarā, lai nerodas lieki kondensāti utt ar virtuvi tas pats Tagad runa tīri par otro stāvu..
Ceru , ka padalīsieties ar idejām un ieteikumiem.
Autors:
zsv
()
Datums: 15/01/2013 20:21
Aviatoram pa lielam taisnība. Vienīgi par zemes gaisa siltummaini nepamatota skepse.
1. Ja laicīgi visu plāno, pašas caurules izmaksas nesanāks pārāk lielas.
2. Katrā ziņā vērts atcerēties šāda siltummaiņa priekšrocības vasarā. Gaisa dzesēšanas efekts būs pat lielāks kā priekšsildīšanas labums ziemā.
3. Caurules mazgāšana, skalošana ātrākais reizi pa pāris gadiem privātmājai var ar šļuteni vai smalki ar skalojamiem robotiem.
Par gaisa pievadiem sienās: ir arī mazāk gaisa caurlaidīgi risinajumi iebūvei loga falcēs. Pati loga funkcija ar to netiek traucēta. Potenciālā gaisa padeve caur vienu tādu elementu līdz 4m2/h. Ir arī vairāk dabonami.
1. Ja laicīgi visu plāno, pašas caurules izmaksas nesanāks pārāk lielas.
2. Katrā ziņā vērts atcerēties šāda siltummaiņa priekšrocības vasarā. Gaisa dzesēšanas efekts būs pat lielāks kā priekšsildīšanas labums ziemā.
3. Caurules mazgāšana, skalošana ātrākais reizi pa pāris gadiem privātmājai var ar šļuteni vai smalki ar skalojamiem robotiem.
Par gaisa pievadiem sienās: ir arī mazāk gaisa caurlaidīgi risinajumi iebūvei loga falcēs. Pati loga funkcija ar to netiek traucēta. Potenciālā gaisa padeve caur vienu tādu elementu līdz 4m2/h. Ir arī vairāk dabonami.
Autors:
editable
()
Datums: 15/01/2013 22:18
Ienāca prātā ideja, ka var pirkt divus lētākus (mazāk efektīvus) rekuperatorus un slēgt virknē. Pirmais ziemā āra gaisu uzsilda līdz teiksim +5, savukārto otrais jau līdz +15. Vienīgais mīnus, ka enerģijas patēriņš dubultā. kaut gan varbūt pietiek ar vienu ieslēgtu un caur otru nedomāju, ka pretestība ir ļoti liela.
Autors:
J
()
Datums: 15/01/2013 23:15
Droši vien lielākā daļa ventilācijai izmanto skursteni vai skursteņa ventilācijas cukas.
Autors:
qarx
()
Datums: 16/01/2013 09:49
Parastais vecais 2 stiklu logs jau arī daļēji darbojas kā rekuperātors. Tāpat eskimosu slīpais ieejas tunelis sniega iglu un polārlāču slīpā ventilācijas lūka ziemas miega migā.
Autors:
DsKs
()
Datums: 16/01/2013 10:26
editable , neliek divus rekuperatorus ... liek kaloriferi priekssildisanai
Autors:
Charger
()
Datums: 16/01/2013 11:36
Šogad pirmo ziemu lietoju PAUL rekuperatoru FOCUS 200. Mēriju ienākošā gaisa temperatūru pie -3 grādiem, kad vēl neieslēdzas elektriskais priekšsildītājs. Nomērīju +18 grādus. Mājā gaisa temperatūra ap +21 grādu. Sanāk, ka lietderības koeficients 85%. Vēl, protams, var strīdēties kādas temperatūras gaisu šis iesūc no telpas jo pie griestiem noteikti ir vairāk kā +21 grāds. Pat +23. Bet tās ir nianses.
Darbinu aparātu jaudas robežās no 20..35%, jo savādāk man liekas paskaļš.
Aviator, kāds tev aparāts?
Darbinu aparātu jaudas robežās no 20..35%, jo savādāk man liekas paskaļš.
Aviator, kāds tev aparāts?