UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 17
Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: AnsisLiepa (83.178.141.---)
Datums: 10/07/2009 22:29

kā jau teicu, es labprāt atbildēšu uz konstruktīvu kritiku (ko es šķiet arī esmu izdarījis) un arī uz jautājumiem par mezglu risinājumiem ko un kā darīt, man nav nekā slēpjama, būšu priecīgs, ja šī māja rosinās cilvēkus īstenot savu senloloto sapni par ģimenes ligzdiņu.

par gaumi nestrīdamies, nevienam neuzspiežu ģērbties pastalās un dziedāt tautasdziesmas. jā arī apdares standarti katram savi, kādam vajag taisnu eiro kārbu, kādam patīk viļņains lauku apmetums, viss ir kārtībniekā:)

tā, kas vēl uz sirds? :)

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: Porex (195.122.4.---)
Datums: 11/07/2009 09:37

Esot ārzemēs nevar neievērot,ka daudz bagātākās valstīs lielākā daļa privātmāju nav ne tuvu tik lielas un greznas(varbūt par necilākas par šajā tēmā rādīto),kā banānu valstiņas Latvijas vidējais iedzīvotājs sev uzcēlis, ceļ ,vai iecerējis to darīt.
Mana dārza māja,ko kādreiz uzcēlu no materiāliem,ko ieguvu sazāģējot,liekas, 100 gadīgu guļbūvi,un,kurā vispār gandrīz netika izmantoti jauni un tradicionāli materiāli,ir nokalpojusi bez jebkādām sabrukuma pazīmēm jau gandrīz 40 gadus.Pie tam tā nav būdiņa instrumentu glabāšanai,bet gan tiem laikiem samērā moderna un izskatīga.Tā kā jēdzieni lēti,labi,ātri ir relatīvas domāšanas kategorijas,ne materiālu īpašibas,tad mēģinājumi ar tām apveltīt kādu konkrētu materiālu ķermeni(šajā gadījumā māju), vienmēr būs neveiksmīgs mēģinājums,jo ir taču sen zināms,ka vienam patīk meita,citam māte.
Domāju atradīsies ,kas smelsies kādu ideju nošīs publikācijas.Man ,apskatot attēlus, tā deva gandarījumu,jo pārliecinājos,ka mūrējot (pirmo reizi)savas mājas sienas, arī aeroc(starp citu par 32 Ls/m3),esmu to izdarījis daudz kvalitatīvāk,kaut gan reizes četras ilgāk(varbūs atmaksāsies uz apdari?).

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: Valdis Liepa, arhitekts. (---.cust.tele2.se)
Datums: 11/07/2009 16:11

Ēkas plānojums risināts ievērojot nepieciešamās ieejas, veidojot "klasisku" parādes ieeju un saimniecības ieeju (malkas piegāde, izeja no pirts uz dīķi). Terase pievienota pie galvenās ieejas, nevajag papildus durvis izejai uz terasi. Terase Rietumu pusē. Abas durvis siltinātas, ieeja telpās caur vējtveriem. Logi ar trīskāršu stiklojumu, paketes biezums 42mm, nevirināmās vitrīnas gatavotas pašu spēkiem, tad izmaksas ir ~4-6 reizes mazākas par galdniecības logiem.

Jumis vai citas latviešu ornamentālās zīmes ir katra būvētāja individuāla padarīšana (šādas atkāpes no projekta diez vai varētu pamanīt arī inventarizatora modrā acs). Globalizācijas laikmetā nacionālo identitāti raksturojoši elementi ir vēlami ne tikai ēkas kopējās proporcijās - jumta slīpums, jumta pārkares.
Skaisti paraugi ar nacionālo ornamentiku ir redzami Kārļa Skalbes mājās "Saulrieti" Vecpiebalgā.
1,5m liela jumta pārkare labi pasargā arī pirmā stāva sienas, logus un durvis no nokrišņiem un iekštelpas no saules karstuma vasaras laikā.

ēkas konstruktīvais ieguvums ir pielietotās 8,4m garās sijas kuras ļauj izveidot šodien plaši pielietoto drempeli otrās stāva telpām 80-90cm augstu. tajā pašā laikā jumta stāva konstrukcija balstās uz spāru pasijām un kopturiem. Praktiski ir tikai nesošas ārsienas un 2 atbalsti jumta kopturu balstiem. Šāds risinājums ekonomē pamatu kubatūru, kā arī iespēju veidot telpu dalījumu pirmajā stāvā maksimāli elastīgu - tas ir brīvs no piesaistes nesošām starpsienām.
Jumta pārkares ļauj ietaupīt arī uz lietus ūdens noteku sistēmu, kura šādā gadījumā vairs nav nepieciešama. Logs vasarā tiešo saules gaismu telpā nevada telpā, savukārt ziemā saule ir zemāk, un saules siltums ziemā iekļūst ēkā, tādā veidā caur trīskāršo stiklojumu ēka saulainā ziemas dienā uzsilst, nevis atdziest caur logiem, kā ir vairumā Latvijā būvētajās ēkās.
Ražotājs slavēja šo savu 30cm biezo bloku, kā speciāli atvieglinātu to paredzot pusotra stāva apbūvei, tas ir pārsteidzoši viegls salīdzinot ar citiem blokiem, līdz ar to arī siltumnoturība tam ir augstāka salīdzinājumā ar pārējiem ražotāja blokiem.

tālrunis interesentiem: 25506076
ar cieņu arhitekts Valdis Liepa.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: tante (78.84.43.---)
Datums: 12/07/2009 06:29

kā nojaušams no komentāriem- par aerok tautā ir ļoti maza informācija...
1) aerok bloki nav ideāli precīzi izmēros, lai nodrošinātu visa mūra augstumā līmšuves izmēru katras bloka rindas virsa ir "jāpieēvelē", tāpat stiegrojuma ievietošanai ir jāiefrēzē rievas- tas arī sadārdzina mūra izveidi.
2) aerok nav jāapmet- virsma paredzēta tikai špaktelēt,slīpēt un krāsot...
Iepriekšminēto nosacījumu perfekta izpilde tad arī nodrošina aerok būves ekonomiskumu, nevis "kipu-ļepu" diletantisks darbs...

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: tante (78.84.43.---)
Datums: 12/07/2009 06:41

par energosertifikātu: valdība nevarēja savlaicīgi sakārtot energoauditoru sertificēšanu, pirmie speciālisti sertifikācijas eksāmenu kārtoja neilgi pirms Jāņiem, tagad ir kas juridiski drīkst šādu papīru parakstīt, tātad būvniecības uzraugi var arī prasīt...

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: AnsisLiepa (---.cust.tele2.se)
Datums: 12/07/2009 11:50

tante - jā tieši tā.
par energo sertifikāciju - prieks ir tāds, ka šāds 30cm Aeroc ir krietni siltāks par sienām lielākajā daļā dzīvokļu un citu senlaiku būvju. protams, jo siltākas sienas jo labāk.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: Didims (78.84.145.---)
Datums: 12/07/2009 19:13

A man lieks, ka "labāk" tomēr būtu būvēt pilnu divstāvu ēku (kubveida kastīti) ar labi vēdināmiem bēniņiem un lēzenu vienkāršas formas vienslīpju vai divslīpju jumtu.
Tas būtu optimāli no siltumzudumu viedokļa, vairāk optimāli (un vienkāršāk) izmantojamu telpu, "it kā" lielāks materiālu patēriņš uz sienām, bet vienkāršāk un ar mazākiem tēriņiem paveicama augšējās plaknes norobežošana (otrā stāva griesti un jumts) un siltināšana, pie kam uzbūvēt pilnus divus stāvus kaut ar nelieliem aukstajiem bēniņiem virs tiem ir krietni vienkāršāk un mazāk iespēju nokļūdīties uz dažādu mezglu izpildījumu nekā taisot māju ar savietoto jumtu, attiecīgi vēl vairāk darbu var darīt "pats". Arī kopējais darbu izpildes ātrums no tā iegūst. Vēl pozitīvi tas, ka pa bēniņiem var piekļūt jumta konstrukcijām (apsekošana, remonts). Tas, ka nebūtu vairs plato jumta pārkaru arī būtu pārdzīvojami - to var risināt arī ar lētākiem variantiem nekā papildus jumta platības būvēšana. Tāpat arī notekas, bez kurām iztiek augstākminētajā prodžektā, +- maksā apmēram to pašu, ko liekās pārkares izbūve. Arī otrā stāva izgaismojums divstāvīgai ēkai ir lētāks, nekā mājai ar savietoto jumtu, jo dzīvojot jumtā ar izgaismojumu pa logiem mājas galos mūsdienās jau tā īsti nepietiek un lai to risinātu liekot logus jumtā, tad vajadzīgi speciāli (dārgāki) risinājumi.

Par materiālu izvēli mājas būvniecībai jau būtu cits stāsts ;-)
Piem. tumšs bleķis mājas jumtam, kas palielina siltuma atdošanu, diez vai būtu pieskaitāmi pie saimnieciskās pieejas un no ilgspējības viedokļa arī ne tas labākais.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: IP Logged. (159.148.229.---)
Datums: 12/07/2009 21:14

vēl viens momentiņš dara uzmanīgu: māja dabūta zem jumta 12. būvniecības dienā, monolīto pamatu izveidei 2 dienas, tātad betons cietējis 10 dienas; iegūtā stiprība jau ir pietiekama visu konstrukciju radīto slodžu uzņemšanai?

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: Ambrosio (87.110.104.---)
Datums: 12/07/2009 21:22

Gribētos piebalsot Didimam par pilniem diviem stāviem un lēzeno jumtu. Tagad kad esmu uzcēlis māju, kurā otrajā stāva griestu konstrukcijas daļēji ir savienotas ar jumta konstrukcijām, savelkot VISUS ar jumtu un bēniņu pārsegumu saistītos darbus un papildus piņķerīgās lietas (piemēram, jumta logu kvalitatīva iestrādāšana, siltināšana, apdare vēl izmaksāja vismaz 2 loga cenas), nākošajai mājai nopietni apsvērtu iespēju celt pilnus divus stāvus un lēzeno jumtu (kā terasi ar zaļo dārzu). Laukos tāda māja varbūt arī neiederētos, bet pilsētā vai piepilsētā pašā laikā. Domāju kvalitatīvi uzceltai mājai kā vienā tā otrā izpildījumā cena īpaši neatšķirtos. Blīvi apdzīvotās vietās un uz maziem zemes gabaliem varētu pat būt labāk - vairāk iespējas novietojumam augstuma ierobežojumu dēļ, "lieka" zaļā terase, par kuras platību nepiestādīs papildus nodokļus.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: akāir (87.110.112.---)
Datums: 13/07/2009 21:43

Trīs lietas,kas jaunbūvē nepatīk man:
1) tas ir nemiera jumts-laikam vecums
2) vēl priekšnama šaurums-kaut pusmetru platāks
3) un kāpnītes stāvās-tak negribas man,dienas gaitas sākt ejot,
no rīta ar dupsi pa priekšu

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: AnsisLiepa (---.cust.tele2.se)
Datums: 14/07/2009 01:26

ojā, plakanveidīgam jumtam ir tā brīnišķīgā iespēja vienkāršā un lētā ceļā kļūt par zaļo/apzaļumoto jumtu. tas ir skaisti. bēniņu telpu zem šāda jumta gan vairs nav īsti izdevīgi paredzēt, tā sanāks lieka tukša platība, nepiemērota pat veļas žāvēšanai. pilnai divu stāvu ēkai ir pavisam cits fasādes raksturs. liela sienu masa. tas nav nekas slikts, bet tas ir nesalīdzināmi savādāk kā ēkai ar stāvu divslīpu jumtu. var teikt, pilsētnieciskāk?

velux logi nav izdevīgs hipiju/taupītāju risinājums, gandrīz vai izdevīgāk ir taisīt jumta izbūves.

priekšnams ir 1,3m plats/šaurs, kā kuram labpatīk:) līdzīgi kā glāze ir pustukša vai puspilna:) bet gaiteņa izmērs atkarīgs no tā, ka šai pat ēkas platumā ir iekšā pirts un virtuve. virsdrēbēm vieta ir pietiekami, bet vietas var aptrūkties 8 ciemiņiem kas dziedādami: - "prōōjām jāāāiet proōojām jāaiet, es nevāāru šeit palikt..." atstās šīs omulīgās telpas:)

kāpnes gan nav tik stāvas lai jārāpjas būtu atmuguriski. to slīpums (tagad, dabā) ir kripatu zem 45 grādi.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: Andreits (136.173.162.---)
Datums: 14/07/2009 10:51

spk Wrote:
-------------------------------------------------------
> Projekts - man nepatīk. Tādas platībsa mājokli
> es realizētu (a moš arī realizēšu) 1 stāva
> ietvarā.
> Izmaksas - mans mērķis nav totāls lētums,
> nekad uz tādu neesmu tiecies, un nemaz arī
> netaisos.
> Kredīti - ja man nav iespēju bez kredīta celt
> tādu māju, kā vēlos, tad tādu, kas sanāk, es
> arī necelšu. Neko baisi ļaunu kredītā kā
> tādā es nesaskatu.
> Par komunālajiem piekrītu, un nepiekrītu -
> manai tipa dārgajai mājai arī ir daudz lētāki
> komunālie par dzīvokli, tas nav nekas unikāls
> priekš tipa šīs ārkārtīgi lētās mājas.
> Estētiskā puse - nez, kāpēc visiem būtu
> jāpatīk lauku dizainam, atsegtam kokam
> kombinācijā ar gāzbetona sienā, infantīlam
> jumta dizainam u.t.t.
> Kur, kā, kad un pa cik dzīvot ir gaumes un
> iespēju jautājums, un par gaumi strīdēties nav
> vērts.
>


atbildēšu V.Vīķes-Freibergas vārdiem: :D

"Tā ir sava veida pavasara tīrīšana, ko var ieviest gan valsts struktūrās, gan arī šur tur citur - biznesa vidē, sabiedrībā, cilvēkiem savās attiecībās ar resursiem, cik viņi tērē, cik var atļauties. Viss šis tagad būtu jāpārvērtē. Šis būtu tāds pārvērtēšanas brīdis un izdevība," saka Vīķe-Freiberga.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: spk (---.tieto.com)
Datums: 14/07/2009 12:54

Un uz ko tad tu mūdzi atbildēji? Es tur nekādu jautājumu neuzdevu! :)

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: aaaa (87.110.135.---)
Datums: 14/07/2009 13:17

Tasinība jau vien tam "mūdzim" būs. Esam mēs pamatīgi galvās traumēti ar to saprašanu par lietu vērtību, bet tā jau nav mūsu vaina, bet gan liktens-sliktens mūs ir tādus izveidojis ar nenormālo padomju bagāžu. ja konkrētāk, tad pabraukājot pa veco Jevropu, nekur, pat bagātajās valstīs cilvēki neceļ TĀDAS mājas un TĀ neremontē dzīvokļus kā pie mums tas ir pieņemts pašiem parastākajiem cilvēkiem. Arī lielveikalus neveido ar TĀDIEM interjeriem, ne kafejnīcas, ne klubus, ne kinoteātrus. Tur viss ir par kārtu vienkāršāk. Ja pat bagātajā Zviedrijā standarts virtuvē ir baltas flīzes ar pelēku flīžu šuvotāju (par vācu askētismu labāk vispār nerunāt) un pašas vienkāršākās struktūrtapetes nokrāsotas ar parastu krāsu, tad par kādu veselo saprātu mēs varam runāt, katrā otrajā dzīvoklī/mājā redzot marmora flīzes ar Grohe santehniku, ozolkoka grīdas un daudzlīmeņu reģipša griestus ar paslēptiem gaismas ķermeņiem. Tur neko tādu vispār praktiski neredz. Ieejam dn.se mājaslapā un pie sadaļas Bostad pameklējam privātmājas pārdošanā. Tur viņu ir simtiem un varbūt uz pirkstiem saskaitāmas būs tās, kas būs lielākas par 150-160m2, parasti grozās ap 100-150m2. Mums tādu vispār nav, principā, pat rindu mājas ir lielākas. Vot tāpēc mēs esam tur kur esam ar savu rijību, bet zviedri mums aizdod naudu.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: v_t (78.84.59.---)
Datums: 14/07/2009 13:41

nevajag visur kabināt klāt padomju bagāžu. jo kaut ko tādu būs grūti piekabināt amerikāniešiem, kas ar nav tie pieticīgākie.
šeit drīzāk ir runa par pasaules redzējumu, ko izveidoja, tieši, kapitālisms - gribu visu, tūlīt un vēl vairāk.
sociālisma padomju variants mācīja pieticību.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 14/07/2009 14:01

Es pat to nemāku izskaidrot, bet kaut kāds sakars ar padomju bagāzu tam tomēr ir, vai drīzāk ar nabadzības bagāžu, kad nevienam nekā nebija, vai bija pats minimālākais, un tagad ir pēkšņi iespējams viss - nu tad visu arī vajag. Jo to tiešām novēro valstīs, kurās agrāk bija nabadzība un labāk dzīvot principā nebija iespējams, precīzu LV scenāriju var novērot jebkurā post-padomju valstī resp., mega-mašīnas, un mega mājas un vispār viss uz to glaunāko un krutāko. Pie kam krutākais pārsvarā tiek ielikts ārējā veidolā, nevis iekšējās konstrukcijās, protams, ar izņēmumiem, kam vispār visu vajag to krutāko un smalkāko. Man, piemēram, absurds liekas fakts, ka cilvēkam ir marmora flīzes un dārgākā santehnika, bet nav mehāniskās ventilācijas mājā. utt.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: v_t (78.84.59.---)
Datums: 14/07/2009 14:13

aaaa, nebūšu oriģināls.
ja pats nerodi izskaidrojuma, vienkārši noskaties petrovu no a līdz z.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: spk (---.tieto.com)
Datums: 14/07/2009 16:52

Toties buržuji mazāk ar daiļ-iršanu nodarbojas, un nemēģina siekalas šķaidot viens otram iemācīt dzīvot "pareizi". Kā reizi šāda visgudra pamācīšana ir padumjo laikos iedzīvots komplekss, daudzi to vien dara, kā bāž savu degunu citu darīšanās un pa visu vari stiepj savu taisnību virsū. Un ta vēl plātīšanās, ka pašiem baigais fenšujs mājās. Muļķīši :)

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: aaaa (87.110.135.---)
Datums: 14/07/2009 17:25

spk: Sorī, bet laikam nesaproti foruma kā tādu pamatsūtību - diskutēt par un ap dažādām lietām, neviens te nevienam nemāca dzīvot, neņem bezpersoniskus burtus datora ekrānā tik nopietni. Šeit konkrēti par būvniecību. Par pareizo dzīvošanu runājot, nu nezinu, manā krajā, nu tipa tuvējie kaimiņi ir kādas nu, teiksim, 20 privātmājas. Uz aci neviena nav mazāka par 250m2. Katrā pārsvarā dzīvo 3 cilvēki, max. 4. Tas liekas normāli? Vairākas stāv internetā uz pārdošanu, acīmredzot, nevar pavilkt vai nu kredītu vai kā citādi. Bet vajag redz, lielu māju ar lampiņām un svarovski sirsniņām klozetpodā.

Re: Kā ātri un lēti uzbūvēt labu ģimenes māju?
Autors: Andreits (136.173.162.---)
Datums: 14/07/2009 18:25

aaaa Wrote:
-------------------------------------------------------
> spk: Sorī, bet laikam nesaproti foruma kā tādu
> pamatsūtību - diskutēt par un ap dažādām
> lietām, neviens te nevienam nemāca dzīvot,
> neņem bezpersoniskus burtus datora ekrānā tik
> nopietni. Šeit konkrēti par būvniecību. Par
> pareizo dzīvošanu runājot, nu nezinu, manā
> krajā, nu tipa tuvējie kaimiņi ir kādas nu,
> teiksim, 20 privātmājas. Uz aci neviena nav
> mazāka par 250m2. Katrā pārsvarā dzīvo 3
> cilvēki, max. 4. Tas liekas normāli? Vairākas
> stāv internetā uz pārdošanu, acīmredzot,
> nevar pavilkt vai nu kredītu vai kā citādi. Bet
> vajag redz, lielu māju ar lampiņām un svarovski
> sirsniņām klozetpodā.


Precīzi.
Fakts pārdomām: saskaņā ar nesenu pētījumu, vislaimīgākie cilvēki dzīvo Dienvidamerikā. Hmm, jocīgi, jo kā gan cilvēks var būt laimīgs, dzīvojot necilā koka konstrukcijas mājelē bez ērtībām, un pārvietojoties ar velosipēdu? Kā gan cilvēks var būt laimīgs, ja māja nav vismaz 200 m3 liela un santehnika nav no Grohe :D

Pašreizējā: 3 no 17


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **     **  **     **  ********   **     ** 
       **  **     **   **   **   **     **  ***   *** 
       **  **     **    ** **    **     **  **** **** 
       **  *********     ***     **     **  ** *** ** 
 **    **  **     **    ** **    **     **  **     ** 
 **    **  **     **   **   **   **     **  **     ** 
  ******   **     **  **     **  ********   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727