UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 11:59

Jā, Latvijā juridiskām personām NETO nav pieejams. Tāpēc lielu sistēmu nav vērts likt, jo labākā gadījumā var pa biržas cenu tīklā nodoto elektrību pārdot.
Izpēta dienas patēriņu, atrod vajadzīgos kW un bliež sistēmu. Saule spīd, skaitītājs negriežas, saule nespīd, elektrību ņem no piegādātāja. Ja saule spīd, bet elektrību netērē, tā iet atpakaļ tīklā un skaitītājs to uzskaita.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 12:57

Kāds tam visam ekonomiskais pamatojums. Lūdzu analīzi. Ar reālām naudām

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 14:20

Kādam vajadzētu uzrakstīt NETO aprēķina izejas datus. Kurš - kam - par ko - kad - cik maksā. Kāda precīza ir norēķinu formula. Padalieties ar info uzstādītāji vai lietotāji. Neto analīze bez cipariem ir tukša runa. Šo to esmu sagrābstījis, būtu labi no profiem ko izspiest. Varu vēl muļķības sarakstīt...

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 15:01

NETO darbojas sekojoši. Paralēli ST pieslēguma ir mikroģenerators (saules baterijas utt). Kad saules spīd, bet uz vietas elektrību netērē, tā tiek nodota tīklā un attiecīgais elektrības piegādātājs veic nodotās elektrības uzskaiti.
Pieņemsim jūlijā tīklā nodevi 100kWh. Tagad augustā saules maz un tu sāc lietot elektrību no tīkla. Skaitītājs uz šodienu ir uzgriezis piemēram 300 kWh.
Septembrī tu saņemsi rēķinu par 200 kWh elektrības, jo 100 tīklā nodotās tu dabū atpakaļ par velti. Rēķinā būs Pārvades un sadales pakalpojumi par 300 kWh un OIK par 300 kWh. NETO ieguvums tikai elektrības cena. OIK un ST tarifi jāmaksā.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 20:08

A cīpari ir? To peršu nav ko skaitīt. Cik maksā sistēma, ierīkošana? Reālā finansu plūsma, cik tad maksā katrs solis tajā penterē? Par to ir runa.

Re: Saules baterijas
Autors: Guntis T. (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 22:14

Aizstāvēšos, es nedēļu googlēju, bet neko pŗa'tigu neatradu, kas izskaidortu nākotnes perspektīvas.
Piemēram, šī siate, izsaka visu:
[www.saulesbiedriba.lv]
gribēju tikai noprecizēt, vai tiesām tā ir, ja nevar būt sync ar Sadales tīklu.
Runāju ar cilvēkiem kaimiņos, viņi liek sistēmas uz, piemēram, Baltijā zināmas bankas jumta un slēdzas klāt pie tīkla, pieslēgums pie tīkla ir atļauts. Piemēram, ir saules sistēma 50kW, patēŗiņs ir 70, tad inverori griežas uz max, ja patēriņs samazinas, tad invertori "piegriež krānu" un nelaiž enerģiju tīklā. Ir uzlikts skaitītājs, lai uzraudzītu reģeneratīvo plūsmu. Tādu pieslēgumu pie mums laikam nevar?
+kā arī, piemēram, Somijā, var pielikt dizeļgen. paralēli tīklam, lieli datu centi,veicot UPS apkopi, palaid dīzeli, tas griežas sync ar tīklu, ja noklājas tīkls, tad galiek tikai dizelis (automātika atrauj vaļa'ievadu). Pie mums neko no šī nevar... scinām paši kapēc :)

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 26/08/2016 05:30

Guntis T, grūti izprast Tavu tekstu un kapēc inverteri ''piegriež kraņu". Neko tur nepiegriež. Tīklā dod enerģijas pārpalikumu un obligāti sinhroni ar tīkla frekvenci. Kā Tu iedomājies nesinhronu maiņstrāvas enerģiju dot tīklā? Tas tad būs īssavienojums no Latvenergo puses. Bišku vajag pamācīties maiņstrāvas teoriju. Ja par dīzeļģenerātories, tad kapēc nevar? Tādi jau desmitiem gadu stāv visos radioreleju līniju torņos , lielajās telefonu centrālēs un TV studijās. Gribi, uzstādi sev mājā, tikai cik tas maksā un vai to vajag.

Re: Saules baterijas
Autors: Guntis T. (85.10.211.---)
Datums: 28/08/2016 13:26

Didzisp, lūdzu, citē mani, kur/kad es teicu, ka frekvence nav sync.?
Ja vēl būs iespēja, pajautāšu lietuvietim, kā viņi to pieslēdz. Bet doma ir tāda, ka stāv kontrolieris, ka smēra patēriņu, un ja tas krītas un saules enerģija ir "par daudz" tad enerģiju nelaiž tīklā, par cik to nedrīkst darīt. iespējams, invertoru regulē ar 0-10V ieeju, nezinu, bet pamatdoma ir tāda - tīklā nelaiž bet darbojas paralēli tīklam. un ta sir fakts.

Re: Saules baterijas
Autors: VK (85.10.211.---)
Datums: 29/08/2016 10:03

Latvija var uzstādīt un tiek uzstādītas generējošās iekārtas paralēlam darbam ar sadales tīklu, protams to darot atbilstoši un legāli. Ja to darīs nekontrolēti, tad es negribētu būt šādu "Pašražotāju" kaimiņš, kurš var saņemt gan pārspriegumus, gan nepilnus spriegumus, gan jocīgas frekvences, rezultātā nokaujot manas elektroierīces.
Arī Gunta T pieminētie gadījumi tiek Latvijā praksē lietoti.

Tas ir jautājums, kur firmai konkrētajā brīdī likt peļņu - samaksāt nodokļos vai ielikt izmaksās uzstādot saules paneļus un nākotnē par elektroenerģiju maksāt mazāk.

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 29/08/2016 11:28

Guntis T, es jau teicu, ka līdz galam nesapratu Tavu tekstu un vārdus ''sync ar Sadales tīklu''.
VK, es gan neticu, ka "Pašražotāju" iekārta spēs izmainīt tīkla frekvenci kaimiņam, vai būtiski pacelt spriegumu tīklā. Drīzāk "Pašražotājam" jāuztraucās par savu māju un taš drošību.
Tiko pabiju pie viena paziņas, kuram no ūdens turbīnas nepārtraukti griežas 5kW ģenerātors. Bija uzliccis jaudīgāku, bet tad zivis kanālā nevar turēt. Par pieslēgšanos Latvenergi i nedomā, jo tas nav ekonomiski izdevīgi, bet jūs te ar 1kW saules baterijām, kuras varbūt dažreiz vasarā saulīte apspīd, taisaties baigo biznesu panākt :)

Re: Saules baterijas
Autors: VK (85.10.211.---)
Datums: 29/08/2016 13:10

Protams ka "Pašražotāju" iekārta nespēs mainīt frekvenci. Spriegumu paaugstināt daudzās vietās varēs. "Pašražotāji", kuri nelegāli pieslēdz savas iekārtas (domāts nekvalitatīvas iekārtas bez tīkla atslēgšanas automātikas), parasti tās nenodrošina ar sadales tīkla atslēgšanu pie sprieguma pazušanas no tīkla puses. Tad, pazūdod spriegumam, tīklā tiek grūsts sprigums un frekvence, kādu nu tas ģenerātors spēj nodrošināt.
Zinu pat konkrētu nelegālo "Pašražotāju", kura ģenerators sistemātiski atslēdzas no paaugstināta sprieguma - pieslēgums tālu no barojošā transformātora. Šajā vietā sadales tīkls bez tīkla pārbūves neļautu pieslēgt minēto ģeneratoru.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 29/08/2016 18:19

Legālo ceļu ejot nedrīkst uzstādi ko un kā grib. Ja man kaimiņos būtu šāds nelegālais pieslēgums, es pirmais par to noziņotu. Drošāk man un citiem. Savukārt "jaunie" skaitītāji tīklā elektrību pat nelaiž, ja konkrētā pieslēgumā tas nav atļauts. Nepateikšu cik precīzi mikrovati pietiek, lai tas automātiski tīklu atslēgtu un elektrību bloķētu. To visu izdara gudrais skaitītājs. Bet arī nvertorā ir jābut automātikai un ir standartā, kas neļauj tīklā grūst elektrību, kad tas ir atslēgts no kādas apakšstacijas.
VK
Konkrētā brīdī, ja uzņēmums stabili tērē elektrību saulainajā laikā un ir brīva nauda, bet negrib maksāt nodokļus, tad saules baterijas ir viens no peļņu nesošākajiem ieguldījumiem!

Re: Saules baterijas
Autors: VK (85.10.211.---)
Datums: 29/08/2016 19:23

Jāni Z
Jaunie vai Viedie skaitītāji paši neko neatslēdz, ja tiem netiek dots uzdevums atslēgt. Šobrīd klientu par nelegāla ģeneratora pieslēgumu vispirms brīdina, un tikai tad, ja tas atkārtojas var tikt pielietota atslēgšana. Pats skaitītājs saskaita kurā virzienā cik kWh aiziet, un sadales tīkls šo informāciju var operatīvi iegūt. Skaitītājs neprot ierobežot elektrības plūsmu vienā virzienā, un tajā nav iestrādāta iespēja automātiski atslēgties, ja pēkšņi objektā parādās ģenerators.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 29/08/2016 20:23

Nu tad jau man ST ir maldinājuši. Man teica, ka skaitītājs uztverot impulsu uz otru pusi nekavējoties ziņo uz "centru" un tas uzreiz slēdz nost. Pirmoreiz varbūt brīdina, bet ja neprotas, tad iet pilna programma.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 02/09/2016 01:39

Par on-grid.
Sajūgšanai ar 220v tīklu lieto on-grid invertorus. Invertors darbojas SINHRONI ar tīklu, seko esošajam spriegumam un frekvencei. Bez tīkla sprieguma, vai tā parametriem ārpus tehniskajiem noteikumiem, NEKAS netiek ražots. Neko pašam un kaimiņam nesabojās, drīzāk pats nosprāgs. Atkarībā no tīkla operatora prasībām, no noteiktiem jaudas līmeņiem, invertoru var vadīt attālināti. Ir kaudze noteikumu invertora iekšējās vadības programmās izejas jaudas regulēšanai utt. On-grid NAV tas pats kas sadzīves akumulatora invertors laptopa barošanai.. On-grid var būt arī ar barošanu no akumulatoriem vai kombinētu kopā ar saules baterijām. On-grid invertors nodrošina optimālu slozi saules baterijām ar mppt algoritmu. Ķīnas produktu kvalitāte ir pietiekami augsta, ražo verķus arī nelielām jaudām- 200W un uz augšu.
Par mikroģeneratoru.
Būtu jauki vienreiz redzēt reālas sistēmas naudas plūsmas, ierīkošanas izmaksas. Tie kWh tāds pufelis vien ir. Maksājam ne ar kWh bet ar eiro. Un latvenergo noteikumi naudai ir nežēlīgi. Neredzu saimniecisku jēgu mikroģeneradoram shēmā: nodevu-paņēmu atpakaļ. Pilnīgā pakaļā. Pierādiet pretējo, ar reāliem eiro cīpariem. Tās trīs skaitļu kombinācija ar kWh ir pilnīgs pufelis, Kur ir izmaksu un saražotā salīdzinājums? Latvenergo un sadales tīkla pakalpojuma cenas? Rakstīju. Uzrakstiet savu versiju. Varēsim runāt par izdevīgumu un kā to sasniegt.
Jaudu balansa kontrole.
Nav nekādu tehnisku problēmu samazinot invertora jaudu nodrošināt "negatīvās" jaudas kontroli. Jautājums ir: ko darīt ar lieko, saražojamo enerģiju. CIK un KĀ tad gaišajā laikā patērē vidēja privātmāja. Uzrakstiet uz papīra gabaliņa sava patēriņa ciparus un laika grafikus. tad arī būs skaidrs par ko ir runa.

Re: Saules baterijas
Autors: Guntis T. (85.10.211.---)
Datums: 11/09/2016 11:31

Precīzi, invertors neko neražos, ja nav tīkla - nav reference kam sekot/sinhronizēties.
Biju apskatīt nelielu sistēmu, paziņas Lietuvā diezgan aktīvi uzstāda uz, piem., viesnīcām, ofisu ēkām, ~ 20-60kW.
Kontrolieri, piem., Solar-log 1200, invertors Huawei (10 gadu garantija, replace only!!!).
Detaļas man neizstāstija, bet ar kontrolieri tiek panākts, lai nav "reģenerativa"" jauta Latvenergo virzienā. Tad lūk, Latvijā šo modeli var pielietot? vai ir iespējams neko pieslēgt pie LE tīkla, ar nosacījumu, ka nav reģenerācijas? PIeļauju domu ka nē, jo Rīgā neredz paneļus..

Re: Saules baterijas
Autors: Raim (85.10.211.---)
Datums: 10/12/2016 15:09

Sveiki!
Lūdzu ieteikt pareizāko pieeju siltā ūdens sildīšanai ar sules PV paneļiem.

Boileris ir 200l ar gāzes apkuri, domāju boilerī ielikt tenu 48v.
Kādu tena jaudu izvēlēties, lai sasniegu 55 grādus.
Kādus PV paneļus mono vai poli?
Vai pieļaujams lēzens paneļu izvietojums uz jumta ar mazu slīpumu?
Kādi ražotāji ir ieteicami?
Kāda iekārta papildu nepieciešama lal saslēgu kopā to visu bez papildu akumulātora uzkrāsānai?

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 15/12/2016 19:19

48V vs 220V termoelektriskais sildītājs? Optimālāk 220V. Reāli vajag 1.5-2.0 kW jaudu. Kāpec - rakstīju. Bez tam 48V 2kw = 40A, 220V 2.2 kW < 10A. 220V varēs pieslēgt tīklam, 48V velns viņu zin kam, 48v pilnīgi garām. Palasiet manis rakstīto, apnicis bezgalīgi atkārtoties. Visi Jūsu uzdotie jautājumi analizēti neskaitāmas reizes - kas, kur, kad, kā, cik un par cik. Netērējiet laiku lasot citu cienījamo kungu spamu.

Re: Saules baterijas
Autors: cirvis777 (85.10.211.---)
Datums: 25/12/2016 21:49

Sveiki ! nekrāmējaties ar tiem 48 v ,kur jūs tādu sildelementu atradīsiet? dzirdēti un redzēti ir 12 ,24 v Varu padalīties ,kas man pašam reāli uzlikts un ko var reāli iegūt. Tas var būt kā mazs šāgada kopsavilkums. Jāsāk ar invertoru, vismaz no 2kw-3,8kw un piemeklēt saules paneļus ,ko var salikt saslēgt virknē,paralēli lai veidotos 300-600 v Skatoties kāds inverters.inverteru slēdz paralēli iekšējam tīklam 220 v,un tad tu varēsi ne tikai udeni sildīt visparastākajā boilerī ,bet arī leduskapjus darbināt,un pankūkas dienas vidū cepināt... Pārāk ilgi ,lai visu aprakstītu,vieglāk parādīt... ja esat vidzemes pusē ,var pieskriet. Man pašām bija uzstādīta 2 kw sistēma,(nu jau piepirku vēl 1,5kw pavasarī uzstādīšu ,pieslēgšu,lai 1 fāzē iet uz pilnu klapi DA puse uz jumtiem . pa sezonu saražojās 1600kw. saulainās dienās 12 kw. Uzstādīti 2 boileri .100l pietiek dienā ap 5kw, lai to neuzvārītu pārslēdzu uz citu. Visražīgākais bija maija mēnesis pāri 300 kw. un tajā mēnesī latvenergo samaksāju zem 100 kw,(tā ir tā daļa ,kas notērējas vakara un nakts stundās) Tagad pa ziemu gan ir jāaizmirst pa lietderību,kādā saulainā dienā pa 1kw.Ja interesē tikai karstais ūdens ,varbūt lietderīgāk domāt par saules kolektoriem,plakanajiem ,vakumniekiem kas kuram vairāk tīk. Visiem pārējiem faniem,interesentiem nākošgad novēlu daudz saulainu dienu ,un nepalaist garām nevienu saules stariņu!!

Re: Saules baterijas
Autors: specs (85.10.211.---)
Datums: 26/12/2016 00:23

Cik izmaksā sistēma, kura gadā saražo 1600kW?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********        **  ********  ********   **     ** 
 **              **     **     **     **  ***   *** 
 **              **     **     **     **  **** **** 
 ******          **     **     ********   ** *** ** 
 **        **    **     **     **     **  **     ** 
 **        **    **     **     **     **  **     ** 
 ********   ******      **     ********   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727