UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 9 no 43
Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 27/03/2014 19:59

Es arī intuitīvi esmu pārliecināts, ka saules laiks ir ļoti tuvs pie stabila (7 gadi) atmaksas līmeņa, kad ir vērts to darīt. Viena lieta ir samērā droša - jebkurš enerģijas veids pārskatāmā nākotnē lētāks noteikti nepaliks. Teiksim tā pati malka/granulas - cena noteikti kāps saistībā kaut vai ar darba algām, nerunājot nemaz par elektrību, gāzi, naftas produktiem, kuri visi savā ziņā saistīti.

Eziss - divu boileru gadījumā jau nekas īpaši jādomā nebūtu, jo abi boileri ar savu automātiku bez pārbūves strādā pilnīgi autonomi, lai tur nebūtu nekas jādomā un jādara. Vismaz man tā šķiet. Boileru cenas ir smieklīgi mazas, jo īpaši sekundārajā tirgū. Un saslēgt varētu pat bez papildzināšanām. Caurules un vieta - protams, tas ir mīnuss. Lai gan ja roka netrīc un māk metināt, tad divus tenus ieslēgt vienā mucā nav nekādu problēmu.

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 27/03/2014 20:04

Eziss - labs darbs! Es jau tagad gandrīz esmu nosliecies par labu elektropaneļiem, jo mani arī atbaida visa tā cauruļsistēma un lielā atkarība no tirgū piedāvātajiem komplektiem, kur cena ir tik cik to diktē daži tirgotāji/uztādītāji.

Bet esmu pārliecināts, ka diez vai tie paneļi kalpos tos 20 gadus. Esmu reālists - 10 jau būtu ok. Bet uz to laiku domājams cena tiem būs jau krietni zemāka kā tagad.

Re: Saules baterijas
Autors: ieva auzina (178.16.22.---)
Datums: 27/03/2014 20:12

Eziss drīkst aizbraukt pie tevīm apskatīties kā tie paneļi silda, man brālis ir elektriķis lai viņš apskatās un man arī gribas saules enerģiju izmantot. Uzraksti savu adresi un tel. nr.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 00:10

Uz plastikāta logiem skatījos ar neticību. Nu jau pašam stāv ielikti gandrīz 20 gadi. Praktiski tādi kā ielikti. PV panelis- stikls, alumīnijs+ plastmasas plēves un silicija plāksne. Pirmajiem mūsu laika skaitīšana sevišķi neinteresē. Otrie paši aizdomīgākie- ceru ka būs kā ar logiem. Pēdējie veco. 20 mēnešu laikā 1-2% jaudas zudumu praktiski sajust nav iespējams. Pēc 10 gadiem 10%, tad jau redzēs. Šobrīd esmu izmēģinājumu trusīša lomā, varbūt auroju pārāk optimistiski. Esmu cerību pilns, trešā daļa ieguldījumu jau atgūta. Pasākumam ir neliela avantūras piegarša, bet saprāta robežās.
- Vispār jauks eksperiments. Ņemiet starojuma termometru/ 20Euro/. Pamēriet debess temp. saulainā dienā- klaju debesi, mākoņus, vakarā, naktī, ziemā, vasarā... Jocīga sajūta par to ka te eksistējam un neesam nosaluši.
- Ieva auzina- lai brālis pazvana 29211793.

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 07:06

Ja pats gādā visus materiālus, pats uzstāda saules baterijas un pats seko to ekspluotācijai, tad, gan jau, tā štelle var arī atmaksāties. Cik gan tādu fanu ir? Lielākā daļa nolūgst firmu, kura visu izdara oficiāli ar nodokļiem un tad sanāk pavisam cits aprēķins. Tā jau ir ar visām lietām. Māju ceļot, pats gādā materiālus bez PVN, vadi darbus un pats vēl strādā, oi cik naudas var ietaupīt. Tad vēl, fiziku jau neviens vairs skolā nemācās un elektrība, 95% cilveku, ir tumša lieta kas gaiši spīd, iet pa vadiem un sit pa nagiem. Vārdu sakot, nu neuzstādīs tāds ''tehniski izglītots'' cilvēks sev mājā saules iekārtu. Tiklīdz jāmaksā bodniekam par saules paneļiem, tā starpnieka procenti, nodokļi un PVN klāt. Uzstādīt saules baterijas arī nevarēs kaimiņu Vasja -santehniķis par pudeli šnbja un cigaretēm.Vajadzēs kvalificētu meistaru, kurš nejauc ampērus ar voltiem, bet tāds amatnieks pa lēto nestrādā. Ja naudas zeķē nav, tad banka un procenti vel klāt nāk. Būtu interesanti, ja kāds te sarēķinātu reālās izmaksas, kad mājas saimnieks paņem krītu bankā un uzstāda, ar, visuim nodokļiem, sev mājā saules iekārtu.
Visu cieņu Eziss priekšā par uzņēmību un saules lietu popularizēšanu, bet es vienalga palieku skeptiķis par saules izmantošanu masveidā. Tā tomēr ir fanu, kā Eziss un bagātu cilvēku,kuriem nav jāaizņemās nauda, nodarbe.

Re: Saules baterijas
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 09:57

>>>Didzisp
Pirms pāris gadiem izstādē apvaicājos, man minēja ~25000ls uz tiem 5-6kw
Tagad vajadzētu būt zemākām, bet tik un tā par dārgu.
Ja izdodas kā ezim, visu pats sataisa, pasūta no ārzemēm, varbūt arī sanāk lietderīgi. Galvenais, lai tas elektrības patēriņš būtu ar jēgu.
Svarīgi ar ko salīdzinām, piemēram, varam rēķināt, ka pieliekam eļļas radiatoru un baigais ieguvums- radiators strādā faktiski bez maksas. Bet varbūt ir vērts uzlikt granulnieku? Un ieguvums būs lielāks?
Ja man malkas katls, tad ziemā tāpat kurinu un boileris sildās, vasarā nekurināšu, tātad vai nu ar elektrību vai saules kolektoru. Apkures sistēmā sūknis jau ir un viss saslēgts, tātad ieguvums no saules kolektora jēgpilnāks kā no paneļa.
Bet visu var sarēķināt un katram būs savādāk, jo dzīvesveids, elektrības un citu resursu patēriņš ir savādāks. Cits dabū atrabotku bez maksas un stāstīs, ka visizdevīgāk ir dedzināt eļļu... ;)

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 10:27

Te jau pareizi pieminēja, ka ja grib kaut ko dabūt kā pilna servisa pakalpojumu tad par to arī ir jāmaksā !
Tāpat ābeces patiesība ir tā ka kaut ko parbūvēt ir krietni dargāk nekā taisīt no jauna !

Savukārt nākamā abeces patiesība ir tā ka mūsu apstākļos saule nevar būt bāzes enerģijas avots !

nākotne ir kombinētām sistēmām, kas atbilst arī globālajām tendencēm - to īsos vārdos var nosaukt par enerģjjas apgādes diversifikāciju lokālā mērogā !
Abos mērogos jārēkinās ka par šo drošību nāksies kaut ko maksāt !

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 10:31

Tas gan tiesa, katrs mēs dzīvojam savādāk un tas ir tikai normāli. Man gāzesvada nav un pat balongāzes nav. Toties ir malkas plīts ar iebūvētu čūsku un siltais ūdens boilerī ir , ja tā var teikt, blakusprodukts. Nedomāju, ka man rentējas ņemties ar saules baterijām. Eziss ir gāzes apkure un skaidrs, ir gāzes skaitītājs, kurš parāda reālu ekonomiju no saules enerģijas.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 13:46

Nezinu kāda tur gudra uzstādīšana un apkalpošana. Kādi ''gudri'' meistari vajadzīgi pāris spraudņu savienošanai /kurus nepareizi var saspraust tikai salaužot/. Elektrības lampiņas Jums serviss pārskrūvē? Cīnītie kungi saules bateriju vispār nav redzējuši. Malkas krāsni rušina 2-3 dienā, kas notiek pasaulē apskatīties nav laika. Kopš novembra neesmu ne čubinājis, ne ''apkalpojis'' tās baterijas. Pagājis pusgads un neko. Kāds tur serviss vajadzīgs?
-ja nav brīva laika, vēlmes un iespēju ar šādām lietām nodarboties, tad jautājums par alternatīvo enerģiju izmantošanu nosacīts. Pašam nepiedaloties procesā iznākums nebūs ekonomiski jēdzīgs. Atmaksāsies nezināmā nākotnē-15 un vairāk gadi, neatkarīgi ko un kā. Tad tas viss tiešām ''izklaide'' naudas tērēšanai, bet tas jau ir cits stāsts.

Re: Saules baterijas
Autors: svinksi (62.63.156.---)
Datums: 28/03/2014 14:00

Arī domāju uzšaut pāris paneļus uz jumta, paskatīsies kas tas vispār ir un cik ietaupījums. Pagaidām apstājos pie commodus saules paneļiem [www.commodus.lv] cik meklēju, laikam izdevīgākais piedāvājums

Re: Saules baterijas
Autors: hm (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 16:42

Reklāmas SPAMs nedara godu Commodus...... (arī citos foruma zaros)

Re: Saules baterijas
Autors: mēnestiņš (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 16:49

pamats topošais Wrote:
-------------------------------------------------------
> Pirms pāris gadiem izstādē apvaicājos, man
> minēja ~25000ls uz tiem 5-6kw

Traks vai, tagad 1kW ap 1k Ls pērkot gatavu sistēmu.

Re: Saules baterijas
Autors: mēnestiņš (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 16:50

svinksi liels jumts var gan baterijas gan paneļus salikt un vēl padalīties par to ar citiem nav žēl :))

Re: Saules baterijas
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 18:08

nav runa par paneļa cenu, bet par to cik prasa par komplekta uzstādīšanu. no 0 līdz rozetei.

Re: Saules baterijas
Autors: ivanovs77 (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 18:32

Vai šei ir kādas firmas pārstāvis, kas izplata saules baterijas? Es esmu ar mieru noslēgt līgumu un nopirkt 5-6 kv.m. baterijas par labu cenu, bet firmai jāuzstāda un jādod garantija.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 28/03/2014 23:35

to pamats topošais- uzstādīšana no 0 līdz rozetei? Šis būs tieši pats nepamatotākais un absurdākais pasūtījums- bezgala dārgs un bez iespējām jebkad atmaksāties. Ja apskatam PV paneļu variantu. Ekonomisko efektu var iegūt analizējot esošo situāciju, veidojot optimālu enerģijas izmantošanas stratēģiju. Jāzin objekta esošās iekārtas un to slēgums, novietojums /apēnojums/. Tikai tad var novērtēt modernizācijas iespējamību un efektivitāti. Ļoti daudzos gadījumos paneļus uzstādīt nebūs iespējams ēnu dēļ /tas ir ļoti svarīgi PV pan., bet nav arī otršķirīgi termo pan./.
- man paveicās- apsauļojums praktiski perfekts, boilera-katla slēgums nebija jāmaina. Tādējādi izdevumi minimāli un sevišķa izveicība, instrumenti, materiāli nebija nepieciešami. Savā situācijā esmu vinnētājs un līdzīgos gadījumos varu ieteikt rīkoties tāpat.
- situācijās ar boilera nomaiņu/uzstādīšanu, pieslēgumu 220V izdevumi ievērojami pieaugs. Un tad jau efektivitāte būtiski kritīsies, kā arī jāveic dažādu variantu analīze.
- jauki būtu dzirdēt cilvēku domas kas saprot lietas būtību un spēj ko izdarīt paši. Labi būtu apmainīties par izdarīto darbu rezultātiem, risinājumiem utml. Pašreiz viss izvēršas bezsakarīgā procesā. Ja runa tikai par naudu un firmu kura darīs vai savu darbošanos, tad tās pilnīgi dažādas lietas. Sapratnes līmenis un iegūtie secinājumi būs pilnīgi atršķirīgi.
- sajūta ka esmu vienīgais, kurš turējis rokās PV paneli, pārējie ostījuši avīzi kurā tā bija ietīta.

Re: Saules baterijas
Autors: mariuss (178.16.22.---)
Datums: 29/03/2014 15:30

Man ir divus ar pus gadus saules panelis, apēnojums nulle laukos māja koki un kaimiņi nav. Kad pirku tad solīja pārdevēji zelta kalnus, regulēja arī n tās reizes beigu beigās garantija pagāja tagad par katru regulēšanu jāmaksā un labums nekāds. To ka kāds saka ka 700kw gadā, tad viņam nekad tas panelis nav bijis, par atmaksāšanos jau atmetu domas, secinājums dārga spēļmantiņa ar ko nezinu ko iesākt.
Ko līdz ka vasarā pusdienlaikā kaut kādu enerģiju var dabūt, ko es ledu saldēšu vai? Ziemā, vakaros pa naktīm kad vajag to elektrību tad nav.

Re: Saules baterijas
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 29/03/2014 17:45

Eziss, atklāj, lūdzu, tumsoņām, kāda tad Tev ir tā elektriskā shēma PV slēgumam pie boilera. Man visu laiku neliek miera tā pati doma - boileris 200 L stāv neizmantots, varētu uzlikt PV, bet tā kā ar elektrību ir uz Jūs, tad nevar saprast, ko darīt, jo internets ar tiem ķīniešu loriņiem ir pilns - zinātu tik, ko no tā visa vajag. Starp citu - kā tos PV stiprināji pie jumta - uz kaut kādiem gataviem kronšteiniem, vai pats veidoji?

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 29/03/2014 20:31

- Mariuss, interesanti ko jums tādu uzstādījuši? Kas gan tur regulējams? Aprakstiet sīkāk kas un kā. Sajūta ka rakstiet rakstīšanas pēc, ož pēc spama.
- aaaa, jāzin cik jaudīgs tens /vai arī pretestība omos/. Rūpīgi novērtējiet saules redzamību no februāra vidus līdz oktobra beigām. Nedrīkst pieļaut ēnas, jauda būtiski samazināsies. Nepieciešamais laukums 10-12 m2 1.5kW iegūšanai. Esošā elektronika nav piemērota tena barošanai. Ja tiksiet pie reālas darbošanās, palīdzēšu. Esošais nav domāts rezistīvas slodzes salāgošanai. Visi mēģinājumi sakombinēt no piedāvājuma neko labu nedos, ja vispār funkcionēs. Tas varbūt iemesls tik daudz negatīviem viedokļiem. Faktiski jau arī nekāda gatavo risinājumu liela izvēle nav. Kā stiprināt- googlē kaudzēm foto-saules paneļi_images. nekatrējaties pagoglēt par jebko, taps skaidrāks. Pašam stāv grupās pa trīs, kopā 8 gab., nedaudz ieslīpi pret jumtu. Pagatavoju no dzelzss leņķiem, nokrāsoju. Tas lai smagāks, vējam grūtāk kustināt, atsēju ar trosītēm. Mums vēlams novietojums 45grādi no vertikāles uz dienvidiem- googlējiet,visu parrakstīt , būs romāns. Novirzes no opt 20 grādi nav kritiskas. Kā aprakstīt grafikus,diagramas, fotogrāfijas? Ja uzdodat jautājumus nedaudz pagooglējat ar jautājuma atslēgas vārdiem + images. Ne vienmēr būs atbildes, bet arī tad ievērojami samazināsies rakstīšana. Un jābūt arī naudas līdzekļiem, jābūt gataviem tos tērēt ilgtermiņa projektam. Daudzus jautājumus vieglāk un ātrāk izrunāt telefoniski- 15-20 min un viss pamatā skaidrs.

Re: Saules baterijas
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 29/03/2014 21:24

Paldies, gūglēju uz vella paraušanu - visi saka, ka pretestības slodzei vajag MPPT.
[www.aliexpress.com]
[www.ebay.co.uk]
Paneļus arī tirgo visi, kam nav slinkums:
[www.aliexpress.com]
Vai tiešām ir tā, ka nevar dabūt neko gatavu? Par tiem 45 grādiem nepiekrītu - es šo tēmu savulaik pētīju un efektīvākais ir likt paneli gandrīz horizontāli, ar minimālu slīpumu, lai ūdens notek, jo liekot 45 grādos pret Dienvidiem, netiek ķerta ne rīta, ne vakara saule.

Pašreizējā: 9 no 43


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **  ********  ********  ******** 
 ***   ***  ***   **     **     **    **  **       
 **** ****  ****  **     **         **    **       
 ** *** **  ** ** **     **        **     ******   
 **     **  **  ****     **       **      **       
 **     **  **   ***     **       **      **       
 **     **  **    **     **       **      **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727