UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 14 no 43
Re: Saules baterijas
Autors: Obelix (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2015 00:44

Runājot par OIK, patiesībā ir nedaudz cita bilde. Tā nav gluži tikai Zaļā enerģija.
OIK sastāv no diviem maksājumiem – viens ir ražotājiem, kas enerģiju iegūst izmantojot atjaunojamos energoresursus, otrs maksājums tiek tiem, kas iegūst enerģiju koģenerācijā, izmantojot galvenokārt dabasgāzi. Proporcionāli tikai 1/3 daļa tiek zaļajai enerģijai, lielākā daļa 2/3 tiek maksāta par gāzi. Vējam un mazajiem HESiem ap 10%.
OIK ir nevis atbalsts Zaļajai enerģijai, bet gan atbalsts tam, ka Latvijā ir elektroenerģijas ražošanas jaudas, kas izmanto no Krievijas importēto dabasgāzi. Un maksājam mēs Krievijai 1 milj USD dienā!

Re: Saules baterijas
Autors: aigarello (85.10.211.---)
Datums: 17/03/2015 20:28

Cik daudz kwh enerģijas var iegūt no 250W saules paneļa saulainā dienā , un cik kad ir nomācies ?
Kādu aprēķina metodi var ieteikt pielietot . Ir vajadzība lādēt akumulatoru . Un cik voltu akumulatorus izvēlēties labāk - 12V vai 24 V. Tālāk diennakts tumšajā laikā uzkrātā enerģija tiks pārveidota uz 220 voltiem .

Re: Saules baterijas
Autors: xyz (85.10.211.---)
Datums: 17/03/2015 21:09

Vai kāds ir pieslēdzis baterijas ar invertoru LE tīklam. Tipa dienā saražojam "padodam uz LE" un vakarā vai naktī tērejam no "LE"?
It kā jau kādu laiku iet vaļā..[www.commodus.lv]
Un uz cik KE tas pasākums panesas un cik ilgā laikā atmaksājas?

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 17/03/2015 21:43

Pasākums neatmaksajas nekad, jo Latvenergo liekas tikai 40% no tīkla dotā atdod atpakaļ. Sagribējāt gan haļavu pie monopolista :)
No 250W paneļa, ja to griež līdzi saulei un nav ēnas, var teorētisk iegūti 2,5kWh. Tas ir peņemot, ka vasarā, bez mākoņiem, panelis darbojas 10-12 stundas. Dzīvē tā nenotiek, jo paneļi parasti stāv stacionāri un tos saule apspīd tikai dažas stundas plus vēl mākoņi staigā.. Apmākušās dienā vispār var neko nerēķināt, tad nekāda nopietna enerģija no saules baterijām nav dabūnama. Ziemā viss ir pilnīgā mierā. Nu neticiet tak targašu reklāmai, bet paņemiet vienu mazu panelīti un paši paprovējiet. Man jau gandrīz gadu 10W saules baterija stāv un tā "atdzīvojā"s tikai šajās saulainajās dienās. Visu rudeni un ziemu tā pat nespēja kompensēt veca akumulatora pašizlādes strāvu. Ja Latvija būtu gana daudz saules un un pasākums būtu rentabls, tad Latvenergo jau sen ražotu elektrību no saules baterijām! Viņiem ta peļņa miljonos mērama. Naivu cerēt, ka jums kādam izdosies elektrību ražot lētāk par Latvenergo!

Re: Saules baterijas
Autors: xyz (85.10.211.---)
Datums: 17/03/2015 21:46

Skaidrs.
Varu atslābt ar paneļiem.
Ja nu vienīgi uzmest kādu 800w-1kw un sildīt savu boileri, bet nu arī ? kad tas atmaksāsies....

Re: Saules baterijas
Autors: aigarello (85.10.211.---)
Datums: 17/03/2015 22:50

Man plānojas izveidot celiņu apgaismojuma sistēmu , ar led lampām . Cik nu strādās, tik strādās, vismaz no pavasara līdz rudenim būs smuki . Iespējams ka pavasara un rudens laikā saules paneļu skaits ir jādubulto .
Kādu akumulatoru voltāžu būtu lietderīgāk izvēlēties ?

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 17/03/2015 23:01

Ar 0.8-1.0kw ūdenim būs paknapi. Ir 3 gadu pieredze, ar 1.5kw sanāk ciešami. Boilers 160l, praktiski 5.5-6 mēneši viss notiek. Tagad eksperimentēju ar mājas apsildi, gribu samazināt aktīvo apkures periodu par 0.5-1 mēnesi. Salīdzinot ar gāzi būtu jābūt ekonomiski pamatotam pasākumam. Mans kritērijs - ieguldījumiem jāatmaksājas 10 gados un ātrāk. Ja piepluso pakāpenisku energoresursu cenu palielināšanos, tad visam jābūt ok. Esam pārāk konservatīvi un visas izmaiņas sākam ar noliegumu. Daļēji tās ir sekas neellastīgam domāšanas modelim un nespējai analizēt googlē ceļojošo informāciju.
Pie šodienas paneļu cenām - 250-650 €/kw , saules elektroenerģija ir viena no lētākajām. Pašizmaksu var novērtēt ~ 650€ : 20gadi x 850kwhgadā = 0.038€/kwh. Tas pie paneļu max cenas. Kurš zina lētāku elektriskās enerģje]as avotu? Praktiski bez ekspluatācijas uzraudzības. Nosauciet?
Problēma ir šīs dabas dotās enerģijas izmantošanā. Smīkņāšana par silto ūdeni - neviens nemazgājas siltā dušā? Normāls dzīves veids - pirms mazgāšanās pavārtīties pelnos. Iet dušā tāpat ticība neļauj? Savi 30-40€ mēnesī aiziet šim priekam, arī vasarā, Latvenergo vai latvjas gāzes kasē.Mini invertori grid-tie, nevajag tos kw-tīgos grid-tie pie šābrīža cenu politikas. . Kāpēc ieciklēties uz Latvenergo, kā vienīgo risinājumu?
Kad atmaksāsies? Cik pareizi rīkosies, tā arī atmaksāsies. Izmantojot ūdens sildīšanai būs vislabākie rezultāti - 4.5 gadi, salīdzinot ar Latvenergo, 6.5 - pret gāzi. Pie 20+ gadu ekspluatācijas perioda nav nemaz tik slikti. Mini grid-tie atmaksāsies 6-7 gadu laikā. Elektriskie akumulatori - ļoti specifisks jautājums. Sacensties ar Latvenergo būs grūti. Palasot akum. specifikācijas, secinu- vidējā 1kwh pašizmaksa pašam akumulatoram ir 0.17 - 0.25 €/kwh. Vēl jāpiepluso pārējo iekārtu izmaksas un enerģijas zudumi. Gala rezultāts par 0.25€/kwh labāks laikam nebūs.
Kā rīkoties, katra paša ziņā.

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 18/03/2015 07:30

Ja runa par ūdens sildīšanu ar saules baterijām ,tad protams tā štelle darbojas. Eziss tur izkodies cauri un zin ko saka. Te gan jāņem vērā dzīvesvieta un dzīves apstākļi. Man noteikt lētāk sanāk nolaist no kājas vienu nokaltušu egli un ar to pietiek visai vasarasi lai ūdens būtu silts. Skaidrs, ka pilsētas centrā tā nevarēs izdarīt un Eziss izdevīgāk ņemties ar saules baterijām. Nav jau viena dzīves modeļa un jāskatās pēc konkrētajiem apstākļiem. Viens gan skaidrs, ar saules enerģiju baigo biznesu neizdosies iegūt. Jā un vēl,j ūs esat redzējuši moderno elektroniku, kura kalpotu desmitiem gadus. Viss taisīts tā, lai nosprāgtu pēc garantijas laika beigām un varbūt kādu gadiņu pa virsu. Domā ar invertoriem būs savādāk un tie kalps divdesmit un vairāk gadus. Tad tak ražotajiem bankrots :)

Re: Saules baterijas
Autors: tarvi (85.10.211.---)
Datums: 18/03/2015 09:03

aigarello, ir neliela pieredze šādu nosacītu celiņu, jeb dārza apgaismojumu kopsummā ap 40 w (tumsas relejs, 100w panelis un lietoti divi 12v auto akumulātori) lietotošanu no pavasara līdz rudenim jau gadu. Paneļa saražotā enerģija to nodrošina pilnībā un ļauj dienā pat pieslēgt papildus patērētājus (ūdens strūklaka utt.)

Re: Saules baterijas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/03/2015 09:15

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Man jau gandrīz gadu 10W
> saules baterija stāv un tā "atdzīvojā"s tikai
> šajās saulainajās dienās. Visu rudeni un ziemu
> tā pat nespēja kompensēt veca akumulatora
> pašizlādes strāvu.

Nav tā, ka tam 10W ir novecojusi tehnoloģija, kas mūsdienās jau ir faktiski aizmirsta un aizvietota ar kaut ko daudz efektīvāku?


Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ja Latvija būtu gana daudz
> saules un un pasākums būtu rentabls, tad
> Latvenergo jau sen ražotu elektrību no saules
> baterijām! Viņiem ta peļņa miljonos mērama.

Aizmirsi, ka Latvenergo vajag saražot max daudzumu jaudas, aizņemot pēc iespējas mazākas platības. Nu nevar viņi atļauties noklāt 10 kvadrātkilometrus ar paneļiem, lai ideālos apstākļos saražotu 1GW elektrības (pieņemot, ka no 1m² paneļa platības var dabūt 150W un ~30% platības ir spraugas starp paneļiem, lai tos būtu reāli apkalpot). Tai pat laikā kaut kādai privātmājai pašpatēriņam tā platība nesagādā it nekādas problēmas.

Re: Saules baterijas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/03/2015 09:21

Eziss Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kad atmaksāsies? Cik pareizi rīkosies, tā arī
> atmaksāsies. Izmantojot ūdens sildīšanai būs
> vislabākie rezultāti - 4.5 gadi, salīdzinot ar
> Latvenergo, 6.5 - pret gāzi. Pie 20+ gadu
> ekspluatācijas perioda nav nemaz tik slikti.

Šajā sakarā man jautājums - salīdzinot ar Latvenergo, tiek pieņemts, ka ūdens tiek sildīts tīri ar elektrību? Jebšu tomēr Latvenergo gadījumā kaut kāds siltumsūknis tiek izmantots ar COP ~3 (vai cik nu viņš tur reāli ir ūdens sildīšanai)?

Re: Saules baterijas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/03/2015 09:28

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jā un vēl,j ūs esat redzējuši moderno elektroniku,
> kura kalpotu desmitiem gadus. Viss taisīts tā,
> lai nosprāgtu pēc garantijas laika beigām un
> varbūt kādu gadiņu pa virsu.

Lai arī cik ļoti cilvēki lamātu Acer laptopus, man tas hlams mājās strādā astoto vai devīto gadu. Lietots tiek katru dienu pa 5-10-15 stundām, šad tad tiek piedzīts pilns ar putekļiem un nejēgā karsējas, kamēr saņemos atskrūvēt un iztīrīt. Jā, labi, ir 3x vai 4x bijis nepieciešams pašrocīgs remonts, bet nu remonta izmaksas mērāmas santīmos.
Par veļas mašīnu nemācēšu teikt, cik tai gadu - ne es viņu pirku. Varbūt 6, varbūt 8, varbūt 10. Vienreiz gultņi mainīti. Prasītos vēlreiz nomainīt, tikai jāsaprot, kur lai dabū normālu blīvslēgu, jo ar prastā gultņu veikalā nopērkamu blīvslēgu tie gultņi mazāk kā gadu nodzīvo.
Pirms 6-7 gadiem pirktais monitors/TV kalpo godam, faktiski kā jauns, nekādi remonti nav bijuši nepieciešami.
Pirms 5 gadiem pirktā plīts/cepeškrāsns - kosmētiski defekti plīts virsmai, bet kalpo kā jauna, remonti nav bijuši nepieciešami.
Tā varētu turpināt vēl un vēl… Tāda, lūk, ir tā modernā elektronika…

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 18/03/2015 22:39

binary - Ūdeni sildu tikai ar elektrību. Atmaksāšanos salīdzināju ar Latvenergo un vidējas klases gāzes apkures katlu. Jebkura papildus ietaise sadārdzina projektu, prasa papildus apkalpošanu. Tā rezultātā strauji pasliktinātos ieguldīto līdzekļu atmaksāšanās. Liels pluss ''tīrai'' elektrībai ir vienkārša ierīkošana un apkalpošana, praktiski nav kam ''nojukt''.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānisss2 (85.10.211.---)
Datums: 24/03/2015 22:50

Eziss - kur ir tādas cenas 250-650 eur par Kw saules paneļiem? Visu esmu izmeklējis, bet man nu nekādi lētāk par 80 eur par 100w-150w paneļiem nesanāk...

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/03/2015 15:00

Jāniss2 Aktīvāk jāmeklē. Googlē -"a-Si'', tie būs tie lētākie. Nesen tepat par tiem bija runa. Pat vietējos sludinājumos piedāvā no 120-150€ / 250+- W panelis, t.i. max 600€ uz kilovatu ar poli/mono paneli.
''man nu nekādi lētāk par 80 eur par 100w-150w paneļiem nesanāk..''. Par ko raudiens? 1000 : 150 = 6,7 X 80 = 533€ par kilovatu / 80€ par 150W paneli /. Problēmas pašam sarēķināt?

Re: Saules baterijas
Autors: Janisss2 (85.10.211.---)
Datums: 25/03/2015 17:08

Eziss - Nu nav tādas cenas par 250W paneļiem vietējos sludinājumos. Rēķināt māku, vnk brīnos, kur tu tādas cenas esi redzējis. Nu labi ap 600 eur pieņemsim , bet nu ne 250 eur par kilovatu.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/03/2015 18:34

Rēķināt labi, vēl derētu iemācīties arī lasīt. Pasaule nenoslēdzas Latvijā. Atgādinu - tikko bija domu apmaiņa par a-Si paneļiem. Lūdzu izlasiet.

Re: Saules baterijas
Autors: Janisss2 (85.10.211.---)
Datums: 25/03/2015 20:22

Eziss - ''A-Si mēsli Vācijā biezā slānī. Tieši tāpēc jau neko nemaksā un arī neražo un utilizācijas izmaksas. Turpat pārdevējs raksta- atlikusī jauda 35-40W. Tie amorfie ir miskaste, tāpēc jau cepjos. Kas Edmundam iestāstījis, ka tie sūdi jāvelk uz Latviju?''

Vai tik ne par šiem pašiem paneļiem te gāja runa? Sorry, ja kļūdos.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/03/2015 21:33

Tieši tā, bet varbūt kļūdos tik kritiski vērtējot. Man nav pieredzes ar šāda tipa paneļiem. Varbūt riskēts nav zaudēts. Izvērtējot pārējo izmaksu pieaugumu un riskus, lētums ir mānīgs. Vācijā ~2€ par šādu paneli un būs tie 80-100€ par kilovatu, ņemot 20-30 tonnas stiklu ar stŗāvas ražošanas funkcijas iedīgļiem. Kā tikt pie saražotā ar minimāliem zudumiem un izmaksām, lietojot šādus paneļus, man nav ne jausmas.
Vispār analizēt ''plika'' kilovata cenu ir tikai medaļas viena puse. Būtiska ir paneļu parametru izkliede, pieļaujamā robeža 5%. Pie lielākas izkliedes strauji zūd atdotā jauda, sākās paneļu grupēšanas problēmas utt. Tāpēc lietotie a-Si ir ļoti riskants pasākums, varbūt pat pusi teorētiskās jaudas nevarēs izspiest. Sakarā ar mazo atdevi jāapstiklo lieli laukumi. Tas ir ne tikai darbs un materiāli, bet arī nepieciešams visu paneļu pilnīgi vienāds apsauļojums. Formāli jau katram modulim var piekarināt savu mppt, bet kādas būs izmaksas?. Super zema paneļu cena nav izeja nezinot pārējo ķēķi. Manā uztverē pats nejaukākais ir jautājums: ko iesākt ar saražoto? Gadalaiku un diennakts ritms, mākoņainība - nejauku faktoru kopums, ietekmēt nevaram. Galvenais mierinājums - vidējie statistiskie dati, googlē ir. Gadā vidēji 850-950 kwh, domāju nav melots.
Kā būt pilnīgi zaļam un nebūt ekonomikas nihilistam? Man domāt, Jūsu atrastie 500-550€/kw ir pieņemama cena. Vienīgi jābūt skaidrībai ko ar tiem kw darīt. Savu piegājienu uzskatu labāko komromisu no izmaksu un atdeves viedokļa. Lēnām turpinu eksperimentēt ar tradicionālajiem piegājieniem - akumulatori, 220v tīkls. Nav vēl viedokļa par saražotā pašizmaksu. Rudenī par mazjaudas grid-tie būs skaidrs, krāju statistiku.

Re: Saules baterijas
Autors: Janisss2 (85.10.211.---)
Datums: 25/03/2015 21:48

Eziss - Paldies par tik apjomīgu atbildi. Ir doma apvienot saules paneļus ar vēja ģeneratoriem - kādam ir kādas domas par to? Pasākums tiek plānots sakarā ar akmulatoru un to uzlādes un kontroles aparatūras pieajamību, tā kā izmaksas par to atkrīt.Cik saprotu akumulatoru mūžu var pagarināt uzstādot pēc iespējas vairāk akumulatoru grupu un stingri izvēloties parametrus to uzlādei.

Pašreizējā: 14 no 43


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **  **     **   ******    **      ** 
 **     **  ***   ***  **     **  **    **   **  **  ** 
 **         **** ****  **     **  **         **  **  ** 
 ********   ** *** **  *********  **   ****  **  **  ** 
 **     **  **     **  **     **  **    **   **  **  ** 
 **     **  **     **  **     **  **    **   **  **  ** 
  *******   **     **  **     **   ******     ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727