UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Saules baterijas
Autors: Miervaldis57 (85.10.211.---)
Datums: 01/04/2015 20:24

3. Iesniegumu aizpilda gadījumos, ja klients vēlas saņemt informāciju par mikroģeneratora (ar darba strāvu līdz 16A) ierīkošanas iespējām. Iesniedzot iesniegumu, jāpievieno situāciju plāns.

! Šis ir maksas pakalpojums. Pēc iesnieguma saņemšanas klientam izraksta pakalpojumu rēķinu EUR 58.66 , pēc kura apmaksas klientam sagatavo un nosūta atbildi par aptuvenām iespējamām elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanas izmaksām.

Re: Saules baterijas
Autors: Miervaldis57 (85.10.211.---)
Datums: 01/04/2015 22:02

Sanāk, ka pastāv tāda iespēja ka pieslēgumu nevar nemaz ierīkot.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 01/04/2015 23:07

Tas ir maksas pasākums, ja grib noskaidrot pirms ministrijas atļaujas saņemšanas. Ja atļauja ir, tad tehniskie noteikumi ir jāizsniedz bez maksas. Nedomāju, ka šogad kas ir mainījies, kaut arī cena iet uz augšu šim pakalpojumam,
Jā, pastāv iespēja, ka nevar likt, ja piemēram kaimiņš jau ir aizņēmis visu atļaujamo daudzumu transformatorā.

Re: Saules baterijas
Autors: Miervaldis57 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 07:22

Paldies visiem par info. Vēl jautajums: iesniegumā ir punkts - "informācija par mikroģeneratora ierīkotaju (sertificēta fiziska vai juridiska persona), sertifikāta numurs". Sanāk, ka mikroģeneratora instalāciju pašam nemaz nevar veikt, jāpiesaista firma vai sertificēta fiziska persona?

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 08:41

Nu bet loģiski, gribēji lai kaimiņu Vasja pa polšu visu uzstāda un slēgties pie Latvenergo :) Tā vis nebūs, vajadzēs gan sertifivētu aparatūru ,gan maksāt bargu naudu par uzstādīšanu. Tāpat, ja iegrūdīsi Latvenergo tīkla teiksim 1kWh, tad atpakaļ dabūsi tikai 0,4kWh. Sagribējāt gan Latvenergo kā haļavniju akumulatoru izmantot :) Šī pasaule tā iekārtota, lai parastais mirstīgais nenodarbotos ar elektrības ražošanu.

Re: Saules baterijas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 09:06

Vispār jau Miervaldis57 interesējās par variantu, kad tā uzskaite *netiek* izmantota… Tā ka, Didzisp, neviens te uz haļavniem akumulatoriem necer.

Re: Saules baterijas
Autors: Obelix (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 09:13

Lai lieko nedotu atpakaļ Latvenergo, mēs uzlikām šādu verķi, lieko PV saražoto un uzreiz nepatērēto elektrību novirzītu, piemēram, ar tenu sildīt boileri. Der vienai fāzei. Ja aiziet mākonis priekšā un no PV nenāk nekas, tad tena sildīšana atslēdzas.
[www.youtube.com]

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 10:02

Jā, pieslēgumu ir jāveic attiecīgam meistaram, jo kādam jau atbildību ir jānes par izdarīto.

Diemžēl mūsu likumdošana un alkatība neļauj sistēmu (Sadales tīkli), kuras izveidi jau esam apmaksājuši, izmantot kā akumulatoru. Tāpēc pārāk lielas sistēmas nav izdevīgas. Visur tak rakstīts, ka mikro ģeneratorus uzstāda pašpatēriņam, tātad kamēr pie mums 50% elektrības patērētāju spēs izdzīvot mazāk kā 100 kWh mēnesī, nekas nav valstij jāmaina. :)
Daļai ražotājiem arī svarīgāks ir jauns džips līzingā nekā pašam sava elektrība, tāpēc esam tur kur esam.
Arī tādā valstī kā Dānijā, kur ļoti daudz vēja ģeneratoru, īpašnieki domā, kā izdevīgāk saražoto izmantot. Ja iepirkuma cena zema, tad paši to izmanto dažādos veidos, bet ja cena laba, nodot tīklā.
Katrā gadījumā pasaulē elektrības ražošanas jaudas trūkst un elektrībai cena visticamāk ilgi nekritīsies. Piemēram Vācijā 31.maijā slēgs kārtējo AES un atkal kaut kā būs jāaizstāj iztrūkstošais. Tā kā es domāju tas ir tikai laika jautājums, kad arī Latvijā tiks mainīta pieeja jautājumiem, kas saistīts ar šo tēmu.
Saule joprojām meklē saimnieku! :)

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 14:56

Katrā gadījumā pasaulē elektrības ražošanas jaudas trūkst un elektrībai cena visticamāk ilgi nekritīsies. Piemēram Vācijā 31.maijā slēgs kārtējo AES un atkal kaut kā būs jāaizstāj iztrūkstošais. Tā kā es domāju tas ir tikai laika jautājums, kad arī Latvijā tiks mainīta pieeja jautājumiem, kas saistīts ar šo tēmu.
Saule joprojām meklē saimnieku! :)

Nevarēšu atbildēt par visu pasauli, taču mums tuvumā elektrības netrūkst un nav ne mazāko pazīmju ka tā varētu trūkt vai ka cenām butu kāds nopietns iemels mainīties uz augšu !
Un vācija vai Dānija nudien nebūs tās valstis kurām līdzināties mums būtu kaut viens nopietns iemesls !
Vidusmēra Individuālais patērētājs ir visneefektīvakais jebkāda veida alternatīvās enerģijas lietotājs un nekādas "revolūcijas" sajā jomā nav iespējamas, tākā nāksies vien apbruņoties ar pacietību !

Re: Saules baterijas
Autors: Miervaldis57 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 14:57

Ko nozīmē attiecīgais meistars?Elektordrošības grupas esamība, kāds sertifikāts?

Tieši tā Binary, man tā neto uzskaite nav vajdzīga, skaidrs ka pie tādiem noteikumiem tas nav izdevīgi. Viss, kas ir pēc skaitītāja taču ir mans īpašums, tad kāda daļa ST kādā veidā es nodrošinu sev elektroenerģiju kamēr tas neskar viņu tīklu. Tad jau drīz arī spuldzi vai rozeti mājā būs atļauts nomainīt tikai sertificētai personai, jo redz par to taču kādam ir jānes atbildība.

Re: Saules baterijas
Autors: slēpnis* (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 15:11

Vai ir kādi viedokļi vai pieredze par saules koncentratoriem, lai palielinātu paneļu efektivitāti?
Tipa uzlikt vairākus spoguļus, lai tie grieztos līdzi un spīdinātu zaķīšus uz paneli.
Tagad arduino nemaksā neko. programmiņas netā ir. Bija uztaisījuši pat bez smalkas elektronikas, uz fototranzistoru-releju shēmām. Grozīkli var saveidot no logu tīrītāja motoriņa un vītņstieņa, vai nopirkt gatavu. Un daži gaismas sensori. Vajadzētu sanākt lētāk, nekā vēl viens panelis. Nu, saprotams, nerēķinot paša darbu. Plusi varētu būt tādi, ka nav tik noteikts paneļa novietojums. Kļūst iespējams uzlikt vietās, kur nemaz dabiski neiespīd saule. vienmēr optimāls leņķis pret gaismu. Nu saprotams, lielāka efektivitāte. Bet, ja ar ūdens kolektoru vairāk vai mazāk tikai jānodrošina, lai ūdens tur neuzvārītos, tad kas notiek ar PV paneli, ja tam uzgrūž gaismu no 3 spoguļiiem? Vai neizies no ierindas?

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 15:26

Visa būtība ir mērogā ! Protams ka efektivitāti var palielināt, taču ne jau mainīt lietu dabisko kārtību, ka elektrību vajag tieši tad, kad saule nespīd ! Bet protams paneļu ražotājiem jau nav problēmu savos reklāmas rakstos ierakstīt, ka tie darbojas arī mēnesgaismā !

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 15:53

Miervaldis57
Meistars ir elektriķis, kam ir sertifikāts. Tas attiecīgi ļauj strādāt ar attiecīgiem spriegumiem, jaudām utt.
Ja gribi slēgt baterijas un neatslēgties no ST, tad tāda nu ir likumā noteiktā kārtība. Protams, ka viss kas ir aiz skaitītāja, ir tavs, bet kamēr tas ir pieslēgts ST, tikmēr tev ir jāievēro likumi, noteikumi. Bez tam, ja uzliksi saules baterijas ar standarta invertoru, atslēdzot ST (rubiļņiku) PV sistēma nedarbosies, jo tai ir vajadzīgs elektriskais tīkls un to kādam ir jānodrošina. Tātad vajag akumulatori ar "salas" invertoru vai dīzels. Tas attiecīgi pasākumu padara vēl dārgāku.
slepnis
Spoguļus elektrības ražošanā neizmanto, jo tas cels temperatūru panelī, bet izmanto statīvus, kuri griež baterijas līdzi saule. Efektivitāte lielāka, bet ja jāuzstāda lielāki lauki, tad aizņem nevajadzīgu laukumu, tāpēc nekur tos masveidā neizmanto. Lieki uzstādīti paneļi atsver efektu no trakera. Sāksi kaut ko pats kombinēt, montēt utt, bez nopietnām izmaksām, atnāks ziemelis un visu aizpūtīs pie kaimiņiem. Zinu vēja ģeneratora meistaru, kas arī gribēja gudrāks par visiem būt. Kad vējš iepūta un visa tā viņa hevere gandrīz pašam visu uzgāzās, tad dumjās idejas uz sitiena bija no galvas ārā.
Viesturs470
Tici man, ja izdomāsi salīdzinoši lētu iespēju saglabāt elektrību naktij, Tu stāvus paliksi bagāts!

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 16:01

Viesturs neaizmirsti, ka lielie projekti, kas šobrīd tiek veidoti, lai slēgtu elektrību krustām šķērsām pa visu Eiropu nodrošinās tieši lētās elektrības aizplūšanu uz valstīm, kur par to spēs samaksāt labāk. Attiecīgi nabagi kā mēs cietīs! Enerģijas tirgus ir jāskatās pēc iespējas lielākā plašumā un tad tikai redz tendences, iespējas un riskus. Tātad ja vācieši noliek AES mierā, viņi pa kabeli iztrūkumu no citurienes paņems, ja mēs to nespēsim pārmaksāt. Diemžēl Latvijā nav stabilas, lētas elektrības ražotnes pieejamas. HES ir sezonāls pasākums un lielākoties mēs elektrību importējam pa dārgo!Abi Rīgs TEC var ražot tikai ziemā lētu elektrību, ja ir auksts. Pārējās uzstādītās koģenerācijas, mazie hesi un biogāzes stacijas ir spļāviens jūrā pret elektrības patēriņu.

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 16:31

Nav jābūt nez kādam enerģētikas guru lai redzētu, no kurienes šobrīd uz Latviju plūst elektrība un tā tā plūdīs arī tuvākajā laikā ! Un ar Vāciju un tās patēriņu tam nav un nebūs nekāda sakara.
Mani uzjautrina tie spriedelējumi, kas balstīti uz sen parksē apgāztiem pieņēmumiem - nu kaut vai ES kopējais CO tirzdniecības sistēmas sabrukums, vai tie 'zinātniski pierāditie" aprēķini, ka nafta 2050 gadā beigsies un tās būs civilizācijas beigas !
Ja būtu kaut mazākās pazīmes, ka enerģija varētu kļūt par reālu defizītu vai cenas skrietu debessīs, tad Visaginas AES jau tiktu celta !
Taču nekas tāds nenotiek, jo nav ne mazāko prieksņosacījumu lai šādi finašu ieguldījumi atmaksātos tuvāko 50 gadu periodā, par tādiem sīkumiem, kā 'netīro ogļu" patēriņa pieaugums tai pašā Vācijā, naftas cenām u.t.l.

Re: Saules baterijas
Autors: Miervaldis57 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 16:42

Tad jau, ja man ir Bz elektrodrošības grupa (elektroietaises ar nominālo darba maiņspriegumu zem 1000 V vai līdzspriegumu zem 1500 V) saules paneļu instalāciju es varu veikt pats?

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 16:52

Miervaldim !
Domāju, ka sadales tīklu varētu uztraukt divas lietas:
1.lai Tava sistēma neietekmētu kaimiņu;
2.lai atslēdzot spriegumu no savas puses viņi varētu būt droši, ka nedabūs, pa pirkstiem no Tava "saules paneļa"

Ja Taisīsi savu "saules sistēmu" pilnīgi autonomu, t.i. nesasitītu ar Sadales tīkla pieslēgumu, tad viņi par Tavu "drošību" diez vai uztrauksies !

Re: Saules baterijas
Autors: Miervaldis57 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 17:10

Viesturs470

Tas viss ir skaidrs, kaimiņus domāju neietekmēs, nebūs jau 10kW sistēma. Par sprieguma atslēgšanu - tapēc jau viņiem ir saraksts ar sertificētiem invertoriem, kas pie sprieguma atslēgšanas atslēdz arī saules paneļu spriegumu.
Nevaru īsti tikt skaidrībā vai instalāciju varēšu veikt pats.
Par autonomu arī nav skaidrs, ja ar LE barošu tikai lielākos patērātajus: veļas mašīna, elektriskā plīts, siltumsūknis, ledusskapis. Bet visas pārējās ierīces tiks pieslēgtas pie "autonomas saules sistēmas", vai tas skaitīsies paralēlais pieslēgums?

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 17:21

Nu Bz ir vairāk kā nekas un neredzu problēmas, lai mājas puses instalāciju nevarētu veikt pats.
Miervaldi paskaidro, ko tu domā ar autonomo saules sistēmu? Vilksi jaunu elektro instalāciju, kas nekur nesavienosies ar esošo sistēmu? Tādā gadījumā tev neder ST sertificētie invertori.

Un izmet to mistisko LE ārā. :) Tas kantoris vairs neko tev nevar darīt, kā tikai pirkt vai pārdot elektrību. ST ir tie, ar ko tev jārunā par pieslēgumu.

Uzraksti savu domu gājienu, lai var saprast, ko gribi darīt un panākt.

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 02/04/2015 17:36

Miervaldim !
Nu tāpēc jau lieto tieši tādus inventorus lai nebūtu problēmu un nebūtu lieki jālauza galva ko un kā darīt un nevajadzētu uztraukties vai dators izslēgsies, ja saulei priekšā aizies mākonis !
Neviens datora lietotājs taču neuztraucas par to pa kurieni tie vieninieki un nullites pārvietojas un kurā tieši vietā cietajā diskā un kādā veidā kaut kas tiks ierakstīts !



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  **         **     **  **     ** 
  **   **    **   **   **    **   **     **  **     ** 
   ** **      ** **    **    **   **     **  **     ** 
    ***        ***     **    **   **     **  **     ** 
   ** **      ** **    *********   **   **    **   **  
  **   **    **   **         **     ** **      ** **   
 **     **  **     **        **      ***        ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727