UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Saules baterijas
Autors: Niks (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 09:41

rbm Wrote:
-------------------------------------------------------

> saules baterijas kā variants varētu iet cauri
> malkas un granuli lietotājiem, kam
> pavasaris-rudens periodā ir problēmas ar katla
> ekspluatāciju - pārāk maza nonemama jauda,
> nestandarta katlu darbibas rezimi, darba un atraka
> apkures ierices nolietosanas.

Man kā reiz ir malkas katls. Ar akumulāciju utt. Un es nerēķināju, jo pat zirgam skaidrs, ka ar malku kurinot jebkādas citas investīcijas nekad neattaisnosies
Bet es pieliku Saules kolektoru, jo vnk negribu vasarā kurināt

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 09:45

Es varētu piekrist abām pusēm.
Didzisp taisnība galvenokārt ir tajā faktā, ka uzņēmumi, kuri nodarbojas ar saules enerģijas risinājumiem visos ķēdes posmos saliek ekstra virspeļņu. Tie kuri ražo dzelžus par vārdu solar cenu priekšmetam paaugstina, lai gan konstruktīvi tam nav pamatojums īsti. Vairāk vai mazāk arī uzstādītāji un izplatītāji šajā kategorijā dara tāpat. Acīmredzot tas ir saistīts ar to, ka šai produktu kategorijai tomēr ir ieviešanas stadija, kurā vienmēr būs paaugstināta cena. Taisnība Didzisp arī tajā, ka uzstādītāji izmanto mazliet maldinošu mārketingu par ieguvumiem un noklusē blaknes. Bet viss šajā shēmā parasti beidzas pie tāmes, jo pie skaitļiem par vairākiem K cilvēki tomēr paliek domīgi, vismaz tādi kam nav ļoti daudz brīvo līdzekļu.
Didzim nav taisnība jautājumā, ka saules enerģija ir galīgi neefektīva un nekam neder un tie kas par to domā vai darbojas ir neadekvāti.
Es pats tā arī neko neesmu sev uzlicis, bet domu par šo iespēju paturu prātā un pievēršu uzmanību kas ko ir uzlicis un kas tiek piedāvāts.

Re: Saules baterijas
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 10:06

He, he, tūlīt atnāks Eziss un sados visiem pa kaklu:)

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 10:49

Ezis nav rādītājs. Viņš visu gādājis uzlicis un eksplotē paša spēkiem. Runa ir par ierindas lietotāju, kuram rokas aug no pakaļas un par visu ir jāmaksā maksimālā cena.
Vilnis_radio, es jau nesaku, ka saules enerģija nav efektīva. Ir, ir, tikai vasarā. Man ir gan saules baterijas, gan saules kolektors un viss tas darbojas saulainā vasaras dienā. Šodien pilnīgi viss zem biezas kupenas un pilnīgi mierā. Es, pie savas mājas sauli varu izmantot kādus trīs mēnešus, kamēr saulei nav priekšā koki. Līdzīga situācija ir vairimam , jo kautkas traucē noķert, saules starus, visas dienas garumā. Tāda nu visa tā matemātika un mana reālā pieredze. Ja man nebūtu saules iekārtu, tad varrētu pārmest, ka es ceļu neslavu saules bateirijām.

Re: Saules baterijas
Autors: rolex (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 14:09

Sveiki Visiem. pāris dienas atpakaļ dalījos secinājumos par saules bateriju uzstādīšanu LV. Sapratu ka pašlaik tas ir bezjēdzīgs pasākums. Nolēmu paskatīties kā ir ar saules kolektoriem apkures atbalstam un/vai karstā ūdens uzsildīšanai. Dotās funkcijas man izpilda zemes siltumsūknis (Gapsal 8kW , apkures platība 150m2 , ar iebūvētu k.ū. uzsildi 180ltr , 4 cilv. ģimene) . Teikšu uzreiz, izskatot visus piedāvājumus- gan variantam apkures atbalsts (30%) un k.ū.uzsildīšana , gan variantam tikai aapkures atbalsts, gan variants tikai k.ū. uzsidīšana , neviens no šiem variantiem neatmaksājas ātrāk kā 22 gados. Ja interesē , tad lūk - zinu ka par k.ū uzsildīšanu, mēnesī naudas izteiksmē tērēju no 14-20eur .Saules kolektoru sistēmas uzstādīšana izmaksātu pie 2000 eur, par komplektu ar 3 kolektoriem ar pvn. Paskaitiet paši, kad nauda būs atgriezta. Ņemiet vērā, ka tikai vasaras mēnešos ,un arī tad tikai labākajā gadjumā teorētiski, jūs spēsiet par 90% nosegt k.ū. uzsildīšanu. Piemēram Decembrī kolektori nosegs max. tikai 3%, Janv.4%, Feb10% utt. Ja rēķina variantu - apkures atbalstam (30% un k.ū. uzsildei, tad atmaksa sanāk 26 gadi . Lūk, zinot ka mans siltumsūknis gadā (2015 gads) iztērē 4277 kwh el. vai naudas izteiksmē 722 eur (el. tarifs 0,169 eur par 1kwh) , tad lai nosegtu teiksim 30% apkures izmaksu būtu jāiegādājas sistēma ar vismaz 6 kolektoriem , kas kopā izmaksātu ne mazāk kā 5500 eur ar pvn , tad lūk atmaksa šim variantam būs 27 gadi. Viens no Izplatītājiem man rakstīja , ka projekts atmaksāsies 6-8 gados, kad es viņam nosūtīju savus aprēķīnus , atbilde bija -'' ko jūs uztraucaties , jums jau viss ar apkuri ir labi, mēs sauli iesakām tikai tiem ,kam nav pareizi uzstādīti SS, katli utt., vai arī tiem kuriem lieli siltuma zudumi'' . Kamēr nebūs valsts/ES atbalsta vai arī kamēr izplatītāji ne/sapratīs , ka cenas vismaz 1,5 reizi ir jāsamazina (bet tad jau vairs nebūs LV pieņemto 400-500% peļņu), visa šī solārā būšana , būs fantāziju, privāto neprāšu un silei pietuvoto personu (zaļās enerģijas projekti ar valsts garantijām bijušajiem/ esošajiem politiķiem utt, ) līmenī.Ja kāds spēj apgāzt šos secinājumus , lūdzu postējiet.

Re: Saules baterijas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 17:57

Taču, ja novēršamies no tirgotāju piedāvātiem 500% uzcenotajiem nodokļiem, tad ja tev ēkā ir malkas apkurei domātais siltuma akumulators, pieslēgt vienkāršotu siltummaini - siltumizolācija ar ALU-papīra atstarotāju. melna PE caurule, nosegā stiks vai PC (polikarbonāta loksne) un iespēja pārslēgt apkures cirkulācijas sūknīti vasaras režīmam. Tad šada kolektora izbūve ?... varbūt atmaksā laiku, kas jāvelta karstā ūdens sagatavošanai vasaras siltajos : aprīlis- septembris mēnešos.

Re: Saules baterijas
Autors: ETT (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 21:57

Remontējot A3 šoseju, Straupē un Plācī uzstādīja šos te [swell.lv]
Aizvakar un vēl pirms vairākām dienām, braucot vakarā pa to ceļu, gaisma uz pārejām kaut kā redzama vairs nebija.
Uzsniga sniedziņš balts, un baterijai palika silti...

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 14/01/2016 23:36

IB - ir problēma ar tādu risinājumu, jo visticamāk nepietiks jauda. Priekšsildīt - jā, nav problēmu, uzsildīt līdz 60 grādiem lai nav baktērijas - nē. Lai dabūtu 60 grādus vajadzēs efektīvāku, resp. akurātāk nostrādātu - var teikt tuvu oriģinālajiem - metāla panna, vara caurules utt. Un tad jau aiziet viss kā pa reni - gribās nesalstošu siltumnesēju, kaut kādas drošības sistēmas, kaut kāda stratificēšanas kontrole.
Tīri praktiski tas ir baigi forši, ja 200L boileri priekšsilda līdz kādiem 50, bet tad ir tāda stulba situācija, kad jākurina tik niecīgai papildus piesildīšanai, ka prasās elektrotens, bet tad viss eko prieks pazūd. :)
Šie ātru roku veidotie kolektori ir vienkārši ideāli baseinam vai āra dušai, bet augstajās temperatūrās ar kolektoriem principā sākas problēmas - par maz uzlikt - slikti, par daudz arī slikti. Elektropaneļi tādā ziņā daudz pateicīgāki, bet neefektīvāki.

Re: Saules baterijas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 02:32

... Vai mēs to ūdenī dzīvojošo baktēriju lomu nepārspīlējam?... tas Vilnim
Jo galu galā ziemas režīmā mēs esam spiesti to karsto ūdens sistēmu izsildīt līdz saviem 90 grādiem un tikai pie ūdens maisītāja tas tiek samiksēts. Un ņemot vērā visas tās ķīmijas ar kurām tīrām ierīces - Feiri; Domestos u.tt. ... vismaz savu paziņu lokā nav neviens, kas būtu cietis no ūdens krāna. Un galu galā šis vasarā sasildītais ūdens pamatā iet trauku mazgāšanai + ķīmija; dušā + ziepes vai šampūns; varbūt veļai - lai nav līdz 40 grādiem jāsilda aukstais ūdens ar elektrību drēbju mazgāšanai; automašīnai...
Un ja ūdens no 40..45 grādiem ar elektrību jāuzsilda līdz 60? ...15 vai mazāk grādu starpība.

Re: Saules baterijas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 07:14

Ivar, parasti jau iespringst par leģionellām, kas bez pareizas diagnosticēšanas un atbilstošas ārstēšanas ~40% gadījumu beidzas letāli. Savairosies tajā paštaisītajā kolektorā un tālāk caur dušas "klausuli" tvaika veidā nonāks plaušās. Nepalīdzēs tur ne feiri, ne domestos, ne ziepes, jo nekas no tā nekādos apstākļos nenonāk saskarē ar tām baktērijām vai ūdensapgādes sistēmu.

Ir dzirdēts variants, ka siltumsūknis ikdienā silda ūdeni līdz 40-45(?) grādiem un tikai periodiski uzkarsē līdz tiem 60 profilaktiskos nolūkos. Bet līdz ko sistēmā ir kāda vieta, kur temperatūra regulāri ir 20-45 grādu un nekad netiek "izkarsēta", tā baktērijas var sākt tur vairoties.

Bieži jau negadās dzirdēt par reāliem saslimšanas gadījumiem, oficiāli Latvijā tie ir kādi 30-50 gadījumi gadā (http://www.spkc.gov.lv/legionaru-slimiba/). Bet nu nedomāju, ka kādam gribas savu ģimeni iekļaut negatīvajā statistikā.

Re: Saules baterijas
Autors: kocinieks (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 11:07

Kā tad īsti ir ar tām baktērijām ja man malkas apkures sistēmā ūdens gandrīz katru dienu tiek uzsildīts 70+ grādi, bet duša ir ar termostatu kas padod ūdeni 20 - 40 grādi.
Vai jāuztrucas par baktērijām n-tajās dušas sprauslās?

Re: Saules baterijas
Autors: Dindirin (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 16:20

kociniekam nav jāuztraucas. dušas sprausla katru dienu tiek izskalota ar tīru ūdeni, nav svarīgi kādā temperatūrā.
Jāuztraucas ir tur, kur ir tvertnes, kurās ūdens nomaiņa nenotiek pilnībā. Proti - boilerī nedaudz iet prom, bet jaunais tīrais ūdens sajaucas ar veco un rūgst uz nebēdu.

Re: Saules baterijas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 18:30

Par statistikas rādītājiem (slimībām) ir tāda veca padomijas anegdote:
Slaucēja Zina tiek nosūtīta uz 20 vispadomijas sieviešu kongresu. Tad, kad tā atgriežas, vietējā klubā tiek organizēta svinīga sanāksme, kur Zinai par kongresu jāatskaitās.
Nu Zina stāsta un lasa, kādas tik gudrības tur stāstītas. Lūk kur kaimiņu apgabalā govju vidēji statistiskie izslaukumi tādi, citur tādi, u.t.t. Beigās jautājumi. Pieceļas viens vecs vīrelis un prasa, kas tas par ērmu - vidēji statistiskie rādītāji?
Zina apmulst, bet tad bilst.- Nu tā svojak. Redzi mūsu Dusja ciemā atdodas katram vīrietim, ko tā satiek. Mūsu Anna, dara to pašu, bet tikai ar katru otro. Mūsu grāmatvede nedod nevienam. Bet VIDĒJI STATISTISKI sanāk ka visas sievas m...kas (bljadi).
Domāju, ka līdzīgi ar legionellām. Vai tuberkolozi un citām kaitēm. Tā drīzāk ir noteiktas ļaužu kategorijas nelaimes - kopmītnes, patversmes vietas ... kur viss pieder kopīgi (viena kopcūka) un neviens īsti par inženiersistēmām nerūpējas.
Es saprotu, ka kurinot apkures katlus mājās - caur durvju atvēršanu telpā iekļūst CO dioksīds, benzols. Mājai no grīdas apakšas ceļas radona radioaktīvā gāze. Cilvēki mājās smēķē u.t.t. Tapēc pieņemu, ka legionellas noteikti nav tā lielākā kaite mūsu dzīvēs.

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 19:59

Nu gluži tik nevainīgi jau nav gan. Legionella nav deklasēto cilvēku problēma. Drīzāk tieši otrādi - tai baktērijai patīk visa veida ūdens trauki, kur ir temperatūra +25 - 45. Es te izlasīju vienu rakstu un tur minēts, ka tradicionālās mājas viņām ir industriālie objekti ar ūdens dzesi, visādi baseini un spa utt.
Es tā pieļauju, ka ja mūsdienu tradicionālā centralizētā ūdensapgāde nenodarbotos ar to, ka ūdens tiek hlorēts, tad mums te būtu visa veida epidēmijas, tajā skaitā arī legionellas. Protams, ka nav tās legionellas tik ārprātīgi agresīvas, bet speciāli radīt inkubatoru viņām arī nevajadzētu. Nu vismaz es netaisos tādu bioreaktoru apzināti veidot, kāpēc lai es to darītu? Ne jau vienīgi tikai legionellas tādus apstākļus mīl, gan jau ar tādu nekarsēto ūdeni varētu noķert vēl sazin cik veidu vēderu vīrusus ko izraisa visādas nūjiņas un krabīši. Izkarsē un vismaz zini, ka pēc dušas nebūs caureja. :) Aizmirsu, bet kaut kāda riebeklība mums ir aktuāla vasarās ezeros par ko brīdina, lai neejam peldēties.

Re: Saules baterijas
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 15/01/2016 20:41

Tiem kam ir gāzes kalti ar karstā ūdens sagatavošanu visdrīzāk regulatoriem ir programmējama opcija - "dezinfekcija" - ieslēdzot šo režīmu katls periodiski (iestata cik dienas) karstā ūdens tvertnē temperatūru paceļ līdz 70grādiem un šādi visa leģionella iet bojā.
uztaisat reizi mēnesī profilaksi un nebūs problēmu.

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Saules baterijas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (85.10.211.---)
Datums: 16/01/2016 08:29

Tātad mēs nonākam pie kopsaucēja. Lētās sistēmas, kur karstā ūdens uzsilde siltajā gadalaika mēnešos iespējama līdz 35..55 grādiem, papildināma ar opciju. Vismaz reizi mēnesī vai divos šī sistēma jāuzkarsē līdz 80...90 grādiem palaižot apkures katlu. Jā, tas varbūt nav tik ērti, kā ieslēgt siltumsūkni un to aizmirst līdz tas salūzt, bet toties vienkārši.

Re: Saules baterijas
Autors: rolex (85.10.211.---)
Datums: 16/01/2016 15:20

to būvinžinieris IB.
Kopsaucējs ir tāds - ka ne saules paneļu , ne saules bateriju sistēmas Latvijā uzstādīt nav ekonomiski izdevīgi. Ieguldītie līdzekļi , jebkurā kombinācijā (apkure,elektrības ražošana vai karstā ūdens uzsildīšana), uz doto brīdi NEATMAKSĀJAS ātrāk kā 20-30 gados . Zem tā visa ir vairāki faktori : 1) solāro sistēmu augstās cenas, 2) elektrības ražošanas variantā - netaisnīgā neto sistēma nododot saražoto un ņemot pretī elektrību no Sadales Tīklā. 3) nav valsts atbalsta šajā jomā.
Ar to domājas šis forums būtu jāslēdz , jo diskutēt par saules baterijām šeit vairs jau sen nav nekādas jēgas, ja nu tikai 101 reizi atzīt ,ka tā ir naudas izmešana vējā.

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 16/01/2016 16:22

Āmen!

Re: Saules baterijas
Autors: Georgs999 (85.10.211.---)
Datums: 16/01/2016 17:22

Man kaimiņam 5 kolektori kā pirmajā sniegā apsniga, apsala - tā arī stāv joprojām. Ārā spīd saule, bet tolka nekāda. Gāzes skurstenis tik kūp.
Sildīs grīdas vasarā, kad to vismazāk vajag :)

Re: Saules baterijas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/01/2016 06:34

būvinženieris Ivars Brinkmanis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Domāju, ka līdzīgi ar legionellām. Vai
> tuberkolozi un citām kaitēm. Tā drīzāk ir
> noteiktas ļaužu kategorijas nelaimes -
> kopmītnes, patversmes vietas ... kur viss pieder
> kopīgi (viena kopcūka) un neviens īsti par
> inženiersistēmām nerūpējas.

Zināma taisnība ir - jo "centrālāka" ūdens apgādes sistēma, jo lielāks risks, ka tur ieperināsies legionellas (šajā sakarā kādā rakstā bija minēts, ka leģionāru slimība g.k. ir attīstīto valstu problēma). Bet tas nebūt nenozīmē, ka viņas neieperinās privātmāju ūdensapgādes sistēmās, kurās ir piemēroti apstākļi.


būvinženieris Ivars Brinkmanis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Es saprotu, ka kurinot apkures katlus mājās -
> caur durvju atvēršanu telpā iekļūst CO
> dioksīds, benzols. Mājai no grīdas apakšas
> ceļas radona radioaktīvā gāze. Cilvēki
> mājās smēķē u.t.t. Tapēc pieņemu, ka
> legionellas noteikti nav tā lielākā kaite mūsu
> dzīvēs.

Oglekļa dioksīds cilvēkam IR NEPIECIEŠAMS. Par benzolu neko nezinu, par radona gāzi esmu vien nedaudz lasījis. No smēķētājiem var gandrīz pilnībā izvairīties, vēl jo vairāk - no smēķēšanas SAVĀS mājās. Lai nu kā, viss uzskaitītais nogalina daudzu gadu laikā, kamēr leģionellas - daudz straujāk.


rbm Wrote:
-------------------------------------------------------
> Tiem kam ir gāzes kalti ar karstā ūdens
> sagatavošanu visdrīzāk regulatoriem ir
> programmējama opcija - "dezinfekcija" -
> ieslēdzot šo režīmu katls periodiski (iestata
> cik dienas) karstā ūdens tvertnē temperatūru
> paceļ līdz 70grādiem un šādi visa leģionella
> iet bojā.
> uztaisat reizi mēnesī profilaksi un nebūs
> problēmu.

Te jau runa bija par paštaisītajām sistēmām.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **    **  **    **  **    **        ** 
 **     **  **   **   ***   **  **   **         ** 
 **     **  **  **    ****  **  **  **          ** 
 **     **  *****     ** ** **  *****           ** 
 **     **  **  **    **  ****  **  **    **    ** 
 **     **  **   **   **   ***  **   **   **    ** 
 ********   **    **  **    **  **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727