UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 10 no 47
Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: IneseX ()
Datums: 02/12/2009 10:48

Jukums visu tik pamatīgi uzskaitīja, ka ko piebilst vispār vairs nav (ieskaitot to, ka man vēl nav elektriskās plīts un ir ekonomiskās spuldzes.:) ... Pievienojos visam. Piebildīšu tikai to, ka mans ss ar uzstādīšanu, ierakšanu un kolektoriem maksāja ap 5000 Ls, bet tas bija pirmsbuma laikā 2005.gadā ... Nez, vai tik traki būtu pacēlušās cenas, vai cilvēki vienkārši neapzina labākos piedāvājumus?
Par rūķīša dolomītiem gan izklausās problēma priekš zemes kontūra... Iesaka 1,5 m, lai labi darbotos. Cik saprotu, ka tik dziļi ir pastāvīga temperatūra ziemā un vasarā, seklāk - izsals ziemā un nekādas sildīšanas nebūs. Varbūt jāmēģina kāds cits ss veids...

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 02/12/2009 11:36

Inese: kāda "pastāvīgā temperatūra ziemā un vasarā"?
Runa varētu būt par kautkādu piesaistīto siltumkapacitāti džoulos uz grādu.
Pie kāda daudzuma džoulu izsūkšanas agrāk vai vēlāk temperaments sāks kristies.
Ja vasarā sildi, piemēram, no saules kolektora, tad cita runa.

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: jukums ()
Datums: 02/12/2009 12:01

aaaa

Ir labi, ka Tev māja ir labi siltināta, jo 12000 kWh patēriņš ar elektrību ir labs. Tāpat ir labi, ka elektriskais katls, boileris un visa apsaiste Tev izmaksāja tikai 700 Ls.
Ja runā par skaitļiem – es nosaucu savus, bet Tu tos nedaudz interpretē, nu piemēram, SS cenas skaties uz 2007-2008 g., bet procentu likmes ņem no šodienas, bet tās katram ir individuālas un kā jau teicu, 40 gadu laikā summa dubultosies, nevis tā kā Tavos aprēķinos. SS visu – gan pašu, gan procentus ieskaiti mēneša maksā, bet savus izdevumus ne, kredīta termiņu samazini būtiski no 40 uz 15 gadiem, pamatojot ar nolietošanos, bet summa jau jāmaksā visu laiku. Un vai elektriskais sildītājs un boileris kalpos visu mūžu? Arī 1000 Eiro Tev nokrita no gaisa, tāpēc tie nav jārēķina kā kredīts un nav jāpievieno summai, bet varbūt, ka man paša iemaksa par māju tad tik pat labi varēja nosegt SS?
Tā kā tās visas ir interpretējamas lietas un katram ir savi aprēķini un pamatojumi un ja liekas, ka izvēlētais risinājums ir labs, tad jau viss kārtībā. Tev tā šķiet par savu risinājumu, man par savu un nav ko te tālāk pierādīt vienu vienīgo taisnību. Kas attiecas uz cenām, tad SS tika uzstādīts 2007. gadā un man bija saraksts ar visādām firmām un to sūkņiem, bet cena, kā jau minēju, dārgākā bija Hautec. Skatījos gan Thermia (pie kura paliku), gan Nibe un man bija virkne ar piedāvājumiem. Tikos ar visām firmām arī „dzīvajā”. Izvēlējos to, kas ne tikai uzlika SS, bet sataisīja visu santehniku, sabetonēja grīdas.

ruukitis
Ir visādi SS uzstādīšanas veidi. Viens no labākiem (bet dārgākiem) ir dziļurbums, kuru izmanto tieši klintīs. Ir arī hautec kontūrs, kas prasa mazāk vietas un tāds ir manam radiniekam pie Daugavas, jo krauja neļauj izvietot parasto zemes kontūru. Tā kā vajag tikai meklēt. Lēti tas nav, tas nu ir fakts.

Vienstāvs
SS strādā uz temperatūras starpību starp ieeju un izeju. man tā ziemā ir no mīnus 1 līdz plus 4 grādiem, vasarā attiecīgi izeja ir pat līdz 15 grādiem. SS pilnīgi pietiek, ja izejā ir pat nulle, jābūt starpībai. Cita lieta ir, ka COP kompresoram ir labāks, ja izejošā temperatūra ir augstāka. Piemēram, kompresoram ZH38K4E-TFD pie ieejas (brine in) 6 grādi un uzsildīšanas līdz 30 grādiem COP = 6,82, pie 4 grādiem 6.50, bet pie 1 grāda 6,03. SS var strādāt arī pie ieejas mīnusos, bet tad COP gan ir slikts. Būtība, ko minēja Inese ir tā, ka zeme ziemā ir siltāka, kā gaiss.

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: aaaa ()
Datums: 02/12/2009 14:23

Tur jau tā lieta, ka es necenšos pierādīt nekādu taisnību, kā jau teicu - būtu nauda, droši vien būtu uzlicis SS, man pat zem pamatiem, ja gadījumā gribas SS ir iebetonētas 2-as 100 kanalizācijas caurules SS izvadiem uz katlu telpu.
Vienkārši gribu nolikt pie vietas tos laimīgos SS lietotājus, kas ar pirkstu baksta acīs un skaļi kliedz, ka viņiem par mājas apkuri mēnesī ir jāmaksā 30 Ls, bet man, redz, 100 Ls. Jā, bet par brīvu nav nekas šai pasaulītē un tad es bakstu pretī ar kapitālizmaksām. Vienkārši nu nav tā, ka tas SS būtu 3-reiz izdevīgāks par citām apkurēm, lielākā daļa apkuru, ja saliek visus + un - ir apmēram vienādas. Protams, ar parastas mūrētas krāsns apkuri nevar sacensties neviens SS, ne kas cits pat tuvumā. Ir galīgi aplami skatīties tikai mēnešmaksu, neņemot vērā kapitālizmaksas. Kapitālistu apkures apskatos tas pilnīgi vienmēr ir iekļauts, bet tur gan kapitālizmaksas parasti tiek rēķinātas amortizējamas max. 10 gados. Un tad cipari arī SS izskatās kardināli citādi. Tur atšķirības ir nelielos procentos, nav reizēs.
Ja jau neņem vērā sākotnējo ieguldījumu, tad var teikt, ka lētākā apkure ir noklāt 2 hektārus ar saules baterijām, par apmēram 1milj. Ls un dzīvot "par brīvu" kaut simts gadus. Tā vienkārši principā nevar rēķināt.
par elektrokatla pieslēgšanu - slēdzām to kopā ar kaimiņu, tur reāli ir jāpieslēdz 1 vads un jāpievieno 2 caurules, protams ar līkumiem utt., bet paveicams 1 dienā pat nepiepūloties.
Par SS caurulēm runājot, vismaz kad pats savā laikā pētīju, praktiski visiem ražotājiem mājaslapās rakstīts, ka ierakšanas dziļumam jābūt robežās no 0.8-1.2m, tā visefektīvāk varot izmantot zemes virskārtas siltumu, ko iegūst zemei vasarā sasilstot. Nedrīkst rakt ne par dziļu, ne par seklu, tas slikti atsaucoties uz efektivitāti. Nezinu.

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: IneseX ()
Datums: 02/12/2009 15:07

aaa
nestrīdēšos par dziļumu, jo nevarēšu atkal piesaukt džoulus :), bet par to 1,5 m man teica gan ss tirgotāji, gan pēc tam uzstādītāji, tā darbojoties visefektīvāk. Un manuprāt tur vairāk saistība ar zemes pastāvīgo siltumu, nekā ar sasilšanu vasarā... Te vienā vecā diskusijā kāds pieminēja tabulu ar zemes temperatūrām dažādos dziļumos un manuprāt tur arī bija apmēram tas pats.

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: jukums ()
Datums: 02/12/2009 16:56

aaaa,
Zināmā mērā varu piekrist tam, ka jāņem vērā arī iekārtas sākotnējās izmaksas. Bet ne līdz galam. Lūk piemērs - ir auto, viens lēts, bet tērē daudz benzīna un visa cita, otrs, mūsdienīga mazlitrāžas mašīna ar lielāku cenu, bet ekonomiska. Un kad prasa par izmaksām degvielai (tas pats, kas prasa par izmaksām apkurei), tad sākuma ieguldījumu neviens neņem vērā. Un tās pāris lietas, uz ko man ir savs viedoklis, ir - pirmkārt,ar labu tehniku un ekonomisks risinājums kaut arī ir bijis sākotnēji dārgāks, bet īpašuma vērtība līdz ar to arī pieaugusi (jācer, ka ne nodoklis un līdz tam neiedomāsies :). Otrkārt, kredītam ir tā īpašība, ka summa jau it kā vienāda, bet iemaksātā vērtība ne. Šodien tie 56 Ls (konkrētam kredītam ar noteiktu procentu likmi) mēnesī liekas daudz, bet pēc 10 gadiem tie var būt pavisam sīka vienība. Protams, ja runa neiet par kaut kādām devalvācijām, bet vienkāršu nelielu inflāciju. Ja pieņem kaut vai SS lietderību 1:3, tad man patēriņš gadā būtu vairs ne 7400 kWh, bet 22200 kWh, jeb papildus 1100 Ls katru gadu. Un šobrīd tas nebūs nebūtu tas labākais "ieguldījuma" veids. Tāpēc arī tika izdarīta izvēle par labu SS, tāpat kā Tu to izdarīji ar elektrisko katlu. Katram savi aprēķini un kad es forumā ieliku skaitļus, tad tas nebija lielīšanās vai kaut kādu līdzīgu motīvu dēļ (tikko Inese nosauca savus skaitļus, tā sekoja jautājums, kuru firmu viņa pārstāv)- es jau minēju, ka daudzi saka, ka SS ir dārgs, bet savām sistēmām neko bez katla nepieskaita un pilnībā noliedz cita risinājumu.
Un galvenais šī foruma iemesls ir domu apmaiņa, lai var izlobīt vērtīgāko. Tāpēc jau teicu paldies tiem, kas ļāva izdomāt par defektiem un ieteica risinājumus

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: ruukiitis ()
Datums: 02/12/2009 17:20

Mana elektro (jonu) katla tāme ~800 Ls katls + montāža + pievadi.
4k Ls grīdas + putuplasts + darbs + kolektori utt. (burbuļa laikā, līdz ar to pārmaksāju).

aaaa - Tu esi ZELTS.
arii iemetu summas ibankā un jāāā.
Ziniet es ar savu kosmisko katlu par (1000Ls) 1,2 Ls / m2,
pret Siltumsūkni (par 10 000) un cenu 0.30 Ls/m2.
griezumā līdz 15 gadu esmu plusos. piemetu ka ir 6%.
kas būtiski dzīvojam valstī kur var nosvārstīties gan valūta gan elektrības cena
maksājums izlīdzinās pret 18 gadu. kas domāju ir arī ss āra kont\ūra maksimums.

Vēlreiz aaaa - esmu Tavs parādnieks. paldies

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: dzincha ()
Datums: 02/12/2009 17:50

Paldies par komentāriem.
Es arī uzskatu ka kredīts nav brālis un visādi tomēr var gadīties.
Jautājums Inesei, kura firma piedāvāja SS uzstādīšanu par 5KLS? KKo lasīju, ka kaut kādi igauņi, vai viņi arī veica montāžu ss un kontūram?
Par tiem radiatoriem ar lielo laukumu un zemajām t - kur tādus var dabūt?
Siltās grīdas jau skaitās labi - bet kad viss ir pabeigts, raut nost laminātu un stiept tās trubas... baigā ķēpa. Otrajā stāvā būtu varbūt vienkāršāk noņemam laminātu savelk caurules un uzmet atpakaļ to pašu laminātu. Bet pirmajā stāvā flīzes atatā. Cik cm vajag tai grīdai ar caurulēm iekšā? Vēl jau bija kkāds variants, kad tās trubas ir sienā - tipa siltās sienas, bet arī ķēpa kko raut nost, montēt trubas un tad vēl apmest viņas atrodoties uz lamināta - kkā neaļo.
Radiatori laikam tomēr ir visvienkāršākais variants, bet toties neefektīvāk kā ar grīdām.
Tad tiem ss nav temperatūras režīms - pa nakti vēsāk no rīta uzsilda, pa dienu atlaiž?
To varbūt var panākt ar radiatoru palīdzību - termogalvas ar bezvadu kontrolieri.

Ja jau šitāda ziema, kad ārā + tad jau arī varētu iztikt ar gaisa ss un kamīnu.

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: eltons2121 ()
Datums: 02/12/2009 21:14

Ļoti jauka diskusija...es arī nedaudz savu artavu ielikšu.
Trīs maniem draugiem arī ir SS ar zemes kontūriem, likti treknajos gados par 10000 Ls uz kredītu. Nu ko, tajos gados jau visi pelnīja labi (daudz maz labi), un tad kad vasarā viņi ierīkoja tos SS , tad jau staigāja pirkstus izslējuši, bet pienāca ziema un pirksti nolaidās. Ne tuvu nebija tas kas bija solīts skaistajos reklāmas bukletos un izplatītājfirmu pārliecinošajā vāvuļošanā. Mājā auksts, ja grib siltumu tad sanāk piķot ap 100 Ls tikai par SS elektrību... tas nu viņiem ir par daudz.
Protams vaina ir arī mājās, kuras ir būvētas padomju laikos ar to laiku materiāliem, daļēji jau kaut kas ir darīts arī siltumizolācijā, bet ne viss.
Tad nu lūk viens no draugiem ir parēķinājis, kas būtu sanācis ieliekot parastu malkas katlu pa 1000 ls....nekas traģisks...malka priekš 12 gadiem + vēl aldziņa kaimiņu večukam, kurš atnāk pēcpusdienā uz vienu stundu iekurināt, lai šiem atnākot no darba būtu silta māja. Tas arī viss.

Re: siltumsūknis sāk sildīt ar elektrību
Autors: spk ()
Datums: 02/12/2009 23:28

Jautri, kā var cilvēki ņemties ar pierādīšanu :) Katrs velk uz savu pusi, it kā uzdevums būtu bijis - atrast modeli, kurš parāda, ka sava izvēle ir vispareizākā :)
Es savā pamata modelī iekļāvu šādus lielumus:
1) siltuma nesējs telpās = investīcija
2) agregāti = viss pārējais, kas nepieciešams apkurināšanai = investīcija
3) investīciju (darbības) periods
4) naudas cena
5) elektrības cena
6) patēriņš
Piemēram, pieņēmu tādus parametrus - ss vs. jonu paļurka, investīcijas 12500 pret 5700, 15 gadi, 5%, 0,0743, 4000 pret 12000 kWh gadā. Sanāk, ka jonu paļurka pa kādiem 3,6% izdevīgāka.
Katram šie pieņemamie parametri būs savādāki, jo katram apstākļi būs savādāki. Nu kaut vai aizņemtas naudas cena - citam tie būs 2%, citam pat visi 30%, kādas nu kuram iespējas. Ja investēt savējo - tak par depozītiem burkās šobrīd dod 12% un vairāk, kur nu vēl visādi krietni riskantāki pasākumi. Piem. viens paziņa priecīgs - pirms pāris gadiem ja neliktu ss naudu vienalga būtu izlietojis, kaut vai dārgā santehnikā, toties šogad, kad ar ienākumiem ir sliktāk, ir mazāki ikmēneša izdevumi.
Modeli, bez šaubām, var attīstīt, iekļaujot piem. ērtību cenu, carbon footprint cenu, etc.

Pašreizējā: 10 no 47


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         **      **        **  **     **  ********  
 **    **   **  **  **        **  **     **  **     ** 
 **    **   **  **  **        **  **     **  **     ** 
 **    **   **  **  **        **  **     **  **     ** 
 *********  **  **  **  **    **  **     **  **     ** 
       **   **  **  **  **    **  **     **  **     ** 
       **    ***  ***    ******    *******   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727