UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Ārdarbi :
Building.Lv Forums
Re: Zāles pašgājēj-pļāvējs
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 11/07/2011 00:08
Labāk nopērc īsu (6-roku vai pat īsāku) izkaptiņu. Pašam noderēs stūrus appļaut un sīkie senu darba paņēmienu iemācīsies. Dažas jaunās ir pietiekami plānas, lai ekstrēma slinkuma gadījumā tās varētu pat nekapināt.
Autors:
aae
()
Datums: 11/07/2011 00:10
Tieši tādu nopirku vietām, kur ar benzīnieku grūti tikt klāt. Viņš labi pļauj, ja ir līdzena zeme un ne pārāk gara zāle, savādāk ir grūti. Beigās apnika un turpināju ar benzīnieku. Varu pārdot savējo :))
Autors:
aaaa
()
Datums: 11/07/2011 01:08
Izkaptis ar lūrēju, ir ar kaut kādiem mistiskiem alumīnija kātiem, pļaut var, bet sirdij tuvāks latviešu klasiskais kāts. Vēl nesen K-rautā tādus tirgoja, nupat jau vairs nav. Kur diez varētu meklēt? Jaunās izkaptis, nu vismaz tās, kas K-rautā tirgojas, bez kapināšanas nav lietojamas - kaimiņš pārbaudīja. Jā, paplānas, bet ne pietiekami. Tā kapināšana ir kaut kas maģisks, vai pats to savām roķelēm ar var izdarīt? Zinu tikai tik, ka klapē ar āmuru, kamēr paliek plāna, bet kā klapē - tumša bilde.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 11/07/2011 08:58
Vieglāk kapināt ir sitot ar parastu āmuru pa ieliktni īpašam kapināšanas ietvaram, kāds ir nopērkams, piemēram, arī citādi interesantajā dažādu instrumentu veikaliņā Vak-ba:
[maps.google.com]
Kapinot uz "parastām" laktiņām, vajag rūpīgāk turēt izkapti un īpašu rūdīto āmuru.
Zem laktiņas nepietiks ar zemē iedzītu koka mietu, vajadzēs metāla cauruli, kas zemē balstās uz akmens.
Es nekādi nevaru saņemties un uztaisīt kapināmā darbināšanu no perforatora. Primārais iemesls - vajadzētu noziedot vienu perforatorurbi, bet lūzuša nav un labu žēl maitāt.
Krievu-čangaļu tipa izkapts kātu pirms gadiem 7 esmu pircis no amatnieka rūpniecības preču tirdziņā, ap to vietu, kur atmodas laikā bija kiosks Prasmīgās rokas. Čiuļu divrokturu kātu (kas, iespējams, tiešām lietderīgāk izmanto kreisās rokas spēku) no zāģmeteriāliem savulaik redzēju Centreksā. Esmu lasījis, ka daudzas ar pļaušanu saistītas lietas var nopirkt Latvijas Avīzes pļaušanas festivālos, kurš šogad, visticamāk, jau notocis.
[maps.google.com]
Kapinot uz "parastām" laktiņām, vajag rūpīgāk turēt izkapti un īpašu rūdīto āmuru.
Zem laktiņas nepietiks ar zemē iedzītu koka mietu, vajadzēs metāla cauruli, kas zemē balstās uz akmens.
Es nekādi nevaru saņemties un uztaisīt kapināmā darbināšanu no perforatora. Primārais iemesls - vajadzētu noziedot vienu perforatorurbi, bet lūzuša nav un labu žēl maitāt.
Krievu-čangaļu tipa izkapts kātu pirms gadiem 7 esmu pircis no amatnieka rūpniecības preču tirdziņā, ap to vietu, kur atmodas laikā bija kiosks Prasmīgās rokas. Čiuļu divrokturu kātu (kas, iespējams, tiešām lietderīgāk izmanto kreisās rokas spēku) no zāģmeteriāliem savulaik redzēju Centreksā. Esmu lasījis, ka daudzas ar pļaušanu saistītas lietas var nopirkt Latvijas Avīzes pļaušanas festivālos, kurš šogad, visticamāk, jau notocis.
Autors:
aaaa
()
Datums: 11/07/2011 09:21
Te palasīju rakstu:
[www.videsvestis.lv]
Rakstīts, ka kapināšanu var aizstāt ar šmirģelēšanu. Gribas 2-rokturu kātu, man kā kurzemniekam, vienmēr ir mācīts pļaut ar tādu. Ar krievu/čangaļu vienroktura izkapti man, personīgi, pļaušana liekas nogurdinošāka. Droši vien kātus jāmeklē kādā gadatirgū. Tas Kŗautā nupat par atlaidi tirgojamais alumīnija kāts ar 2 rokturiem arī ir interesants - ir pavisam cita izkapts turēšanas tehnika, nemaz nav tik slikts, vajadzēs laikam nepažēlot 4 Ls un nopirkt, nav zirga nauda. Par asmeņiem, cik saprotu, ja nav jāpļauj labība vai pļava jāgāž, bet vietām jāappļauj, tad garu nevajag, 50-60cm max., vieglāk tikt klāt šaurās vietās, gals mazāk aizķeras.
[www.videsvestis.lv]
Rakstīts, ka kapināšanu var aizstāt ar šmirģelēšanu. Gribas 2-rokturu kātu, man kā kurzemniekam, vienmēr ir mācīts pļaut ar tādu. Ar krievu/čangaļu vienroktura izkapti man, personīgi, pļaušana liekas nogurdinošāka. Droši vien kātus jāmeklē kādā gadatirgū. Tas Kŗautā nupat par atlaidi tirgojamais alumīnija kāts ar 2 rokturiem arī ir interesants - ir pavisam cita izkapts turēšanas tehnika, nemaz nav tik slikts, vajadzēs laikam nepažēlot 4 Ls un nopirkt, nav zirga nauda. Par asmeņiem, cik saprotu, ja nav jāpļauj labība vai pļava jāgāž, bet vietām jāappļauj, tad garu nevajag, 50-60cm max., vieglāk tikt klāt šaurās vietās, gals mazāk aizķeras.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 11/07/2011 09:38
Kapināšana uztaisa ne tikai plānāku (ko, protams, mierīgi var nošmirģelēt), bet veido arī t.s. "uzkaldi" - saplacināto asmeņa daļu padara cietāku.
Par to, ka čiuļu kāts varētu būt labāks, aizdomājos arī skatoties, kā ar čangaļu pļauj iesācējs - viņam grūti iestāstīt, lai kāta galu ar krieso roku tur gandrīz pie pleca (kas ar čiuļu notiktu automātiski). Čangaļu vienīgo īso kātiņu var pārstādīt katram pa augumam, kamēr čiuļu, cik zinu, ir iekalti konkrētam augumam.
Vēl savulak Centreksā nopirku īsu un resnu "krūmu izkapti", ieliku turpat pirktā līkā skārda kātā ar 2 koka rokturiem. Pasmaga konstrukcija, krūmājus pacirst var, tomēr motorpļāvējs ar šņik-šņak izkapti ražīgāks...
Par to, ka čiuļu kāts varētu būt labāks, aizdomājos arī skatoties, kā ar čangaļu pļauj iesācējs - viņam grūti iestāstīt, lai kāta galu ar krieso roku tur gandrīz pie pleca (kas ar čiuļu notiktu automātiski). Čangaļu vienīgo īso kātiņu var pārstādīt katram pa augumam, kamēr čiuļu, cik zinu, ir iekalti konkrētam augumam.
Vēl savulak Centreksā nopirku īsu un resnu "krūmu izkapti", ieliku turpat pirktā līkā skārda kātā ar 2 koka rokturiem. Pasmaga konstrukcija, krūmājus pacirst var, tomēr motorpļāvējs ar šņik-šņak izkapti ražīgāks...
Autors:
Mikelisss
()
Datums: 11/07/2011 13:24
ir milzīga pieredze ar mehāniskajiem, sākot ar soc. valstu ražojumiem, beidzot ar tagadējiem Partner, husqvarna, Stiga izstrādājumiem.
Par tādu domāt ir vērts tikai tad, ja esi perfekcionists. Zālājs ir perfekti gluds, un pļauj ļoti bieži, jo pagaru zāli nopļaut ar šo vairs nevarēsi.
Ja ir viss iepriekšminētais, labāku pļaujamo neatradīsi. Pastumt to var kaut 12 gadīgs bērns, nopļauts tiks nesalīdzināmi kvalitatīvāk nekā ar jebkuru rotora tipa benzīna vai elektrisko pļaujamo. Var nopļaut arī lielākas platības. Pats vecāku paraugdārzu ~ 1000 m2 sarežģītas konfigurācijas zālienu nopļauju 2 st stundās. Un tas vēl ar zāles savākšanu (ir pierīkojama arī zāles savācējkaste)
Ja pļauts tiek neregulāri vai perfektai kvalitātei nav būtiska nozīme vai zālājs nav pārāk gluds, es teiktu, ka pilnīgi garām izvēle
Par tādu domāt ir vērts tikai tad, ja esi perfekcionists. Zālājs ir perfekti gluds, un pļauj ļoti bieži, jo pagaru zāli nopļaut ar šo vairs nevarēsi.
Ja ir viss iepriekšminētais, labāku pļaujamo neatradīsi. Pastumt to var kaut 12 gadīgs bērns, nopļauts tiks nesalīdzināmi kvalitatīvāk nekā ar jebkuru rotora tipa benzīna vai elektrisko pļaujamo. Var nopļaut arī lielākas platības. Pats vecāku paraugdārzu ~ 1000 m2 sarežģītas konfigurācijas zālienu nopļauju 2 st stundās. Un tas vēl ar zāles savākšanu (ir pierīkojama arī zāles savācējkaste)
Ja pļauts tiek neregulāri vai perfektai kvalitātei nav būtiska nozīme vai zālājs nav pārāk gluds, es teiktu, ka pilnīgi garām izvēle
Autors:
aaaa
()
Datums: 11/07/2011 13:37
Man darba kolēģis savulaik bija strādājis Anglijā, apzaļumošanas un dārzu uzturēšanas firmā - braukāja un apkopa kaprīzajiem angļiem viņu ideālos zālājus. Pļāvuši esot ekskluzīvi tikai ar bunduļtipa pļāvējiem - tipa tas, ar roku stumjamais, bet ar benzīna dzinēju. Sanākot pilnīgi ideāls pļāvums. Ķipa kaut kas šitāds:
[www.justlawnmowers.co.uk]
Vispār anglijā imie esot ļoti populāri un pārsvarā pļaujot ar tādiem.
[www.justlawnmowers.co.uk]
Vispār anglijā imie esot ļoti populāri un pārsvarā pļaujot ar tādiem.
Autors:
111
()
Datums: 11/07/2011 15:39
kriss_g Wrote:
-------------------------------------------------------
> tomēr nopirku Partner pašgājeju pļāvēju ar
> B&S dzinēju. Dzinējs nav jaudīgs (raxtīts
> 1.9 kW nominālā jauda, tas laikam ir 3,5 Zs;
> B&S 450 series dzinējs), bet arī pļaušanas
> platums nav liels - 46 cm, tā ka paņem arī
> smilgu kušķus un gana biezu, slapju zāle. Un
> tas, ka dzinējs nav liels ir arī savas
> priekšrocības - cjošai vieglāk ieraut
> (iedarbināt) un arī pats aparāts liekas
> vieglāks. Riteņi uz gultņiem un gana lieli.
> Vienīgi regulējas aizmugures ass ar vienu,
> priekša atsevišķi, - nu tas nav tas izcilākais
> variants...
> Kopumā esmu ļoti apmierināts. Pirku K-Rautā
> bija kkāda akcija kopā ar 20m šļūteni un
> papildus atlaidi 170.95 Ls sanāca.
> Perspektīvā ir doma pašam izgriezt caurumu
> izmešanai sānos. Laikam tad nesaglabājas
> garantija. Varbūt ir kāds tā darījis?
Partner = pēdējais mesls (iz pieredzes) - mēnesi ar viņu pajājos un laimīgi tiku no viņa vaļā.
Tagad ir Klippo. 4to sezonu bez problemām. Hondas motorītis. Jaunajā sezonā ar pus vilcienu arī sieva var pielaist.
-------------------------------------------------------
> tomēr nopirku Partner pašgājeju pļāvēju ar
> B&S dzinēju. Dzinējs nav jaudīgs (raxtīts
> 1.9 kW nominālā jauda, tas laikam ir 3,5 Zs;
> B&S 450 series dzinējs), bet arī pļaušanas
> platums nav liels - 46 cm, tā ka paņem arī
> smilgu kušķus un gana biezu, slapju zāle. Un
> tas, ka dzinējs nav liels ir arī savas
> priekšrocības - cjošai vieglāk ieraut
> (iedarbināt) un arī pats aparāts liekas
> vieglāks. Riteņi uz gultņiem un gana lieli.
> Vienīgi regulējas aizmugures ass ar vienu,
> priekša atsevišķi, - nu tas nav tas izcilākais
> variants...
> Kopumā esmu ļoti apmierināts. Pirku K-Rautā
> bija kkāda akcija kopā ar 20m šļūteni un
> papildus atlaidi 170.95 Ls sanāca.
> Perspektīvā ir doma pašam izgriezt caurumu
> izmešanai sānos. Laikam tad nesaglabājas
> garantija. Varbūt ir kāds tā darījis?
Partner = pēdējais mesls (iz pieredzes) - mēnesi ar viņu pajājos un laimīgi tiku no viņa vaļā.
Tagad ir Klippo. 4to sezonu bez problemām. Hondas motorītis. Jaunajā sezonā ar pus vilcienu arī sieva var pielaist.
Autors:
Rx
()
Datums: 11/07/2011 16:17
Par rokas izskaptīm (asmeni): Nopērkot tā ir vēl jātjūningo! Ar šmirģeļripu nepārkarsējot noslīpē biezumu. Ar šāberi ( trīstūra vīle nosmirģelēta , bez rievām ar ļoti asu malu) pārslīpē lai viss griešanas asmens ir lēzeni konisks, vienmērīgi līdzens, tā, itkā būtu ar galodiņu...tas ir, sagatavo virsmu tā, lai galodiņa pieguļ. Tad kapina: Bija kapināmie āmuri (cietāka materiala ka naglu dzenamais...tagad tādi tik ir, jo naglām ir citi, par ko būtu jāstasta cits stāsts...). Staba gala laktiņa-speciāla izskapts kapināšanai. Klapē ar aso- plakano galu, itkā, tā arī darot, staipot zobu. Ir divi veidi kā staipa: Viens, ir ieslīpi pret virsmu, itkā sitot zobus, kas paversti uz pļaujamo zāli, Otrs- paralēli asajai malai. Ik pa laikam ar šāberi nolīdzina. Kad jau sakapināts- visa virsma noieta ar āmuru un virsma nav sevišķi viļņaina,(viļņojumam jāseko ar attiecīgu piesišanu ...) asina tālāk ar galodu. Kapināšana veic materiāla cietības palielināšanu un tad retāk jāasina, labāk pļaujās, izskapts dzied! Arī sliktu kabatas nazi es kapinu! Nazis kļūst ciets un labs. Process līdzīgs. Starp citu kapināšana ir pat tagad pielietojams tehnoloģiskais process virsmas cietības palielināšanai. To veic arī ar ātru tērauda "skrošu" sišanu pret marteriālu...