UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
Re: dzelzs pirts krāsns
Autors:
a
(85.255.65.---)
Datums: 28/06/2007 03:32
Sveiki! Sodien biju apskatit vienu pirti kura es biju diezgan pasen un domaju ka ta ir slapja pirts! apskatot uz vietas situacija tada! veca gulbuves pirtina krasns staveja pa vidu karsesanas telpai un tur pat krasns mute kur met malku, blakus ir skurstenis un krasns gala bija muca caur kuru gaja truba kas silda tur esoso udeni it ka panakot slapjas pirts efektu! ta ir slapja pirts vai ne? cik man varetu izmaksat kartigas pirts krasns murešana un materiāli!?
Autors:
VanRaiks
(---.client.microlink.lv)
Datums: 28/06/2007 18:10
Nevarēšu atbildēt par izmaksām, nezinu.
Starp citu, Didzisp zina ko runā par pirtīm, klausiet viņam :)
Gribēju tikai piemest dažus faktus par to, ka "sauna" jeb tā saucamā "somu pirts" kā tāda nemaz neeksistē. Nezinu (un man šķiet, ka neviens tā īsti nezina) no kurienes tā ir ienākusi mūsu domāšanā. Varbūt pateicoties ražotājiem, kuriem vajadzēja nogrūst savas elektriskās "pirtskrāsnis".
Esmu runājis ar somiem, viņi visi kā viens brīnās par tādu sauso "somu" pirti - viņi par somu pirti sauc to pašu slapjo, jeb kā pie mums arī sauc "krievu" pirti.
Vēsturiski šī somu pirts veidojusies apmēram tā: sakrauj jurtas veidā kūdras klučus (piem, 1mX1mX1m) tā, lai iekšā ir telpa. Nokaitē ugunskurā akmeņus, ienes iekšā (bez ugunskura, protams), uzlej ūdeni. Kā saprotiet, mitruma tur maz nav.
Pēc tam aizgāja zemnīcas, baļķu mājas un tā tālāk. Līdz ar to labākakais kas ir, ir mūrēta krāsns ar īstiem upes oļiem, kuru izkurina, nodzēš, un lej ūdeni virsū MAZIEM malkiem. Es leju pa ēdamkarotei. Tad gars labi turās un ir vienmērīgs.
Starp citu, Didzisp zina ko runā par pirtīm, klausiet viņam :)
Gribēju tikai piemest dažus faktus par to, ka "sauna" jeb tā saucamā "somu pirts" kā tāda nemaz neeksistē. Nezinu (un man šķiet, ka neviens tā īsti nezina) no kurienes tā ir ienākusi mūsu domāšanā. Varbūt pateicoties ražotājiem, kuriem vajadzēja nogrūst savas elektriskās "pirtskrāsnis".
Esmu runājis ar somiem, viņi visi kā viens brīnās par tādu sauso "somu" pirti - viņi par somu pirti sauc to pašu slapjo, jeb kā pie mums arī sauc "krievu" pirti.
Vēsturiski šī somu pirts veidojusies apmēram tā: sakrauj jurtas veidā kūdras klučus (piem, 1mX1mX1m) tā, lai iekšā ir telpa. Nokaitē ugunskurā akmeņus, ienes iekšā (bez ugunskura, protams), uzlej ūdeni. Kā saprotiet, mitruma tur maz nav.
Pēc tam aizgāja zemnīcas, baļķu mājas un tā tālāk. Līdz ar to labākakais kas ir, ir mūrēta krāsns ar īstiem upes oļiem, kuru izkurina, nodzēš, un lej ūdeni virsū MAZIEM malkiem. Es leju pa ēdamkarotei. Tad gars labi turās un ir vienmērīgs.
Autors:
Didzisp
(78.84.155.---)
Datums: 28/06/2007 19:53
Somu pirts nosaukums pie mums ieviesās pirms gadiem trīsdesmit, kad ļoti populāri bija celt sausās(somu) pirtis. Neņemos precīzi pateikt, kā radies šis nosaukums, bet visi saprot kas tas ir. Būtība jau sausā pirts ir ļoti laba lieta, tikai parasti to lieto nepareizi. Pa priekšu kārtīgi tiek ieņemts uz dūšu, tad uzreiz ar plikām galvām tiek līsts nenormāli karstā pirtī un notiek vēl sacensības, kurš ilgāk izturēs. Pirtij protams nav ventilācijas un uz akmeņiem pie 100 grādiem vēl kāds duraks uzlej spaini ūdens(par karotēm parasti neiet runa)un blieziens ir tāds, ka durvis atsprāgst vaļā. Beigās vēl uz akmeņiem tiek uzliets tīrs digitālais alus (digitāls ir alus, kurš var mēnešiem stāvēt atvērtā pudelē un nesabojāties).Pēc tam dzeršana turpinās. Vai tad nav pazīstama un zināma situācija?
Ir redzēti varianti ar pirts krāsnīm, kuras atrodas pērtuvē un tur pat tiek kurinātas. Variants ir ļoti neērts, jo kurinot vienmēr rodas malkas šmuce pa kuru nepārtraukti ir jāmīcās. Daudz labāk ir tad, ja kurināšana notiek no blakus telpas. Šis pirts variants ir cēlies no tā saucamās melnās pirts, kad ļoti vienkāršā pirts krāsnī(pareizot sakot akmeņu krāvumā) kādu laiku kurināja uguni, bet dūmi nāca laukā pa visām šķirbām. Kad akmeņi bija uzkarsuši, uguni pārtrauca kurināt, telpu izvēdināja un lāvas nomazgāja. Tad notika slapjā pēršanās.Šāda tipa pirtij ir ļoti interesants dūmu aromāts, bet ērt tai mazgāties nav. Tālāk, kad parādijās metāla trauki, radās arī pirtis ar kurtuvi pērtuvē un ūdens sildīšanu dzelzs toveros ap skurteni. Konstrukciir ļoti vienkārša un lēta, bet, es uzskatu, ka tas mūsdienās nav labākais variants slapjajai pirtij. Vāroš ūdens toverī ap skursteni dod smagu tvaiku, kurš nosēžas uz vēsajaām pirts sienām. Gaiss kjau šādā pirtī ir ļoti mitrs, bet vieglu garu gan dabūt grūti. Var jau būt, ka es nedaudz pārspīlēju, bet man tāds variants nepatīk. Zinu cilvēkus, kurus šāda tpa pirts apmierina. Ūdeni jau ap skursteni var sildīt, bet tikai noslēgtā traukā un jāparedz iespēju, kad ūdens sakarsis, dūmgāzes novadīt garām tvertnei, citādi viss var uziet gaisā. Ūdeni jau vēl var sildīt boilerī ar kurtuvē iemontētu "čūsku". Vārdu sakot, mūsdienās ir daudz dažādu tehnisku risinājumu. Viens gan ir skaidrs- vieglu garu var dabūt tikai no slēgtiem pārkarsētiem akmeņiem. Tā ir fizika un ar atklāta ūdens vārīšanu pirtī vieglu garu nedabūsi.
Ir redzēti varianti ar pirts krāsnīm, kuras atrodas pērtuvē un tur pat tiek kurinātas. Variants ir ļoti neērts, jo kurinot vienmēr rodas malkas šmuce pa kuru nepārtraukti ir jāmīcās. Daudz labāk ir tad, ja kurināšana notiek no blakus telpas. Šis pirts variants ir cēlies no tā saucamās melnās pirts, kad ļoti vienkāršā pirts krāsnī(pareizot sakot akmeņu krāvumā) kādu laiku kurināja uguni, bet dūmi nāca laukā pa visām šķirbām. Kad akmeņi bija uzkarsuši, uguni pārtrauca kurināt, telpu izvēdināja un lāvas nomazgāja. Tad notika slapjā pēršanās.Šāda tipa pirtij ir ļoti interesants dūmu aromāts, bet ērt tai mazgāties nav. Tālāk, kad parādijās metāla trauki, radās arī pirtis ar kurtuvi pērtuvē un ūdens sildīšanu dzelzs toveros ap skurteni. Konstrukciir ļoti vienkārša un lēta, bet, es uzskatu, ka tas mūsdienās nav labākais variants slapjajai pirtij. Vāroš ūdens toverī ap skursteni dod smagu tvaiku, kurš nosēžas uz vēsajaām pirts sienām. Gaiss kjau šādā pirtī ir ļoti mitrs, bet vieglu garu gan dabūt grūti. Var jau būt, ka es nedaudz pārspīlēju, bet man tāds variants nepatīk. Zinu cilvēkus, kurus šāda tpa pirts apmierina. Ūdeni jau ap skursteni var sildīt, bet tikai noslēgtā traukā un jāparedz iespēju, kad ūdens sakarsis, dūmgāzes novadīt garām tvertnei, citādi viss var uziet gaisā. Ūdeni jau vēl var sildīt boilerī ar kurtuvē iemontētu "čūsku". Vārdu sakot, mūsdienās ir daudz dažādu tehnisku risinājumu. Viens gan ir skaidrs- vieglu garu var dabūt tikai no slēgtiem pārkarsētiem akmeņiem. Tā ir fizika un ar atklāta ūdens vārīšanu pirtī vieglu garu nedabūsi.
Autors:
VanRaiks
(---.client.microlink.lv)
Datums: 28/06/2007 20:23
Okei, visam piekrītu, tikai jāatceras, ka sausā "somu" pirts žāvē plaušu surfaktantu, tādejādi par ~10 % paaugstinot plaušu vēža risku cilvēkiem, kas to izmanto regulāri. Tas ir pierādīts ar pētījumiem - neu uz ātro neuzrakšu saiti.
Līdz ar to ES šādas pirts veselīgumu apšaubu.
Līdz ar to ES šādas pirts veselīgumu apšaubu.
Autors:
surfaktants
(83.136.136.---)
Datums: 28/06/2007 21:00
melnā pirts - tas ir kaut kas krimināls, ir gadījies tādā ielīst, pie tam riktīgā pustumsā pie smirdīgas petrolejas lampas. viens cilvēks tai reizē nogība ..
Autors:
xxx
(195.122.28.---)
Datums: 28/06/2007 21:56
Lasot DidzisP pirts ieshanas rituaalu saavu riktiigi zviegt :) Lai cik skumji arii nebuutu taa parsti ari notiek. Taapeec kopsh es pabeidzu pirti (jau pusgads) tajaa esmu bijis 1,5 reizes. Tajaa parasti aiziet visi cieminji un nejau skaidraa :)
Nez kas ras surfuktants taads ir? :)
Nez kas ras surfuktants taads ir? :)
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 28/06/2007 22:01
Man gan melnā pirts patīk (tieši dēļ aromāta).
Pats, ja sanāks, centīšos reiz uztaisīt "end smoke sauna" (ISBN 0632057718, 537.lpp)
Kurināšanas sākumā dūmgāzes no akmeņiem laiž skurstenī. Tikai kad akmeņi sakarsēti līdz 500°C, dūmgāzes laiž pērtuvē kā melnajā pirtī, tomēr sodrēji telpā nenosēžas jo sadeg starp karstajiem akmeņiem.
Pats, ja sanāks, centīšos reiz uztaisīt "end smoke sauna" (ISBN 0632057718, 537.lpp)
Kurināšanas sākumā dūmgāzes no akmeņiem laiž skurstenī. Tikai kad akmeņi sakarsēti līdz 500°C, dūmgāzes laiž pērtuvē kā melnajā pirtī, tomēr sodrēji telpā nenosēžas jo sadeg starp karstajiem akmeņiem.
Autors:
Didzisp
(78.84.155.---)
Datums: 29/06/2007 00:50
Izkūpināt pirti ar dūmiem var arī citādi, bet tā jau ir gaumes lieta. Saunā plaušas dedzina tikai pie nepareizas ventilācijas. Ir redzētas tādas pirtis, kurās ieelpot gaisu var tikai ar mazām mutītēm, jo gaiss ir izdedzināts un nenormāli sauss. Ja svaiga gaisa padeve un nevajadzīgā gaisa nosūkšana izveidota pareizi, tad vienmēr ir ko elpot. Par plaušu vēzi nezinu. Vēl nesen bļāva, ka zem šīfera jumta esot šausmīgi neveselīgi dzīvot(nez kā dēļ cilvēki nemirst kā mušas), bet kā izrādijās, tā nemaz nav. Skaidrs, kas par daudz, tas par skādi un jebkurā piirtī ejot ir jāievēro dažādas lietas. Droši vien, apdzērušies purni saunā arī var izdedzināt iekšas.
Autors:
etalons
(---.btv.lv)
Datums: 29/06/2007 01:33
esot bijis gadījums, kad 1na piekodusies kopaška vienu aprijušos un pirtī uz lāvas aizmigušo degunu aizmirsa, un no rīta tur esot bijis sarāvies gaļas ruletes gabals, kas šausmīgi smirdējis :(
Autors:
MUSITS
(85.255.65.---)
Datums: 29/06/2007 03:01
Sveiki!
Labi man tagad skaidrs ka es pirtī gribu mūrētu krāsni ar slēptajiem pirts kršns akmeņiem un pašas pirts telpas pareizu ventilāciju!
Man tikai interesē kur dabūt to pirts krāns mūrnieku, kurš pareizi uzmūrēs krāsni?
Un vai tā pirts dos man to ko es no viņas gribu sagaidīt, tas ir darīt savai veselībai labu, nevis iet pirtī "pārākā" pālī un sacensties kurš ilgāk izturēs!!!
Varbūt kādam ir info par to kur tāda pirts krāsns ir!? tad es varētu pats uz savas ādas to izmēģināt,jo pagaidām izklausās ka pats tādā neesmu bijis un varbūt nezinu ko laižu garām un tad izdarīt secinājumus!
Labi man tagad skaidrs ka es pirtī gribu mūrētu krāsni ar slēptajiem pirts kršns akmeņiem un pašas pirts telpas pareizu ventilāciju!
Man tikai interesē kur dabūt to pirts krāns mūrnieku, kurš pareizi uzmūrēs krāsni?
Un vai tā pirts dos man to ko es no viņas gribu sagaidīt, tas ir darīt savai veselībai labu, nevis iet pirtī "pārākā" pālī un sacensties kurš ilgāk izturēs!!!
Varbūt kādam ir info par to kur tāda pirts krāsns ir!? tad es varētu pats uz savas ādas to izmēģināt,jo pagaidām izklausās ka pats tādā neesmu bijis un varbūt nezinu ko laižu garām un tad izdarīt secinājumus!