UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Zemes siltumsūknis
Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 16/05/2007 22:26

Didzi D, nepamanīju mājas platību. Salīdzinājumam par jaudām un siltumzudumiem dzīvē - maman mājas _apkurināmā_ platība (nevis kopējā) ir 320m2, uzstādīts 16kW Thermia Diplomat siltumsūknis un pēc maniem aprēķiniem, ziemā -20C aukstumā pietiktu arī ar 12kW siltumsūkni. Tātad paņēmu ar rezervi. Ieteiktu uztaisīt siltumprojektu. Kā siltumsūkņu tirgotāji rēķina jaudas jau pateicu.
Skaties šai tēmai vēsturi, ja interesē sīkāk aprēķini, detaļas un elektrības izmaksas.

Autors: Didzis D (62.85.63.---)
Datums: 16/05/2007 22:28

POW

Māja ir nosiltināta "ar atlocītiem galiem", jo te toč nav jēgas taupīt (Ytong termo bloks 365 mm + 50 mm vate). Grīda 0,5 m no zemes ar siltinājumu gan pamatos gan zem grīdas. Pārsegums dz.b. paneļi ar Ekovati pa virsu 20 cm. Kur vēl labāk?

Katls (granulu) par ko es runāju ir ar jaudu no 20kw - 35kw. Pilnīgi pietiekoši.

Datums: 16/05/2007 22:32

Man mājai augsti griesti (3,50) un lieli logi - tādēļ arī ar 17 kw pamaz. Es arī runāju tikai par apkurināmo platību. Aprēķini ir no RARA un DHC. Abiem vienādi. 22 kw. Atšķirība cenā 1000 Ls DHC par labu.

Autors: huligans (80.233.148.---)
Datums: 16/05/2007 22:36

to Didzis D
tad tik saaciet reekjinaat cik izmaksaa juusu buve m2 un cik m2 aiznjems jusu kurinamaa kraajumi un apkures sisteema un cik tas maksaa? kadaa veidaa juus pagatavosiet karstoo uudeni vasaras meenesjos un cik tas maksaas? cik maksaa skurstenja ieriikosjana? cik garsj muzjsj ir jusu granulu katlam un kadi bus izdevumi taa nomainjai? nesu dzirdeejis bet varbuut ka ir granulam nakts tarifs? padomajiet par granulaam, par to kvalitaate, kas sjad tad pieklibo ko par elektriibu nevar teikt! par to pasju laiku ko pavadiisiet gadaajot un kurinot granulas par drosjiibu, eertiibu! un ja jums joprojam granulu katls sjkjiet izdeviigaaks pirkums-TAD TIK UZ PRIEKSJU:)

Datums: 16/05/2007 22:50

to huligans

Protams, ka šos argumentus es ņemu vērā... Tas viss arī ir izmaksas. Tomēr skurstenis būs vajadzīgs tā vai tā, jo turpat netālu būs kamīns (kas šodien nav nekāds brīnums).

Ja runājam par elektrību. Skatiet augstāk salīdzinājumu ar parasto elektro apkuri. Tāpat dikti ilgi jāgaida atmaksāšanos. Pa to laiku jau būs iekārtas ar lielāku efektivitāti un lētākas (tie paši siltumsūkņi) utt. Un tad, vēl nepaspējis atmaksāt kredītu par iepriekšējo jau domāšu par ko modernāku. Mani aprēķini jau ir no šodienas redzespunkta. Pats redzi, ka elektrības apkure vēl arvien "iekabina" 10 gadu griezumā. Un kas zin, kas būs pēc 10 gadiem.
Es jau vēl nemaz neesmu izvēlējies to apkures veidu. Vis šaubos. Tik nepatīk tā kladzināšana paer to cik siltumsūknis ir "lēti". Nekas nav lēti.

Autors: huligans (80.233.148.---)
Datums: 16/05/2007 22:55

TO Pow
, siltumzudumus rēķina jumtam, sienām un pirmā stāva grīdām, nevis mājas dzīvojamai platībai. Bet no siltumsūkņu tirgotājiem jau es neko vairāk negaidu

prieks ka palabo manu teikto!!!

Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 17/05/2007 00:15

Pilnīgi neprofesionāls, tikai no lietotāja viedokļa iekrities profu diskusijā. Ees, pirms izšķirties par apkures veidu arī salīdzināju tieši šos 2 apkures veidus - granulas un SS. tas gan bija pirms 2 gadiem. jā, uzstādīšanas izmaksas ir lētākas granulu katlam. Bet ne tik ļoti. Rēķinot tikai katlu, nerēķinot kurtuves izmaksas (bet man SS pietiek ar jebkuru telpu, nevajag ugunsdrošas durvis un ko tik vēl nē, nevajag novietni, kur vienlaicīgi glabāt vairākas tonnas granulas utt.) Bet ekspluatācijas izdevumi, - dārgāki. Un kā šobrīd diskusijās pārliecinos - stipri dārgāki. Bija te vienā mēnesī salīdzinājums, ka aukstā laikā kāds par granulām bija nokurinājis vairāk kā 1 t (tātad vismaz 90 ls), bet es par to pašu laiku - 40 ls par elektrību. neskaitot to, ka nebija ne jāved, ne jākrauj, ne jāglabā granulas, ne arī jāpieber regulāri... Visu to ņemot vērā, sapratu, ka naudiņu ir vērts ieguldīt nākotnē.
Bet katram jau sava izvēle, neviens nav jāpārliecina par pretējo. Īpaši, ja kādam gribas pēc darba vēl ari par kurinātāju darboties... veselīgi jau :)))

Autors: Didzis D (91.90.229.---)
Datums: 17/05/2007 05:24

Inesīt!
Es jau iepriekš norādīju, ka šoreiz runa neiet konkrēti par granulu katlu, bet gan par "ekonomiskuma" sākumu. Dedzinot elektrību bez siltumsūkņa es 10 gadus varu maksāt par to elektrību, līdz man būs pienācis brīdis kad sūknis būtu izdevīgāk. Līdz tam es tikai "iesālu" 10 000 Ls (uz 10 gadiem). Vai tas nav saprotams? Man nav kur 10 000 likt? Ja es paņemšu kredītu uz pieciem gadiem, lai uzliktu sūkni, es mēnesī maksāšu vairāk nekā dedzinot elektrību pa taisno + vēl to ko patērē siltumsūknis. Vai ne tā? Tad kur ir izdevīgums?

Autors: kola (---.btv.lv)
Datums: 17/05/2007 06:16

Par Granulām zinu daudzus kas sho katlu vieno nost , lai izmantotu ko ērtāku !
1. Jāuzpilda , nav 100 automātisks
2. Jāgādā , jāglabā kurināmais
3. Jākopj jātīra utt.
4. Granulu cenas ik gadu kāpj + 20 %

SS - pilnīga automātika , aimirsti visu iepriekš minēto !
Es isķīros par SS un maksāju ~ 40 Ls mēnesī , bēdu nezinu !

Autors: Didzis D (91.90.229.---)
Datums: 17/05/2007 07:47

to kola.
Un cik samaksāji par pašu aparātu un uzstādīšanu?
Pieņemsim 9000 Ls (ja baigi noveicies - 17 kW).
Cik maksā parasts elektriskais apkures katls (18 kW)? Pateikšu priekšā - Protherm - 450 Ls
Uzstādīšana 1000 Ls būs jau riktīgi daudz.
Ar fasondaļām, pieņemsim 2000 Ls viss kopā.

Tātad vienkārša matemātika. Zemes siltuma efektivitāte šodien ir 1 pret 3.
Izmaksu starpība ekspluatācijā 120Ls - 40Ls = 80Ls. Gadā 960 Ls. Liekas, ka baigā nauda!

Starpība starp uzstādīšanas izmaksām 7000 Ls (vēl baigāka nauda).

Cik gados Tavs katls atmaksāsies???
Elementāri. 7000:960=7,3

Tātad esi samaksājis vismaz 7 gadus uz priekšu!!! + paies pāris gadi un katli būs vēl ekonomiskāki un lētāki (atceries mobilo telefonu ēru), bet Tu vēl nebūsi atsitis savu naudiņu un maksāsi kredītu.

Ja esi paņēmis kredītu uz 7 gadiem (tos 7000 starpību), tad šos septiņus gadus maksāsi vēl vairāk nekā es par elektrību.

Datums: 17/05/2007 15:51

Didzis D
Domāju, ka tu rēķini nekorektas granulu cenas. 55 Ls tonnā manuprāt viņas maksāja vismaz pirms 3 gadiem! tagad kaut ko lasīju par 80-90 Ls (precīzi nezinu, jo nav vajadzības zināt). tur tad tev arī tā lielā starpība rodas. Par elektroapkuri - slinkums rēķināt, bet kad grasījāmies uzstādīt, tad arī šādi izrēķinājām. Mums sanāca cipari citi, par labu SS. Bet pat ja pec 10 gadiem sāk atmaksāties un jo tālāk, jo vairāk (jo tērē tikai 1/3 no tā, ko elektriskā apkure), tad vismaz es grasos dzīvot ilgāk par 10 gadiem un tāpēc man arī tas šķiet izdevīgi! :)))

Datums: 17/05/2007 17:02

Par granulu cenām...
Pat, ja cena ir 120 Ls tonnā, tomēr 10 gados vēl arvien siltumsūknis neatmaksājas.
Par to cik kurš pareizi izlieto savu naudu, protams katram ir savs priekštats. Kā jau es teicu, pēc 5 gadiem es iegādāšos lētāku, jaudīgāku un efektīvāku siltumsūkni, bet Jūs vēl arvien gaidīsiet to jauko brīdi, kad Jums sāks atmaksāties izdevumi par to veco, jau nemoderno. :)

Protams, ka vairums to, kas iegādājušies siltumsūkņus neteiks, ka "ieberzušies", bet lielīs atspērušies.
Man tas atgādina Porsche Cayene iegādi, lai brauktu uz veikalu pēc maizes, ar domu, ka man taču arī pēc 20 gadiem auto godam kalpos, būs mazs nobraukums un tač' jau ērti un ekonomiski salīdzinot ar Hummer.

Autors: Buss (---.firstdata.lv)
Datums: 17/05/2007 17:50

Didzis D

Pilnīgi tev piekrītu, ka SS uzstādīšana nav tīri ekonomiska izvēle.

Pirms izvēlēties apkures veidu veicu detalizētus aprēķinus par ekonomisko izdevīgumu. Ierēķinot kapitāla izmaksas SS, granulu katla un elektriskās apkures izmaksas +- 10 gadu periodā ir vienādas.

Man SS izvēli noteica tikai pilnīgas automatizācijas iespēja (jo regulāri jābrauc komandējumos uz pāris dienām) un vietas trūkums granulu tonnu glabāšanai

Savukārt elektrisko katlu uzstādīšanu ierobežo pieejamā tīkla jauda.

Datums: 17/05/2007 18:03

Didzim
Un pēc 5 gadiem tu montēsi nost to savu granulu katlu par tiem 5000 Ls? Un tad tev sanāks ekonomija?

Datums: 17/05/2007 19:09

:) Nebūšu vinnējis, bet kādu laiku kabatā paturējis pieklājīgu naudas čupiņu, faktiski arī neko nezaudējot pēc tam. Man 5000-6000 Ls šodien ir kur likt arī bez apkures katla.

Datums: 17/05/2007 19:20

"Zemes siltuma efektivitāte šodien ir 1 pret 3."

Absolūti nepiekrītu. Esmu tepat šajā tēmā rakstījis precīzu aprēķinu par COP Thermia siltumsūkņiem. Attiecīgi visi tavi aprēķini ir garām, ja pieņēmums ir garām.
Lai mans teiktais neizskatītos pēc tukšas muldēšanas, varu pateikt, ka 18kW kompresoram COP būs 3 pie -20C (!) tosola ienākošās temperatūras un +30C temperatūras siltumnesējā (grīdās). Ierēķināju tikai tosola cirkulācijas sūkni (0.5kW), jo grīdu cirkulācijas sūknis būs vajadzīgs arī jebkuras citas apkures gadījumā.
Normālā gadījumā, t.i. pie 0C ienākošās temperatūras, COP būs jau 5.

Datums: 17/05/2007 19:34

To POW

Nesākšu strīdēties. Ja jau tā esi aprēķinājis tad ticēšu uz vārda. Tikai gribētos redzēt tādas efektivitātes sūkni darbībā. Bez tam, lai kā arī tas nebūtu, āra temperatūrai, diemžēl, ir tieksme svārstīties (arī līdz -25) + ideāli visu paredzēt piemeklējot attiecīgas iekārtas nekad neizdosies (augsnes mitrums, nepieciešamais ārējā kontūra garums, tieši atbilstoša sūkņa jauda, ēkas siltumzudumi, zemgrīdas vai radiatoru apsildes sistēmas efektivitāte utt. utjpr.)+ uzstādītāji parasti paredz sūkņa jaudas rezervi, lai neiebrauktu auzās. Te nu arī viss COP 5 ir garām. Labākajā gadījumā, pie apstākļu labvēlīgas sakritības varam sapņot par 4.

Un arī tad ātrāk par 5-6 gadiem tas rīks neatmaksāsies.

Datums: 17/05/2007 19:40

Paredzu, ka būs jākombinē.
Uzstādīšu sūkni, kas spēs nodrošināt +15 C pie āra temperatūras -15C, tātad ar ne līdz galam pietiekošu jaudu, un nepieciešamības gadījumā piekurināšu ar kamīniem, kurus tāpat ir paredzēts uzbūvēt.
Vēl papētīšu vai nevar piesildīšanu veikt ar nelielu papildus elektrodu apkures iekārtu (Galan tipa).

Datums: 17/05/2007 20:46

Ja nevari konstruktīvu neko pateikt, beidz pa tukšo muldēt. Tādas efektivitātes sūkņi ir standarts. Kā tu gribi dabā skatīties? Uz kasti? Un ko tas dos? Es sūkņus netirgoju, tāpēc ekskursijas nerīkoju. Ej pie tirgotājiem un prasi ekskursijas.
Āra temperatūra mierīgi var būt -25, bet runājot par _zemes_ siltumsūkņiem, ar ienakoso temperatūru saprot _zemes_ temperatūru. Zemē šoziem man zemāk par 0 nebija. Secinājumus izdari pats.
Parādi ar aprēķiniem kāpēc paredzot rezervi COP ir garām. Un beidz sprēgāt ar terminiem kuriem te nav nekāda sakara salīdzinot divas apkures iekārtas. Piemēram ēkas siltumzudumi vai radiatoru efektivitāte. Tie būs vienādi gan ar granulām, gan siltumsūkni. Tas ka ēkai ir siltumzudumi jau nenozīmē, ka siltumnesējam efektivitāte ir mazāka par 100%. 1W elektrības ir 1W siltuma.

Datums: 17/05/2007 20:49

Piebilde par 100% efektivitāti attiecas uz elektrisko apkuri.

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  **      **  ********   **    ** 
 **   **    **   **   **  **  **  **     **  **   **  
 **  **      ** **    **  **  **  **     **  **  **   
 **  **      ** **    **  **  **  **         **  **   
 **   **    **   **   **  **  **  **         **   **  
 **    **  **     **   ***  ***   **         **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727